Kardinali na prvoj općoj kongregaciji u pripremi za konklave

U Vatikanu se u ponedjeljak 4. ožujka sastala prva opća kongregacija u pripremi za konklave. U sinodskoj dvorani okupilo se 142 kardinala, među njima 103 izbornika.
 
Susret je otvorio dekan Kardinalskoga zbora kardinal Angelo Sodano, pored kojega je sjedio kardinal komornik Tarcisio Bertone, a i ostali sudionici sjedili su na predviđenim mjestima, ovisno o tri kardinalska reda – biskupa, prezbitera i đakona, i datumu imenovanja, istaknuo je na konferenciji za novinare predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi.
 
Prva je kongregacija, kazao je o. Lombardi, prošla je u opuštenom, srdačnom i konstruktivnom ozračju. Nakon kratkog uvodnog govora kardinala Sodana, kardinali su položili zakletvu te su izabrana trojica kardinala koja u sljedećim danima s kamerlengom čine posebnu kongregaciju, i to među kardinalima biskupima Giovanni Battista Re, kardinalima prezbiterima Crescenzio Sepe i kardinalima đakonima Franc Rode. Za javljanje su se javila trinaestorica kardinala, a njihova se izlaganja simultano prevode na talijanski, engleski, francuski, španjolski i njemački jezik.
 
Kardinal Sodano najavio je za ponedjeljak poslijepodne prvu od dvije predviđene meditacije koje će za kardinale održati propovjednik Papinskog doma o. Pater Raniero Cantalamessa. Druga je meditacija po statutu predviđena za početak konklava.
 
Na prvoj sjednici kardinali su se također složili da će uputiti pismo zahvale umirovljenom papi Benediktu XVI. (kathpress / ika / gk)