Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Radio Marija Bistrica - RMB Portal - Svetište Marija Bistrica

Najavi događaj na RMB portalu

Vaše ime i prezime:E-mail

Naslov najave

Tekst najave

Postani član RMB portala

Nakon popunjavanja forme biti će vam poslan E-mail sa aktivacijskim kodom na upisanu adresu. Da bi se prijavili morate aktivirati korisnički račun preko aktivacijskog linka.

Email

Korisničko ime

Lozinka

Ponovi lozinkuZaboravili ste podatke?

Upišite E-mail koji ste unijeli kod registracije i poslat ćemo vam podatke na upisani E-mail.

EmailJeste li znali?

Da kao članovi RMB – portala imate slijedeće pogodnosti:

 • kao član imate pravo na 3 besplatne čestitke i obavijesti godišnje
 • možete biti novinar slati nam:
  - vijesti
  - obavijesti
  - i najave
  koje ćemo Vama kao članovima besplatno objaviti u programu RMB-a i na RMB Portalu
 • možete biti bloger ili kolumnist – objavljivati svoja razmišljanja, pjesme, misli na portalu i u programu RMB-a
 • možete biti fotograf – slati nam svoje fotografije na objavu te za iste biti nagrađeni
 • ukoliko imate bend i pjesmu, a član ste RMB-a, predstavit ćemo Vaš band i glazbu u programu besplatno

Kao partneri RMB-a (odnosi se na pravne osobe), imate slijedeće pogodnosti:

 • ostvarujete poseban popust za naše reklamne usluge kako u programu tako i na našem web portalu

Preporuči portal prijatelju

Upiši E-mail i pošalji prijatelju ili prijateljici preporuku za portal.

Tvoje imeE-mail prijatelja/prijateljice

Moguće je poslati na više email adresa odjednom. Potrebno ih je odvojiti zarezom

Poruka

Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Slušajte nas preko interneta!

Ukoliko imate instalirani program Winamp, kliknite na doljnju ikonu za slušanje programa Radija Marija Bistrica

Za skidanje programa Winamp kliknite na ikonu download!

Download

Ugodno slušanje / Zatvorite prozor

SPONZORIRANI SADRŽAJ

NASUMIČNO IZ ZABAVE


Menadžer Marine

Izgradite marinu, popratni sadržaj i profitirajte. Za poduzetne

GLAZBENE ŽELJE

Autor i naziv pjesme
Vaše ime i poruka

SMS-om:095 913 3972
Pozivom (8:00 - 20:00): 049/ 468 - 707

Crkva 02.10.2014

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

 Izvještajem i fotografijom s godišnjega skupa pastoralnih djelatnika koji djeluju u hrvatskim katoličkim zajednicama u zapadnoj Europi, koji je održan od 22. do 25. rujna u Vierzenheiligenu (biskupija Bamberg) u Njemačkoj, predstavlja se čitateljima novi broj Glasa Koncila, 40. u tekućoj godini, s nadnevkom od nedjelje 5. listopada. Na skupu koji se bavio temom "Zapadna civilizacija u raskoraku između vjere i razuma" sudjelovao je i apostolski nuncij u Njemačkoj, hrvatski nadbiskup Nikola Eterović.

Činjenica da Ministarstvo poljoprivrede do 26. rujna nije podnijelo Europskoj komisiji zahtjev za obeštećenjem hrvatskih poljoprivrednika zbog ruskoga embarga, povod je promišljanju urednika Glasa Koncila mons. Ivana Miklenića u rubrici Komentar. Komentator ističe da je maćehinski odnos hrvatskih vlasti prema poljoprivrednicima u raskoraku sa službenom politikom EU-a - na što je nedavno upozorila europarlamentarka Marijana Petir, inače članica Odbora za poljoprivredu Europskoga parlamenta - sugerirajući da takav odnos vuče svoje korijene još iz vremena komunizma. Samo, za razliku od prošlih vremena, kad je vlastima bilo stalo da bude što manje samostalnih i neovisnih ljudi, "sada bi poljoprivredna dobra trebala biti u rukama privatnoga kapitala, još kratko hrvatskoga, a onda stranoga". Ipak, urednik Miklenić završava optimistički: Hrvatska "ne može i ne će ostati crna rupa EU-a".

Pod naslovom "Dokle toliko iscrpljivanje hrvatskoga čovjeka?" novi broj Glasa Koncila donosi glavne naglaske propovijedi koju je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izgovorio u Šibeniku na proslavi sv. Mihovila, zaštitnika grada i biskupije. "Dokle toliko iscrpljivanje hrvatskoga čovjeka, da je toliko zabrinut za budućnost svoje djece? Dokle ćemo slušati izvještaje o zatvaranju radnih mjesta i rastu broja nezaposlenih? Dokle ćemo trpjeti da se gazi život, od začeća, i čovjekovo dostojanstvo do smrti? Dokle ćemo gledati kako se olako postupa s javnim dobrima i šalje nedvosmislena poruka: ako nama nije do njih stalo, zašto bi bilo i drugima? Dokle će nam se u školama, na ulicama i medijskim ulicama servirati ideološki obroci koji su dosad zatrovali obitelji mnogih naroda i stvorili rijeke otuđenih, usamljenih i propalih ljudi? Dokle ćemo podnositi nasilje nad hrvatskom poviješću? Dokle ćemo slušati o tobožnjoj pogubnosti svake ideje koja nastoji ozdraviti hrvatsku demokraciju?", upitao je kardinal Bozanić u propovijedi koja je odjeknula u široj javnosti.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr       

Novi broj Glasa Koncila, između ostaloga, donosi i izvještaj o prvom nadbiskupijskom susretu obitelji u Splitu, apel sisačkoga biskupa mons. Vlade Košića za spas sisačke rafinerije, očitovanje zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića o postavljanju kipa Gospe Lurdske pokraj vjeronaučne učionice u OŠ Šime Budinića u Zadru (o sadržaju rječito govori naslov teksta: "Javni čin vjerničke hrabrosti"). Proslava 40. obljetnice djelovanja Kursilja, radosnoga tečaja kršćanstva, popraćena je u Glasu Koncila izvještajem sa središnje proslave, kao i s prilogom o tečajevima za branitelje.

Nedavno objavljena vijest da se Hrvatska i njezini ljudi nalaze pri svjetskome dnu kada je riječ o indeksu sreće bila je povod razgovoru s dr. Goranom Ivkićem, neurologom s Instituta za istraživanja mozga u Zagrebu. Zahvaljujući nastojanju da cjelovito pristupi čovjeku, sugovornik se osvrće ne samo na uska pitanja svoje struke, nego ulazi i u djelovanje društva, tehnologije, politike, pa i vjere, na čovjekovo mentalno i fizičko zdravlje...

U reportaži čitatelji Glasa Koncila mogu upoznati nešto od života župne i društvene zajednice Radovina, mjesta u zadarskome zaleđu. Kulturna baština i tradicija (upravo su pjevači iz Radovina, koji mahom pjevaju i u crkvi, doveli "ojkanje" na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine) tu nalazi dobar spoj s mladošću. O tome govori i naslov reportaže: "Ima šanse za mlade".

U rubrici "Vjernici laici aktivni u Crkvi" u novome se broju Glasa Koncila predstavlja Tihana Petra Herceg, mlada Splićanka, pastoralna suradnica i pjevačica VIS-a "Dominik" župe Gospe od Ružarija na splitskome Pazaru, poznatije kao Sveti Dominik.
Uistinu nesvakidašnji događaj zabilježen je i na zadnjoj stranici Glasa Koncila. Teško bolestan od raka, na smrtnoj postelji, William Carmona zaređen je za svećenika. Mladu misu taj Amerikanac kolumbijskih korijena nije uspio proslaviti. Preminuo je dva dana nakon ređenja. (dag, gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 01.10.2014

Listopadski »Mak« u misijskim bojama

 Novi, listopadski broj Maloga koncila - Maka, na svih 60 stranica, od korica do korica, obojen je vedrim bojama jeseni, ali i misija. Budući da je mjesec listopad bogat brojnim sadržajima, tako i novi broj Maka "puca" od zanimljivosti i dobrih tema, koje će biti zanimljive malima i velikima u učenju, ali i zabavi.

Svaka vjernička molitva obraćanje je Bogu, čak i kad se ne molimo izravno njemu. Vlč. Anđelko Katanec u rubrici "Učimo moliti" nastavlja poučavati kako moliti. Ovoga puta s anđelima, duhovnim stvorenjima koja nas, uz svetce, zagovaraju kod Boga. S temom anđela nastavlja se i u rubrici "Običaji zavičaja", u kojoj se može saznati gdje u svakodnevnom životu, osim u umjetnosti, susrećemo anđele, zašto su "dobili krila" te otkriti koji to hrvatski gradovi nose naziv "gradovi anđela". "Pisma iz misija" donose razgovor s nekadašnjom makovicom, a sadašnjom misionarkom s. Mirjam Bubnić, koja se već nekoliko godina za Mak javlja iz Rusije, te zapis "Iz vjeroučiteljeve bilježnice", u kojem s. Marta Kovačić piše kako i vjeroučenici prvoga razreda osnovne škole mogu ozbiljno shvatiti što je najvažnije u misionarevu životu.

Novi Mak otkriva i novu temu Vjeronaučne olimpijade za osnovnoškolce i srednjoškolce: Drugi vatikanski sabor, ali i priču o Nazaretskoj kućici, koja je, prema predaji, boravila na Trsatu, zbog toga nazvanim Hrvatski Nazaret, a koji će sljedećeg travnja biti mjesto okupljanja drugog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

"MaLIMAak", na 16 stranica, i u novom broju donosi niz radnih listova, bojanki, priča, jednostavnih tekstova i zadataka. Rubrika "Radosni prvopričesnici", posvećena je Nedjelji zahvalnosti za sva Božja dobročinstva, u kojoj će budući prvopričesnici moći sami odgovoriti i nacrtati dobročinstva za koja su zahvalni Bogu. Nove tehnologije, koje svakog dana sve više napreduju, olakšavaju nam život, ali nose i brojne nove opasnosti, osobito njezinim najmlađim korisnicima - djeci. Koje su to opasnosti i kako ih prepoznati, upozorava nas rubrika "Djeca medija".

U rubrici "Zoomak" upoznajte risa - najveću europsku divlju mačku, koja živi i kod nas. "Geomak" nas vodi na putovanje Gruzijom, a "Zanimljivi zemljopis" u Benediktinsku opatiju sv. Mihaela - čudo prirodne ljepote i arhitekture.

Kao i svaki broj Maka, tako i listopadski, uz istaknute rubrike i teme, donosi brojne zanimljivosti, zagonetke, pitalice, križaljke i šale, nagradni kupon, pisane i crtane radove samih makovaca, a budući da je listopad i Marijin mjesec, na ovitku Maka nalazi se "mali vodič" za molitvu "Krunice". (gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 30.09.2014

Dokle toliko iscrpljivanje hrvatskoga čovjeka?

Svetkovina sv. Mihovila, zaštitnika Šibenika i Šibenske biskupije, proslavljena je u ponedjeljak 29. rujna na trgu pred šibenskom katedralom. Svečano misno slavlje i procesiju ulicama grada predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Koncelebrirali su splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, biskupi: hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk, dubrovački Mate Uzinić, gospićko-senjski Mile Bogović, kotorski Ilija Janjić, banjolučki Franjo Komarica, križevački vladika Nikola Kekić, te biskup domaćin Ante Ivas. Proslava je tradicionalno okupila i velik broj vjernika iz svih dijelova biskupije.

Misa je započela pozdravnim riječima biskupa Ivasa koji je uputio na povezanost vjernika Šibenika sa sv. Mihovilom. Kardinal Bozanić u uvodnim je mislima homilije zahvalio biskupu Ivasu što je mogao predvoditi slavlje u Šibeniku, te je izrazio solidarnost hrvatskoga episkopata sa šibenskim biskupom koji je u proteklim tjednima bio često napadan i vrijeđan u medijima.

"Danas Crkva slavi blagdan trojice svetih arkanđela: Mihovila, Gabrijela i Rafaela. Malo je mjesta na svijetu u kojima bi se anđeoski značaj mogao toliko razotkriti kao što to postaje vidljivo u Šibeniku, gradu simbolu pjesme i simbolu borbe", kazao je kardinal Bozanić dodajući kako je malo mjesta na svijetu tijekom svoje povijesti prolilo toliko suza, i toliko krvi, a da u njemu još uvijek živi pjesma, podsjetivši pritom koliko su grad i biskupija propatili u Domovinskom ratu.

Kardinal je u homiliji upozorio na kaos koji se širi svijetom te na nered koji se sustavno i suptilno čini i u našoj domovini: "Ova Crkva i ovaj vjernički narod s nevjericom gleda kako se olako pogubnim metodama demonov zadah širi različitim strukturama, vidljivima i onima oku skrivenima, i ne dopušta ozdravljenje hrvatskoga bića. Znamo, ime arkanđela Mihovila znači 'Tko je kao Bog?' Zagledani u našu hrvatsku stvarnost, kad bismo u različitim strukturama postavili pitanje: 'Tko je kao Bog?', kao da se već čuju odgovori raznih umišljenika: ja, ja, ja! Žalosne li zamke zloga pod koju su potpali i u koju nastoje uvući sve oko sebe!

Pitamo danas: dokle toliko iscrpljivanje hrvatskoga čovjeka, da je toliko zabrinut za budućnost svoje djece? Dokle ćemo slušati izvještaje o zatvaranju radnih mjesta i rastu broja nezaposlenih? Dokle ćemo trpjeti da se gazi život, od začeća, i čovjekovo dostojanstvo do smrti? Dokle ćemo gledati kako se olako postupa s javnim dobrima i šalje nedvosmislena poruka: ako nama nije do njih stalo, zašto bi bilo i drugima? Dokle će nam se u školama, na ulicama i medijskim ulicama servirati ideološki obroci koji su dosad zatrovali obitelji mnogih naroda i stvorili rijeke otuđenih, usamljenih i propalih ljudi? Dokle ćemo podnositi nasilje nad hrvatskom poviješću? Dokle ćemo slušati o tobožnjoj pogubnosti svake ideje koja nastoji ozdraviti hrvatsku demokraciju? Dokle ćemo gledati natjecanje struktura različitih predznaka u osiromašenju, materijalnom i duhovnom, hrvatskoga nacionalnog bića?".

Kardinal je pri tome poručio da se unatoč brojnim razočaranjima, stalnim rušenjima, i gaženjima naš čovjek, kao i njegova domovina, uvijek pridiže. "Teško hoda, ali ide dalje. Zašto? Jer vjeruje. U pozadini vjere hrvatskih ljudi nije naivni optimizam, već duboka svijest, od pradjedova baštinjena, da je Kristova vlast vječna, nikada ne će proći, da nikada propasti ne će. Zna duša hrvatskog vjernika, i to joj smiraj daje, da je zlo u svojem neredu, u svom razaranju, u svojem bučnom kaosu izgubilo bitku pred žrtvom koju je na križu za čovjeka, ponizno i tiho, podnio naš Gospodin, Isus Krist. Istina je, Isus je sam ponio grijehe čitavoga svijeta i otkupio čovjeka, ali s njime su uvijek bili Otac, i Duh Sveti, i vrlo važno, njegovi anđeli.

Gdje je Krist, tu se uvijek rađa zajedništvo. Ono je odraz nebeskoga sklada kojemu pripadamo, i zato nas ne treba čuditi da kad god se čovjek drži zajednice, bilo obiteljske, narodne, crkvene, i kad se bori za zajedničko, opće dobro, demon započinje svoju prljavu igru - jer je u svojoj nepodnošljivoj samoći razarač. On stvara nemir, nered, podjelu, razdor. Moralno zlo nije neka stvar, nego je neka neuredna uporaba stvari. Grijeh ne pripada stvaranju, nego rastvaranju. Zato nas ne čude toliki napadi na brak između muškarca i žene kao zajednicu, pokušaji dijeljenja obitelji kao zajednice koju je Bog ustanovio. Čudi nas, naime, kako uopće netko misli da će moći napraviti razdor u Crkvi kao zajednici vjernika, predvođenih svojim pastirima, zajednici koja nema razloga bojati se jer Krist joj je glava, Duh Božji snaga, Marija mati, a nebo dom. Crkve nema bez zajedništva koje se temelji na zajedništvu Presvetog Trojstva: Otca; Sina i Duha Svetoga. Zato se svako vjerničko okupljanje, molitva i sakramentalno slavljenje, priključuje bezvremenskom, kozmičkom slavlju", rekao je zagrebački nadbiskup, poručivši: "Dragi vjernici, tu je naša nepokolebljiva snaga, u tome je naša sigurnost. Stoga Crkva, gdje god može, okuplja ljude kojima je stalo do općega dobra, zato Crkva evangelizira kulturu, a time i društvo, a počinje od temelja, od djece i obitelji, o čemu svjedoči i vaš biskupijski ponos na prvu katoličku osnovnu školu u Hrvatskoj. I ona je plod ljubavi i zajedništva ove biskupijske Crkve".

Kardinal Bozanić osvrnuo se i na Domovinski rat: "Kako se danas, u ovoj premda u Domovinskom ratu ranjenoj, ali iz ratnoga zla izbavljenoj grudi, ne zagledati u žrtvu koju su zajedno s hrvatskim braniteljima podnijeli brojni žitelji ovoga kraja? Trg Republike Hrvatske, koji je danas udomio ovaj oltar, ponos je hrvatskih branitelja. Oni su se borili za hrvatsko ime, za ljude svoje Domovine, za njezinu grudu, davši nam okusiti kristovski ideal davanja života za prijatelje svoje. Tko to želi razbijati domovinsko zajedništvo koje se rodilo u časnoj obrani Domovine i to tako što nastoji ubiti ponos onima koji su za Domovinu živote dali? Kukavička je to strategija, a ne pobjednička. I kako ne shvaćaju, da su to jalova nastojanja. I zato branitelji, zajedno sa čitavim razvijenim i kulturnim svijetom, s pravom očekuju ništa drugo nego da se suverena europska zemlja, kakva je danas Hrvatska, ponaša u skladu sa svojim pobjedničkim karakterom.

Agresija na Hrvatsku, ubijeni, nestali, ranjeni, ucviljeni, prognani i hrvatska pobjeda u oslobodilačkom ratu nije plod mašte ili nečije konstrukcije. Sve se to dogodilo u stvarnom vremenu, u povijesnom trenutku pred čitavim svijetom, za što postoje materijalni dokazi i svjedočanstva tolikih živih ljudi. Zato, najblaže rečeno, čude postupci onih koji tu pobjedu odmiču od nužnih pravnih i materijalnih zadovoljština, a guraju je u područje mita i simbola, što se kasnije na različite načine pokušava relativizirati. To ne samo da nije ponašanje pobjednika, to je negiranje demokratske stečevine zemalja koje znaju vrednovati sebe, koje znaju da se jedino priznavanjem i evidentiranjem istine i njezinim pravnim provođenjem zaslužuje poštovanje, i u konačnici, pravedan mir. Hrvatska je oprostila, ali oproštenje ne zamjenjuje pravednost".

Kardinal Bozanić rekao je i da svaki put sa žaljenjem gleda kada netko pokušava napraviti razdor unutar hrvatskoga nacionalnoga bića po bilo kojoj osnovi. "Danas to govorim u Krešimirovu gradu, a povijest nas uči o njegovoj presudnoj ulozi u sjedinjenju razasutoga hrvatskoga naroda u njegovo vrijeme. Tijekom naše burne povijesti, kad su nas ideologije pokušavale dijeliti i brisati s lica zemlje, zajedništvo je gradila vjera. Nebrojeni su sinovi i kćeri ovoga naroda, koje je vjera u Trojedinoga Boga i pouzdanje u majčinski zagovor Blažene Djevice Marije, uspjela održati zajedno. Između njih ne može se izostaviti ime prvoga hrvatskoga kanoniziranog svetca Nikole Tavelića, koji je vjernički stasao u ovome Gradu. Usuđujem se reći, da je upravo sv. Nikola Tavelić, i njegovo proglašenje svetim u Rimu 1970. godine, označio početak ponovnoga otkrivanja identiteta hrvatskoga naroda pred Crkvom i pred svijetom. Tada, na svečanosti njegove kanonizacije, svijet je čuo kako sluga Božji papa Pavao VI. s dubokim poštovanjem spominje hrvatski narod. Tako nas je zagovor sv. Nikole Tavelića pred čitavim svijetom, koji nas u ideološkoj magli bivše države nije raspoznavao kao suveren narod, počeo izdizati iz pepela nepravedne anonimnosti, otkrivši bisere kršćanstva na hrvatskome tlu", istaknuo je kardinal Bozanić.

Vjernike je potaknuo da se mole za obitelj i proglašenje svetim kardinala Alojzija Stepinca. "Njegovim se svetačkim naslovom ne će samo pred svijetom razotkriti kršćanska veličina njegova života, nego će pasti maska koja se uporno lijepi katolicima u Hrvatskoj, pogotovo za razdoblje dvadesetoga stoljeća. Nadbiskup Stepinac se u teškim vremenima zauzimao za čovjeka, bez obzira na vjeru, rasu ili naciju, a njegov je glas nadilazio svaki totalitarizam: fašizam, nacizam i komunizam. Zato je Alojzije Stepinac kao sin Katoličke Crkve, baština i zajedničko dobro ne samo za katolike nego i za sve kršćane i druge vjernike, za sve ljude dobre volje, za sve one koji ljube istinu. Njegov lik i milina njegove svetosti dovoljno su snažni da se umjesto bilo kakvog razdora gradi zajedništvo, onakvo kakvo je Krist želio, da svi budemo jedno", rekao je kardinal Bozanić. (ika / gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 29.09.2014

Susret pape Franje i starijih osoba

Nikada više nasilja nad starijim osobama

 Nikada više nasilja nad starijim osobama! - poručio je papa Franjo u tijeku misnoga slavlja koje je 28. rujna u povodu Dana djedova i baka služio na Trgu sv. Petra u Vatikanu. S Papom je pod geslom "Blagoslov dugoga života" slavilo 40.000 starijih osoba iz 20 zemalja iz cijeloga svijeta, među kojima je bio i papa u miru Benedikt XVI., kojega je papa Franjo prije početka mise pozdravio bratskim zagrljajem, što je pozdravljeno burnim pljeskom.

Vatikanski trg bio je otvoren od ranih jutarnjih sati, a prigodni program počeo je nastupom slijepoga talijanskoga pjevač Andrea Boccellija. Zatim su starije osobe iznijele svoja svjedočenja i promišljanja u pet slika. Tako se u liku Sare promišljalo o "beskorisnosti" i sterilitetu starijih osoba, likovi Naomi i Rute pomogli su u promišljanju odnosa u obitelji, pričom o Eleazaru posvijestila se odgovornost koji stariji imaju prema mlađima, posebice u prenošenju vjere, dok su likovi Zaharija i Elizabete, te Šimuna i Ane posvijestili izazov življenja u starijoj dobi ispunjenoj Božjom voljom, te ispunjenje zahvalnošću za život posvećen Gospodinu. Poseban glas mnogih starijih osoba koje trpe u područjima sukoba Papi je prenio stariji par iračkih izbjeglica iz Qaraqosha u Mosulskoj biskupiji.

U propovijedi papa Franjo istaknuo je da starački domovi ne smiju biti zatvori, već domovi koji trebaju služiti starijim ljudima, a ne interesima nekih pojedinaca. Ne smiju biti mjesta za "parkiranje staraca", koji tako pređu u zaborav. Potrebno je stvoriti međugeneracijski sporazum za obitelj između starih i mladih. Narod koji ne vodi računa o svojim starcima, nema budućnosti, upozorio je Papa i primijetio kako su među najljepšim stvarima u našem obiteljskom životu upravo milovanja djece, kojima je posebno drago ono djeda i bake. Primijetio je kako je nasilje nad starijim ljudima isto tako teško i neljudsko kao i nasilje nad djecom. Znajte da vas Bog ne napušta. On je uvijek s vama, poručio je.

Bračnom paru iz Iraka koji je iznio muke i dramu svog naroda, Papa je zajamčio da je Bog uvijek uz njih i da će ostati uz njih kao jamstvo za njihov narod i naravno za sve nas. Papa Franjo osvrnuo se i na svjedočanstvo starijeg izbjeglice koji je morao napusti domovinu zbog sve opasnijih progonstava. Starci u tim krajevima su kao stabla koja rode premda podliježu strašnim oblicima diskriminacije. Osvrnuo se i na svoj nedavni pastirski pohod Albaniji. U zemljama gdje je pučanstvo izloženo progonstvima, djedovi i bake su po dva puta očevi i majke. Zahvaljujući njima uspjelo se očuvati vjeru ne samo u Albaniji, nego i u drugim krajevima Europe, jer su oni potajno dali krstiti djecu i poučavali ih u vjeri.

Susret je organiziralo Papinsko vijeće za obitelj kako bi njime posvijestio važnost prisutnosti starijih osoba, kako u obitelji tako i društvu i Crkvi, nadahnuto Psalmom 71: "Usprkos mojoj starosti i mojim sijedim vlasima, ne napuštaj me, Bože: da mogu objavljivati djela tvoje ruke ovom pokoljenju, tvoju smjelost svima onima koji će tek doći".

Susret je održan i u kontekstu Izvanredne sinode biskupa o obitelji, koja počinje za tjedan dana. U nagovoru uz molitvu Angelusa Papa je pozvao sve, pojedince i zajednice, da mole za taj važan događaj i povjerio tu nakanu zagovoru Marije Salus populi Romani. Zazovao je i Marijinu zaštitu za starije osobe u cijelom svijetu, osobito za one koje žive u najtežim situacijama. (ika / gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio