Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Radio Marija Bistrica - RMB Portal - Svetište Marija Bistrica

Najavi događaj na RMB portalu

Vaše ime i prezime:E-mail

Naslov najave

Tekst najave

Postani član RMB portala

Nakon popunjavanja forme biti će vam poslan E-mail sa aktivacijskim kodom na upisanu adresu. Da bi se prijavili morate aktivirati korisnički račun preko aktivacijskog linka.

Email

Korisničko ime

Lozinka

Ponovi lozinkuZaboravili ste podatke?

Upišite E-mail koji ste unijeli kod registracije i poslat ćemo vam podatke na upisani E-mail.

EmailJeste li znali?

Da kao članovi RMB – portala imate slijedeće pogodnosti:

 • kao član imate pravo na 3 besplatne čestitke i obavijesti godišnje
 • možete biti novinar slati nam:
  - vijesti
  - obavijesti
  - i najave
  koje ćemo Vama kao članovima besplatno objaviti u programu RMB-a i na RMB Portalu
 • možete biti bloger ili kolumnist – objavljivati svoja razmišljanja, pjesme, misli na portalu i u programu RMB-a
 • možete biti fotograf – slati nam svoje fotografije na objavu te za iste biti nagrađeni
 • ukoliko imate bend i pjesmu, a član ste RMB-a, predstavit ćemo Vaš band i glazbu u programu besplatno

Kao partneri RMB-a (odnosi se na pravne osobe), imate slijedeće pogodnosti:

 • ostvarujete poseban popust za naše reklamne usluge kako u programu tako i na našem web portalu

Preporuči portal prijatelju

Upiši E-mail i pošalji prijatelju ili prijateljici preporuku za portal.

Tvoje imeE-mail prijatelja/prijateljice

Moguće je poslati na više email adresa odjednom. Potrebno ih je odvojiti zarezom

Poruka

Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Slušajte nas preko interneta!

Ukoliko imate instalirani program Winamp, kliknite na doljnju ikonu za slušanje programa Radija Marija Bistrica

Za skidanje programa Winamp kliknite na ikonu download!

Download

Ugodno slušanje / Zatvorite prozor

SPONZORIRANI SADRŽAJ

NASUMIČNO IZ ZABAVE


Menadžer proizvodnje

Kako ćete se snaći u toj ulozi?

GLAZBENE ŽELJE

Autor i naziv pjesme
Vaše ime i poruka

SMS-om:095 913 3972
Pozivom (8:00 - 20:00): 049/ 468 - 707

Crkva 30.08.2014

Obiteljsko zajedništvo u različitostima

Na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove na Jordanovcu u Zagrebu s radom je u četvrtak 28. kolovoza započela 43. obiteljska ljetna škola. Tema ovogodišnjega skupa koji se održava do nedjelje 31. kolovoza "Obiteljsko zajedništvo u različitostima" plod je rasprava i želja sudionika prošlogodišnje škole.

Naime, svjesni okruženja i svih njegovih pozitivnosti i negativnosti koje utječu na obitelj, pred sudionike ovogodišnje škole stavlja se tema promišljanja o različitostima kao izazovu za kvalitetu zajedništva. U tom je kontekstu u uvodnoj riječi mr. Josip Sremić istaknuo kako "zajedništvo možemo lako poistovjetiti s kršćanskom ljubavlju, gdje je ljubav tu je i zajedništvo. Mi ćemo se u našim razmišljanjima i razgovorima usredotočiti na različitosti i to kako u braku, tako i roditelja i djece, kao i u čitavoj obitelji. Učit ćemo koristiti prednosti i pomoć razlika, i promisliti kako nadilaziti njihove štetne momente. U tomu će imati veliku pomoć ljudsko iskustvo. Susrest ćemo se i s našim altruizmom koji olakšava prihvaćanje različitosti, i usmjerava ih na dobro braće i obiteljske zajednice".

Mr. Sremić istaknuo je i važnost suočavanja s različitostima, što pokazuje "našu spremnost na promjene kod nas i pažnju na potrebe naših bližih. Prilagođavanje prema najbližima zahtijeva od nas mijenjanje, a ljubav ispunjavanje njihovih potreba. Tomu se sami nadamo od drugih". U kratkome osvrtu na predloženi program Škole, mr. Sremić je podsjetio i na one "paralelne" škole, tj. program koji se priređuje u Markuševcu za mlade koji su na brizi sestara Male obitelji Bezgrješnog Srca Marijina, odnosno djecu predškolske i školske dobi čiji su program osmislile sestre Kćeri Božje ljubavi i njihove suradnice.

Uime zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića riječ blagoslova i pozdrava sudionicima Škole prenio je pomoćni biskup Valentin Pozaić, koji je prenio i pozdrave o. Jure Bosančića. Istaknuvši važnost održavanje Škole, mons. Pozaić posebno je ukazao na skorašnju izvanrednu Biskupsku sinodu koja će se u listopadu s temom "Pastoralni izazovi obitelji u kontekstu evangelizacije" održati u Vatikanu, što je pak priprava za redovitu Sinodu o obitelji sljedeće godine. Sudionicima je skrenuo pozornost i na značenje obitelji u svjetlu enciklike pape Franje "Lumen fidei".

U uvodnome predavanju "Kršćanska antropologija suživota s drugima. Važnost dijaloga za suživot u različitosti" dr. o. Anto Mišić pojasnio je sam pojam "kršćanska antropologija", tj. koje je kršćansko poimanje čovjeka i kakvo je današnje društvo. Usredotočujući se na bit i svrhu dijaloga, istaknuo je "da bi dijalog bio uspješan i svrsishodan mora se znati što on jest a što nije, te kakav bi trebao biti. Dijalog je oznaka civiliziranosti i kulture, uljudnog ponašanja, poštovanja drugoga, a ne napadanja. Dijalog zahtijeva više slušanja, jer ako bi svi sugovornici govorili istodobno, bilo bi puno buke ali vrlo malo razgovora. Dijalog nije poučavanje, uključuje i spremnost učiti od drugih, jer samo od drugoga mogu doznati što on misli. Nije lako druge razumjeti, stoga umijeće dijaloga zahtijeva puno strpljivosti, povjerenja i hrabrosti. Istinski dijalog stvara ozračje otvorenosti i prijateljstva bez kojega bi svaki, a osobito religijski dijalog, ostao hladan, služben i besplodan. Otvorenost pripada samoj biti dijaloga, stoga iz njega nitko nije isključen, vrata dijaloga uvijek moraju biti svima otvorena". Stoga je svrha dijaloga da se s drugima "osjećamo bolje, da postanemo svjesniji samih sebe i da budemo vjerniji svojim temeljnim vrijednostima, da postanemo vrjedniji". Predavač je upozorio da se do toga "ne dolazi samo apstraktnim umovanjem", već je važna otvorenost kao bitna oznaka dijaloga.

Osvrnuvši se na međureligijski dijalog, istaknuo je da su dijalog i suživot neki oblik religioznog djelovanja, svojevrsna liturgija, stoga je jasno da međureligijski dijalog nije rezerviran samo za stručnjake. Budući da je dijalog susret osoba, a ne obrana pravovjerja, te da čitav čovjek, kao čovjek, sudjeluje u dijalogu, nije ni moguće postati stručnjak za religijski dijalog, kao što se ne može postati stručnjak za ljubav prema bližnjemu. Religijski dijalog nije debatni klub ili politički sastanak, na kojem se raspravljaju i brane različite opcije suprotstavljenih strana. Pozornica dijaloga je život, sa svim svojim rizicima i iznenađenjima, na kojoj sudjeluju osobe. Susret među religijama je, poput života koji ne želi završiti smrću, u stalnom hodu prema naprijed. Svrha dijaloga nije postizavanje potpunog suglasja ili brisanje razlika među religijama, nego razumijevanje i ljubav. Svrha dijaloga nije učiniti dijalog suvišnim nego da postane način života. Svrha dijaloga je konačno stvaranje ozračja prijateljstva, povjerenja jednih u druge i zadovoljstva u suživotu, zaključio je dr. Mišić. (ika / gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 28.08.2014

Biskupi Splitske metropolije u priopćenju za medije izrazili podršku šibenskom biskupu Ivasu

Biskupi Splitske metropolije - splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk, dubrovački biskup Mate Uzinić i kotorski biskup Ilija Janjić, uputili su u srijedu 27. kolovoza priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti:

"Mi, biskupi Splitske metropolije, želimo izrazili svoju podršku i blizinu šibenskom biskupu Anti Ivasu u ovim trenucima u kojima se protiv njega podigla nepotrebna politička i medijska hajka, samo zato što je, u maniri dobrog pastira, javno progovorio o jednom gorućem problemu koji muči stanovnike njegovog grada. Zabrinjava nas da se problemima - u konkretnom slučaju problem je višak decibela koji jednima pričinja ugodu i drugima smeta - ne pristupa odgovorno i dijaloški, pa i u skladu s važećim zakonskim propisima, nego ih se ironično i uvredljivo koristi da bi se obračunalo s neistomišljenicima. Osobito nas žalosti što se cijelom tom problemu pristupilo navijački, interesno i ideološki. Takvo manipuliranje ljudima nikad nije pridonijelo rješenju problema, nego samo novim i većim podjelama.

Je li ovakvo pojačavanje 'decibela', kojima se posvetilo toliko medijske pažnje, izlaz iz našeg teškog uspavanog i kriznog gospodarskog stanja? Mišljenja smo da se to prije može ostvariti pojačanjem 'decibela' druge naravi koji će voditi računa o odnosu između potrebe za mirnim snom i tjelesnim odmorom, kako naših stanovnika tako i gostiju, te nužnog turističkog rasta i ponude, koji sa sobom nose i potrebu zabave, pa i ponegdje viška decibela. Zato dobronamjerno pozivamo odgovorne Krešimirova grada, ali i svih naših gradova i mjesta, da na tome porade, a pozivamo i sve druge, osobito naše vjernike, da im svojom otvorenošću i građanskom odgovornošću pomognu u traženju zadovoljavajućih rješenja, koja će voditi računa ne samo o privatnim interesima, nego o općem dobru svih građana." (ika / gk)
 

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 26.08.2014

Svetvinčenat: svečana euharistija povodom 67. godišnjice mučeništva bl. Miroslava Bulešića

»Vjera Crkve rađa svetce i mučenike«

 U Svetvinčentu, rodnoj župi bl. Miroslava Bulešića, svečanu euharistiju u nedjelju 24. kolovoza povodom 67. godišnjice mučeništva, prve nakon beatifikacije, predvodio je nadbiskup riječki i metropolit Ivan Devčić. U župnoj crkvi gdje se nalazi i blaženikov grob suslavili su porečki i pulski biskup Dražen Kutleša, biskup u miru Ivan Milovan te tridesetak svećenika.

"Ovdje je posijano sjeme vjere koje će uroditi plodom mučeništva", rekao je nadbiskup Devčić govoreći o Blaženikovoj rodnoj župi, "najprije u dosljednom življenju vjere u kušnjama svakodnevnoga života, a zatim kada je Gospodin to tražio, i žrtvom vlastitoga života koju je bl. Miroslav prihvatio i prikazao bez mržnje prema svojim ubojicama, ispunivši tako riječi iz svoje duhovne oporuke: 'Moja osveta je oprost'... Vjerom u Isusa Krista sveti su mučenici, među njima i bl. Miroslav, pobijedili sve kušnje i ostali do kraja čvrsti i nepokolebljivi u opredijeljenosti za Krista, svjesni da se onima koji vjeruju smrću život mijenja, a ne oduzima."

U nastavku je rekao: "Za prihvaćanje vjere, a jednako tako i mučeništva radi vjere, uz nutarnje rasvjetljenje i pouku Otca i Sina i Duha Svetoga, potrebno je i posredovanje ljudi. Iz toga razloga danas ovdje dok zahvaljujemo Bogu dužni smo zahvaliti i obitelji bl. Miroslava i cijeloj ovoj župnoj zajednici, kao i tolikim drugima koji su ga duže ili kraće pratili na njegovu kratkom životnom putu. Bez žive vjere članova obitelji, uz koje je odrastao i koji su mu pomagali svojim molitvama, žrtvama i posebno vjerničkim primjerom, mladi Miroslav vjerojatno ne bi stekao palmu mučeništva. Vjera Crkve rađa svetce i mučenike! Zbog toga svatko od vas članova ove župne zajednice, u kojoj je mladi Miroslav stasao u gorostasa vjere, može s pravom biti ispunjen svetim ponosom", naglasio je nadbiskup Devčić.

"No pritom ne smijete zaboraviti zapitati se je li vaša vjera i danas takva da može uroditi plodovima svetosti, i ako treba, mučeništva... Bulešićevi suvremenici, a nadasve njegovi zapisi, svjedoče o njegovoj istinitosti i vjerodostojnosti, on je doista živio ono što je vjerovao, i zbog toga je njegov primjer privlačio mnoge, a njegov je apostolat bio čudesno plodonosan." Nadbiskup je poželio da svi okupljeni, zagovorom bl. Bulešića, privlače svojim vjerničkim primjerom, kako bi svi koji ih susreću, zahvaljujući vjerodostojnosti njihove vjere, mogli upoznati Krista i beskompromisno ga, poput bl. Miroslava nasljedovati.

Na kraju misnoga slavlja, nakon završnih zahvala koje je uputio domaći župnik Darko Zgrablić, nadbiskup je pozvao sve okupljene da više cijene naše blaženike, upoznavanjem, nasljedovanjem i širenjem njihova štovanja. (gk, gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 25.08.2014

Mala Subotica: Domovinska proslava 100. obljetnice Schönstatta

 U Maloj Subotici kod Čakovca u subotu 23. kolovoza cjelodnevnim duhovnim programom proslavljena je peta obljetnica izgradnje i posvete prvoga Schönstattskog svetišta Majke Triput Divne u Hrvatskoj te je održana domovinska proslava 100. obljetnice samog Pokreta koji je utemeljio njemački palotinac o. Josef Kentenich.

Proslava je održana pod geslom "Zajedno u Savezu ljubavi" u spomen na 1914. godinu kada je mala skupina vjernika na čelu s o. Kentenichom, dana 18. listopada, sklopila prvi Savez ljubavi s Marijom u kapelici u Schönstattu, gradiću pokraj Koblenza u Njemačkoj.

Zahvalno misno slavlje za osnutak i djelovanje toga međunarodnog pokreta unutar Katoličke Crkve predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s dvadesetak svećenika - članova i podupiratelja Schönstattskog pokreta. Na misi se okupilo više tisuća hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske koji su sa sobom na poseban blagoslov donijeli mnogobrojna hodočasnička svetišta Majke Triput Divne u obliku drvenih "oltarića" s Marijinom slikom. Hodočasnička svetišta tako su pristigla iz Zagreba, Slavonije, pa čak i iz stradalničke Gunje, Istre, Dalmacije i Dubrovnika, te ostalih krajeva Lijepe Naše u kojima su zaživjeli krugovi Akcije hodočasničke Gospe kojom se vjernici posvećuju na život u molitvi, činjenje djela ljubavi i misionarsko zauzimanje za druge. Misa, koja je proslavljena na oltaru na otvorenom u Marijinu perivoju, zaključena je pohodom do kapelice Majke Triput Divne, koja je potpuno identična prasvetištu u Schönstattu, kao i 200-njak njih u stotinjak zemalja diljem svijeta.

Biskup Mrzljak sudjelovao je i u popodnevnom svečanom duhovnom programu koji se sastojao od molitava, duhovnih pjesama, klanjanja pred Presvetim, svjedočanstava članova, blagoslova hodočasničkih svetišta te obnove Saveza ljubavi s Marijom koji za članove Schönstattske obitelji predstavlja vrelo blagoslova za kršćanski život.

Sve okupljene na domovinskoj proslavi velikog jubileja pozdravio je ravnatelj svetišta u Maloj Subotici o. Christoph Horn, koji je osobito zahvalio biskupu Mrzljaku na dolasku i predvođenju slavlja. Milodari prikupljeni na misi namijenjeni su dovršenju gradnje Hodočasničkog doma u tom svetištu koje tijekom godine okuplja sve više vjernika i članova sve brojnije Schönstattske obitelji. Biskup Mrzljak čestitao je svim članovima Hrvatske schönstattske obitelji jubilej koji će se svečano proslaviti u listopadu u samom Schönstattu te je izrazio zadovoljstvo što svetište u Maloj Subotici na području Varaždinske biskupije okuplja i povezuje hodočasnike iz cijele domovine koji tu obnavljaju svoj Savez s Marijom kako bi ih ona vodila svome Sinu i poticala na činjenje dobrih djela u svakodnevnom kršćanskom životu.

Biskup Mrzljak ujedno je podsjetio kako se ove godine navršava i 100 godina od početka Prvoga svjetskog rata koji je donio mnogo zla čovječanstvu, no 100. obljetnica sklapanja Saveza ljubavi s Marijom svjedoči da u svijetu postoje i želja i namjera ljudi da se čini dobro nadahnuto kršćanskim životnim vrednotama. Zaželio je svima da poput Marije prepoznaju i prihvaćaju Božju volju za svoj život, pa i onda kada je potrebno ponijeti križ života, jer to je jedini ispravan put za naš osobni, obiteljski i društveni život, kao što je to želio i o. Kentenich kada je osnovao Savez ljubavi s Marijom kako bismo i mi kao vjernici, poput Marije, vršili Božju volju. (ika / gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio