Kinč osebujni u Zagrebu

''Kinč osebujni'', predstava o čudotvornim uslišanjima Majke Božje Bistričke, koju je uprizorila amaterska dramska skupina Ogranka Matice Hrvatske u Mariji Bistrici, pod vodstvom iskusnog redatelja Jovice Šege, protekle je subote gostovala u Zagrebu, točnije na Kaptolu, u Dvorani Vijenac Nadbiskupskog pastoralnog instituta. Tako su ovu predstavu, nakon dvije izvedbe na ''Adventu u Mariji Bistrici'' prošle godine, ovaj puta mogli vidjeti i Zagrepčani ili gosti Zagreba. I ovaj puta posebna gošća bila je Marija Husar, a ova je predstava, napravljena u tehnici kazališta sjena, po književnom predlošku Petra Berkea iz 1765. godine, prikazana u čast Majci Božjoj od Kamenitih vrata, zaštitnici Grada Zagreba, uoči njezinog blagdana.

Osim u Nadbiskupskom pastoralnom institutu ''Kinč osebujni'' gostuje i na Festivalu kršćanskog kazališta u Zagrebu. Festival organiziraju Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i VERITAS – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, a održava se od 30. svibnja do 5. lipnja  u dvorani Sv. Franje na Svetom Duhu u Zagrebu. Kinč osebujni jedna je od šest odabranih predstava amaterskih kazališta koja je zadovoljila kriterije stručnog povjerenstva, a na programu je na blagdan Tijelova, u četvrtak, 4. lipnja u 20 sati u dvorani Sv. Franje na Svetom Duhu, Sveti Duh 31.

Prije same predstave sve prisutne pozdravila je predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Mariji Bistrici Snježana Husinec. Donosimo tekst njezinog obraćanja.

''Sve Vas lijepo pozdravljam u ima OMH u Mariji Bistrici kao producenta predstave Kinč osebujni i svih njezinih sudionika. Velika nam je čast što smo dobili priliku prikazati naš Kinč osebujni ovdje na Kaptolu, u srcu Zagrebačke nadbiskupije, i to uoči tako velike i za Zagreb značajne svetkovine kao što je svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata. Od srca na tome zahvaljujem Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, a posebno mons. Nedjeljku Pintariću, koji se najiskrenije zauzeo za nas i omogućio ovo gostovanje.

Kazališna predstava Kinč osebujni priča je o starijoj povijesti bistričkog svetišta i crnog kipa bistričke Marije, ali i o čudotvornim uslišanjima koja su se događala po zagovoru Majke Božje Bistričke, a zapisana su u knjizi bistričkih čudesa. Temeljena je na književnom predlošku bistričkog kapelana Petra Berkea iz 1765. godine pisanom na starom hrvatskom kajkavskom jeziku 18. stoljeća, djelu velike kulturno-povijesne i duhovne vrijednosti. Berkeov Kinč osebujni najstarija je monografija o čudesnom kipu Majke Božje Bistričke, a bio je zamišljen kao svojevrsni hodočasnički vodič, molitvenik i prikaz čudesa kojima se hodočasnicima jačala vjera.
Naš Kinč osebujni također je priča o vjeri i o nadi. Njome želimo podsjetiti na davna čudesna događanja koja su bila rezultat iskrene pobožnosti prema Majci Božjoj i duboke vjere. Tako i mi, poput Berkea, predstavom nastojimo poticajno djelovati na vjeru svih naših gledatelja, a osobito mladih. I u samu realizaciju projekta uključen je veliki broj bistričkih mladih okupljenih oko skupine entuzijasta, volontera Ogranka Matice hrvatske. Uz redatelja predstave i njezinog idejnog začetnika te glazbenog urednika i autora glazbe i aranžmana, najveći doprinos daje deset mladih vrijednih i talentiranih glumica s iskustvom u dramskim projektima mladih. U likovnom  osmišljavanju sudjelovali su svi učenici viših razreda osnovne škole, u glazbenom dijelu tu je Zbor mladih bistričke župe i još mnogi drugi.

Predstava Kinč osebujni premijerno je izvedena u prosincu prošle godine u Mariji Bistrici i njome smo obilježili izuzetno važnu obljetnicu za Mariju Bistricu, ali i za cijelu Hrvatsku, 330 godina od našašća kipa Majke Božje Bistričke, a time i 330 godina od početka masovnih hodočašća u Mariju Bistricu.
Večerašnju predstavu posvećujemo zaštitnici grada Zagreba, Majci Božjoj od Kamenitih vrata i svim građanima grada Zagreba.''