Kardinal Bozanić primio ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva

Nedopustivo političko manipuliranje hrvatskim državnim teritorijem
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u petak 21. rujna ravnatelja Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu dr. Stjepana Ćosića, s kojim je razgovarao o raznim temama vezanim uz djelovanje Arhiva te osobito uz suradnju Arhiva i Nadbiskupije. Istaknut je plodan suodnos Arhiva i Metropolitanske knjižnice Zagrebačke nadbiskupije koja se nalazi i djeluje u istoj zgradi.

Dr. Ćosić darovao je kardinalu knjigu “Prijevara ili zabluda. Problem granice na području poluotoka Kleka”, koju je napisao u suautorstvu s Nikom Kapetanićem i dr. Nenadom Vekarićem.

Upoznat s raznim vidicima složenoga graničnog pitanja, zagrebački nadbiskup je izrazio potporu nastojanjima onih koji, u svjetlu znanstvenih činjenica i stručnih prosudbi, traže rješenja braneći istinu. Ujedno se zauzima za one stavove koji nisu na tragu ishitrenih poteza koji bi ugrozili hrvatske nacionalne interese i – ne uvažavajući utemeljene spoznaje – štetili hrvatskomu narodu.

Kardinal je istaknuo je da je nedopustivo političko manipuliranje hrvatskim državnim teritorijem, naročito kada su u pitanju državne granice.

Ozbiljnost tematike zahtijeva iznimnu odgovornost ne samo političara nego cjelokupne društvene i znanstvene javnosti, kao i domoljubnu svijest zastupnika u Hrvatskome saboru. Sve to poziva na mudrost odgovornih u konkretnome pitanju o granici na području poluotoka Kleka i na odlučnost da se ne donosi politička odluka kojom bi Hrvatskoj bio oduzet dio njezinog teritorija, priopćeno je iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. (tuzgn / gk)