Izaslanik sisačkog biskupa posjetio poplavom pogođena područja

 Izaslanik sisačkog biskupa Vlade Košića kancelar biskupije mons. Marko Cvitkušić posjetio je u petak 5. travnja župu sv. Antuna Pustinjaka u Odri Sisačkoj, pogođenu nedavnim poplavama.

Na području Sisačke biskupije poplavama je zahvaćeno petnaestak župa, a posebno je složena situacija uz cestu Zagreb – Sisak. Naime, zaštićeni krajobraz “Odransko polje”, na potezu od Lekenika do Siska prepuno je vode, a zbog pritiska Save i Kupe voda rijeke Odre teče uzvodno od Siska prema Velikoj Gorici dodatno puneći ionako prepunu retenciju “Odransko polje”. To je ugrozilo gotovo sva naselja tog područja, a posebno ona u župama Sela i Odra.

U pratnji upravitelja župe Odra Mladena Vuka, mons. Cvitkušić je obišao poplavljena područja i u selu Staro Pračno susreo se s volonterima koji rade na punjenju vreća pijeska i izradi zečjih nasipa za to područje. U Pračnu je trenutno 30 obiteljskih kuća pod vodom, ali nije bilo potrebe za evakuacijom budući da je razina vode za sada uspješno zadržana na ulazima u kuće. Organizirana je i skrb za stare i nemoćne tako da im se potrebne namirnice i lijekovi dostavljaju čamcima, a župljani koji nisu pogođeni ovom nepogodom organizirali su zajedno s upraviteljem župe Vukom prehranu za volontere.

Mons. Cvitkušić izrazio je duboku zabrinutost biskupa Košića zbog nastale situacije, zahvalio na zauzetosti svima koji pomažu u ovoj nesreći i poručio kako je nesebično pomaganje duboko kršćanski čin. Ohrabrivši okupljene, istaknuo je da su biskupijski Caritas i župni Caritasi spremni, koliko je u njihovoj moći, za moguće potrebe svih zahvaćenih poplavom. (sv, gk)