Kardinal Bozanić održao prvu katehezu za mlade

U sklopu inicijative “Misije u gradovima” zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić održao je u nedjelju 26. veljače u zagrebačkoj prvostolnici prvu katehezu za mlade. Na prvu korizmenu nedjelju u ovoj su prigodi u katedralu posebno hodočastili mladi iz Zagorskog arhiđakonata i članovi Franjevačke mladeži predvođeni svećenicima.

Pozdravljajući kardinala povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije Ivica Budinšćak istaknuo je da mladi žele svoje zajedništvo očitovati u euharistijskom susretu kako bi osnaženi riječju i hranom Kristova tijela i krvi mogli u svojim župnim zajednicama i druge potaknuti i posvjedočiti svoju vjeru.

Tumačeći misno evanđelje, u prigodnoj homiliji-katehezi kardinal Bozanić je posebno istaknuo Isusov boravak u pustinji. To da je Isus bio kušan od đavla za nas vjernike je znakovito i istodobno ohrabrujuće jer ni Isus kao čovjek nije izbjegnuo ono u čemu se i mi nalazimo. Svatko od nas od vremena do vremena upada u napast, kušnje, no pitanje je kako se prema njima odnosimo. U tom kontekstu kardinal je podsjetio na riječi sv. Antuna pustinjaka koje je rekao kako su “kušnje i napasti znak čovjekove slobode”, jer čovjek koji je slobodan u stanju je reći ne ili popustiti. Samo čovjek slobodan može reći ne.

»Misije u gradovima«: kalendar događanja (PDF, 89 kB)

Svi mi, dragi mladi, želimo biti slobodni, ali često puta tu slobodu tražimo na krivom mjestu, rekao je kardinal. Istaknuo je kako pustinja znači pust, neprivlačan prostor, no u isto vrijeme to je i prostor Božje blizine. Prema hebrejskom značenju, pustinja je prostor bez riječi, pa nas tako to upućuje da u pustinji posebno mjesto ima šutnja, šutnja koja nam omogućuje da čujemo, da slušamo. Šutnja nas poziva na sabranost. Svima nama je potrebno vrijeme pustinje, vrijeme šutnje, kad ćemo se sabrati, razmotriti život, biti u osami, molitvi i razmišljanju, rekao je kardinal, te mladima poručio kako je to bitno za njih jer vrijeme mladosti je vrijeme kad pred sobom i Bogom ispituju što će činiti u svojem životu. Stoga ih je potaknuo da biraju put svoga života zajedno s Bogom, jer Isus najbolje zna što im treba, što je za njih.

Govoreći o korizmi, kardinal je istaknuo kako nas ona potiče da se vježbamo u kršćanskom životu, a Crkva od davnine preporučuje neke vježbe, među kojima na prvo mjesto stavlja post. Osim uzdržavanja od hrane, post može biti i uzdržavanje od drugih aktivnosti, poput posta u riječima, osobito u govoru o drugima.

Zagrebački nadbiskup je također podsjetio da nas Crkva u korizmi potiče da intenzivnije molimo. Molitva je ona koja nas diže prema Bogu i približava Bogu. Stoga, neka korizma bude vrijeme trajne molitve, rekao je kardinal, te mladima preporučio da u korizmi pročitaju Evanđelje po Marku i to svaki dan po jedan odlomak, te razmisle što njima Bog po tim riječima govori.

Kardinal je podsjetio i kako Crkva u korizmi potiče na djela milosrđa, a to znači da poziva da budemo uvijek otvorenih očiju, sposobni vidjeti potrebu brata i sestre. U tom kontekstu kardinal se osvrnuo na inicijativu “Mladi za mlade” koja se pokreće na razini nadbiskupije te je istaknuo kako osnivanje tog fonda kroz koji bi mladi pomagali mladima pomagali ima njegovu potporu, kao i potporu nadbiskupije.

Na kraju homilije kardinal Bozanić je mladima preporučio da često mole za dobru savjest. “Neka bude to i naša molitva, da naša savjest bude uvijek dobra i da još više živimo u skladu s glasom naše savjesti, kako nam to svjedoči bl. Alojzije Stepinac, koji je javno pred svima posvjedočio 'moja je savjest čista'”, rekao je kardinal.

Prije blagoslova kardinal je pozvao mlade da među prijateljima u svom životu uvijek imaju i Isusa Krista, jer na njega uvijek mogu računati. Stoga ih je potaknuo da s njime redovito komuniciraju, njega slušaju i pitaju, jer on zna što je čovjeku potrebno i nikad neće iznevjeriti. Mlade je također potaknuo da se prije izlaska iz katedrale dođu pomoliti na grob bl. Alojzija Stepinca. (ika / gk)