Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Radio Marija Bistrica - RMB Portal - Svetište Marija Bistrica

Najavi događaj na RMB portalu

Vaše ime i prezime:E-mail

Naslov najave

Tekst najave

Postani član RMB portala

Nakon popunjavanja forme biti će vam poslan E-mail sa aktivacijskim kodom na upisanu adresu. Da bi se prijavili morate aktivirati korisnički račun preko aktivacijskog linka.

Email

Korisničko ime

Lozinka

Ponovi lozinkuZaboravili ste podatke?

Upišite E-mail koji ste unijeli kod registracije i poslat ćemo vam podatke na upisani E-mail.

EmailJeste li znali?

Da kao članovi RMB – portala imate slijedeće pogodnosti:

 • kao član imate pravo na 3 besplatne čestitke i obavijesti godišnje
 • možete biti novinar slati nam:
  - vijesti
  - obavijesti
  - i najave
  koje ćemo Vama kao članovima besplatno objaviti u programu RMB-a i na RMB Portalu
 • možete biti bloger ili kolumnist – objavljivati svoja razmišljanja, pjesme, misli na portalu i u programu RMB-a
 • možete biti fotograf – slati nam svoje fotografije na objavu te za iste biti nagrađeni
 • ukoliko imate bend i pjesmu, a član ste RMB-a, predstavit ćemo Vaš band i glazbu u programu besplatno

Kao partneri RMB-a (odnosi se na pravne osobe), imate slijedeće pogodnosti:

 • ostvarujete poseban popust za naše reklamne usluge kako u programu tako i na našem web portalu

Preporuči portal prijatelju

Upiši E-mail i pošalji prijatelju ili prijateljici preporuku za portal.

Tvoje imeE-mail prijatelja/prijateljice

Moguće je poslati na više email adresa odjednom. Potrebno ih je odvojiti zarezom

Poruka

Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Slušajte nas preko interneta!

Ukoliko imate instalirani program Winamp, kliknite na doljnju ikonu za slušanje programa Radija Marija Bistrica

Za skidanje programa Winamp kliknite na ikonu download!

Download

Ugodno slušanje / Zatvorite prozor

SPONZORIRANI SADRŽAJ

NASUMIČNO IZ ZABAVE


Street Skate

Kako je to u životu skatera..

GLAZBENE ŽELJE

Autor i naziv pjesme
Vaše ime i poruka

SMS-om:095 913 3972
Pozivom (8:00 - 20:00): 049/ 468 - 707

Crkva 02.09.2014

Istina se ostvaruje u susretu

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je u petak 29. kolovoza poruku uz početak katehetske i školske godine 2014./2015.

Prvi dio poruke mons. Hranić uputio je svećenicima, redovnicama i redovnicima, vjeroučiteljima i katehetama. U tome dijelu mons. Hranić piše:
 "Od svojih početaka Crkva je pokušavala na različite načine ispunjavati nalog koji je dobila od Isusa Krista: 'Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju.' (Mk 16, 15) Da bi nam pokazao kako se to čini, 'zareda obilaziti gradom i selom propovijedajući i navješćujući evanđelje o kraljevstvu Božjemu' (Lk 8, 1). Doista, uspješno ili manje uspješno, spretno ili manje spretno, navjestitelji evanđelja odvažno su slijedili put Učitelja na način kako im je to u povijesti bilo moguće. Danas, kada Crkva promišlja o novoj evangelizaciji, odnosno o prenošenju vjere 'novim jezikom prispodoba' (papa Benedikt XVI.), na poseban način ima pred očima čovjeka koji je postao žrtvom suvremenih 'božanstava', vlastite samodostatnosti, površnosti, tj. vremena 'slabe misli' i osamljenosti. Svjesna činjenice da je istina o kraljevstvu Božjemu jedina koja u potpunosti može čovjeka učiniti sretnim, Crkva želi iznova tražiti put do susreta s njim, kako bi mu posvjedočila istinu da 'radost evanđelja ispunja srce i cijeli život onoga koji susretne Isusa' (papa Franjo, Radost evanđelja, 1). Ostvariti takav susret preduvjet je i bitna dimenzija svakoga evangelizacijskog i katehetskog djelovanja Crkve."

"Bog nam dopušta imati udio u njegovu osobnom, otajstvenom životu. Susret s njim ostvaruje se u liturgijskom, sakramentnom i pastoralno-katehetskom životu konkretne župne zajednice. Ima li ljepše i privlačnije ponude čovjeku željnu potpuna ostvarenja od života u zajednici koja snagom sakramenata svakodnevno živi iskustvo susreta s Bogom? Nažalost, sve više postajemo svjedoci činjenice da suvremeni čovjek ne samo da u konkretnoj župnoj zajednici ne nalazi 'izvor na kojemu bi utažio svoju žeđ' (papa Ivan XXIII.), nego bezbolno i bez interesa proživljava 'krizu Boga', tj. nestajanje svijesti o Bogu u vlastitoj povijesti i sadašnjosti. Ta 'kriza Boga' posljednji je poziv Crkvi da se probudi i čovjeku ponovno omogući iskustvo susreta s Bogom! Crkva postoji radi naviještanja kraljevstva Božjega. Ona nije sama sebi svrhom. Zato mora izići iz 'sobe ustajala zraka, u kojoj će se, ako iz te sobe ne izađe, ubrzo razboljeti' (usp. papa Franjo, Pismo sudionicima 105. plenarnog zasjedanja Biskupske konferencije Argentine, 25. ožujka 2013.).

Uvjereni smo da su mnoge naše župne zajednice mjesta novih nada i novih snaga, koje vjernike ohrabruju da nastave živjeti svoj svakodnevni život snagom svjetla vjere. Međutim, često se događa da 'fast-food' tečajevi, bilo u pripravi za sakramente, bilo oni vezani uz mistagoško produbljenje otajstva susreta s Bogom ili koji drugi oblik navještaja, ne ostavljaju dovoljno prostora za stvaranje ozračja autentična susreta među dionicima evangelizacijskog procesa. Usto se nekada 'spasenjsko sredstvo milosrđa zamijeni oružjem strogosti' (papa Ivan XXIII.) na različitim područjima našega djelovanja. Tako umjesto mostova gradimo barikade, na kojima se nikada nije moglo, niti se može ostvariti iskren i autentičan susret te upoznati prava istina o onomu kojega naviještamo. Umjesto stručnjake za apokaliptička pitanja ili namrgođene sudce, drugi u nama moraju vidjeti radosne glasnike (usp. papa Franjo, Radost evanđelja, 168). Nakraju, svi mi koji živimo u konkretnoj crkvenoj i župnoj zajednici, živimo u sudioništvu iste vjere. Ona pak nikada ne razdvaja. Ona ujedinjuje!

Dragi navjestitelji, evangelizacija nije nikada individualan i izoliran čin, čin pojedinca. Ona je uvijek crkveni čin. Jednostavan propovjednik, umoran kateheta ili vjeroučitelj, svaki koji i u najdaljem kutu Zemlje naviješta evanđelje ili okuplja zajednicu, podjeljuje i slavi sakramente, ostvaruje to kao čin Crkve. U susretu s Crkvom vjerniku je omogućeno susresti Krista. Na konkretnu mjestu. U konkretnu trenutku."

"Dok se suočava s 'krizom Boga', Crkvi se nameće izazov njezina prevladavanja. To može ostvariti misionarskim žarom nove evangelizacije. Govor o novoj evangelizaciji nije govor o alternativama prošlosti, nego zahtjev upućen svakomu navjestitelju Božje riječi da preispita osobni i vlastiti odnos prema pozivu koji mu je darovan. Što to konkretno znači? Sveti Franjo je naime svojoj braći rekao: 'Naviještajte evanđelje! Ako treba, onda i riječima.' To doslovce znači: kateheta, navjestitelj, vjeroučitelj ne radi - on jest kateheta. On je to cijelim svojim životom. On je drugi Krist! Tako razmišljajući lakše je razumjeti da je svaki katehetski susret, bio on uokviren u vjeronauk u školi ili u koji od oblika župne kateheze, uvijek navještaj Božje riječi. 'Cilj (misijskog poslanja, odnosno katehetskoga susreta) nije taj da se (navjestitelj i slušatelji) druže da provode vrijeme zajedno. Ne, cilj je naviještati kraljevstvo Božje. I to je hitno, to je i danas urgentno! Ne smije se gubiti vrijeme na čavrljanja, ne treba čekati zajedničku suglasnost; treba poći naviještati.' (Papa Franjo, Angelus, 7. srpnja 2013.) Naviještati evanđelje znači zapravo živjeti evanđelje. Živjeti evanđelje ne znači biti 'kip u muzeju' (usp. papa Franjo, Nagovor sudionicima Svjetskoga kongresa o katehezi, 27. rujna 2013.), nego ići u susret životnim pitanjima djece, mladih i odraslih. Živjeti evanđelje istodobno je pitanje svakomu od nas kateheta i vjeroučitelja: Ne samo kako radiš, nego i kako moliš za zajednicu?"

Djeci, mladima i roditeljima predsjednik Vijeća HBK-a za katehizaciju i novu evangelizaciju poručio je sljedeće:
 "Na početku ove katehetske i školske godine crkvena vas zajednica poziva da se susretnete s njom. Taj će susret biti nošen riječju koja želi biti izgovorena. Riječju koja je nošena ljubavlju. Za 'bratsko putovanje s Crkvom' (papa Ivan Pavao II.) ništa vam drugo nije potrebno osim otvorenog srca. To se putovanje može ostvariti u vjeronauku u školi, u katehezi u župnoj zajednici te u drugim oblicima života i djelovanja Crkve. Nadamo da ste vi, draga djeco i mladi, i vi dragi roditelji, čiji je poziv na putovanje s Crkvom ispisan u riječi sakramenta krsta, već odgovorili i da ćete odgovoriti na taj poziv te krenuti u novu katehetsko-pastoralnu i školsku godinu u zajedništvu s Crkvom. Jedino se na takav način, u susretu, u odnosu utemeljenom na riječi, koja je nošena uzajamnom ljubavlju, može susresti prava Istina. Istina je to kojoj nitko nije gospodar. Istina je to koja ima svoje ime: Isus Krist!

Nadamo se da će prostori susreta ispuniti i sve prostore međusobna udaljavanja. Takvih se prostora, omeđenih zidovima jednostranih i necjelovitih istina, posebno kada je riječ o školskom odgoju i obrazovanju, izgradilo, nažalost, mnogo. Vrijeme je izgradnje novih mostova, vrijeme 'bratskog putovanja' i razgovora onih koji su danas odgovorni za cjelovit rast i razvoj čovjeka. Crkva je odavno krenula, spremna je i sve rado poziva na takav hod." (gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 01.09.2014

U novu vjeronaučnu godinu – s Makom u torbi!

Dječji mjesečnik ,,Mali koncil - MAK" još je jednu vjeronaučnu i školsku godinu dočekao vjeroučenike osnovce na svojim vedrim i šarenim stranicama punim poučnih, poticajnih, kreativnih i razbibrižnih sadržaja. Uz niz starih i omiljenih rubrika i junaka - kao što su ,,Klara", ,,Pisma iz misija" ili ,,Đelko i Anđa" - na 60 stranica mlade čitatelje dočekuju i nove rubrike. U rubrici ,,Učimo moliti" naučit će ne samo riječi nekih molitava, već i to da ,,molitva nije recitacija" i zašto treba baš svaki dan moliti. ,,Običaji zavičaja" nova je rubrika koja će ih povezati sa ,,starim", točnije rečeno s bogatim običajima našega naroda, bez kojih bi nam život bio pust i prazan. U ,,Martinom dnevniku" pratit će zgode svoje vršnjakinje, a u rubrici ,,Makovci javljaju" postati dijelom velike Makove obitelji ne samo na stranicama časopisa, već i na mrežnoj stranici Maloga koncila. Rubrika ,,Radosni prvopričesnici" započinje ,,intervjuiranjem samih čitatelja", onih koje želi voditi u pripravi za primanje sakramenta euharistije.

Ovogodišnji rujanski broj osobit je i po oproštaju s nedavno preminulim don Živkom Kustićem, jednim od pokretača lista, kojem je prijateljski ,,Bog!" a ne ,,Zbogom!", u ime nekadašnjih i današnjih ,,makovaca", uputio ,,Blaž".

Na ovitku časopisa nagradna je igra za čitatelje te tjedni ,,Raspored sati" koji započinje nedjeljnom misom, a na središnjim stranicama lista je plakat s ,,blagom skrivenim na njivi". No i sve druge stranice, one s pričama, stripovima, zagonetkama, radnim listovima i drugim sadržajima kriju svoje ,,blago" za vjeronaučni, obiteljski i ljudski rast najmlađih.

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 31.08.2014

Udbina: Svečano euharistijsko slavlje o Danu hrvatskih mučenika

Na Dan hrvatskih mučenika središnje euharistijsko slavlje ispred crkve Hrvatskih mučenika na Udbini u subotu 30. kolovoza predvodio je predsjednik Komisije HBK-a "Iustitia et pax" sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji su, uz domaćega gospićko-senjskoga biskupa Milu Bogovića, bili i predsjednik HBK-a zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik BK BiH-a banjolučki biskup Franjo Komarica, riječki nadbiskup Ivan Devčić, šibenski biskup Ante Ivas, porečko-pulski biskup Dražen Kutleša, te umirovljeni porečko-pulski biskup Ivan Milovan, kao i brojni svećenici.

Na početku prigodne homilije biskup Košić je podsjetio da "kada se okupljamo ovdje u Udbini, u nacionalnom svetištu crkve Hrvatskih mučenika, tada jednim blagdanom slavimo hrvatske svetce, blaženike i sluge i službenice Božje, ali i mnoge znane i neznane tj. od Crkve (još) neproglašene Božje ugodnike na našim oltarima a koji su dali svoje živote za Krista. Najprije to su sv. Nikola Tavelić, sv. Marko Križevčanin, bl. Alojzije Stepinac, bl. Miroslav Bulešić, blažene sestre Drinske mučenice - bl. Jula Ivanišević i četiri njezine susestre Kćeri Božje ljubavi, kao i službenici Božji Širokobriješki mučenici (njih 66, fra Leo Petrović i 65 subraće) i službenica Božja časna sestra Žarka Ivasić. Oni su neposredni svjedoci vjere jer su bili progonjeni in odium fidei, iz mržnje na vjeru i živote dali za Krista".

Nadalje je podsjetio kako su drugotni mučenici za Krista i oni koji su poginuli jer su svjedočili kršćansku ljubav, a nisu bili izravno progonjeni zbog vjere, ali su oni iz vjere a ne iz mržnje branili svoju domovinu, obitelj i svoje bližnje, dakle bili su žrtve progona slično kao nevina dječica u Betlehemu i sv. Ivan Krstitelj. Stoga, naši su stradalnici i oni koji su bili mučeni zbog vrjednota i visokih ideala koje je Krist propovijedao također indirektno mučenici za Krista, rekao je biskup i u tom je kontekstu imenom pobrojao samo neke iz nepreglednoga niza takvih hrvatskih mučenika koji su pali za ideale slobode i domoljublja, a koje naš narod s pravom časti kao nacionalne heroje. Spomenuo se biskup Košić i izginulih u hrabroj obrani Gvozdanskog, zatim tragedije Zrina, tolikih žrtava pogubljenih za vrijeme Drugoga svjetskoga rata i poraća, naročito u Bleiburgu i na Križnome putu... a podsjetio je i da su tijekom 45-godišnje komunističke diktature nad našim narodom bez suda, a najčešće i bez ikakve krivnje izvršena bezbrojna pogubljenja, bilo da su to počinili u zemlji ili u inozemstvu pripadnici zloglasne Udbe, bilo sudovi koji su kao sredstva komunističke revolucije imali zadatak uklanjati sve tzv. kontrarevolucionare.

"A onda se podigla velikosrpska agresija i 90-tih godina prošlog stoljeća sručila se na naš narod i počinila nezabilježene zločine i prouzročila bezbrojne žrtve. Samo hrvatskih branitelja je poginulo više od 15 tisuća, a zar njima ne treba pribrojiti gotovo 2 tisuće onih koji su poslije rata digli ruku na sebe jer nisu bili zadovoljni odnosom službene Hrvatske prema njima, ali i prema ratu u kojem su kao domoljubi sudjelovali? Srpski genocid, kulturocid i urbanocid, žrtve koje se ne broje samo po mrtvima, nego i po srušenim crkvama, bolnicama, školama, osobnim domovima, stanovima kulminirala je prošle godine Vukovarskim slučajem. Ratna je šteta izračunata i u novčanom se iznosu broji na više stotina milijardi američkih dolara, međutim šteta je počinjena i dušama naših ljudi, u oboljelima od različitih tjelesnih i duševnih rana, a ne može se ničim izmjeriti. Pa ipak oni koji su odgovorni u našoj državi ne vidaju rane ranjenim žrtvama velikosrpske agresije, već naprotiv stavljaju sol na te rane svojim odnosom zanemarivanja istine i nasilnog nametanja 'normalizacije' u Vukovaru, ali i u čitavoj državi, a ni jednom riječju ne traže nikakvu ratnu odštetu od zemlje koja je počinila te zločine. Zar nije to zahtjev pravednosti da se ima nadoknaditi počinjena šteta?", zapitao je biskup Košić, naglasivši kako je, da bi se došlo do ljubavi među ljudima, preduvjet priznanje istine i ispunjenje pravednosti.

Biskup Košić nadalje je posvijestio i činjenicu da je prošlo 20. stoljeće bilo najkrvavije upravo po ubijanju kršćana. "Većina građana Zapada u kojima je kršćanstvo povijesna religija, uključujući i Hrvate, uopće ne zna kakve su se stravične stvari dogodile kršćanima u prošlom stoljeću i kakve im se događaju još i danas. O kršćanstvu se u medijima danas može čuti uglavnom samo po skandalima pa se stječe dojam da je kršćanstvo, iz ove perspektive i stvorene klime, uzrok svih zala prošlih stoljeća", ustvrdio je biskup, te se posebno osvrnuo da današnji progon kršćana u islamskim zemljama.

"Mučeništvo nije povezano s mržnjom prema drugačijem, već s ljubavlju prema Bogu i čovjeku. Većina kršćanskih mučenika ubijeni su samo zato što vjeruju u Isusa Krista i što se iste vjere ne žele odreći ni po cijenu prijetnje gubitka života", naglasio je. U tom je kontekstu podsjetio kako je papa Franjo pozvao sve biskupe svijeta da organiziraju molitvu za kršćane koje se ubija i protjeruje iz sjevernoga Iraka, a apelu su se pridružili i mnogi biskupi u Hrvatskoj.

"A u Hrvatskoj i BiH nije li na djelu aktualno mučeništvo kršćana koji trpe od nasilja nad zdravom pameti, kad se u javnom diskursu izvrću kako povijesne istine, od interpretacija Drugog svjetskog rata i komunističke vladavine koja je za mnoge naše javne prisutnike sam 'med i mlijeko', usprkos stravičnim žrtvama, ne samo političkih nego i kršćanskih mučenika, koje jednostavno oni ne žele vidjeti, do Domovinskog rata koji se izvrće u oružani sukob bez imenovanja krivca za gubitak ljudskih života i ogromnu gospodarsku, kulturnu i općedruštvenu štetu, tako i sadašnje društveno stanje koje se živi bez prave želje da se ono promijeni u moralnom, gospodarskom i političkom smislu te da se poštuju temeljni moralni i općedruštveni principi?", zapitao je u homiliji biskup Košić.

Spomenuo je pritom i neke primjere koji svjedoče kako su i danas hrvatski katolici progonjeni, kako trpe mučeništvo od različitih nepravdi i nasilja, istaknuvši posebice Vukovar, zatim BiH u kojoj je "danas zaista teško biti Hrvat i katolik", a "treća rana našeg hrvatskog mučeništva danas je nepoštenje i lopovluk koji trpe naši ljudi zbog neodgovornosti onih koji nas vode, a koji ne vole ni hrvatski narod ni Katoličku Crkvu već samo svoj džep i nemoralno upravljaju našim dobrima, a za sirotinju ne mare". "Ipak mi kao katolički narod nikada nismo zbog svojih rana pali i ostali slomljeni, uvijek smo se dizali, pa je to i naš zadatak danas. Zavapimo ovdje u Udbini svim našim hrvatskim mučenicima, i svetcima i blaženicima, i tolikima koji nisu kao takvi proglašeni, a samo su Bogu poznati po svojoj ljubavi i žrtvi, da zagovaraju za nas danas, da nam isprose ustrajnost u dobroti, istini, pravdi i ljubavi, kako bi naša Domovina imala budućnost. A to će biti po velikoj ljubavi prema Bogu i svome domu i rodu, kako nas upravo uče svi naši hrvatski mučenici".

"Draga braćo i sestre, Gospodin nam u svojoj Riječi danas poručuje kako se ne trebamo bojati izložiti se za Krista i njegovo Evanđelje. Sv. Pavao kaže da se trebamo ponositi i nevoljama jer one nas utvrđuju da budemo postojani i prokušani, da u nama sazori nada. To je prema Knjizi mudrosti 'mala muka' odnosno 'kušnja' koja pokazuje jesmo li Boga dostojni. Očito naši su mučenici pokazali svojom izdržljivošću da su bili dostojni! I što Gospodin kaže u Evanđelju, izgubili su svoj život poradi Krista, ali su ga zato našli i sačuvali, dok oni koji se grčevito bore da sačuvaju svoj život na zemlji, gube vječni život jer taj se život stječe nesebičnošću. Tko se sebično bori za sebe i želi sačuvati prolazni život, taj je gubitnik; pobjeđuje onaj koji je nesebičan i koji je spreman žrtvovati se za druge. To je poruka Kristove riječi, ali i njegova primjera jer on se prvi žrtvovao za sve nas. Naši su mučenici slijedili Krista i zato su njemu pridruženi u slavi uskrsnuća. To je i naš put, braćo i sestre, i zato slavimo mučenike da bismo u njima hvalili Gospodina koji je nas 'ljubio do kraja, sve do smrti', te kako bismo i sami gledajući njih hrabro prihvaćali sve kušnje i nevolje znajući da se život vječni dobiva samo ako se zemaljski život daje za druge", kazao je na kraju homilije biskup Košić.

Na kraju mise riječi zahvale uputio je gospićko-senjski biskup Bogović, posebno spomenuvši trud članova Komisije HBK-a i BK BiH-a za hrvatski martirologij za popisivanje svih žrtava Drugoga svjetskoga rata i poraća iz hrvatskoga naroda i Katoličke Crkve. Biskup je istaknuo da će se na taj način doći do istine koja se često iskrivljavala i izbjeći manipuliranje žrtvama.

Proslava Dana hrvatskih mučenika započela je u 9 sati Križnim putem s Krbavskoga polja od crkve sv. Marka, a samoj proslavi prethodila je trodnevnica koju su predvodili Robert Zubović, Nikola Turkalj i biskup Bogović. (ika / gk)
 

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 30.08.2014

Obiteljsko zajedništvo u različitostima

Na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove na Jordanovcu u Zagrebu s radom je u četvrtak 28. kolovoza započela 43. obiteljska ljetna škola. Tema ovogodišnjega skupa koji se održava do nedjelje 31. kolovoza "Obiteljsko zajedništvo u različitostima" plod je rasprava i želja sudionika prošlogodišnje škole.

Naime, svjesni okruženja i svih njegovih pozitivnosti i negativnosti koje utječu na obitelj, pred sudionike ovogodišnje škole stavlja se tema promišljanja o različitostima kao izazovu za kvalitetu zajedništva. U tom je kontekstu u uvodnoj riječi mr. Josip Sremić istaknuo kako "zajedništvo možemo lako poistovjetiti s kršćanskom ljubavlju, gdje je ljubav tu je i zajedništvo. Mi ćemo se u našim razmišljanjima i razgovorima usredotočiti na različitosti i to kako u braku, tako i roditelja i djece, kao i u čitavoj obitelji. Učit ćemo koristiti prednosti i pomoć razlika, i promisliti kako nadilaziti njihove štetne momente. U tomu će imati veliku pomoć ljudsko iskustvo. Susrest ćemo se i s našim altruizmom koji olakšava prihvaćanje različitosti, i usmjerava ih na dobro braće i obiteljske zajednice".

Mr. Sremić istaknuo je i važnost suočavanja s različitostima, što pokazuje "našu spremnost na promjene kod nas i pažnju na potrebe naših bližih. Prilagođavanje prema najbližima zahtijeva od nas mijenjanje, a ljubav ispunjavanje njihovih potreba. Tomu se sami nadamo od drugih". U kratkome osvrtu na predloženi program Škole, mr. Sremić je podsjetio i na one "paralelne" škole, tj. program koji se priređuje u Markuševcu za mlade koji su na brizi sestara Male obitelji Bezgrješnog Srca Marijina, odnosno djecu predškolske i školske dobi čiji su program osmislile sestre Kćeri Božje ljubavi i njihove suradnice.

Uime zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića riječ blagoslova i pozdrava sudionicima Škole prenio je pomoćni biskup Valentin Pozaić, koji je prenio i pozdrave o. Jure Bosančića. Istaknuvši važnost održavanje Škole, mons. Pozaić posebno je ukazao na skorašnju izvanrednu Biskupsku sinodu koja će se u listopadu s temom "Pastoralni izazovi obitelji u kontekstu evangelizacije" održati u Vatikanu, što je pak priprava za redovitu Sinodu o obitelji sljedeće godine. Sudionicima je skrenuo pozornost i na značenje obitelji u svjetlu enciklike pape Franje "Lumen fidei".

U uvodnome predavanju "Kršćanska antropologija suživota s drugima. Važnost dijaloga za suživot u različitosti" dr. o. Anto Mišić pojasnio je sam pojam "kršćanska antropologija", tj. koje je kršćansko poimanje čovjeka i kakvo je današnje društvo. Usredotočujući se na bit i svrhu dijaloga, istaknuo je "da bi dijalog bio uspješan i svrsishodan mora se znati što on jest a što nije, te kakav bi trebao biti. Dijalog je oznaka civiliziranosti i kulture, uljudnog ponašanja, poštovanja drugoga, a ne napadanja. Dijalog zahtijeva više slušanja, jer ako bi svi sugovornici govorili istodobno, bilo bi puno buke ali vrlo malo razgovora. Dijalog nije poučavanje, uključuje i spremnost učiti od drugih, jer samo od drugoga mogu doznati što on misli. Nije lako druge razumjeti, stoga umijeće dijaloga zahtijeva puno strpljivosti, povjerenja i hrabrosti. Istinski dijalog stvara ozračje otvorenosti i prijateljstva bez kojega bi svaki, a osobito religijski dijalog, ostao hladan, služben i besplodan. Otvorenost pripada samoj biti dijaloga, stoga iz njega nitko nije isključen, vrata dijaloga uvijek moraju biti svima otvorena". Stoga je svrha dijaloga da se s drugima "osjećamo bolje, da postanemo svjesniji samih sebe i da budemo vjerniji svojim temeljnim vrijednostima, da postanemo vrjedniji". Predavač je upozorio da se do toga "ne dolazi samo apstraktnim umovanjem", već je važna otvorenost kao bitna oznaka dijaloga.

Osvrnuvši se na međureligijski dijalog, istaknuo je da su dijalog i suživot neki oblik religioznog djelovanja, svojevrsna liturgija, stoga je jasno da međureligijski dijalog nije rezerviran samo za stručnjake. Budući da je dijalog susret osoba, a ne obrana pravovjerja, te da čitav čovjek, kao čovjek, sudjeluje u dijalogu, nije ni moguće postati stručnjak za religijski dijalog, kao što se ne može postati stručnjak za ljubav prema bližnjemu. Religijski dijalog nije debatni klub ili politički sastanak, na kojem se raspravljaju i brane različite opcije suprotstavljenih strana. Pozornica dijaloga je život, sa svim svojim rizicima i iznenađenjima, na kojoj sudjeluju osobe. Susret među religijama je, poput života koji ne želi završiti smrću, u stalnom hodu prema naprijed. Svrha dijaloga nije postizavanje potpunog suglasja ili brisanje razlika među religijama, nego razumijevanje i ljubav. Svrha dijaloga nije učiniti dijalog suvišnim nego da postane način života. Svrha dijaloga je konačno stvaranje ozračja prijateljstva, povjerenja jednih u druge i zadovoljstva u suživotu, zaključio je dr. Mišić. (ika / gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio