Josip Bival novi Chtef – Zagorski chef

U Termama Jezerčica u Donjoj Stubici održan je “Chtef Zagorski chef”, deveto po redu natjecanje sedmorice vrsnih zagorskih kuhara u pripremi glavnog jela i deserta sa zadanim namirnicama. Ove godine to su bili proizvodi koji su dobili Oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije – zagorski puran i mlinci te zagorski štrukli, koji trenutno imaju prijelaznu nacionalnu zaštitu, a za koje se također uskoro očekuje potvrda o dobivanju zemljopisnog porijekla na EU razini. Žiri je svojim jelom očarao i odnio pobjedu Josip Bival iz marijabistričkog Blue Sun hotela Kaj, drugi je bio Krešimir Plašć iz Punkt Beer Housea, Mokrice, dok je treće mjesto pripalo Mislavu Božiću iz Hotela Villa Magdalena, Krapinske Toplice. Natjecali su se još Marko Šturlan iz Majsecovog mlina, Ivan Knezić Prigorec iz Termi Jezerčica, Mirko Ljubić iz Termi Tuhelj i Matija Cvrtila iz Kleti Kozjak. Ocjenjivačku komisiju činili su Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala “Oblizeki” i Vesna Belošević, nastavnica kuharstva i slastičarstva u Srednjoj školi Pregrada. Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar čestitao je ne samo pobjedniku, nego i svim kuharima koji su se natjecali i prezentirali svoje gastro umijeće. Posjetitelji su na manifestaciji mogli pratiti ocjenjivanje gotovih jela i kušati ih, te uživati u bogatom popratnom programu, uz degustacije vina renomiranih zagorskih vinara Bodrena – Borisa Drenškog, Vinarije “Vuglec Breg“, IDA Nove – Igor Jambrešić, Vinarije Sever i Vinogradarstva Zdolc. Mogli su se probati i zagorski štrukli, kao i kolači spravljeni po receptima s tradicionalne manifestacije “Babičini kolači”, koje su pripremale bakice Zdenkica Ljubić i Božica Lacković, dok je OPG Krog ponudio zagorski bagremov med, a ZMH Horvat i Kogutex zagorske mlince.