Kardinal Bozanić: Nepoštivanje istinskih simbola ne vodi k dobru

Svečanim euharistijskim slavljem koje je u vukovarskoj crkvi Sv. Filipa i Jakova predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić započelo je u ponedjeljak 29. travnja hodočašće svećenika Zagrebačke nadbiskupije u Vukovar.
 
Uvodeći u euharistijsko slavlje, koje su suslavili đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, pomoćni zagrebački biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski te dvjestotinjak svećenika, kardinal Bozanić je istaknuo da je Vukovar posebno mjesto zahvalnosti na kojem Bogu zahvaljujemo za dar vjere.

U homiliji kardinal je poručio da se u Vukovaru izbliza uči kako živjeti za druge, darivati se drugomu, služiti drugima. “Ovdje se ne može proći bez pitanja što je bitno i najvažnije u ljudskome životu. Oni ljudi koji su bili spremni dati i život za bližnje, ovdje su posijali sjeme nesebičnosti što ga mržnja nije uspjela ugušiti, premda su za mržnju bile izorane duboke brazde, pripremljena široka polja, obilato zalijevana neistinom”, rekao je kardinal.
 
Zagrebački nadbiskup je istaknuo važnost čuvanja spomena na žrtvu i svjedočanstvo Vukovara.
 
“Došli smo u Vukovar u trenutku kada hrvatsko društvo iznova preplavljuju pokušaji da se posebnost Vukovara zaniječe, da se ne cijeni ono što je najvrednije u tkivu naroda, da se ne gradi na istini. Tako se nastoji stvoriti dojam da je ovo mjesto kao i svako drugo; da se ovdje nije dogodilo ništa što bi odstupalo od redovitosti; da se prema Vukovaru treba odnositi nekom beživotnom i hladnom redovitošću kao i prema drugim mjestima. Ali mi dobro znamo da za Hrvatsku ovdje postoje toliki nositelji nezaobilazne memorije koja odiše ljudskom i kršćanskom duhovnošću. U Vukovaru nisu na prvome mjestu oni koji su razarali, nego oni koji su čuvali i gradili”, kazao je.
 
A svatko tko od ovdašnje neobičnosti i dara ljubavi stvara beznačajnu običnost, upozorio je kardinal, taj i dalje pokušava razarati, unositi nemir, otvarati rane i širiti neosjetljivost koja vodi u sukobe.
 
“I dok se čini neupitnim da je Vukovar jedan od najjasnijih simbola hrvatske slobode, nerazboritim se stavovima, udaljenima od stvarnoga života, pridonosi stvaranju osjećaja da nekima do toga nije stalo. Zar se nismo već dovoljno uvjerili upravo u Hrvatskoj da nepoštivanje ili dokidanje istinskih simbola ne vodi k dobru”, zapitao se kardinal Bozanić.
 
Osvrćući se na aktualne društvene prijepore oko uvođenja dvojezičnosti u Vukovar kardinal je istaknuo da sve što unosi laž i šutnjom prekriva osjetljivost za čovjeka šteti i Vukovaru i domovini Hrvatskoj.
 
“Zbog toga treba jasno reći da je pitanje jednoga pisma sažetak mnogih drugih pitanja na koja nisu dani odgovori. Ta goruća pitanja još uvijek odjekuju i traže odgovore. Stoga Vukovar zaslužuje posebnu osjetljivost koja treba biti izražena i posebnim okvirom pozitivnih propisa o uređenju pojedinih pitanja. Naime, politička mudrost odlikuje se osjetljivošću za stvarnost, ne utječe se nasilju prema osjećajima građana da bi provela svoj plan, poznaje iznimke i strpljiva je u iščekivanju da sazrije vrijeme. Ovdje je najprije potrebno učiti istinu, promicati čežnju za susretima i zajedništvom te širiti prostor suživota i pomirenja. Tu osjetljivost potvrđuje i naša nazočnost danas, ali prije svega nazočnost mnoštva hrvatskih građana tijekom godine, među kojima je zapažen znatan broj djece i mladih. Uviđamo da je potrebno daleko više ulagati u odgoj, pouku i prenošenje vrijednosti žrtve Vukovara novim hrvatskim naraštajima”, poručio je zagrebački nadbiskup.
 
“Mi, svećenici Zagrebačke nadbiskupije, došli smo ovamo moliti molitvom zahvale za darove koje nam Gospodin daje, da bismo s pomoću njih služili i donosili radost bližnjima. Došli smo moliti molitvom prošnje za pokoj poginulih u ratu protiv Hrvatske; za one koji se još uvijek vode kao nestali; za sve koji nose teret na tijelu i duši; za sve umorne i opterećene, da im Gospodin u svojoj blagosti daruje snagu, utjehu i odmor”, zaključio je kardinal Bozanić.