Kinč osebujni na otvorenom

kinc curves

Proslava Svetkovine Uznesenja BDM-e, Velike Gospe u našem najvećem marijanskom, Nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici, ove će godine imati jedan dodatni sadržaj. Riječ je o prvoj izvedbi na otvorenom predstave u tehnici kazališta sjena ”Kinč osebujni”. Predstava je to Ogranka Matice Hrvatske u Mariji Bistrici, koja je pretpremijeru i premijeru doživjela za vrijeme prošlogodišnjeg ”Adventa u Mariji Bistrici”, a krajem svibnja i početkom lipnja ove godine, gostovala je i u Zagrebu.

kinc kaptol 2Najprije je prikazana u čast Majci Božjoj od Kamenitih vrata, zaštitnici Grada Zagreba, uoči njezinog blagdana u Dvorani Vijenac na Kaptolu, a zatim i u sklopu Festivala kršćanskog kazališta u Zagrebu, u dvorani na Svetom Duhu. Riječ je o priči o čudotvornim uslišanjima Majke Božje koja u Mariji Bistrici traju već više od tristo i trideset godina.

kinč solidnaPredstava je u tehnici kazališta sjena, po književnom predlošku Petra Berkea iz 1765. godine, a priču o čudotvornim uslišanjima Majke Božje Bistričke priča na sasvim poseban način. Uprizorila ju je amaterska dramska skupina Ogranka Matice Hrvatske u Mariji Bistrici pod vodstvom iskusnog redatelja Jovice Šege. Na Veliku Gospu, predstava će biti izvedena u čast Majci Božjoj Bistričkoj, po prvi puta na otvorenom, na prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzije Stepinac, s početkom u 21 sat. Za glazbu je zadužen Mario Galoić, a posebna gošća ove izvedbe bit će Mihaela Gradečak. Glazbeni okvir predstavi daje i Zbor mladih župe Uznesenja BDM, Marija Bistrica. Stoga svi koji dosad nisu vidjeli ”Kinč osebujni”, priliku imaju na sasvim posebnom mjestu, u sasvim posebno vrijeme, u bistričkom Svetištu, na otvorenom, na Veliku Gospu.