Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Radio Marija Bistrica - RMB Portal - Svetište Marija Bistrica

Najavi događaj na RMB portalu

Vaše ime i prezime:E-mail

Naslov najave

Tekst najave

Postani član RMB portala

Nakon popunjavanja forme biti će vam poslan E-mail sa aktivacijskim kodom na upisanu adresu. Da bi se prijavili morate aktivirati korisnički račun preko aktivacijskog linka.

Email

Korisničko ime

Lozinka

Ponovi lozinkuZaboravili ste podatke?

Upišite E-mail koji ste unijeli kod registracije i poslat ćemo vam podatke na upisani E-mail.

EmailJeste li znali?

Da kao članovi RMB – portala imate slijedeće pogodnosti:

 • kao član imate pravo na 3 besplatne čestitke i obavijesti godišnje
 • možete biti novinar slati nam:
  - vijesti
  - obavijesti
  - i najave
  koje ćemo Vama kao članovima besplatno objaviti u programu RMB-a i na RMB Portalu
 • možete biti bloger ili kolumnist – objavljivati svoja razmišljanja, pjesme, misli na portalu i u programu RMB-a
 • možete biti fotograf – slati nam svoje fotografije na objavu te za iste biti nagrađeni
 • ukoliko imate bend i pjesmu, a član ste RMB-a, predstavit ćemo Vaš band i glazbu u programu besplatno

Kao partneri RMB-a (odnosi se na pravne osobe), imate slijedeće pogodnosti:

 • ostvarujete poseban popust za naše reklamne usluge kako u programu tako i na našem web portalu

Preporuči portal prijatelju

Upiši E-mail i pošalji prijatelju ili prijateljici preporuku za portal.

Tvoje imeE-mail prijatelja/prijateljice

Moguće je poslati na više email adresa odjednom. Potrebno ih je odvojiti zarezom

Poruka

Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Slušajte nas preko interneta!

Ukoliko imate instalirani program Winamp, kliknite na doljnju ikonu za slušanje programa Radija Marija Bistrica

Za skidanje programa Winamp kliknite na ikonu download!

Download

Ugodno slušanje / Zatvorite prozor

SPONZORIRANI SADRŽAJ

NASUMIČNO IZ ZABAVE


Dječji vrtić

Upravljajte dječjim vrtićem

GLAZBENE ŽELJE

Autor i naziv pjesme
Vaše ime i poruka

SMS-om:095 913 3972
Pozivom (8:00 - 20:00): 049/ 468 - 707

Crkva 31.10.2014

Novi broj Maloga Koncila

Kucajmo dobrotom!

 Poziv je to i poruka Maloga Koncila - Maka za mjesec studeni čije su sve stranice ispunjene dobrotom poput sjemenaka u šipku. Od naslovnice na kojoj u obliku srca poziraju makovci iz Bjelovara do hrvatskih dobrih svetaca na stražnjim koricama.

Mjesec studeni započinje svetkovinom Svih svetih, a odmah nakon toga slavimo Dušni dan, spomen svih vjernih mrtvih kada se prisjećamo naših dragih pokojnika. Zato će vam biti dragocjeno zaviriti u rubriku "Učimo moliti" da saznate zašto je važno moliti za duše u čistilištu te naučite lijepo molitveno "pravilo ruba kreveta"!

Nakon što smo listopadskom Maku "posjetili" Trsat - privremeno boravište svete nazaretske kućice - u novom Maku u rubrici "Ususret susretu obitelji" "otputovali" smo u talijanski gradić Loreto, u kojem je kućica pronašla svoje trajno prebivalište. Iako je sveta kuća "napustila" hrvatske krajeve, Hrvati su s njome ostali neraskidivo vezani. "Običaji zavičaja" pripremaju nas za advent prikazujući hrvatske adventske običaje te predstavljajući svetački "veličanstveni trio" - Barbaru, Nikolu i Luciju - tri prava predbožićna svetca i običaje vezane uz njihove dane, a sve kako bi božićna radost bila uistinu ona prava.

Mnogo je pitanja koja muče male dječje glave pa tako i "zašto se u crkvi ljuljuškamo". Odgovor na to pitanje ali i brojna druga potražite u "Blaževoj pošti". Bonton ili pravila o dobru i prikladnu ponašanju u društvu nauče se još u ranom djetinjstvu. Ta pravila ne vrijede samo u stvarnome već i u virtualnome svijetu, no u uz njih na internetu vrijede i neka druga pravila pristojna ponašanja. U rubrici "Djeca medija" pročitajte koja su to i usvojite ih!

Makov "Mali liječnik" savjetuje o važnosti i svim prednostima tjelesne aktivnosti jer je od davnina poznato da je "u zdravu tijelu zdrav duh". A istraživanja su pokazala i ne samo zdrav duh, već i zdrav mozak u tijelu koje se kreće, hoda i vježba!

Uz istaknute rubrike i teme u Maku za mjesec studeni, dobrotom i zanimljivošću kucaju i ostale stranice s kojih možete saznati kada je kruh najbolji, upoznati dvije rođene i redovničke sestre, "posjetiti" Madagaskar i katedralu u francuskom gradu Chartresu, doznati zanimljivosti iz svijeta poštanskih markica, nasmijati se uz šale... Ne propustite u psihotestu provjeriti koliko ste vam je važan vaš izgled, ali ni riješiti brojne zagonetke, križaljke i dakako nagradni kupon! Svim makovicama poklanjamo plakat s jednom prispodobom i molitvom o Kraljevstvu nebeskom.

I u novome broju kroz stranice MaLIMAka, namijenjenima mlađim osnovnoškolcima, vodi nas vjeverica Vjera. Iako je studeni, na stranicama MaLIMAka je već toplo jer smo već zapalili svjećice došašća u recitalu "Četiri svijeće došašća" i susreli se sa svetim Nikolom u igrokazu "Vaga svetog Nikole". "Radosni prvopričesnici" svladat će Mali prvopričesnički bonton i svojim ponašanjem pokazati da su uistinu Isusovi i to ne samo u crkvi, već i u školi, kod kuće, ali i s prijateljima. (vp)

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 30.10.2014

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

 Naslovnica novoga broja Glasa Koncila posvećena je svetkovini Svih svetih i Dušnome danu s naslovom: "Za što se danas živi i umire?", te molitveno-meditativnom porukom i pozivom: "U danima kada brojni vjernici pohode grobove predaka i obnavljaju zajedništvo s onima koji su prešli granicu smrti, nužnim se čini zagledati se u svjedočanstvo njihova života i postaviti pitanja: Za koje su vrjednote oni živjeli? Radi kojih su vrjednota bili spremni umrijeti?".

"Nužnost unutarnjega oslobođenja" naslov je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića, koji se osvrnuo na znanstveni skup u Križevcima održan o temi Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća - prošlost i sadašnjost. Podsjećajući da je komunistička vlast pokopala, doslovce i preneseno, brojne hrvatske intelektualce katolike i njihova djela, te da je napokon došlo vrijeme oslobađanja od tih okova, koje su zarobile i intelektualnu i duhovnu slobodu mnogih ljudi, u komentaru se ističe: "Budući da danas u Hrvatskoj ipak nije moguća represija takvoga intenziteta kao u komunizmu, nužno je da se građani, pa i građani vjernici, sami odluče osloboditi svih oblika unutarnjih zarobljavanja. Poznato je da još nitko nikada nikomu nije darovao slobodu, već ju je uvijek potrebno izboriti uz veću ili manju cijenu, ali uvijek u svijesti da je alternativa - ropstvo".

Posebnu težinu ima poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije o rodnoj ideologiji, koja je naslovljena: "Muško i žensko stvori ih!".

U intervjuu dr. Hans Zollner, voditelj Centra za zaštitu djece i član Papinske komisije za zaštitu maloljetnika govori o žrtvama spolnoga zlostavljanja, pedofiliji, spolnim zloporabama u Crkvi, slučajevima zataškavanja od nekih crkvenih velikodostojnika i jasnome crkvenom stavu prema toj problematici.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr      

Umjesto klasične reportaže o nekoj hrvatskoj župi Vlado Čutura donosi dvije dojmljive "braniteljske teme s terena": "Svjedočanstva djece nestalih i poginulih branitelja" i "Kako je šator ispred ministarstva branitelja postao simbol Hrvatske". Dovoljno je pročitati samo kratki izvadak iz potresne ispovijesti kćeri jednoga od nestalih branitelja i odmah shvatiti o čemu je riječ: "Imala sam šest godina kada mi je otac poginuo i najranije sjećanje iz djetinjstva sjećanje je na uplakanu mamu koja osjeća da tate više nema, no nitko joj to danima ne će potvrditi. Kao svako dijete te dobi, nisam mogla pojmiti što je smrt, pa sam maštala da će se tata jednog dana vratiti. Netko je negdje pogriješio i on će se vratiti i sva tuga i bol koja je bila opipljiva u našoj obitelji će nestati. Pa će i mene moći netko nositi na ramenima. Učiti plivati. Voziti bicikl. I ne ću gledati drugu djecu s otčevima i pitati se kako je to kad imaš tatu".

Uz važne poruke pape Franje, koje je izrekao tijekom opće audijencije o Crkvi kao Tijelu Kristovom i tijekom molitve Anđeoskoga pozdravljenja o ljubavi kao mjerilu vjere, vrijedno je pročitati i njegov govor članovima Schönstattske obitelji sažet u naslovu: "Tako živjeti da drugi požele živjeti kao mi".

Među brojnim domaćim vijestima s radošću treba čitati izvješća o đakonskim ređenjima u Zagrebu, Đakovu, Sisku i Bjelovaru, s ozbiljnošću o dvadesetom međunarodnom teološkom simpoziju održanom na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu na temu: "Laička država-religija-Crkva: od ideologizirane neutralnosti do prostora dijaloškoga suživota", sa suosjećanjem o okruglom stolu o brizi i skrbi o beskućnicima i njihovim pravima u Vikarijatu u Osijeku povodom 15. obljetnice rada osječkoga Centra za prihvat beskućnika, s pijetetom o žrtvama komunističkoga sustava iz svibnja 1945. na novom mariborskom groblju Dobrava kod Tezanskoga Gozda, najvećega grobišta hrvatskoga naroda izvan Hrvatske, i s osmjehom o čarima misionarskoga života u Bugarskoj hrvatske milosrdnice s. Božene Novosel.

Stalne rubrike također donose vrlo aktualne i zanimljive sadržaje: "Propisi-pravo-pravda" o radu umirovljenika i isplati mirovina, "Zapažanja" o prosvjedu hrvatskih branitelja, suđenju Perkoviću i Mustaću i standardu u Hrvata, "Vjernici laici aktivni u Crkvi" o Sonji Batinić, pastoralnoj vijećnici iz Sesvetske Sopnice u Zagrebu, a "(Pri)govor znanosti" o utjecaju pesticida na pčele i usjeve. (tv, gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 29.10.2014

Zagreb: Zaziv Duha Svetoga na početku nove akademske godine

Sveučilišta su mjesta s kojih može doći snažna obnova

 Povodom početka nove 346. akademske godine Sveučilišta u Zagrebu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u utorak 28. listopada u zagrebačkoj katedrali euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga.

U koncelebraciji su bili rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta dr. Željko Tanjić, dekan Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Zagrebu dr. Tonči Matulić, dekan Filozofskoga fakulteta Družbe Isusove dr. o. Ivan Šestak, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije Ivica Budinšćak i drugi svećenici. Svečanom euharistijskom slavlju prisustvovali su rektor Sveučilišta u Zagrebu dr. Damir Boras i prorektori, dekani, profesori, sveučilišni djelatnici i brojni studenti.

Na početku homilije kardinal Bozanić čestitao je na imenovanju novomu rektoru dr. Borasu i njegovim suradnicima i poželio im puno uspjeha i Božjega blagoslova u izvršavanju odgovorne zadaće.

Dobrobit sveučilišta nalazi se među važnim molitvenim nakanama Crkve i domovine, naglasio je kardinal Bozanić te poručio studentima da se studiranje i život sveučilišta ne iscrpljuju u prikupljanju znanja. Važna je otvorenost prema drugima, koje kršćanin treba vidjeti kao ukućane Božje, pozvane i izabrane od Boga, poručio je kardinal Bozanić.

Podsjećajući na poruku koju je papa Franjo prije dva tjedna uputio Talijanskoj katoličkoj sveučilišnoj federaciji kardinal je kazao kako je Papa sveučilištarcima naglasio tri važne riječi koje čine srž sveučilišne zajednice: studij, istraživanje i granica. Papa poručuje da se bit sveučilišnoga života nalazi u studiranju, naporu i strpljivosti misaonoga rada i usmjerenosti čovjeka prema istini, dobroti i ljepoti što omogućuje cjelovito shvaćanje stvarnosti nasuprot djelomičnim istinama i iluzijama. Papi je također važno da studij bude istraživanje, dijalog i sučeljavanje te da sveučilište bude granica na kojoj se treba brinuti za ljude koji su u potrebi.

Sveučilišta su mjesta s kojih u hrvatskome društvu može doći snažna obnova, naglasio je u homiliji kardinal Bozanić, posebno u tome istaknuvši ulogu kršćana, koji ne zaboravljaju da su učenici Isusa Krista. Ističući ljepotu molitvenoga zajedništva, kardinal Bozanić je poručio: "I dok smo u ovome molitvenom zajedništvu, ne možemo zaboraviti razne kušnje koje tamom obavijaju ljude, u Hrvatskoj i u svijetu. Mislim posebno na stradale od poplava i na one koje nadilaze osobne poteškoće i tiču se cijeloga naroda. U svoju molitvu uključujemo sve koji su iskušavani trpljenjem, koji nas žele upozoriti ne samo na nepravde i na društvenu neosjetljivost, nego na zanemarivanje vrijednosti važnih za budućnost domovine. Mislim na hrvatske branitelje s kojima suosjećamo i s kojima smo povezani u molitvi, zahvalni za njihovu žrtvu."

Dekan KBF-a dr. Matulić na kraju euharistijskoga slavlja pozdravio je novoga rektora Sveučilišta u Zagrebu dr. Borasa te cijelu sveučilišnu zajednicu. Naglasio je da studentima sveučilišta upućuje najsrdačniji pozdrav jer sveučilište zbog njih postoji, a akademska zajednica prema njima gaji najdublje poštovanje i zahvalnost. U ime zagrebačke akademske zajednice na završetku misnoga slavlja dekan KBF-a čestitao je srebrni biskupski jubilej kardinalu Bozaniću. (ad, gk)

Nakon euharistijskoga slavlja na KBF-u je održana svečana akademija u povodu proslave 25. obljetnice biskupske službe kardinala Josipa Bozanića. Prigodne riječi uputili su kardinal Bozanić, dekan KBF-a dr. Matulić, rektor dr. Boras, te zamjenik predsjednika Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu Vedran Dodig. U svojem je govoru, kako je izvijestio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, kardinal kazao kako je kao sin Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta danas veoma ponosan. Mnogo je puta, kako je naglasio, svjedočio prepoznatljivosti kvalitetnoga rada KBF-a i izvan hrvatskih okvira. Po završetku akademije, dr. Matulić uručio je kardinalu 15.000 kuna namijenjenih u fond za pomoć studentima slabijega imovinskoga stanja. (tuzgn / gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 28.10.2014

Budimo pastoralno blizu obiteljima

U Međubiskupijskome sjemeništu na zagrebačkoj Šalati u ponedjeljak 27. listopada održan je Svećenički dan Zagrebačke nadbiskupije.

Dan je započeo pokorničkim bogoslužjem koje je u crkvi Presvetoga Srca Isusova predvodio pomoćni zagrebački biskup mons. Valentin Pozaić. U prigodnom nagovoru biskup Pozaić je kroz ispit savjesti pred svećenike stavio niz pitanja o svetosti življenja svećeničkoga poziva.

Program Svećeničkoga dana nastavljen je u dvorani Međubiskupijskoga sjemeništa, gdje je pomoćne biskupe i okupljene svećenike pozdravio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Kardinal se na početku osvrnuo na Treću izvanrednu opću biskupsku sinodu na kojoj je sudjelovao koja je održana u Rimu od 5. do 19. listopada.
 Kardinal Bozanić je pojasnio kako je Sinoda željela bolje analizirati situacije u kojima žive današnje obitelji, shvatiti probleme s kojima se obitelji današnjega vremena suočavaju. "Crkva na sve svoje vjernike gleda srcem milosrdnoga otca, želi im biti blizu, pomoći...", rekao je kardinal Bozanić, objašnjavajući kako je Crkva svjesna da ima neuspjelih brakova, ali naglašavajući nerazrješivost ženidbe, pojasnio je kako treba pojačati pripremu za brak i pratiti supružnike i u njihovu bračnom životu.
 "Svima je situacija današnjih obitelji izazov, budimo pastoralno blizu obiteljima, tražimo načina kako ih pratiti na njihovu putu vjere i kršćanskoga života", rekao je.

Predavanje pod nazivom "Pastoralna godina s posebnim naglaskom na svetački lik bl. Alojzija Stepinca" održao je pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško. U radosnoj nadi iščekivanja kanonizacije bl. Alojzija Stepinca i u godini intenzivnije molitve na tu nakanu biskup Šaško je pozvao svećenike da stepinčevskim tragovima protkaju svoje pastoralne planove u ovoj pastoralnoj godini. Pojasnio je kako su biskupi metropolije donijeli odluku da se u svim župama svakoga 10. u mjesecu poslije večernje mise održi klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom te se vjernike uputi na hodočašća na mjesta koja imaju posebnu važnost u životu bl. Alojzija Stepinca - Krašić, Lepoglavu, Mariju Bistricu i zagrebačku katedralu.

U drugom dijelu programa predsjednik Povjerenstva za župnu katehezu Zagrebačke nadbiskupije Tomislav Subotičanec predstavio je program kateheza za odrasle koje se u novoj pastoralnoj godini nastavljaju u izmijenjenom izdanju. Kako je pojasnio, nakon evaluacije prošlogodišnjega programa, najuspješnijim i najpotrebitijim pokazali su se molitveni susreti za roditelje prvopričesnika i krizmanika. Cilj susreta jest da se u samu pripravu za sakramente aktivno uključe i roditelji djece koja se pripremaju za prvu pričest i potvrdu. Kako je najavio, kateheze počinju sredinom studenoga i trajat će do ožujka te će se sastojati od ukupno šest katehetskih susreta: četiri kateheze, jednoga molitvenoga susreta te susreta roditelja s biskupom.

Na kraju susreta, pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski govorio je o nekim pitanjima upravljanja materijalnim dobrima Crkve. Susret je završio zajedničkom molitvom - izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. (tuzgn / gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio