Kardinal Bozanić predslavio euharistijsko slavlje zahvale za proteklu godinu

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predslavio je u petak 31. prosinca u zagrebačkoj katedrali euharistijsko slavlje zahvale za proteklu godinu, u zajedništvu s pomoćnim zagrebačkim biskupima mons. Valentinom Pozaićem, mons. Ivanom Šaškom, mons. Mijom Gorskim, svećenicima i okupljenim vjernicima.

Uvodeći u misno slavlje kardinal Bozanić je pozvao prisutne na zahvalu: “Okupili smo se ovdje jer želimo i imamo za što reći hvala; hvala Bogu na mnogobrojnim darovima koje smo primili u protekloj građanskoj godini”.

U homiliji je biskup Pozaić, osvrćući se na proteklu godinu, upozorio na opasnosti koje prijete od relativiziranja vrijednosti i vrednota: “Diktatura relativizma zahvatila je sve: i vrijeme i događaje, i stvari i ljude. Sve je na upotrebu – i na bacanje. Konzumira se stvari i prirodu – i uništava. Konzumira se ideje i pothvate – i odbacuje. Konzumira se ljude – upotrijebi, zloupotrijebi, iskoristi, po nekom sotonskom prohtjevu – i odbaci, i uništi: kao da osobe nisu slika Božja, usmjerene na život vječni. Jasno je: teror pohlepe i bezumlja nema budućnosti ni ovdje u vremenu, a pogotovu ne u vječnosti. Psalmist podsjeća: 'Vidjeh obijesna zlotvora / Gdje se k'o cedar krošnjat širi./ Prođoh, i gle – nema ga više; / Potražih ga i ne nađoh' – 'ne pamti ga više ni mjesto njegovo'; 'Naše si grijehe stavio pred svoje oči, naše potajne grijehe na svjetlost lica svojega'.”

Unatoč svim negativnostima i zlima, vjernici ne smiju klonuti duhom, istaknuo je biskup Pozaić. “Prolazeći ovom našom dragom Zemljom, bilo livadom cvijeća iz sna, ili pak suznom dolinom, kako kada i kako tko, ne gubimo iz vidika cilj prema kojemu smo usmjereni, za kojim čezne svaki dah i svaki treptaj našega bića, sa svetim Pavlom: 'Naša je domovina na nebesima.'”

U homiliji je biskup Pozaić podsjetio na neke od najznačajnijih događaja koji su se dogodili u životu Crkve navevši tako Svećeničku godinu, đakonska i svećenička ređenja, počast monsinjorata, ređenje pomoćnoga biskupa mons. Mije Gorskoga, slavlja marijanskih svetkovina te XL. plenarno zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija na kraju kojega je obilježena 50. obljetnica mučeničke smrti kardinala Alojzija Stepinca te 12. obljetnica njegove beatifikacije.

Kao veliki dar Crkvi biskup Pozaić je istaknuo radosnu vijest o pohodu svetoga oca Benedikta XVI. Hrvatskoj i Zagrebu, 4. i 5. lipnja 2011. godine, za koji je pozvao na pripremu molitvom za pojedinca, obitelj i narod.

“Mi se opraštamo od jedne godine – znajući da na putu života nismo bili sami. Ulazimo u novu godinu – znajući da nećemo biti sami. Ime je Božića: Emanuel to jest S nama Bog. Neka nam ga izmoli, i udijeli, kao i uvijek, najvjernija zagovornica Hrvatske: Velika Bogorodica Presveta Djevica Marija”, rekao je biskup Pozaić na kraju homilije. (ika / gk)