Jakov Fak brončani u Vancouveru

Drugog dana natjecanja na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru hrvatski biatlonac Jakov Fak, brončani sa Svjetskog prvenstva u Pyeongchangu, je u sprintu na 10 kilometara osvojio i olimpijsku broncu! On je zadanu dionicu svladao za 24:21,8 minuta, pogodivši pritom svih 10 zadanih meta. Hrvatsko čudo, mladi sportaš koji trenira sa slovenskom reprezentacijom, jer Hrvatska praktički nema svoj biatlonski pogon, donio je domovini već drugu medalju u sportu koji je kod nas u povojima.

 
Za pobjednikom, Francuzom Vincentom Jayem, koji je također imao svih 10 pogodaka, Fak je zaostao točno 14 sekundi, dok je srebrno odličje osvojio Norvežanin Emil Hegle Svendsen, koji je, usprkos jednom promašaju, uspio za 1,8 sekundi preteći Faka.

Naš je biatlonac izvrsno iskoristio svoj startni broj četiri i činjenicu da je nastupio prije nego što je započela jaka kiša, koja se povremeno pretvarala u snijeg i time je uvelike otežavala vidljivost na strelištu.

Ovo je osma medalja za hrvatske sportaše na Zimskim olimpijskim igrama, a prva koja nije osvojena u alpskom skijanju. Dosad su medalje osvajali Janica Kostelić (šest) i Ivica Kostelić (jedna).

Dvadesetdvogodišnji hrvatski stjegonoša je prvi hrvatski olimpijac koji je nastupio na ovom ZOI-ju, nakon što je otkazan spust skijaša, a biatlonka Andrijana Stipaničić Mrvelj morala je otkazati nastup u ženskom sprintu zbog bolesti.

Osvajač prve hrvatske medalje nastupit će u utorak u dohvatnoj utrci na 12,5 km, na kojoj će biatlonci startati prema zaostacima ostvarenim u ovoj utrci.

I tu će Fak imati realne izglede za odličan plasman, jer za dvojcem ispred sebe nema veliki zaostatak – pobjednik Vincent Jay ima 14 sekundi bolje vrijeme, a srebrni Emil Hegle Svendsen samo 1,8 sekundi, dok mu je od skijaša iza njega blizu samo četvrtoplasirani Slovenac Klemen Bauer, koji ima 3,4 sekunde slabiji rezultat od Faka.

Već petoplasirani Ukrajinac Andrij Derizemlja zaostaje 26,7 sekundi, što odgovara jednom kaznenom krugu od 150 metara, a sedmi Slovak Pavol Hurajt 53,2 sekunde, odnosno dva kaznena kruga. Legendarni Norvežanin Ole Einar Bjoerndalen, koji je u sprintu zauzeo 17. mjesto, u dohvatnu utrku će krenuti 1:27,1 minuta zaostatka za Fakom.

Dohvatna utrka na 12,5 km, tijekom koje će biatlonci pred sobom imati 20 meta, odnosno četiri dolaska na strelište, na rasporedu je u utorak u 21.45 sati po hrvatskom vremenu.

 
Rezultati:

1. Vincent Jay (Fra) 24:07.8 (0 promašaja)
2. Emil Hegle Svendsen (Nor) 12.2 (1)
3. JAKOV FAK (HRV) 14.0 (0)
4. Klemen Bauer (Slo) 17.4 (1)
5. Andrij Derizemlja (Ukr) 40.7 (2)
6. Jean Philippe Leguellec (Kan) 49.8 (1)
7. Pavol Hurajt (Svk) 1:07.2 (1)
8. Bjorn Ferry (Šve) 1:12.4 (0)
9. Jeremy Teela (SAD) 1:13.9 (2)
10. Ivan Čerezov (Rus) 1:18.1 (2)

hrt