Kardinal Bozanić: Izbor novoga pape bio je svjetski događaj

 Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je nakon konklava i izbora pape Franje održao konferenciju za novinare u četvrtak 21. ožujka u Zagrebu, odavši priznanje i zahvalivši hrvatskim novinarima na dobronamjernosti i trudu u praćenju odreknuća od papinske službe pape Benedikta XVI. i izbora novoga Svetog Oca.

Prema kardinalovim riječima, izbor novoga pape je događaj koji je obilježio cijeli svijet, ne samo Crkvu. Ukratko je opisao svoj boravak u Rimu, sudjelovanje na kongregacijama te na konklavama, istaknuvši kako se tih dana uistinu moglo osjetiti djelovanje Duha Svetoga.

“Mi kao vjernici znamo da Bog nije stvorio svijet i ostavio ga. On djeluje i danas, a na vjernicima je da to Božje djelovanje opaze, da ga predstave i da poslušaju ono što Bog od svakoga od nas želi”, rekao je kardinal.

Nakon izbora kardinal Bozanić razgovarao je kratko s Papom općenito o situaciji u Hrvatskoj, o Katoličkoj Crkvi, biskupijama, govorili su o vezama koje novi papa ima s Hrvatima u Argentini. Tako je papa Franjo pitao kardinala Bozanića što o njemu kažu u Hrvatskoj, a kardinal mu je odgovorio da u Hrvatskoj novinari pišu da mu je ispovjednik bio Hrvat. Papa se nasmijao i rekao: “Pa što i to znaju?” I potvrdio je da je to o. Berislav Ostojić koji je nedavno bio i u Zagrebu.

Kardinal Bozanić je papi rekao da bi Hrvati željeli da nas posjeti, što je on sa smiješkom čuo, ali kako takvih poziva ovih dana ima puno, kardinal je rekao da moramo biti strpljivi.

U vjeronaučnim udžbenicima mora stajati cjelovit nauk Crkve

Na pitanje što misli o reviziji sadržaja vjeronaučnih udžbenika koja bi trebala ukazati i izbaciti sporne sadržaje, kardinal Bozanić je odgovorio da nije upoznat s time. No, načelno je rekao da za udžbenike za vjeronauk odgovara Crkva te da ona treba učenicima ponuditi cijeli svoj nauk, a ne tek djelomični.

“I ako bi bilo nešto što bi priječilo Crkvi da ona nudi svoj nauk, to bi bilo zapravo onemogućavanje Crkvi da vrši svoje poslanje”, istaknuo je kardinal.

Budući da su prve Papine poruke i izbor imena vezani su uz poruke siromaštva, novinari su pitali kardinala Bozanića kako Crkva u Hrvatskoj može odgovoriti na te pozive. Crkva treba biti i nastoji biti blizu siromasima i pomoći koliko se više može, no Crkva ne može zamijeniti socijalnu službu države, kazao je kardinal. Dodao je da je Crkva stalno pozvana na caritas, koji bi trebao biti tamo gdje drugi ne stignu, te napomenuo da se o Caritasu nekad govori, a nekad on funkcionira na način da “ne zna ljevica što čini desnica”.

Na novinarsko pitanje razmišlja li o vožnji javnim prijevozom u Zagrebu kako je to činio kardinal Bergoglio, zagrebački je nadbiskup prokomentirao da bi neki put čovjek radije išao javnim prijevozom. Rekao je i da je papa Franjo time što se nakon izbora vozio minibusom s kardinalima, a ne posebnom limuzinom, dao znak i Crkvi, svim vjernicima i cijelome svijetu da se treba oslobađati onoga što je suvišno i to upotrijebiti za one koji nemaju. A na pitanje kad se posljednji put vozio javnim prijevozom, kardinal Bozanić spremno je odgovorio: “U ponedjeljak u Rimu”.

Govoreći o novome papi, kardinal je izrazio nadu da to što je papa Franjo redovnik da će biti od pomoći redovnicima u njihovoj obnovi.

Dolazak carigradskog patrijarha Bartolomeja I. na svečano ustoličenje pape Franje zagrebački nadbiskup smatra novim znakom i i prilikom da se Katolička i Pravoslavna Crkva još više približe u cilju potpunog jedinstva, iako su gotovo u svim elementima suglasne.

Pozvan da prokomentira nedavne izjave Zdravka Mamića, Ruže Tomašić te napad na pravoslavne bogoslove iz manastira Krka, kardinal je odgovorio da je Crkva protiv svih oblika nasilja, s bilo koje strane oni dolaze te da je Crkva i protiv izazivanja nasilja.

Novinare je zanimalo i što kardinal misli tko će pobijediti u nogometnoj utakmici između Hrvatske i Srbije, na što je kardinal u šali odgovorio protupitanjem: “A za koga vi navijate?” Najvažnije je, istaknuo je, da utakmica protekne u miru i redu. (ika / gk)

Više pročitajte u uskrsnom broju tiskanog izdanja Glasa Koncila. Već od srijede novi broj je dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.