Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Radio Marija Bistrica - RMB Portal - Svetište Marija Bistrica

Najavi događaj na RMB portalu

Vaše ime i prezime:E-mail

Naslov najave

Tekst najave

Postani član RMB portala

Nakon popunjavanja forme biti će vam poslan E-mail sa aktivacijskim kodom na upisanu adresu. Da bi se prijavili morate aktivirati korisnički račun preko aktivacijskog linka.

Email

Korisničko ime

Lozinka

Ponovi lozinkuZaboravili ste podatke?

Upišite E-mail koji ste unijeli kod registracije i poslat ćemo vam podatke na upisani E-mail.

EmailJeste li znali?

Da kao članovi RMB – portala imate slijedeće pogodnosti:

 • kao član imate pravo na 3 besplatne čestitke i obavijesti godišnje
 • možete biti novinar slati nam:
  - vijesti
  - obavijesti
  - i najave
  koje ćemo Vama kao članovima besplatno objaviti u programu RMB-a i na RMB Portalu
 • možete biti bloger ili kolumnist – objavljivati svoja razmišljanja, pjesme, misli na portalu i u programu RMB-a
 • možete biti fotograf – slati nam svoje fotografije na objavu te za iste biti nagrađeni
 • ukoliko imate bend i pjesmu, a član ste RMB-a, predstavit ćemo Vaš band i glazbu u programu besplatno

Kao partneri RMB-a (odnosi se na pravne osobe), imate slijedeće pogodnosti:

 • ostvarujete poseban popust za naše reklamne usluge kako u programu tako i na našem web portalu

Preporuči portal prijatelju

Upiši E-mail i pošalji prijatelju ili prijateljici preporuku za portal.

Tvoje imeE-mail prijatelja/prijateljice

Moguće je poslati na više email adresa odjednom. Potrebno ih je odvojiti zarezom

Poruka

Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Slušajte nas preko interneta!

Ukoliko imate instalirani program Winamp, kliknite na doljnju ikonu za slušanje programa Radija Marija Bistrica

Za skidanje programa Winamp kliknite na ikonu download!

Download

Ugodno slušanje / Zatvorite prozor

SPONZORIRANI SADRŽAJ

NASUMIČNO IZ ZABAVE


Street Skate

Kako je to u životu skatera..

GLAZBENE ŽELJE

Autor i naziv pjesme
Vaše ime i poruka

SMS-om:095 913 3972
Pozivom (8:00 - 20:00): 049/ 468 - 707

Crkva 28.03.2015

Odgajati i duhovnu dimenziju

Odgoj unutarnjeg života tema je prvoga ovogodišnjeg broja Lađe – časopisa za promicanje religioznog odgoja i vrjednota kršćanske kulture. Temom odgoja unutarnjeg života novi broj Lađe osvrće se na čovjekovu duhovnost, koja je danas osobito zapostavljena, budući da je suvremeni čovjek umjeren na materijalno, empirijsko i isplativo. Zato i obrazovanje zahtijeva novu kvalitetu, koja je usmjerena na humanizam, koji uključuje promicanje etičke i duhovne dimenzije. "Riječ je o duhovnoj dimenziji koja se očituje u rastu i razvoju unutarnjega čovjeka, čovjeka koji ne daje vrijednost samo izvanjskim stvarima, konzumističkim dobrima i tržištu, nego vrjednuje ponajprije unutarnji život, unutarnji dijalog, razmišljanje o značenjima, sposobnosti za odnose, divljenje i slušanje, za smisao i nadu. To je osobito važno imajući na umu prevlast površnoga i trenutačnoga, preobilje prolaznih informacija i emocija koje nas udaljavaju od nas samih i koje nam otežavaju imati čvrsta životna uporišta. Nedostatak tih životnih uporišta pridonosi porastu dezorijentiranosti, izgubljenosti i besmisla današnjega čovjeka. Opravdana težnja za materijalnim dobrima ne smije potisnuti razvoj duhovne dimenzije, odnosno unutarnjeg čovjeka koji se ne pita samo za ugodu, korisnost i isplativost", ističe urednica Ružica Razum u uvodnoj riječi. U rubrici Članci o kršćanskoj slici čovjeka i društva, koja se ostvaruje po pravednosti i upućenosti na drugoga, po solidarnosti, odgovornosti i darovanosti, piše dr. Dubravka Petrović Štefanac u članku (Su)život u (su)odgovornosti. O novim zadaćama pred kojima se našla škola, konsenzusu oko temeljnih odgojnih načela te odgojnoj ulozi Crkve i religije u europskim društvima može se čitati u članku dr. Blaženke Valentine Mandarić Cjeloviti razvoj osobe – temeljna zadaća odgoja i obrazovanja. Uza stručne članke novi broj Lađe, u redovitim rubrikama, donosi i vrijedne ideje za vjeroučiteljski rad: prigodne recitale, metodičke upute, radne listove i razmišljanja stalnih suradnika. (vp)

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 27.03.2015

Žalosni petak u bistričkom Svetištu

U Nacionalnom svetištu MBB-e u Mariji Bistrici danas, 27. ožujka (žalosni petak) na bistričkoj kalvariji bit će održan križni put sa svijećama. U nedjelju 29. ožujka, na Cvjetnicu, nedjelju muke gospodnje, veliki je križni put na kojem će uz brojne župljane i hodočasnike, sudjelovati i bistričke udruge.Pred nama je Veliki tjedan, koji donosi tradicionalne obrede u bistričkom Svetištu. Na Veliki četvrtak Misa večere gospodnje je u 19 sati, na Veliki petak Služba muke gospodnje također 19 sati, a na Veliku subotu Vazmeno bdijenje u Svetoj noći uz blagoslov hrane počinje u 20 sati. U Karmelu bistričkom na Veliki četvrtak obred je u 17 sati za svećenike, na Veliki petak u 15 sati, a Vazmeno bdijenje na Veliku subotu u 20 sati. Na Uskrs mise u Svetištu MBB-e su u 6 i 30, 9, 11 i 18 sati.
 

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 26.03.2015

Zagreb: Održana tribina »Zajednički vidici«

»Alojzije Stepinac - čovjek savjesti«

 Treća u novome nizu tribina "Zajednički vidici", u organizaciji Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi, koji ove godine ima zajedničku temu "Blaženi Alojzije Stepinac 'Znak osporavan' (Lk 2,34)" održana je u srijedu 25. ožujka u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na zagrebačkome Kaptolu. Predavanja o temi "Alojzije Stepinac - čovjek savjesti" održali su dekan zagrebačkoga Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta dr. Tonči Matulić i viši asistent s KBF-a dr. Ivan Dodlek. Tribinu je vodila predstojnica Ureda za vjeronauk u školi dr. s. Valentina Mandarić.

Promišljanje o savjesti u kontekstu života i djelovanja bl. Alojzija Stepinca dr. Dodlek započeo je podsjećanjem na Stepinčev govor na suđenju, u kojemu se kardinal prizvao na savjest riječima: "Na sve optužbe koje su ovdje protiv mene iznesene odgovaram da je moja savjest mirna. Ja sam za svoje uvjerenje sposoban podnijeti ne samo ismijavanje, prijezir i poniženje, nego, jer mi je savjest čista pripravan sam svaki čas umrijeti."

Razmišljajući o Stepinčevom govoru predavač je usporedio priziv savjesti s "povijesnom paradigmom sudskog procesa na kojem se optuženik pozvao na argument savjesti", odnosno sa suđenjem Sokratu. Svojim metodama Sokrat je želio naglasiti da svaki ljudski govor treba biti napredovanje na putu istine, a to je izazvalo nemir i nelagodu u tadašnjem društvu te je Sokrat zbog opasnosti za društveni poredak bio osuđen na smrt, podsjetio je Dodlek.

Nadbiskup Stepinac je kao pastir zagrebačke Crkve vjernicima služio u vremenima hrvatske povijesti u kojima su do izražaja dolazili "raznorazni pokušaji i pritisci kulturno-društvenih i političkih djelovanja koja su smjerala prema razaranju kršćanskog sjećanja i savjesti na način da se čovjeka postupno vodilo prema zaboravu vlastitih temelja", kazao je predavač, naglasivši da je Stepinac "kao kršćanski Sokrat u prvom redu tražitelj čovjeka".

"Nadbiskup Stepinac mirne savjesti stoji pred onima koji niječući temeljni odnos prema Bogu žele unositi nemir i tako, ušutkavajući glas savjesti i istine postaju glasom laži. Zato je Stepinac bio prikazan kao onaj koji predstavlja opasnost za društveni poredak", rekao je u zaključku dr. Dodlek naglašavajući da je Stepinčeva šutnja na optužbe bila "ono najrječitije u njegovoj poruci koja odjekuje i među nama danas".

Putem savjesti, "osjetila koje osluškuje i otkriva istinu o dobru i zlu", čovjek otkriva usađeni moralni zakon, uvodno je istaknuo dr. Matulić naglasivši da priziv savjesti ne smije služiti kao opravdanje za slobodu od autoriteta. Predavač je objasnio da moralni zakon u čovjeku nije ljudski zakon, nego je po izvoru i obvezatnosti božanski zakon, koji pokazuje veličinu ljudskoga dostojanstva.

Dr. Matulić je posvjedočio da se "divi bl. Alojziju Stepincu jer on, kao zajedničar patnja Kristovih, do kraja pokoran Bogu Otcu, nepokolebljiv u opraštanju neprijateljima isijava svijetle zrake neustrašivog, hrabrog, odvažnog sluge". Podsjetio je da je Stepinac trpio poradi Krista, Crkve, biskupske službe, hrvatskoga naroda, istine i pravde. "Njegova je savjest bila i ostala mirna jer je bila u miru s Bogom. On je u savjesti stvorio ispravan i dobar sud o ljudima, događajima i životu. Taj ga je sud doveo do čvrstog uvjerenja, hrabrosti i strpljivosti koje su ga podržavale nepotkupljivim u uvjerenju da je za istinu i pravdu bolje časno i čestito umrijeti i trpjeti, nego nečasno živjeti u laži i nepravdi", zaključio je dr. Matulić. (ad, gk)

Više pročitajte u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 5. travnja. Već od četvrtka novi je broj dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.  

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 25.03.2015

Đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić proslavio srebrni biskupski jubilej

 Đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, koji je prije 25 godina pod geslom "Nadom i radom" u đakovačkoj katedrali primio biskupski red polaganjem ruku i molitvom glavnoga zareditelja danas sluge Božjega kardinala Franje Kuharića, na istom je mjestu u ponedjeljak 23. ožujka svečanim misnim slavljem proslavio svoj srebrni biskupski jubilej.

Uz domaćina, đakovačko-osječkoga nadbiskupa Đuru Hranića, slavlju je nazočio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u RH mons. Alessandro D'Errico, predsjednik HBK-a nadbiskup Želimir Puljić, gotovo svi hrvatski biskupi, biskupi iz susjednih zemalja, brojni svećenici, redovnici i redovnice, predstavnici kršćanskih Crkava i drugih vjerskih zajednica, predstavnici političkih vlasti županija i gradova, gospodarstvenici i brojni drugi predstavnici znanstvenih i kulturnih institucija, obitelj nadbiskupa Srakića, brojni vjernici i hodočasnici.

Prigodnu je homiliju uputio kardinal Bozanić, koji je prije 25 godina bio jedan od biskupa na biskupskom ređenju mons. Srakića, izrazivši radost što može i danas zahvaliti Bogu za jubilarca te mu čestitati. Osvrćući se na geslo nadbiskupa Srakića "Nadom i radom", kardinal je rekao da je riječ o nadi koja se rađa iz objave otajstva, skrivenoga vjekovima i objavljenoga u Isusu Kristu; otajstva proizišla iz Božjega Srca od početka, od prvoga čina Stvaranja. "No, nadbiskup Marin je znao da je u ljudskome životu neizostavna muka. Zato se proročki uz riječ nada našla i druga - rad, ali rad kao napor - labor. Nije to tek neko zanimanje i djelatnost, nego posvemašnja uronjenost i zauzetost za nešto. U takvome se radu susreću poziv, nesebičnost, strast i čežnja da nešto bude dobro napravljeno. Kada se takav rad veže uz vjernika, osjeća se marljivost koja računa s Božjom pomoći. Zato je na prvome mjestu nada", rekao je kardinal Bozanić te ukratko podsjetio na bogat životopis nadbiskupa Srakića.

"Poznato nam je koliko je razboritosti i pozornosti prema čovjeku utkano u pokušaje biskupa Marina da u vremenima mržnje ne prestane govoriti kršćansko dostojanstvo. Činio je to molitvom, ali i ekumenskim susretima. Postojano je dolazila do izražaja čistoća srca koje je moralo osjetiti rane poniženih, prognanih, pogođenih smrću ili nestankom najbližih. I hrvatski branitelji i rastjerani vjernici, kao i neprijatelji, mogli su u njemu susretati iskrenost vođenu istinom koja ne izgovara olako poziv na pomirenje i dobro poznaje cijenu puta opraštanja. Bio je pastir koji okuplja raspršene, njeguje ranjene, liječi bolesne i staje u obranu pred vukovima. Dovoljno je reći da je to pastir koji je morao gledati u svojoj biskupiji razaranje Vukovara... Suočen s time, taj je pastir djelovao vođen ljubavlju i sam osjećajući da to nije snaga koja dolazi od njega, nego od Boga", rekao je propovjednik.

Obraćajući se na kraju nadbiskupu Srakiću, kardinal Bozanić je rekao: "Tvojemu biskupskom geslu danas slobodno možemo dodati i treću riječ: Spe, labore et amore! Nadom, radom i ljubavlju! Nakon dvadeset i pet godina biskupstva ljubav se očitovala kao razumljiva poveznica koja drži živom nadu i plodnim rad. Time su se u zajedništvu iznova našle: vjera, nada i ljubav, okosnice svakoga kršćanskog poziva, a naročito biskupskoga. Hvala Ti što si to bio i ostao. Neka Te uvijek prati i čuva zaštita Presvete Bogorodice Marije i nebeski zagovor bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika."

Na kraju misnoga slavlja pozdravni je govor nadbiskupu Srakiću uputio nuncij D'Errico, pročitavši potom i čestitku s posebnim blagoslovom koju je mons. Srakiću uputio papa Franjo. Čestitke su izrekli i predsjednik HBK-a nadbiskup Želimir Puljić, uime BK BiH kardinal Vinko Puljić, a prigodnim se riječima obratio i episkop osječko-poljski i baranjski Lukijan. Uime čitave Đakovačko-osječke nadbiskupije čestitao je nadbiskup Hranić.

Na samom kraju misnoga slavlja riječi zahvale izrekao je slavljenik mons. Srakić. Istaknuo je da bi mogao puno toga reći i mnogima zahvaliti, počevši od svojih dragih roditelja, rodbine, prijatelja, njegovih Ivanovčana. Prisjetio se Šalate, koja je, kako je rekao, posebno ostala u njegovu sjećanju i srcu, odgoja u srednjoj školi, poglavara i profesora u Zagrebu, poglavara, profesora i odgojitelja u Đakovu, napose biskupa Ćirila Kosa koji je, kako ističe, udario pečat na njegovo svećeničko zvanje. Zahvalio je svima, i onima koji su njega odgajali i onima koje ja odgajao, vodio i formirao, a zahvalu je uputio i svojim suradnicima koji su s njim odgajali u sjemeništu, a onda i svim vjernicima i svećenicima koji su bili strpljivi s obzirom na njegovu biskupsku službu. (ika / tu / gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio