Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Radio Marija Bistrica - RMB Portal - Svetište Marija Bistrica

Najavi događaj na RMB portalu

Vaše ime i prezime:E-mail

Naslov najave

Tekst najave

Postani član RMB portala

Nakon popunjavanja forme biti će vam poslan E-mail sa aktivacijskim kodom na upisanu adresu. Da bi se prijavili morate aktivirati korisnički račun preko aktivacijskog linka.

Email

Korisničko ime

Lozinka

Ponovi lozinkuZaboravili ste podatke?

Upišite E-mail koji ste unijeli kod registracije i poslat ćemo vam podatke na upisani E-mail.

EmailJeste li znali?

Da kao članovi RMB – portala imate slijedeće pogodnosti:

 • kao član imate pravo na 3 besplatne čestitke i obavijesti godišnje
 • možete biti novinar slati nam:
  - vijesti
  - obavijesti
  - i najave
  koje ćemo Vama kao članovima besplatno objaviti u programu RMB-a i na RMB Portalu
 • možete biti bloger ili kolumnist – objavljivati svoja razmišljanja, pjesme, misli na portalu i u programu RMB-a
 • možete biti fotograf – slati nam svoje fotografije na objavu te za iste biti nagrađeni
 • ukoliko imate bend i pjesmu, a član ste RMB-a, predstavit ćemo Vaš band i glazbu u programu besplatno

Kao partneri RMB-a (odnosi se na pravne osobe), imate slijedeće pogodnosti:

 • ostvarujete poseban popust za naše reklamne usluge kako u programu tako i na našem web portalu

Preporuči portal prijatelju

Upiši E-mail i pošalji prijatelju ili prijateljici preporuku za portal.

Tvoje imeE-mail prijatelja/prijateljice

Moguće je poslati na više email adresa odjednom. Potrebno ih je odvojiti zarezom

Poruka

Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Slušajte nas preko interneta!

Ukoliko imate instalirani program Winamp, kliknite na doljnju ikonu za slušanje programa Radija Marija Bistrica

Za skidanje programa Winamp kliknite na ikonu download!

Download

Ugodno slušanje / Zatvorite prozor

SPONZORIRANI SADRŽAJ

NASUMIČNO IZ ZABAVE


Menadžer Marine

Izgradite marinu, popratni sadržaj i profitirajte. Za poduzetne

GLAZBENE ŽELJE

Autor i naziv pjesme
Vaše ime i poruka

SMS-om:095 913 3972
Pozivom (8:00 - 20:00): 049/ 468 - 707

Crkva 22.07.2014

Euharistijsko slavlje na početku trećih Hrvatskih svjetskih igara

Znak želje da se ne zaboravi hrvatsko podrijetlo

 "Svijetom je bijelim poći, al' doma je uvijek doći, nikad ne zaboravi", slogan je trećih Hrvatskih svjetskih igara (HSI) koje od 21. do 26. srpnja u Zagrebu okupljaju 750 amaterskih športaša hrvatskih korijena iz 25 zemalja, koji se natječu u 16 športskih disciplina. Želja organizatora, Hrvatskoga svjetskog kongresa, je promicanje zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske.

Uoči otvaranja Igara euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici predvodio je u ponedjeljak 21. srpnja pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski, u suslavlju sa svećenicima iz domovine i inozemstva.

"Hrvatske svjetske igre, premda se tako zovu, više su od športa, i više od igre. I to je znak ovog trenutka, znak povezivanja i želje za zajedništvom. Znak želje da se ne zaboravi podrijetlo, da se ne prekine veza, ona duhovna, katolička, narodna. Znak da vjerujete u domovinu svojih djedova i baka, očeva i majki. Želio bih da svi vi, koji ste došli iz raznih zemalja, ali iz istoga korijena hrvatskoga, i vi koji trajno boravite u ovoj našoj domovini, prepoznate Božje djelovanje koje nas zbližava i tako otvara nove mogućnosti, nove perspektive naroda i pojedinaca", napomenuo je biskup Gorski.

Ukazao je kako su zagrebačka katedrala i grob blaženoga Alojzija Stepinca mjesto dobrodošlice, jačanja i hrabrenja u vjeri i djelovanju svih hrvatskih vjernika. "On koji je i sam bio vrstan športaš neka vas prati svojim blagoslovom, ne samo tijekom ovih Igara, nego i tijekom vaše životne trke da prispijete svome trajnome cilju, svome Bogu i Spasitelju", kazao je pomoćni biskup zagrebački.
Pozdravnu riječ uputio je uime Hrvatskoga svjetskoga kongresa Šimun Šito Ćorić, koji je podsjetio je kako se u zagrebačkoj prvostolnici više od devet stoljeća okupljaju i mole hrvatski vjernici.

Euharistijskom slavlju su nazočili predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i ostali uzvanici. Svečanost otvorenja Hrvatskih svjetskih igara nastavila se na Trgu bana Josipa Jelačića mimohodom sudionika i prigodnim glazbenim programom.
U športskom natjecanju, koje se odigrava u dvoranama glavnoga hrvatskoga grada, nastupaju i selekcije Zagrebačke nadbiskupije u malom nogometu, košarci, stolnom tenisu, ženskoj odbojci i odbojci na pijesku, kao i Hrvatska svećenička nogometna reprezentacija. (tš, gk)

Više pročitajte u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 27. srpnja. Već od srijede novi je broj dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 21.07.2014

Papa pozvao vjernike da ustraju u molitvi za mir

 Nasilje se ne pobjeđuje nasiljem, već mirom, rekao je papa Franjo u svom nedjeljnom nagovoru vjernicima okupljenima 20. srpnja na Trgu sv. Petra u Vatikanu. Potaknuo ih je da ustraju u molitvi za mir u svim krajevima svijeta gdje vladaju napetosti i oružani sukobi, posebno na Srednjem istoku i u Ukrajini.

Izrazio je veliku zabrinutost vijestima koje stižu iz Mosula u Iraku i nekih drugih krajeva Srednjega istoka, o progonstvima kršćanskih zajednica, koje su na tim područjima nazočne od početka kršćanstva. Te su zajednice, prema njegovim riječima, znatno pridonijele dobrobiti društva.

Osvrćući se na evanđeosku prispodobu o sijaču, Sveti je Otac primijetio kako ona govori da zlo postoji u svijetu, ali ne dolazi od Boga, već od njegova neprijatelja Sotone, koji je veoma lukav. On sije korov u dobru, tako da ljudi često ne mogu shvatiti što dolazi od Boga, a što od Đavla, ali na kraju će sve postati jasno. Treba samo imati strpljenja. Čovjek prečesto i prebrzo postavlja na jednu stranu dobre, a na drugu zle. Bog, međutim, ima strpljenja i zna čekati. On strpljivo i milosrdno promatra polje života svakog pojedinca i bolje od nas vidi smrad i zlo, ali isto tako vidi klice dobra i s povjerenjem čeka da dozriju. Stajalište vlasnika polja, o kojem govori Matejevo Evanđelje, temelji se na nadi i sigurnosti da zlo nema ni prvu ni posljednju riječ. Zahvaljujući toj Božjoj strpljivoj nadi korov može na kraju postati dobro žito.

Treba, međutim, imati na umu da evanđeosko strpljenje nije ravnodušnost prema zlu. Ne može se praviti konfuziju između dobra i zla, istaknuo je Sveti Otac. Pred korovom, nazočnim u suvremenom društvu, Kristov učenik pozvan je imitirati Božje strpljenje, poticati nadu s dubokim uvjerenjem u konačnu pobjedu dobra, a to je Bog. Krist je obećao da će na kraju prigodom žetve prema sudu gospodara zlo biti istrebljeno i spaljeno. Svima će se suditi istim mjerilom, a to je milosrđe kojim smo postupali prema drugima, upozorio je Papa. (ika / gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 20.07.2014

Umro je don Živko Kustić

Neustrašivi glas Crkve u Hrvata

 U Zagrebu je 18. srpnja u 84. godini života preminuo grkokatolički svećenik dugogodišnji urednik Glasa Koncila Živko Kustić. On je bio jedan od najvećih hrvatskih teologa i propovjednika Radosne vijesti, inicijator i neustrašivi glas Katoličke Crkve u Hrvata u službi hrvatskoga naroda u domovini i iseljeništvu. A osvijetlio je i obraz ne samo katoličkog nego i hrvatskog novinarstva 20. stoljeća.

Rođen je u Splitu 12. prosinca 1930. bio je suprug i otac petero djece. U Zagrebu je studirao matematiku, fiziku i teologiju koju je diplomirao 1975. Za svećenika grkokatoličke Križevačke biskupije zaređen je 1958. u Križevcima. Od 1958. do 1963. bio je župnik u Mrzlom Polju i Sošicama na Žumberku.

Od 1963. do 1972. bio je pokretač, novinar, reporter i kolumnist Glasa Koncila. Glavni urednik Glasa Koncila bio je od 1972. do 1983. a glavni i odgovorni urednik od 1983. do 1990. Više puta je suđen i osuđivan. Od 1990. do 1991. bio je stručni savjetnik u Ministarstvu iseljeništva, voditelj Odjela za djelovanje vjerskih zajednica među Hrvatima izvan domovine. Od 1991. do 1993. djelovao je kao urednik lista "Živa zajednica" za iseljene hrvatske vjernike u Njemačkoj. Od studenoga 1993. do listopada 1998. bio je pokretač i glavni urednik Informativne katoličke agencije (IKA). Sve vrijeme javljao se kao komentator, kolumnist i autor jedinstvenoga feljtona pod nazivom "Pismo seoskoga župnika" u "Glasu Koncila", bio je pokretač i suradnik "Maloga koncila" te kolumnist "Globusa" i "Jutarnjeg lista". Bio je član Društva hrvatskih književnika, potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva i član Upravnog odbora Hrvatskoga katoličkog radija. Bio je član Komisije Iustitia et pax Biskupske konferencije Jugoslavije i Hrvatske biskupske konferencije. U Križevačkoj biskupiji bio je biskupov službeni konzultor. Od Svete Stolice promaknut je u protoprezbitera stavrofora.

Objavio je brojne katehetske priručnike: Velike religije svijeta, Domagoj - misni ključ vjerovanja, Mali ključ Biblije, Mali ključ povijesti Crkve u Hrvata, Tomica i njegova pisma, Mač duha, Svadbeno ruho, Hoćeš li se krstiti?, Bog za odrasle, Abeceda biblijske vjere i druge. Autor je djela "Hrvatska mit ili misterij?" (1995.) Autor je romanâ: Zaljubljeni robovi i Denis dječak u prozoru. Pisac je scenarija za više filmova, te autor popularnih publikacija o kardinalu Alojziju Stepincu, o. Anti Antiću, o. Maksimilijanu Kolbeu... (gk)

Ispraćaj don Živka Kustića bit će na zagrebačkome Krematoriju u utorak 22. srpnja u 10 sati, a misa zadušnica služit će se u grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda na zagrebačkome Gornjem Gradu istoga dana u 18 sati. 

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 18.07.2014

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

 "Jačati obitelj kao temeljnu i naravnu zajednicu", naslovnica je novoga broja Glasa Koncila, 29. broja tekuće godine od 20. srpnja, posvećena UN-ovoj Rezoluciji o zaštiti obitelji, koju je usvojilo Vijeće za ljudska prava još 25. lipnja ove godine. Dokument za sve zemlje članice nema obvezujući značaj ali svakako ima veliku simboličku težinu jer je njezin cilj "ojačati na svim razinama suradnju" - kako to doslovce stoji u UN-ovom dokumentu - "o obiteljskim pitanjima te poduzeti mjere za poduzimanje usklađenih inicijativa kako bi se ojačali politike i programi usredotočeni na obitelj kao dio sveukupnog pristupa ljudskim pravima i razvoju". U svjetlu hrvatskoga ustava o braku, ali i nastojanja sadašnje vladajuće koalicije u Hrvatskoj i nedavnoga izglasavanja u Hrvatskome saboru zakona o životnome partnerstvu, posebice je važan dio rezolucije koji ističe da "obitelj ima prvotnu odgovornost u odgoju i zaštiti djece te da bi djeca, zbog potpunoga i skladnoga razvoja njihove osobnosti, trebala odrastati u obiteljskom okruženju". Znakovito je da hrvatska javnost o toj rezoluciji nije uopće bila ni izviješćena.

"Hoće li Europska unija pomoći Hrvatskoj?" - pita se u komentaru glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić. Povod tome pitanju je projekcija Svjetske banke stanja BDP-a (bruto društvenog proizvoda) objavljenog 11. srpnja o. g., za 11 novih članica EU-a, bivših komunističkih država, po kojoj je Hrvatska jedina zemlja koja će i 2014. dakle šest godina recesije zaredom imati pad BDP-a. "Stanje koje osjeća većina hrvatskih građana, kao i prognoza Svjetske banke" - podsjeća urednik Miklenić - "raskrinkava lažna obećanja vladajućih političara, kao i političara koji su ulazak Hrvatske u EU nametali kao glavni strateški cilj očekujući da će formalno članstvo odraditi ono što političke garniture, osobito vladajuće, ne znaju, ne žele i ne smiju."

O znanosti i obrazovanju, ulozi sveučilišta, općeljudskim vrjednotama i tradiciji, u intervjuu govori dr. Damir Boras, novoimenovani rektor Sveučilišta u Zagrebu. Na sve češće tvrdnje kako je sve, pa i znanost, na otvorenom tržištu, on izričito ističe kako nacionalno ne smije biti na tržištu, a znanost je sastavni dio u konstituiranju nacionalnog identiteta.

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr   

U novome broju čitatelji mogu pročitati dva potresna svjedočanstva. Jedno je hrvatske misionarke s. Blaženke Barun u Kongu, koja je opisala svoj redovnički put, i napad na njezinu misiju u međuplamenskim sukobima, tijekom kojega joj je jedan napadač stavio nož pod grlo u namjeri da je zakolje. Drugo je svjedočanstvo Ružice Zaobornij, udovice poginulog branitelja Domovinskog rata iz Vukovara, koja je s obitelji prošla životnu kalvariju ali je vjerničkim predanjem u Božju volju i s Međugorjem, koje joj je promijenilo sve - kako doslovce ističe - prebrodila na prvi pogled nesavladive poteškoće.

Još i danas odiše optimizmom i životnom snagom 100-godišnji svećenik Krčke biskupije Josip Bandera, koji je predstavljen pod znakovitim naslovom: "Da se opet imam roditi, bio bih svećenik".
Među domaćim vijestima ističu se vijest o pismu koje je Komisija za hrvatski martirologij poslala predsjednicima: države, sabora i vlade, te ministarstvu branitelja, zatim o novim službama svećenika u Zagrebačkoj nadbiskupiji, priopćenju Hrvatskoga nacionalnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda i dr. Inozemne vijesti donose napokon nešto dobroga iz Iraka, gdje su oslobođene dvije redovnice i troje siročadi, zatim Papin poziv za mir tijekom nedjeljnoga Angelusa, primjere o teškome stanju kršćana u Sudanu, u kojemu su građani drugoga reda, imenovanju kardinala Josipa Bozanića za člana Kardinalskog vijeća za nadzor Instituta za vjerska djela i dr.

Reportaža o župi sv. Dominika Savija na Koloniji u Slavonskome Brodu, lepršava i zanimljiva, donosi mnoštvo detalja o raznovrsnom vjerskom životu u njoj. Stalna rubrika "Zapažanja" pokušava upozoriti na poraznu činjenicu da u Hrvatskoj sve više radnika štrajka a ljudi odlaze diljem svijeta, a novi je broj mjesečnoga magazina "Prilika" posvećen problematici iseljenika.
Nikoga ne će ostaviti ravnodušnim ni osvrt: "Ubijanje u Trusini istoga dana kada i u Ahmićima!" kao ni druge brojne zanimljivosti u novome broju Glasa Koncila. (tv, gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio