Ispraćaj 23. hrvatskoga kontigenta HRVCON-A U ISAF

Poštujući druge graditi mostove zajedništva i suživota

 U prigodi odlaska pripadnika 23. hrvatskog kontingenta u misiju ISAF u Afganistan vojni biskup Juraj Jezerinac predvodio je u utorak 4. ožujka misno slavlje u kapeli vojne kapelanije Sv. Petra i Pavla u vojarni na zagrebačkom Plesu.

Na misi su bili zapovjednik 23. hrvatskoga kontingenta brigadir Mijo Validžić te hrvatski vojnici koji će sljedećih šest mjeseci provesti u Afganistanu, a pratit će ih vojni kapelan fra Božo Ančić, OFM. Misu je suslavio vojni kapelan HRZ i PZO-a o. Viktor Grbeša, OCD.

U homiliji je biskup Jezerinac posvijestio važnost prihvaćanja poziva, koji podrazumijeva i odlazak od obitelji.

“Današnje evanđelje opisuje Isusove učenike koji se spremaju napustiti svoje obitelji, oca, majku, braću, sestre i vlastitu djecu, da izvrše misiju koju im je povjerio Isus Krist. Nije bilo lako donijeti tu odluku i napustiti svoj dom. No oni su prihvatili tu veliku žrtvu jer ih je Isus osvojio svojom pojavom. I vi, dragi prijatelji, napuštate svoj dom, svoje obitelji, postrojbe i idete u daleku i tešku misiju. Vaša odvažnost kojom odlazite u tu daleku zemlju postat će izvorom radosti mnogim ljudima u toj zemlji koji čeznu za mirom upravo onako kako smo i mi težili u vrijeme kada je bila izvršena agresija na Hrvatsku”, rekao je biskup Jezerinac.

“Ako je danas čovjek ičega gladan, onda je to glad za mirom, srećom, kako u osobnom životu tako u obitelji, među narodima i u svijetu. Vi idete u Afganistan kako biste donijeli mir toj ratom izmučenoj zemlji. Istovremeno dok donosite mir drugim ljudima, čuvajte mir savjesti i duhovno poštenje. Poštujte sve i svakoga u njegovu uvjerenju i životnom opredjeljenju. Naši su se vojnici u Afganistanu istakli u vrlinama koje su općepoznate među ljudima i za kojima čezne svaki čovjek. I zbog toga veoma cijene našeg vojnika, kako afganistanski narod, tako i vojnici drugih zemalja koji se nalaze u mirovnoj misiji u Afganistanu. To nas još više obvezuje da se trudimo nastaviti ići putem koji su išli naši prethodnici. Poštujući druge, vi ćete na taj način graditi mostove zajedništva i suživota”, poručio je vojnicima mons. Jezerinac, zaželjevši im da se vratite svojim kućama, svojim obiteljima i u svoju dragu domovinu ponosno i ispunjene duše, radosni što su mogli sudjelovati u tako časnoj misiji, kao što je ova misija mira.

“Uvjeren sam da ćete se vratiti s puno duhovnog iskustva i bogatstva naroda kojemu idete. Mi ćemo vas iz Vojnog ordinarijata pratiti svojim molitvama i svakim drugim oblikom podrške. Poštujte svoje zapovjednike, a međusobno gradite povjerenje i prijateljstvo, držeći se one Isusove: 'Što želite da vama drugi čine, vi najprije činite drugome. Tako ćete graditi međusobno povjerenje i prijateljstvo. Bog će tada biti s vama i u vašem djelovanju”, zaključio je vojni ordinarij.

Vojnike je ujedno potaknuo da tijekom dana, a posebno navečer, nađu vremena za sabranost i molitvu te da se preporuče zagovoru Blažene Djevice Marije. (ika / gk)