Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Radio Marija Bistrica - RMB Portal - Svetište Marija Bistrica

Najavi događaj na RMB portalu

Vaše ime i prezime:E-mail

Naslov najave

Tekst najave

Postani član RMB portala

Nakon popunjavanja forme biti će vam poslan E-mail sa aktivacijskim kodom na upisanu adresu. Da bi se prijavili morate aktivirati korisnički račun preko aktivacijskog linka.

Email

Korisničko ime

Lozinka

Ponovi lozinkuZaboravili ste podatke?

Upišite E-mail koji ste unijeli kod registracije i poslat ćemo vam podatke na upisani E-mail.

EmailJeste li znali?

Da kao članovi RMB – portala imate slijedeće pogodnosti:

 • kao član imate pravo na 3 besplatne čestitke i obavijesti godišnje
 • možete biti novinar slati nam:
  - vijesti
  - obavijesti
  - i najave
  koje ćemo Vama kao članovima besplatno objaviti u programu RMB-a i na RMB Portalu
 • možete biti bloger ili kolumnist – objavljivati svoja razmišljanja, pjesme, misli na portalu i u programu RMB-a
 • možete biti fotograf – slati nam svoje fotografije na objavu te za iste biti nagrađeni
 • ukoliko imate bend i pjesmu, a član ste RMB-a, predstavit ćemo Vaš band i glazbu u programu besplatno

Kao partneri RMB-a (odnosi se na pravne osobe), imate slijedeće pogodnosti:

 • ostvarujete poseban popust za naše reklamne usluge kako u programu tako i na našem web portalu

Preporuči portal prijatelju

Upiši E-mail i pošalji prijatelju ili prijateljici preporuku za portal.

Tvoje imeE-mail prijatelja/prijateljice

Moguće je poslati na više email adresa odjednom. Potrebno ih je odvojiti zarezom

Poruka

Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Slušajte nas preko interneta!

Ukoliko imate instalirani program Winamp, kliknite na doljnju ikonu za slušanje programa Radija Marija Bistrica

Za skidanje programa Winamp kliknite na ikonu download!

Download

Ugodno slušanje / Zatvorite prozor

SPONZORIRANI SADRŽAJ

NASUMIČNO IZ ZABAVE


Street Skate

Kako je to u životu skatera..

GLAZBENE ŽELJE

Autor i naziv pjesme
Vaše ime i poruka

SMS-om:095 913 3972
Pozivom (8:00 - 20:00): 049/ 468 - 707

Crkva 24.04.2014

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

 "Potvrda da je po njima Duh Sveti vodio Crkvu", naslovnica je Glasa Koncila, s nadnevkom Nedjelje Božanskoga milosrđa 27. travnja, ususret proglašenju svetima Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. Donijeti su portreti dvojice papa, njihov životopis i naglasci upečatljivih pontifikata. Analizira se i odnos skorašnjih svetaca s hrvatskim narodom, posebno tri posjeta Ivana Pavla II. Lijepoj našoj.

"Ne ćemo umrijeti, nego živjeti!" naslov je komentara urednika Ivana Miklenića u kojemu tematizira uskrsnu propovijed kardinala Josipa Bozanića i ostalih hrvatskih (nad)biskupa. "Premda su brojna nastojanja da se Hrvatska upropasti, da hrvatski građani budu što više poniženi, osiromašeni i obezglavljeni - ona ne će uspjeti. Premda određene grupacije Hrvatskom i dalje uvelike upravljaju kao da u njoj nisu prihvaćeni europska pravna stečevina, gospodarski i demokratski standardi, tim strukturama i grupacijama sve se više nazire neizbježan kraj", stoji među ostalim u komentaru.

U intervjuu prof. dr. Josipa Velić s Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govori o stanju hrvatskih podzemnih energenata. "Količine nafte i plina koje se pridobiju u Hrvatskoj i iz drugih država u kojima naša nacionalna naftna kompanija ima koncesije za sada nisu dovoljne u odnosu na naše potrebe. I dalje će se morati uvoziti, i to po cijenama koje vladaju na svjetskom ili mediteranskom tržištu. Drugim riječima, teško se mogu očekivati pristupačnije cijene, barem ne u sljedećih nekoliko godina", napomenula je dr. Velić, koja je sa skupinom suradnika osnovala udrugu Hrvatska geološka ljetna škola.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr

Uz redovite vijesti i izvještaje, među kojima su i "Urbi et orbi" te vazmeno trodnevlje s papom Franjom, iznijeti su dijelovi uskrsne homilije kardinala Bozanića, te uskrsne čestitke crkvenih velikodostojnika pravoslavnim vjernicima, kao i židovskima povodom blagdana Pesaha.
Glas Koncila donosi susret s akademskim kiparom Hrvojem Urumovićem, autorom kipa Ivana Pavla II., koji će tri dana nakon proglašenja svetim, 30. travnja, biti postavljen ispred sarajevske katedrale. Zagrebački Sarajlija Urumović govori o djetinjstvu, ratnom odlasku iz grada na Miljacki, školovanju u Zagrebu i Ljubljani, kao i nadahnuću uslijed kojega je nastalo umjetničko djelo, izliveno u siluminu.

Novinar Tomislav Vuković susreo se s atomskim fizičarom i filozofom dr. Josipom Planinićem, povodom nove knjige metafizičkih eseja, promišljajući o nizu "vječnih tema", odnosu vjere i znanosti. Teološki osvrt dr. Bože Lujića analizira proroka Ezekijela i iskustva starozavjetnih poruka. Detaljno se izvijestilo o 10. Danima kršćanske kulture, kao i 23. svečanostima Pasionske baštine.
Uz spomendan blažene Ozane Kotorske 27. travnja podsjeća se na njezin životni put i djelo koje pokazuje što sve čovjek može učiniti uz Božju pomoć. Nastavlja se povijesni feljton o tri jasenovačka logora, a među katoličkim oblikovateljima kulture predstavljena je višestranost književnika, glumca i lektora Marka Soljačića.

Rubrika "Mladi mladima" posvećena je milosrđu kao božanskom rasipanju ljubavi, kao i ispovijedi koja vodi k ozdravljenju duše. Posljednja stranica Glasa Koncila predstavlja redovničke dobitnike nagrada Splitsko-dalmatinske županije, kao i novu karikaturu Srećka Puntarića Felixa. (tš, gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 23.04.2014

Predstavljena nova knjiga u izdanju Glasa Koncila: »Zemlja: dar, kušnja i zadaća«

Zanimanje za biblijsku teologiju zemlje

 Važno pitanje odnosa zemlje i čovjeka obrađeno je u novoj knjizi u izdanju Glasa Koncila "Zemlja: dar, kušnja i zadaća" s podnaslovom "Biblijska teologija zemlje u Knjizi Postanka 1 - 11", autora svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije Đurice Pardona, predstavljenoj u utorak 22. travnja povodom Dana planeta Zemlje u Multimedijalnoj dvorani GK-a u Zagrebu.

O knjizi, nastaloj kao magistarski rad koji je svojom kvalitetom zaslužio objavljivanje, govorili su urednik i mentor dr. Božo Lujić, recenzent dr. Nikola Hohnjec, v.d. direktora i glavni urednik GK-a mons. Ivan Miklenić, te sam autor.

U središtu rada Đurice Pardona očituje se njegovo zanimanje za biblijsku teologiju zemlje koja se razumijeva u odnosu prema Bogu koji ju je stvorio te prema čovjeku koji je dobio povlaštenu zadaću njezina obrađivanja, skrbi i ljubavi.

Govoreći kako je novi naslov važan za izdavalaštvo mons. Miklenić je istaknuo da knjiga daje značajan doprinos hrvatskoj teologiji i produbljivanju vjerske informacije - što je zadaća Glasa Koncila koji to čini kroz novine, ali i biblioteku "Teološke rasprave i komentari" u kojoj je ovo dvadeseta knjiga. "Specifičan uski pristup omogućuje da vidimo koliko je blago u našim izvorima naše vjere", naglasio je mons. Miklenić.

Dajući detaljan uvid u šest poglavlja knjige koja ima više od 400 stranica urednik djela dr. Lujić ukazao je da naslov "Zemlja: dar, kušnja i zadaća" zavrjeđuje pozornost teološke javnosti jer u središte ponovno stavlja zanemarenu temu zemlje. "Knjiga se odlikuje jasnoćom misli, laganom naracijom s osjećajem za literarno i analizom, shvatljivim teološko-antropološkim diskursom, neistrošenošću teološkog jezika te osobito aktualnom tematikom", kazao je dr. Lujić istaknuvši da autor stavlja naglasak na sadržaj i pojedine teološke motive kako bi prikazao Božje djelovanje s obzirom na zemlju.

O motivima koji su ga potaknuli na pisanje, autor je rekao: "Uz to što je meni egzistencijalno pitanje te pitanje vjere i opstanka kao kršćanina i vjernika, smatram da je knjiga ujedno i upozorenje i poruka različitim znanostima na proučavanje zemlje. Teologija bez zemlje nema svog temelja, teologija može biti akademska i fino izrečena, ali nije uzemljena tada joj nedostaje ono bitno i gubi se veza između života i akademskog razmišljanja." (it, gk)

Knjiga "Zemlja: dar, kušnja i zadaća" može se po cijeni od 180 kuna naručiti putem interneta, telefonom na broj 01/4874 315, nabaviti u Glasu Koncila na Kaptolu 8 u Zagrebu ili u bolje opskrbljenim knjižarama.

Đurica Pardon rođen je 1966. u Nijemcima, gdje je završio i osnovnu školu. Školovanje nastavlja na Interdijecezanskoj srednjoj školi u Zagrebu, gdje je maturirao šk. god. 1984./1985. Upisuje studij na Teologiji u Đakovu, gdje ak. god. 1993./1994. diplomira s temom »Politeuma en ouranois. Biblijsko-teološka analiza pojma domovina u Svetom pismu, s posebnim osvrtom na Fil 3, 20«. Za svećenika je zaređen 29. siječnja 1995. u Vinkovcima. Službu župnog vikara preuzima najprije u Župi sv. Nikole biskupa u Sikirevcima, a zatim u Župi Preslavnog imena Marijina u Osijeku. Župnikom Župe sv. Valentina u Batini imenovan je 1997., a od 2002. godine župnik je Župe sv. Ladislava kralja u Punitovcima. Od 2000. godine aktivni je suradnik u časopisu Služba riječi, a objavio je i više članaka u Vjesniku Đakovačko-osječke nadbiskupije te u stručnomu časopisu Diacovensia. Ak. god. 1999./2000. upisuje poslijediplomski studij u dogmatskoj specijalizaciji na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Akademski stupanj magistra znanosti postigao je 13. srpnja 2012., obranivši magistarski rad pod naslovom "Zemlja: dar, kušnja i zadatak. Teologija zemlje u Knjizi Postanka 1 - 11".

 

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 22.04.2014

Snimljen službeni spot himne SHKM-a u Dubrovniku

Mladi volonteri Susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM), koji radosno iščekuju 32.000 mladih iz Hrvatske i svijeta sljedećeg vikenda u Dubrovniku, prethodnih su dana na čarobnim dubrovačkim lokacijama snimili službeni spot himne Susreta pod naslovom "Na slobodu pozvani".

Spot je sniman na prekrasnim lokacijama unutar gradskih zidina poput Straduna, Onofrijeve fontane, Minčete, ali i na plaži Banje i na Srđu, te predstavlja spoj mladenačke kreativnosti, spontanosti i ljepote srednjovjekovnog Dubrovnika.

Tim službenim spotom mladi domaćini poželjeli su srdačnu dobrodošlicu svojim vršnjacima i u spotu pokazali mali dio ljepota svog drevnog Grada.

Snimanje spota zaokupilo je pozornost brojnih prolaznika i turista, koji su prilazili i čestitali mladima i izrazili najljepše želje za nadolazeći Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku.

Tekst himne na "Na slobodu pozvani" napisala je Josipa Dević, uglazbile su je poznate hrvatske glazbenice, bivše Divasice, sestre Ivana i Marija Husar, aranžman potpisuje Saša Miočić, a izvodi je Stjepan Lach. Spot su osmislili mladi volonteri uz pomoć Joška Mikuša, a uz snimanje i montažu s. Ružice Dodig iz Učeničkog doma Paola di Rosa. (ika / gk)

http://www.youtube.com/watch?v=Wl8xe8PMctM
 

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 21.04.2014

»Ljubav je jača, ljubav daruje život«

U svakoj ljudskoj situaciji, označenoj krhkošću, grijehom i smrću, Radosna vijest nije tek puka riječ, već je svjedočanstvo bezuvjetne i vjerne ljubavi: to znači izići iz sebe i izići ususret drugome, biti blizu onome koji je ranjen životom i dijeliti s onim kojem nedostaje i ono najpotrebnije, ostati uz onoga koji je bolestan ili star ili isključen. Tim je riječima papa Franjo u svojoj poruci Urbi et orbi na uskrsnu nedjelju 20. travnja objasnio smisao Uskrsa. Obraćajući se prije tradicionalnog blagoslova Gradu i svijetu mnoštvu od 150.000 hodočasnika i turista okupljenih na Trgu sv. Petra Papa je primijetio je kako je ljubav jača, ljubav daruje život, na tlu ljubavi nada cvate i u pustinji. Sveti Otac je molio u prvom redu da svijet uspije suzbiti glad i ograničiti rasipanje, štititi ranjive, prije svega djecu, žene i starije, izliječiti pogođene epidemijom ebole i drugim zaraznim bolestima, utješiti one koji ne mogu slaviti Uskrs sa svojim najbližima, posebno žrtve otmica. Papa nije mogao prešutjeti ni dramatično stanje iseljenika te ih je preporučio Uskrslom, da im pomogne naći mjesta gdje se mogu nadati boljoj budućnosti, živjeti dostojanstveno svoj život i, nerijetko, slobodno ispovijedati svoju vjeru. Podsjetio je i na brojna žarišta u raznim krajevima svijeta te molio da prestanu ratovi i svi oblici starih i novih sukoba. Posebno je spomenuo Siriju, kojoj je hitno potrebna humanitarna pomoć, kao i bratoubilačko nasilje u Iraku te izrazio nadu da će biti ponovno uspostavljeni pregovori između Izraela i Palestine. Posebnu zabrinutost je Sveti Otac izrazio zbog jačanja sukoba i terorističkih napada u Srednjojafričkoj Republici, Nigeriji i Južnom Sudanu. Tražio je slogu i pomirenje u Venezueli te izrazio nadu da će Bog ove godine, kada Crkve koje slijede julijanski kalendar slave Uskrs na isti dan kao i ostale kršćanske zajednice, prosvijetliti i nadahnuti pothvate pomirenja u Ukrajini, kako bi sve zainteresirane strane uz pomoć međunarodne zajednice, poduzele sve moguće napore da se izbjegne nasilje i gradi budućnost zemlje u duhu jedinstva i dijaloga. Svoju uskrsnu poruku papa Franjo je zaključio zazivom da Gospodin, koji je pobijedio smrt, udijeli svim narodima svoj mir te na kraju svima udijelio apostolski blagoslov. (ika / gk)
 

Pročitaj vijest Komentari: 0Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio