Izborna skupština Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici

U petak 24. studenoga u Bluesun hotelu Kaj u Mariji Bistrici održana je redovna izborna skupština Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici. Prva predsjednica Ogranka, osnovanog prije 4 godine Snježana Husinec u izvješću o radu u 2017. godini istaknula je brojne aktivnosti. Posebno je istaknut veliki (više)godišnji projekt ”Marija Bistrica u doba Ivana Krizmanića i hrvatskog narodnog preporoda”, koji je u povodu 175. obljetnice utemeljenja Matice hrvatske i 250. obljetnice rođenja Ivana Krizmanića, donio niz događanja: Interdisciplinarni znanstveno-stručni skup, svečanu akademiju, postavljanje spomen-ploče ivanu krizmaniću, izložbu, svečano polaganje vijenca na grob Ivana Krizmanića, postavljanje natpisne ploče Ivanu Krizmaniću u arkadi preporoditelja na Mirogoju u Zagrebu i priprema zbornika radova sa znanstveno-stručnog skupa. Kako je istaknuto u izvješću ovim projektom potaknuta su daljnja istraživanja života i djela zaboravljenog hrvatskog velikana i bistričkog župnika Ivana Krizmanića te događanja u Mariji Bistrici u doba njegove župničke službe, podaci proizašli iz istraživanja potvrđeni od znanstvene javnosti trajno su zapisani, a šira javnost upoznata je s povijesnom ulogom Marije Bistrice u povijesnim procesima ilirskog doba i stvaranju Matice ilirske te životom i djelom Ivana Krizmanića. Stvoren je temelj za daljnje projekte u kulturi i turizmu pomoću kojih bi se Marija Bistrica dodatno profilirala kao mjesto bogate kulturno-povijesne baštine.

Brojna druga događanja

I u ovoj godini nastavljeno je s organizacijom Korizmenih tribina u suradnji sa Svetištem MBB-e. Autor projekta i voditelj je Branimir Bilić a održane su dvije tribine: Društvo i obitelj na raskrižju: Vrednote ili laži, prof.dr.sc. Aleksandra Korać Graovac, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Uzori, idoli ili poroci hrvatske mladeži, dr. sc. Robert Torre, psihijatar KB Sestre Milosrdnice. Iz ciklusa Znanost za svakoga Julio Car održao je predavanja Zvijezde u službi Kralja nad Kraljevima i 1.28 sekundi prije, a iz ciklusa Ususret zdravlju, u suradnji s Ljekarnama Švaljek i Zavodom za javno zdravstvo KZŽ-e, nedavno je održano predavanje Gripa i cijepljenje protiv gripe, s predavačem Ivanom Lipovcem, dr. medicine, spec. epidemiologije. Nastavljena je i praksa nagrađivanja učenika OŠ Marija Bistrica. Tako su učenici osmih razreda OŠ Marija Bistrica koji su prošli svih osam razreda s odličnim uspjehom nagrađeni, uz 50. obljetnicu Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, Hrvatskim pravopisom, a najbolja učenica osmih razreda nagrađena je Priborom za tehničko crtanje.

OMH u MB obogatio kulturnu ponudu Marije Bistrice

U osvrtu na prve 4 godine Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici, koji trenutno broji 52 člana, posebno je istaknuto okupljanje kreativnih i stručnih ljudi, te realizacija 4 velika projekta koji potvrđuju kulturno, povijesno i jezično nasljeđe Marije Bistrice kao lokalnu i nacionalnu vrijednost. To su Kazališna predstava Kinč osebujni – Priča o čudotvornim uslišanjima MBB, Izložba Između crnoga kipa i velikoga rata – Marija Bistrica u doba Prvog svjetskog rata, Slikovnica Legenda o črnem kipu i Projekt Marija Bistrica u doba Ivana Krizmanića. Tu su u 4 stalna ciklusa predavanja i radionica iz znanosti, kulture, obrazovanja, veliki broj drugih događaja iz raznih područja kulture i znanosti (niz eminentnih stručnjaka i znanstvenika) – uspostava niza kontakata. Svime time Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici obogatio je kulturnu ponudu u Mariji Bistrici kvalitetnim sadržajima i prepoznat je kao kulturna udruga koja provodi ozbiljne i vrijedne projekte i pritom teži najvišim standardima.

Novo vodstvo Ogranka

U svom izbornom dijelu Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici dobio je novo vodstvo. Za predsjednika je izabran Vedran Klaužer, za potpredsjednika Damir Galoić, za tajnicu Romina Gorički. Uz njih u Predsjedništvo su izabrani Ivančica Tomorad, Ivančica Hopek Kramar, Zrinka Brlečić Švaljek i Snježana Husinec. U Nadzorni odbor izabrani su Božena Palanović, Petra Ptiček i Jadranka Pezić, a zastupnik u Glavnoj skupštini Matice hrvatske bit će novi predsjednik Vedran Klaužer. Po izboru, novi je predsjednik iznio i plan rada za 2018. godinu, koji slijedi kontinuitet sada već tradicionalnih događanja, ali planira i neka nova, poput programa obilježavanja 20. godišnjice posjeta Svetoga Oca Pape Ivana Pavla II Mariji Bistrici i proglašenja blaženim Alojzija Stepinca. Skupštinu su pozdravili i čestitali na vrlo uspješnom radu potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić, predsjednica Skupštine KZŽ-e Vlasta Hubicki, načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i njegova zamjenica Dubravka Bartolović, rektor Svetišta MBB-e preč. Domagoj Matošević, te predsjednica Udruge Hrvatska žena Marija Bistrica Spomenka Skuliber i njena zamjenica Anica Roksandić. Posebne zahvale upućene su prvoj predsjednici Ogranka Snježani Husinec, koja je, kako je istaknuto, postavila visoke standarde u vođenju Ogranka, a svojom upornošću, željom, znanjem i entuzijazmom u protekle 4 godine bila je glavni pokretač brojnih događanja u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici. Skupštinu je izvedbom himne Lijepa naša i sa još dvije skladbe uveličala Klapa Bistrica.