Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Radio Marija Bistrica - RMB Portal - Svetište Marija Bistrica

Najavi događaj na RMB portalu

Vaše ime i prezime:E-mail

Naslov najave

Tekst najave

Postani član RMB portala

Nakon popunjavanja forme biti će vam poslan E-mail sa aktivacijskim kodom na upisanu adresu. Da bi se prijavili morate aktivirati korisnički račun preko aktivacijskog linka.

Email

Korisničko ime

Lozinka

Ponovi lozinkuZaboravili ste podatke?

Upišite E-mail koji ste unijeli kod registracije i poslat ćemo vam podatke na upisani E-mail.

EmailJeste li znali?

Da kao članovi RMB – portala imate slijedeće pogodnosti:

 • kao član imate pravo na 3 besplatne čestitke i obavijesti godišnje
 • možete biti novinar slati nam:
  - vijesti
  - obavijesti
  - i najave
  koje ćemo Vama kao članovima besplatno objaviti u programu RMB-a i na RMB Portalu
 • možete biti bloger ili kolumnist – objavljivati svoja razmišljanja, pjesme, misli na portalu i u programu RMB-a
 • možete biti fotograf – slati nam svoje fotografije na objavu te za iste biti nagrađeni
 • ukoliko imate bend i pjesmu, a član ste RMB-a, predstavit ćemo Vaš band i glazbu u programu besplatno

Kao partneri RMB-a (odnosi se na pravne osobe), imate slijedeće pogodnosti:

 • ostvarujete poseban popust za naše reklamne usluge kako u programu tako i na našem web portalu

Preporuči portal prijatelju

Upiši E-mail i pošalji prijatelju ili prijateljici preporuku za portal.

Tvoje imeE-mail prijatelja/prijateljice

Moguće je poslati na više email adresa odjednom. Potrebno ih je odvojiti zarezom

Poruka

Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Slušajte nas preko interneta!

Ukoliko imate instalirani program Winamp, kliknite na doljnju ikonu za slušanje programa Radija Marija Bistrica

Za skidanje programa Winamp kliknite na ikonu download!

Download

Ugodno slušanje / Zatvorite prozor

SPONZORIRANI SADRŽAJ

NASUMIČNO IZ ZABAVE


The farmer

Upravljaj farmom, uzgajaj biljke, prodaj jaja i napreduj.

GLAZBENE ŽELJE

Autor i naziv pjesme
Vaše ime i poruka

SMS-om:095 913 3972
Pozivom (8:00 - 20:00): 049/ 468 - 707

Crkva 25.05.2015

Svetkovina Duhova u Vatikanu

Svijetu su potrebni plodovi Duha Svetoga

 Na svečanoj misi koju je slavio na svetkovinu Duhova u nedjelju 24. svibnja u Vatikanu, papa Franjo je upozorio da je poštivanje stvorenoga svijeta zahtjev naše vjere. Ne smijemo ga iskorištavati, već obrađivati i čuvati. Preporučio je da se ne zatvaramo u sebičnost, ukočeni legalizam i osobne interese, nego da se otvorimo darovima Duha Svetoga kako bismo se uspješnije suprotstavili grijehu i korupciji, koja sve više zahvaća svijet.

Svijetu su potrebni muškarci i žene koji se ne zatvaraju pred Duhom Svetim, istaknuo je Papa i primijetio kako to nije samo pomanjkanje slobode, već grijeh. Postoje razni načini tog zatvaranja. Svijetu je potrebna nada, vjera i ufanje mladih kršćana. Potrebni su mu plodovi Duha Svetoga: ljubav, radost, mir, strpljenje, ljubaznost, dobrota, vjernost, blagost i požrtvovnost. Ti su darovi Crkvi i svakom pojedincu dani u izobilju kako bismo mogli ostvariti ljubav prema bližnjemu i širiti sjeme pomirenja i mira. Duh Sveti rasplamsan na Duhove u srcima učenika početak je novoga doba svjedočenja i bratstva. Bila je to vatra ljubavi, koja uništava sve otpore te prelazi granice što su ih postavili ljudi, dodirujući srca ljudi bez obzira na jezike, rase i nacionalnosti, rekao je Papa i preporučio da zagrijemo srca naroda, približavajući ih Gospodinu, koji je put, istina i život.

Duh Sveti izliven je na nas kako bismo izašli iz osrednjosti i zatvorenosti te objavljivali Božju ljubav, jer to je naše poslanje, rekao je u nagovoru prije molitve Kraljice neba i primijetio kako Crkva nikome ne zatvara svoja vrata, pa ni grješnicima. Crkva nije nastala izolirana, već sveopća, jedna i katolička. Ona ima točno određeni identitet, ali je otvorena. Snagom i milošću Duha Svetoga obuhvaća cijeli svijet. Otvara vrata svima, jer je majka. Duhovi nam omogućuju da doživimo početak Crkve, da doživimo kako je silazak Duha Svetoga promijenio srca apostola i Kristovih učenika. Vrata koja su bila zatvorena pedeset dana, najedanput se ostvaraju i prva zajednica počinje govoriti svim narodima o Bogu i njegovim djelima, o Isusovom uskrsnuću.

Nakon molitve Kraljice neba Papa je povjerio nazočnima da sa zabrinutošću prati sudbinu brojnih izbjeglica u Bengalskom zaljevu i Andamanskom moru i pohvalio napore susjednih zemalja koje su prihvatile izbjeglice te potaknuo međunarodnu zajednicu da hitno pruži potrebnu humanitarnu pomoć.

Budući da se toga dana u Italiji spominjala stota godišnjica početka Prvoga svjetskoga rata, Papa je istaknuo da je to bio veliki besmisleni pokolj te se molitvom sjetio petnaestak milijuna ratnih žrtava. Molio je Duha Svetoga za dar mira.

Spomenuo je da su dan ranije proglašena dva nova blaženika. U Salvadoru biskup Oscar Romero, koji je bio ubijen dok je služio misu, a u Keniji sestra Irene Stefani iz družbe Misionarki Gospe Tješiteljica. Izrazio je nadu da će njihov herojski primjer pobuditi u ljudima želju za odvažnim i samoprijegornim svjedočenjem evanđelja. (ika / gk)
 

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 24.05.2015

Sveti Otac primio članove Udruga talijanskih kršćanskih radnika

Potreban je odgovor na globalni gospodarski sustav u čijem središtu nije čovjek

 Papa Franjo primio je u subotu 23. svibnja u audijenciju članove Udruga talijanskih kršćanskih radnika (Associazioni Cristiane Lavoratori Italiani - UCLI), povodom 70. obljetnice osnutka. U govoru je istaknuo da se problemi današnjega globalnoga svijeta od prijašnjih razlikuju po žurnosti i količini, a ne po kvaliteti. Neusporediva je brzina kojom se danas šire nejednakosti. To se ne može dopustiti i potrebno je tražiti solidarne, pravedne i realne praktične alternative, rekao je Papa.

Potreban je odgovor na globalni gospodarski sustav u čijem središtu nije čovjek, već idol, "bog novac" koji razara i uzrokuje kulturu odbacivanja: djeca nisu poželjna, izrabljuje ih se ili ih se ubija prije nego se rode; odbacuju se stare osobe, tako da nemaju dostojanstvenu skrb i lijekove; mirovine su im bijedne, a odbacuju se i mladi jer su bez posla. "Oni su materijal za otpad i žrtva ovoga društva, svjetovnog i egoističnog, koja se prikazuje bogu novcu", upozorio je Papa.

Ljudsko se dostojanstvo izražava i raste radom koji je "slobodan, kreativan, suradnički i solidaran", ustvrdio je Papa te podrobnije razložio ta četiri čimbenika. Rad treba biti slobodan i kao takav nastaviti rad i prisutnost Stvoritelja. Mnoge se izrabljuje kao robove, što proturječi skladu stvorenoga.

"Trebamo jamčiti da rad ne bude sredstvo otuđenja, već nade i novoga života", kazao je papa Franjo.
Kreativnost rada proizlazi iz činjenice da je, kako je Papa rekao, svaki čovjek pjesnik; odnosno da može "izvući" iz sebe i drugih ono dobro koje je Bog položio u njihova srca. To je moguće samo u slobodnom i kreativnom radu. "Ne smijemo podrezati krila svih, osobito mladih", koji mogu puno ponuditi, kazao je Papa.

Suradnički rad izražava čovjekovu društvenost. Ako isključivo gospodarski razmišljamo, onda ćemo osobu smatrati sredstvom a ne ciljem, tad će pak rad izgubiti svoj glavni smisao: nastavljanje Božjega djela na dobro svega čovječanstva. Na kraju, solidaran rad znači pružiti podršku osobama koje žele dostojanstveno raditi i zarađivati za kruh, priskrbljivati za svoju obitelj, ali nemaju tu priliku, primijetio je Papa.

Sveti je Otac nadalje potaknuo članove Udruga talijanskih kršćanskih radnika da podupru mlade koji izvan domovine traže zaposlenje. Poručio im je da budu "koordinatori i pokretači 'novoga saveza protiv siromaštva'", pomažući siromašnima, kao i onima koji su u opasnosti da zbog gubitka posla ili drugih okolnosti padnu u siromaštvo. Potaknuo ih je da programe socijalne podrške ne gledaju kao "trošak", nego kao "razvojnu strukturu".

Na kraju je Sveti Otac izrazio želju da u djelovanju njihovih udruga u temelju uvijek bude kršćansko nadahnuće: trajna vjernost Isusu Kristu i Božjoj riječi te proučavanje i primjenjivanje socijalnog nauka Crkve na nove izazove suvremenoga svijeta. (ika / gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 22.05.2015

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

 Fotografijom koja prikazuje kardinala Josipa Bozanića kako na Bleiburškom polju predvodi molitvu velikoga mnoštva za žrtve bleiburške tragedije otvara se čitateljima novi broj Glasa Koncila, 21. u tekućoj godini, koji je izišao na 40 stranica s nadnevkom nedjelje 24. svibnja.

Osim izvještaja o bleiburškoj komemoraciji koji započinje na naslovnici, a u nastavku donosi i izjave trojice sudionika skupa, Glas Koncila na 3. stranici prenosi cjelovitu propovijed kardinala Bozanića. Upravo je u kardinalovoj propovijedi Glas Koncila pronašao poruku koju je istaknuo u naslovu na naslovnici: "Opraštamo i tražimo oprost - to je put obnove hrvatskoga zajedništva". U naslovu kardinalove propovijedi na 3. stranici istaknuta je pak poruka da je "potreban odmak i otklon od ideologija dvadesetoga stoljeća". A tu su i riječi: "Dok je 1945. godine za zemlje zapadne Europe nastupilo oslobođenje od totalitarističkih ideologija zla, u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama srednje i istočne Europe, došlo je do zamjene jednoga režima drugim, jedne totalitarističke vlasti drugom, dotadašnji nacifašizam zamijenio je komunizam."

"Očitovan nepokoriv duh" - tim je riječima naslovljen komentar urednika Glasa Koncila mons. Ivana Miklenića koji je povod za svoje promišljanje također pronašao u bleiburškoj komemoraciji. Svoj tekst mons. Miklenić započinje pozivom kardinala Bozanića da se "otvorimo budućnosti" te da put obnove započinje opraštanjem i traženjem oprosta. Urednik ističe važnost činjenice da je, nakon drugačijeg odnosa nositelja vlasti, "formalno najviša državnička funkcija, koja ima autoritet i legitimitet neposrednih izbora, bila pokrovitelj nad tom komemoracijom". U činjenici da je do sada u Bleiburgu bilo najviše ljudi urednik vidi "znak da popuštaju spone straha". "Duh zajedništva koji se osjetio na Bleiburškom polju ove godine, kao i poruke koje su na toj komemoraciji izrečene, postaju znak koji obvezuje i političare i medije i opću javnost i prekretnička točka nakon koje više nikada ne će biti moguć povratak u smišljene komunističke obmane; taj duh je nepokoriv i usprkos svim zaprjekama taj duh će odnijeti konačnu pobjedu", piše između ostaloga u komentaru urednik Miklenić.

Bleiburška komemoracija, kao povod za prisjećanje na cjelokupnu tragediju koja se je događala u Hrvatskoj nakon završetka Drugoga svjetskoga rata, potaknula je udrugu "Hrvatski križni put" na organizaciju okrugloga stola u Zagrebu, na kojemu su sudjelovali domaći (dr. Ivo Banac, dr. Ivan Šerc, biskup Vlado Košić, dr. Zlatko Hasanbegović) i strani (grof Nikolaj Tolstoj iz Londona i dr. Jože Dežman iz Ljubljane) predavači, a Glas Koncila je o skupu donio iscrpni izvještaj. Za razliku od Hrvatske, u BiH ima više povjerenstava koje se bave istraživanjem još uvijek neistraženih grobišta sa žrtvama iz spomenutog razdoblja, a jedno od njih prikazano je u novome broju Glasa Koncila. Nadalje, tjednik donosi prvi dio novoga povijesnoga feljtona koji govori o bleiburškoj tragediji i križnim putovima. Autor feljtona je dr. Anđelko Mijatović.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr      

Osim događanja vezanih uz Bleiburg, od izvještaja o događanjima u Crkvi u Hrvatskoj koje donosi Glas Koncila ističe se onaj o predstavljanju financijskoga izvještaja Dubrovačke biskupije, o održavanju Teološkoga dana ("Dies theologicus") na KBF-u u Zagrebu kojemu je tema bila sinodalnost, kao i o danu KBF-a u Splitu. U Palači HAZU-a u Zagrebu održan je simpozij u povodu 300. obljetnice obrane Sinja - događaju iz kojega je izniklo štovanje Gospe Sinjske kao i glasovita Sinjska alka. Opširan izvještaj sa simpozija također je objavljen u Glasu Koncila.

U nedjelju 17. svibnja papa Franjo je u Vatikanu kanonizirao četiri nove svetice, redovnice Mariju Alfonsinu Danil Ghattas, Mariju od raspetoga Isusa Baouardy, Ivanu Emiliju (Jeanne Emilie) de Villeneuve i Adelaidu (Adelaide) Brando. Prve dvije svete redovnice su Palestinke, pa je događaju zajedno s brojnim kršćanima Arapima nazočio i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas. Događaj, o kojemu se izvještaj može pročitati u novome broju, veliko je ohrabrenje za kršćane na čitavom Bliskom istoku, posebno u onim zemljama gdje su izloženi brutalnim progonima.

U redovitom intervjuu u novome broju Glasa Koncila progovara dugogodišnji sudac i odvjetnik, danas u mirovini, Božidar Jovanović. Sugovornik koji je u svojoj karijeri radio na nekim glasovitim slučajevima kao što su Labrador te ubojstva obitelji Zec i Brune Bušića, govori o aktualnom stanju u sudstvu i o (ne)vladavini prava u Hrvatskoj, o često složenim problemima koje u konačnici na svojoj koži osjećaju hrvatski građani.

Reportaža u novome broju čitatelje vodi u Vrbnik na otoku Krku, u župu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Dok je tekući broj odlazio u tiskaru, zagrebačkim su se ulicama prolamali zvuci "norijade". A mladi suradnici Glasa Koncila su, u rubrici "Mladi mladima", potaknuti završetkom jednoga razdoblja u životu maturanata i početkom novoga, priredili za svoje vršnjake niz promišljanja o zrelosti.

U rubrici posvećenoj Godini posvećenoga života predstavio se je, u tekstu pod naslovom "Tko će naslijediti toga mladića", isusovac o. Stjepan Fridl, javnosti zacijelo najpoznatiji kao glavni urednik Radio Marije. Kad je riječ o doprinosu redovništva općemu dobru, napose kulturi i znanosti, Glas Koncila u novome broju donosi kraću reportažu iz franjevačkoga Malakološkoga muzeja u Makarskoj.
Novi broj nudi promišljanje u povodu 500. obljetnice rođenja Terezije Avilske, velike svetice i mističarke, prve žene u povijesti Crkve koja je proglašena crkvenom naučiteljicom. Prvi dio promišljanja bavi se fenomenom kršćanske mistike.

U "produženom" izdanju na 40 stranica našla je mjesto i rubrika "Drugačiji su među nama", koja ovoga puta predstavlja životni i duhovni put Ane Mandić iz Donje Vrbe pokraj Slavonskoga Broda. Zbog anomalije krvnih žila sugovornica mora živjeti u invalidskim kolicima. Za to je saznala s 14 godina. Ipak je Ana, koja je danas udovica, u duhu ostala stajati, zasnovati skladni brak...
Rubrika "Put u slobodu" govori o ovisnosti klađenja. Kao stručnjak za liječenje ovisnosti u prilogu se javlja dr. Zoran Zoričić, a o pronalasku puta iz ovisnosti klađenja u slobodu svjedoči Robert Tomić iz Posušja. (dag, gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 21.05.2015

Nova knjiga Glasa Koncila

O važnosti nedjelje u životu katolika

 Knjiga "Nedjelja. Blagdanski etos u vjeri i životu katolika. Kulturno-antropološko istraživanje" autora Ivice Žižića objavljena je u izdanju Glasa Koncila.

Studija, podijeljena u četiri cjeline, donosi antropološko istraživanje blagdanskog etosa nedjelje u katoličkoj religioznosti, pri čemu je nakana autora bila istražiti kako se formira i doživljava svijet nedjeljne blagdanske kulture među katolicima. U njoj Žižić izlaže znanstveno utemeljeno tumačenje kulturne pojave nedjeljnoga blagdanskog slavlja u svim njezinim bitnim sastavnicama, tj. nedjelje – svetog dana u kršćanskoj kulturnoj predaji i praksi.

Prvo, uvodno poglavlje postavlja teorijsko-metodološke osnove istraživanja; donosi raspravu o četiri uzajamno povezana i progresivno raspoređena okvira: teoriju blagdana u teorijama religije, blagdanski etos, blagdan u filozofsko-teološkoj diskusiji i etnografsko-fenomenološke vidove blagdanskog stanja.

Drugomu je poglavlju cilj prikazati kulturne povijesti nedjelje, a obuhvaća četiri kulturno-povijesna kruga: subotu/nedjelju u hebrejsko-kršćanskoj tradiciji, nedjelju u ranokršćanskoj zajednici, nedjelju u povijesnim epohama Zapada i nedjelju u novovjekovnim previranjima.

Oslanjajući se na uvide stečene pregledom kulturne povijesti nedjelje, treće poglavlje na sinkronijski način pristupa kulturnoj situaciji nedjelje u suvremenim društvima. Riječ je o razmatranju četiri kulturna zaokreta – ideološkom, industrijskom, potrošačkom i sekularizacijskom – koji su svaki na svoj način ostavili duboke tragove u katoličkome blagdanskom životu.

Središnje, četvrto poglavlje, pod naslovom Živjeti nedjelju – blagdanski etos u katoličkoj religioznosti, posvećeno je etnološkoj i antropološkoj interpretaciji nedjelje. U njemu je iznesena znanstvena obrada kulture nedjelje na temelju terenskog istraživanja u jednoj katoličkoj zajednici, Župi sv. Ivana Krstitelja u Splitu. Izvještaj je raspoređen u tri analitička okvira. Uvodni dio precizira metodološki pristup i istraživačko polje. Prvi istovremeno iz teorijske i etnografske perspektive razlaže koncept nedjelje kao svetog dana, a drugi se bavi sustavnom analizom obrednog procesa. Naposljetku, treća cjelina posvećena je razmatranju blagdanskog stanja. Riječ je o tri susljedna i međusobno povezana gledišta, koja pružaju cjelovit i realističan izvještaj o nedjelji u katoličkoj religioznosti.

Novom knjigom Žižić je, razotkrivajući društveni i kulturni svijet nedjelje, ponudio jednu moguću znanstveno utemeljenu interpretaciju toga relevantnog segmenta religijskog života i kulturnih djelatnosti kojima se on oblikuje. Pritom je potvrdio postavku da je za katolike nedjelja sveto vrijeme njihove vjere i identiteta, tj. da po nedjelji religiozni ljudi osmišljavaju svoje življenje, oblikuju stavove i formiraju svoj pogled na svijet. (vp)

Knjiga "Nedjelja. Blagdanski etos u vjeri i životu katolika. Kulturno-antropološko istraživanje" može se po cijeni od 180 kuna naručiti putem interneta, telefonom na broj 01/4874 315, nabaviti u Glasu Koncila na Kaptolu 8 u Zagrebu ili u bolje opskrbljenim knjižarama.

Pročitaj vijest Komentari: 0Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio