Jazovka: 24. spomen-pohod poslijeratnim pobijenim žrtvama

“Ovdje smo na satu povijesti u Božjoj prirodi. Na satu povijesti o spasenju ljudskoga roda i na satu povijesti hrvatskoga naroda. Svojim misaonim očima gledamo unatrag, promatramo sadašnjost, ali oči naše uprte su i u budućnost”, rekao je uz ostalo križevački grkokatolički biskup Nikola Kekić u nedjelju 22. lipnja u propovijedi na 24. spomen-pohodu kod jame Jazovke nedaleko od Sošica u Žumberku nevino pobijenim hrvatskim civilima i vojnicima nakon završetka Drugoga svjetskog rata, te nastavio: “Nove komunističke vlasti nemilosrdno su bez ikakva suda u kratko vrijeme okrutno pogubili cvijet hrvatske mladosti. Dio njih i ovdje početkom siječnja 1943. i tijekom svibnja i lipnja 1945. godine. Ovdje dodajem i jedan detalj što hrvatskoj javnosti vjerojatno nije poznato. Naime, dvije naše časne sestre bazilijanke, Žumberčanke, Irena Smičiklas i Vasilija Popović, saznavši kako novi vlastodršci iz Zagreba danima i noćima kamionima odvoze ljude ovamo na Jazovku i tu ih na najokrutniji način ubijaju i bacaju u ovu jamu, pošle su polovicom mjeseca lipnja 1945. k nadbiskupu Stepincu da ga o tome izvjeste. Čuvši od njih o tim strahotama, on je pred njima telefonom nazvao druga Bakarića i povišenim tonom s njim podugo razgovarao o tim žalosnim zbivanjima. Rezultat tog razgovora bio je da su drugovi prestali dovoziti svoje žrtve na Jazovku. U jamu su bacili živo vapno i zatvorili ju. Okolnom stanovništvu zaprijetli su likvidacijom, ako bi se tko usudio pisnuti o onome što se ovdje događalo”.

U koncelebriranoj misi zadušnici sudjelovali su domaći sošički grkokatolički župnik Marijan Jeftimov, rimokatolički župnik iz Krašića Dragutin Kučan s još dvojicom umirovljenih rimokatoličkih svećenika, članovi brojnih braniteljskih udruga i rodbina pobijenih žrtava iz cijele Hrvatske.

Spomen-pohod započeo je mimohodom s brojnim stijegovima od središta Sošica do Jazovke, koji su predvodili članovi Frankopanske garde iz Ogulina u živopisnim odorama. Slijedila je molitva križnoga puta koju je predvodio krašićki župnik Kučan. Nakon otpjevane “Lijepe naše” pozdravne je riječi nazočnima uputio Boris Prebeg, predsjednik Hrvatskoga obrednoga zbora, a Irena Mamužić pročitala je njegov Prosvjedni zahtjev. Prigodne je riječi uputio i župnik Kučan darovavši biskupu Kekiću uvezeno godište župnoga glasila “Stepinčev Krašić”, koje redovito donosi izvješća o događanjima vezanima uz Jazovku. Cijeli je program prije mise animirala i vodila Zrinka Pezer. (tv, gk)