Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Radio Marija Bistrica - RMB Portal - Svetište Marija Bistrica

Najavi događaj na RMB portalu

Vaše ime i prezime:E-mail

Naslov najave

Tekst najave

Postani član RMB portala

Nakon popunjavanja forme biti će vam poslan E-mail sa aktivacijskim kodom na upisanu adresu. Da bi se prijavili morate aktivirati korisnički račun preko aktivacijskog linka.

Email

Korisničko ime

Lozinka

Ponovi lozinkuZaboravili ste podatke?

Upišite E-mail koji ste unijeli kod registracije i poslat ćemo vam podatke na upisani E-mail.

EmailJeste li znali?

Da kao članovi RMB – portala imate slijedeće pogodnosti:

 • kao član imate pravo na 3 besplatne čestitke i obavijesti godišnje
 • možete biti novinar slati nam:
  - vijesti
  - obavijesti
  - i najave
  koje ćemo Vama kao članovima besplatno objaviti u programu RMB-a i na RMB Portalu
 • možete biti bloger ili kolumnist – objavljivati svoja razmišljanja, pjesme, misli na portalu i u programu RMB-a
 • možete biti fotograf – slati nam svoje fotografije na objavu te za iste biti nagrađeni
 • ukoliko imate bend i pjesmu, a član ste RMB-a, predstavit ćemo Vaš band i glazbu u programu besplatno

Kao partneri RMB-a (odnosi se na pravne osobe), imate slijedeće pogodnosti:

 • ostvarujete poseban popust za naše reklamne usluge kako u programu tako i na našem web portalu

Preporuči portal prijatelju

Upiši E-mail i pošalji prijatelju ili prijateljici preporuku za portal.

Tvoje imeE-mail prijatelja/prijateljice

Moguće je poslati na više email adresa odjednom. Potrebno ih je odvojiti zarezom

Poruka

Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Slušajte nas preko interneta!

Ukoliko imate instalirani program Winamp, kliknite na doljnju ikonu za slušanje programa Radija Marija Bistrica

Za skidanje programa Winamp kliknite na ikonu download!

Download

Ugodno slušanje / Zatvorite prozor

SPONZORIRANI SADRŽAJ

NASUMIČNO IZ ZABAVE


Taxist

Postanite taxist u neobičnom gradu.

GLAZBENE ŽELJE

Autor i naziv pjesme
Vaše ime i poruka

SMS-om:095 913 3972
Pozivom (8:00 - 20:00): 049/ 468 - 707

Crkva 25.10.2014

Biskupi mladima darovali »Vodič kroz bioetiku«

Tijekom jesenskoga zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije hrvatskim je biskupima na stol stigla brošura "Vodič kroz bioetiku za mlade", koja stiže na adrese (nad)biskupijskih ureda za mlade kako bi se podijelila po župama.

Taj dar hrvatskih biskupa mladima u izdanju Ureda za mlade HBK-a i nakladi "Glasa Koncila" prijevod je dr. Nike Zuraka francuskog izdanja Zaklade Jerome Lejeune.

Na osamdesetak stranica privlačnog grafičkog oblikovanja prenosi se stajalište i nauk Crkve te objašnjavaju pojmovi o velikim bioetičkim pitanjima s kojima se susreću mladi, a vezana su uz početak i završetak ljudskog života, planiranje obitelji... Devet poglavlja i tema - oplodnja, pobačaj, prenatalno praćenje, medicinski pomognuta oplodnja, selekcija zametaka i njezino istraživanje, završetak života, doniranje organa, rodna teorija - pruža mladima informacije i tumačenja kako bi sami lakše ponuditi odgovore na izazove suvremenoga života.

Sadržaj brošure pisan je razumljivim jezikom bliskim mladima, a progovara o etičkim dvojbama i donosi svjedočanstva osoba, dok sve prate fotografije. (it, gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 24.10.2014

Na konferenciji za novinare predstavljen rad jesenskoga zasjedanja HBK-a

 Posljednjega dana jesenskoga zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije, u četvrtak 23. listopada, na konferenciji za novinare u sjedištu HBK-a u Zagrebu predstavljeni su glavni naglasci sa zasjedanja.

Krčki biskup Valter Župan osvrnuo se na netom završenu Izvanrednu opću biskupsku sinodu o obitelji. Sudionike zasjedanja HBK-a o tijeku rada sinode izvijestio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je na sinodi sudjelovao kao predstavnik hrvatskih biskupa. Biskup Župan posebno je naveo da je kardinal Bozanić, govoreći o obilježju sinode, istaknuo veliku otvorenost jer je papa Franjo pozvao sudionike na maksimalnu slobodu te dodao kako je sve bilo dostupno medijima. "Normalno je da među tolikim ljudima kad iznose svoja mišljenja dođe do konfrontacije", rekao je. Spomenuo je i da je kardinal Bozanić bio "pomalo nezadovoljan" izvješćima hrvatskih medija o radu sinode. Govoreći o koracima nakon zasjedanja, biskup Župan je rekao kako "Relatio" trebaju proučiti biskupi, kako bi se na Redovitoj sinodi u listopadu 2015. mogli donijeti i konkretni zaključci.

Predsjednik Vijeća HBK-a za život i obitelj biskup Župan predstavio je Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 19. travnja sljedeće godine na Trsatu. Biskup je podsjetio kako je prvi susret održan g. 2011. za pohoda pape Benedikta XVI., uslijedio je kolokvij o obitelji, te ovogodišnji susreti na razini biskupija. U tom je vidu istaknuo da će zavjetna svijeća koja je bila upaljena na zagrebačkome hipodromu za Papina posjeta 2011., a čuva se u nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici, za Dan života 1. veljače biti prenesena u riječku katedralu, a u tijeku bdjenja, 18. travnja, bit će donesena na Trsat. Susret će se održati na trsatskome perivoju, a u slučaju lošega vremena u športskoj dvorani. Na dan održavanja susreta program će početi u 10 sati svjedočenjima obitelji što se, prema njegovim riječima, pokazalo vrlo korisnim s ranijih skupova obitelji, "jer se uistinu predstavlja realnost sa svim problemima i mukama koje ipak obitelji uspijevaju nadići, i sačuvati zajedništvo". Središnji događaj susreta bit će euharistijsko slavlje u 12 sati, koje će prenositi Hrvatska televizija. Na susret će biti pozvani predsjednici vijeća za obitelj biskupskih konferencija susjednih zemalja.

Predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak istaknuo je da je tema vezana uz Caritas uvijek na dnevnome redu zasjedanja, jer je Caritas važan za djelovanje Crkve, te je izvijestio o akciji pomoći za poplavljene za što je HBK izdvojila 12 milijuna kuna što je podijeljeno najugroženijima na području Slavonije, ali je upućeno i u susjedne zemlje BiH i Srbiju. K tomu, do 30. rujna na račun Caritasa je uplaćeno više od osam milijuna kuna što će se raspodijeliti prema projektima obnove. Potpora Crkve je i puno veća, jer su sredstva donirali i Caritasi pojedinih biskupija, redovničkih ustanova, župa i dr.

Nadalje, u akciji "Spremni za dobro" prikupljeno je 350.000 kn, što je raspodijeljeno po biskupijama, za tisuću učenika po 350 kn. U akciji "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH", koju je Caritas provodio u proljeće, sakupljeno je oko 2.140.000 kuna. Predstavljajući kratko predstojeće aktivnosti, biskup Mrzljak istaknuo je kako se pripremaju redovne akcije "Za tisuću radosti", te Nedjelja Caritasa 14. prosinca.
Osvrnuo se i na prosvjede branitelja, te je istaknuo kako hrvatski biskupi uvijek suosjećaju s braniteljima i sa svim poteškoćama te mole za njihove nakane. Svoju blizinu su pokazali i u ovim trenucima te je gospićko-senjski biskup Mile Bogović posjetio branitelje koju prosvjeduju, te predvodio molitvu u povodu smrti hrvatske braniteljice Nevenke Topalušić.

Predsjednik Vijeća HBK-a za katehizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predstavio je poruku hrvatskih biskupa upućenu mladima "Muško i žensko stvori ih!". Pismo ima osam točaka. Prva točka tumači smisao pisma, potom drugi i treći dio pisma kritički analizira rodnu teoriju i njezin nauk i njezina nastojanja. U nastavku biskupi iznose biblijsko-kršćansko poimanje čovjeka, tijela i spolnosti, rekao je nadbiskup Hranić te istaknuo kako je riječ o poglavito doktrinalnoj poruci, a ne o smjernicama za pastoralnu praksu, da se poruka bavi rodnom teorijom kao takvom, te da Crkva kad naviješta evanđelje i poučava, pritom upozorava na granice idejnih i vrijednosnih strujanja protivnih evanđelju, ona nikada ne osuđuje ljude i pobornike ideja i ideologija. Premda ne prihvaća ideje, i kritički odbacuje ideologije, ona nikad ne odbacuje ljude, nego im donosi svjetlo evanđelja, poštujući pritom njihovu savjest, pa čak i nesavladivo pogrješnu savjest kao normu njihova djelovanja. Poruka izričito kaže "najbolji odgovor na izazov nove ideologije jest autentičan navještaj i življenje evanđelja", što je i motiv zbog čega biskupi izlaze s tom porukom, istaknuo je nadbiskup Hranić. U tom kontekstu upozorio je kako se "temeljem te poruke ne može i ne smije iščitavati odnos Crkve prema osobama s homoseksualnim sklonostima. To bi bio vrlo jednostrani pristup, jer toga jednostavno tu nema, i ne može se iščitavati, niti prosuđivati pastoralni pristup osobama s takvim sklonostima. U poruci treba vidjeti nastojanje biskupa da učvrste svijest kršćana o njegovu čovještvu kakvo je izišlo iz Božjih ruku, da mlade vjernike kršćanskim navještajem zaštite od mentaliteta i duha rodne ideologije, te da ih potaknu na kršćanski navještaj, živeći vrjednote ljubavi, vjernosti braka i obitelji koje su odgovor na duboku čežnju ljudskoga srca".

U toj je prigodi nadbiskup Hranić predstavio i brošuru "Vodič kroz bioetiku za mlade" u izdanju Ureda HBK-a za mlade, a u nakladi "Glasa Koncila". Riječ je o brošuri koja je u više od dva milijuna primjeraka podijeljena na Svjetskome danu mladih u Rio de Janeiru, a hrvatski prijevod francuskoga izvornika plod je truda prof. dr. Nike Zuraka. (ika / gk)

Biskup Huzjak novi predsjednik Komisije HBK-a Iustitia et pax

Na redovitom plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije u četvrtak 23. listopada bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak izabran je za novoga predsjednika Komisije HBK-a Iustitia et pax. (ika / gk) 

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 23.10.2014

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

 Početak redovitoga 49. plenarnoga zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije naslovna je tema novoga broja Glasa Koncila, s nadnevkom nedjelje 26. listopada. Naznačene su glavne teme zagrebačkoga zasjedanja, Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, te dvije obljetnice, stota godišnjica početka Prvoga svjetskoga rata i 50 godina otkako je novi blaženik Katoličke Crkve Pavao VI. proglasio sv. Benedikta prvim patronom cijele Europe. Misa beatifikacije pape Pavla VI. i završetak Biskupske sinode o obitelji u Vatikanu druga je velika tema Glasa Koncila, a zaključke i naglaske dvotjednoga zasjedanja donosi novinar Darko Grden.

U komentaru "Pobjeda za oslobađanje" urednik Ivan Miklenić piše o Građanskoj inicijativi "U ime obitelji", točnije njezinu prikupljanju potpisa pod geslom "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" i različitim nekorektnim postupcima kreatora javnoga mnijenja u Hrvatskoj.

Dobitnica književne nagrade "Fra Lucijan Kordić" pjesnikinja Malkica Dugeč, sa svoje stuttgartske adrese u intervjuu progovara o zbirci "Žigice vjere", prisilnom odlasku u Njemačku nakon Hrvatskoga proljeća s pokojnim suprugom Božom, pjesničkim nadahnućima ali i "slučaju Perković", kao i drugim hrvatskim društvenim problemima.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr     

Glas Koncila u novome broju predstavlja fotografijama i kratkim biografskim podatcima sedamnaest redovnica koje su ove godine položile doživotne redovničke zavjete. U novome nastavku teološkoga osvrta "Bog i novac" dr. Željko Čekolj bavi se enciklikom "Centesimus annus" pape Ivana Pavla II. iz 1991., odnosom prema kamatama i kreditima.

Beskućništvo kao sve veći problem u Hrvatskoj zbog nedorečenih zakona i ovrha tema je teksta Vlade Čuture, a Hrvatska mreža za beskućnike upozorava kako kapaciteti prihvatilišta i prenoćišta ne mogu primiti oko 1000 osoba bez smještaja. Uz prikupljanje potpisa za referendum protiv monetizacije autocesta dr. Željko Lovrinčević s Ekonomskoga instituta u Zagrebu komentira događaje novinaru Tomislavu Vukoviću. Dopredsjednica Centra za skrb o plodnosti Ivana Zečević govori o FertilityCare (FC) metodi u Hrvatskoj, budući da je uz rad s mladim parovima u Centru radila i na organizaciji prve međunarodne edukacije u Hrvatskoj za stručnjake FC sustava. Predstavljen je i hrvatski branitelj Marko Šafran koji se bavi umjetničkim paljenjem drveta - pirografijom.

Novinar Ivan Tašev piše o "Agentima dobrote", mladima iz SKAC-a koji nastavljaju pomagati stradalima u poplavi. U rubrici "Drugačiji su među nama" Mirela Cvitić svjedoči o protekle četiri godine kada se suočila s dijagnozom karcinoma dojke. Karcinom je otkriven neposredno nakon dojenja mlađega sina, kada su mu bile tek dvije godine. Reportaža je u ovom broju iz dviju hercegovačkih župa - rodnoga mjesta pjesnika Antuna Branka Šimića Drinovaca i obližnje Gorice. Stranice "Mladi mladima" posvećene su blagdanima Svih svetih i Dušnom danu, promišljajući o besmrtnosti duše i njezinoj predodređenosti za vječnost.

U trećem nastavku povijesnoga feljtona o lišenju slobode i prisilnom radu prema tadašnjem zakonodavstvu 1945.-1951. dr. Vladimir Geiger piše o logorima "Vrana" kod Biograda, "Bohn" kod Vinkovaca i Stara Gradiška. Među katoličkim oblikovateljima kulture predstavljen je životni put crkvenoga glazbenika Matije Ivšića. Rubrika "Naši razgovori" odgovara na čitateljsko pitanje "Mogu li se sakramenti krsta i potvrde 'izbrisati'?". U redovitim izvještajima tematiziraju se dvodnevna Katehetska škola za vjeroučitelje u posebnim uvjetima odgoja i obrazovanja, kao i simpozij "Religije i nasilje", održan na zagrebačkome Filozofskom fakultetu Družbe Isusove.

Posljednja, četrdeseta stranica Glasa Koncila donosi priču o pjevačici, nekadašnjoj eurovizijskoj predstavnici Hrvatske Maji Blagdan koja svjedoči o svom novom glazbenom početku - duhovnoj glazbi. (tš, gk)
 

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 22.10.2014

Zagreb: Započelo plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije

 Redovito plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 49. u nizu, pod predsjedanjem predsjednika HBK-a zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića počelo je u utorak 21. listopada u sjedištu HBK-a u Zagrebu.

U pozdravu na početku zasjedanja predsjednik HBK-a podsjetio je da su od redovitoga proljetnoga, 48. plenarnoga zasjedanja, koje je održano od 13. do 15. svibnja biskupi imali 2. lipnja godišnji susret s redovničkim provincijalima. Na susretu je bilo govora o smjernicama pape Franje za Crkvu u njegovoj pobudnici Radost evanđelja. Razgovaralo se i o Odredbama o osnovnim i srednjim katoličkim školama "koje nisu samo odgojno-obrazovne ustanove, nego i mjesta evangelizacije i pastoralnog djelovanja". Na susretu s provincijalima predstavljen je i dokument HBK-a za postupanje u slučajevima spolnoga zlostavljanja maloljetnika, a razgovaralo se i o prijedlozima za Godinu posvećenoga života koja će po odluci pape Franje biti sljedeće, 2015. godine.

Istoga dana poslijepodne održano je izvanredno zasjedanje HBK-a na kojem je bilo govora isključivo o pomoći stradalima na poplavljenim područjima. Biskupi su izvješteni o razmjerima stradanja na područjima zahvaćenim katastrofalnim poplavama. Istaknuta je zauzetost vjernika i svih ljudi dobre volje diljem Hrvatske i iseljeništva, koju je netko nazvao "pravom eksplozijom dobrote". Uz dar od 12 milijuna kuna koji je odvojen za pomoć stradalima u poplavama preko Hrvatskoga Caritasa, biskupi su zahvalili svima koji su se uključili u akciju pomaganja ljudima u nevolji.

Najavljujući program ovoga plenarnoga zasjedanja, koje će trajati do četvrtka 23. listopada u podne, nadbiskup Puljić rekao je da će se Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održati 19. travnja 2015. u svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci s temom "Obitelj! Nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske" pa će na zasjedanju uz informacije o obilježavanju dana obitelji po biskupijama i pripremama za Drugi nacionalni susret obitelji biti govora i o kapilarnom radu s obiteljima, posebice pastoralu zaručništva i tečajevima priprave za brak.

Nadbiskup Puljić podsjetio je da su koncilski otci na Drugom vatikanskom saboru zaključili da je "veoma korisno da se biskupi iste zemlje okupljaju i razmjenjuju iskustva i mišljenja, te ujedine snage za dobro Crkve" (CD 37), a Pavao VI. je motu proprijem "Ecclesiae Sanctae" (1966.) odredio neka se uspostave biskupske konferencije tamo gdje ih do tada još nije bilo jer po njima se "učvršćuje duh zajedništva s općom Crkvom i pojedinačnim biskupijama međusobno". Novi Crkveni zakonik (1983.) regulirao je svrhu, nadležnosti, sastav i djelovanje biskupskih konferencija (kan 447.-459.). Petnaest godina kasnije, 21. svibnja 1998., papa Ivan Pavao II. svojim apostolskim pismom "Apostolos Suos" objasnit će njihov teološki, pravni i doktrinarni vid. Pismo je prevedeno na hrvatski pa će i o njemu biti govora na zasjedanju.

Predsjednik HBK-a najavio je da će na zasjedanju biti podnesena uobičajena izvješća predsjednika komisija, vijeća i odbora HBK-a, kao i izvješće s plenarnoga zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u Rimu, te izvješće s Izvanredne biskupske sinode o obitelji u Vatikanu. Biskupi će pregledati i odobriti neke statute, te razmotriti aktualna liturgijska pitanja. Pregledat će neke mandate u tijelima HBK-a te odrediti izaslanike na zasjedanjima drugih biskupskih konferencija u 2015. Nadbiskup Puljić najavio je i da će tijekom zasjedanja "stići na stol i neke brošure: dokument Papinskog vijeća za kulturna dobra 'Pastoralna uloga crkvenih arhiva' (1997.), koji je preveden i tiskan, te pismo i poruka o rodnoj teoriji 'Muško i žensko stvori ih'".

Napomenuo je također da će na spomendan sv. Ivana Pavla II., 22. listopada u 18 sati, biti euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali, a poslije mise bit će predstavljanje sabranih djela umirovljenoga đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu. A u četvrtak 23. listopada u 11 sati bit će uobičajena konferencija za novinare.

U pozdravnom govoru predsjednik HBK-a podsjetio je i na dvije obljetnice: 100 godina od početka Prvoga svjetskoga rata te 50 godina otkada je Pavao VI., 24. listopada 1964., u tijeku odvijanja Drugoga vatikanskoga koncila proglasio sv. Benedikta prvim kod Boga zaštitnikom cijele Europe.

Govoreći o spomenu 100. obljetnice od početka Prvoga svjetskoga rata u Redipugli, nadbiskup Puljić podsjetio je da tom prigodom papa Franjo nije govorio o krivcima za rat, nego o zloći rata općenito, kao i strategiji razaranja: "Dok Bog sve stvoreno usavršuje, rat razara i ono najsavršenije što je Bog stvorio, a to je ljudsko biće". Zato je rat nazvao ludošću, te dodao kako se i danas na razne načine vodi rat u svijetu, pa je ovo doista "vrijeme plakanja".

Govoreći o proglašavanju sv. Benedikta zaštitnikom Europe, nadbiskup Puljić podsjetio je da je tijekom propadanja Rimskoga Carstva taj skromni Božji monah svojim odvažnim i ustrajnim nastojanjem uspio da u Europi zasja zora novoga doba. Umornom i izgubljenom kontinentu i njegovim narodima, od Sredozemlja do Skandinavije, te od Irske do Poljske, donio je kršćansku kulturu križem, knjigom i plugom. Po križu i Kristovu zakonu učvrstio je i umnožio uredbe javnog i privatnog života. Knjigom i kulturom sačuvao je klasične spise i podržao znanost i umjetnost. A plugom je pretvarao puste krajeve u plodne njive i vrtove, te molitvom i ručnim radom (ora et labora) oplemenio je i uzdigao ljudski trud. Zato ga je Pavao VI. proglasio prvim kod Boga zaštitnikom Europe, rekao je nadbiskup Puljić, primijetivši da je velika simbolika i u tomu što je pola stoljeća nakon toga događaja papa Franjo svoga časnog predšasnika, Pavla VI., u nedjelju 19. listopada uzdigao na oltar i ubrojio među blažene. Predsjednik HBK-a rekao je da postkoncilska Crkva duguje puno tom "blagom ali odlučnom" Papi. On je, naime, vodio Petrovu lađu u burnim godinama za Crkvu i svijet. Na samom početku pontifikata (30. lipnja 1963.) izrekao je jasnim riječima da će "braniti svetu Crkvu od doktrinarnih i običajnih zabluda, koje iznutra i izvana prijete njezinoj cjelovitosti i zatamnjuju njezinu ljepotu". Premda je puno trpio zbog previranja u Crkvi, nije se plašio svjedočiti za Istinu o Bogu i čovjeku. U tom smislu objavio je encikliku "Humanae vitae" o odgovornoj bračnoj ljubavi za koju komentatori vele da je bila jasna i proročka. A u sklopu tek održane izvanredne sinode o obitelji i danas je vrlo aktualna, rekao je nadbiskup. (ika / gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio