Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Radio Marija Bistrica - RMB Portal - Svetište Marija Bistrica

Najavi događaj na RMB portalu

Vaše ime i prezime:E-mail

Naslov najave

Tekst najave

Postani član RMB portala

Nakon popunjavanja forme biti će vam poslan E-mail sa aktivacijskim kodom na upisanu adresu. Da bi se prijavili morate aktivirati korisnički račun preko aktivacijskog linka.

Email

Korisničko ime

Lozinka

Ponovi lozinkuZaboravili ste podatke?

Upišite E-mail koji ste unijeli kod registracije i poslat ćemo vam podatke na upisani E-mail.

EmailJeste li znali?

Da kao članovi RMB – portala imate slijedeće pogodnosti:

 • kao član imate pravo na 3 besplatne čestitke i obavijesti godišnje
 • možete biti novinar slati nam:
  - vijesti
  - obavijesti
  - i najave
  koje ćemo Vama kao članovima besplatno objaviti u programu RMB-a i na RMB Portalu
 • možete biti bloger ili kolumnist – objavljivati svoja razmišljanja, pjesme, misli na portalu i u programu RMB-a
 • možete biti fotograf – slati nam svoje fotografije na objavu te za iste biti nagrađeni
 • ukoliko imate bend i pjesmu, a član ste RMB-a, predstavit ćemo Vaš band i glazbu u programu besplatno

Kao partneri RMB-a (odnosi se na pravne osobe), imate slijedeće pogodnosti:

 • ostvarujete poseban popust za naše reklamne usluge kako u programu tako i na našem web portalu

Preporuči portal prijatelju

Upiši E-mail i pošalji prijatelju ili prijateljici preporuku za portal.

Tvoje imeE-mail prijatelja/prijateljice

Moguće je poslati na više email adresa odjednom. Potrebno ih je odvojiti zarezom

Poruka

Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Slušajte nas preko interneta!

Ukoliko imate instalirani program Winamp, kliknite na doljnju ikonu za slušanje programa Radija Marija Bistrica

Za skidanje programa Winamp kliknite na ikonu download!

Download

Ugodno slušanje / Zatvorite prozor

SPONZORIRANI SADRŽAJ

NASUMIČNO IZ ZABAVE


Dječji vrtić

Upravljajte dječjim vrtićem

GLAZBENE ŽELJE

Autor i naziv pjesme
Vaše ime i poruka

SMS-om:095 913 3972
Pozivom (8:00 - 20:00): 049/ 468 - 707

Crkva 22.10.2014

Zagreb: Započelo plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije

 Redovito plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 49. u nizu, pod predsjedanjem predsjednika HBK-a zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića počelo je u utorak 21. listopada u sjedištu HBK-a u Zagrebu.

U pozdravu na početku zasjedanja predsjednik HBK-a podsjetio je da su od redovitoga proljetnoga, 48. plenarnoga zasjedanja, koje je održano od 13. do 15. svibnja biskupi imali 2. lipnja godišnji susret s redovničkim provincijalima. Na susretu je bilo govora o smjernicama pape Franje za Crkvu u njegovoj pobudnici Radost evanđelja. Razgovaralo se i o Odredbama o osnovnim i srednjim katoličkim školama "koje nisu samo odgojno-obrazovne ustanove, nego i mjesta evangelizacije i pastoralnog djelovanja". Na susretu s provincijalima predstavljen je i dokument HBK-a za postupanje u slučajevima spolnoga zlostavljanja maloljetnika, a razgovaralo se i o prijedlozima za Godinu posvećenoga života koja će po odluci pape Franje biti sljedeće, 2015. godine.

Istoga dana poslijepodne održano je izvanredno zasjedanje HBK-a na kojem je bilo govora isključivo o pomoći stradalima na poplavljenim područjima. Biskupi su izvješteni o razmjerima stradanja na područjima zahvaćenim katastrofalnim poplavama. Istaknuta je zauzetost vjernika i svih ljudi dobre volje diljem Hrvatske i iseljeništva, koju je netko nazvao "pravom eksplozijom dobrote". Uz dar od 12 milijuna kuna koji je odvojen za pomoć stradalima u poplavama preko Hrvatskoga Caritasa, biskupi su zahvalili svima koji su se uključili u akciju pomaganja ljudima u nevolji.

Najavljujući program ovoga plenarnoga zasjedanja, koje će trajati do četvrtka 23. listopada u podne, nadbiskup Puljić rekao je da će se Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održati 19. travnja 2015. u svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci s temom "Obitelj! Nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske" pa će na zasjedanju uz informacije o obilježavanju dana obitelji po biskupijama i pripremama za Drugi nacionalni susret obitelji biti govora i o kapilarnom radu s obiteljima, posebice pastoralu zaručništva i tečajevima priprave za brak.

Nadbiskup Puljić podsjetio je da su koncilski otci na Drugom vatikanskom saboru zaključili da je "veoma korisno da se biskupi iste zemlje okupljaju i razmjenjuju iskustva i mišljenja, te ujedine snage za dobro Crkve" (CD 37), a Pavao VI. je motu proprijem "Ecclesiae Sanctae" (1966.) odredio neka se uspostave biskupske konferencije tamo gdje ih do tada još nije bilo jer po njima se "učvršćuje duh zajedništva s općom Crkvom i pojedinačnim biskupijama međusobno". Novi Crkveni zakonik (1983.) regulirao je svrhu, nadležnosti, sastav i djelovanje biskupskih konferencija (kan 447.-459.). Petnaest godina kasnije, 21. svibnja 1998., papa Ivan Pavao II. svojim apostolskim pismom "Apostolos Suos" objasnit će njihov teološki, pravni i doktrinarni vid. Pismo je prevedeno na hrvatski pa će i o njemu biti govora na zasjedanju.

Predsjednik HBK-a najavio je da će na zasjedanju biti podnesena uobičajena izvješća predsjednika komisija, vijeća i odbora HBK-a, kao i izvješće s plenarnoga zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u Rimu, te izvješće s Izvanredne biskupske sinode o obitelji u Vatikanu. Biskupi će pregledati i odobriti neke statute, te razmotriti aktualna liturgijska pitanja. Pregledat će neke mandate u tijelima HBK-a te odrediti izaslanike na zasjedanjima drugih biskupskih konferencija u 2015. Nadbiskup Puljić najavio je i da će tijekom zasjedanja "stići na stol i neke brošure: dokument Papinskog vijeća za kulturna dobra 'Pastoralna uloga crkvenih arhiva' (1997.), koji je preveden i tiskan, te pismo i poruka o rodnoj teoriji 'Muško i žensko stvori ih'".

Napomenuo je također da će na spomendan sv. Ivana Pavla II., 22. listopada u 18 sati, biti euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali, a poslije mise bit će predstavljanje sabranih djela umirovljenoga đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu. A u četvrtak 23. listopada u 11 sati bit će uobičajena konferencija za novinare.

U pozdravnom govoru predsjednik HBK-a podsjetio je i na dvije obljetnice: 100 godina od početka Prvoga svjetskoga rata te 50 godina otkada je Pavao VI., 24. listopada 1964., u tijeku odvijanja Drugoga vatikanskoga koncila proglasio sv. Benedikta prvim kod Boga zaštitnikom cijele Europe.

Govoreći o spomenu 100. obljetnice od početka Prvoga svjetskoga rata u Redipugli, nadbiskup Puljić podsjetio je da tom prigodom papa Franjo nije govorio o krivcima za rat, nego o zloći rata općenito, kao i strategiji razaranja: "Dok Bog sve stvoreno usavršuje, rat razara i ono najsavršenije što je Bog stvorio, a to je ljudsko biće". Zato je rat nazvao ludošću, te dodao kako se i danas na razne načine vodi rat u svijetu, pa je ovo doista "vrijeme plakanja".

Govoreći o proglašavanju sv. Benedikta zaštitnikom Europe, nadbiskup Puljić podsjetio je da je tijekom propadanja Rimskoga Carstva taj skromni Božji monah svojim odvažnim i ustrajnim nastojanjem uspio da u Europi zasja zora novoga doba. Umornom i izgubljenom kontinentu i njegovim narodima, od Sredozemlja do Skandinavije, te od Irske do Poljske, donio je kršćansku kulturu križem, knjigom i plugom. Po križu i Kristovu zakonu učvrstio je i umnožio uredbe javnog i privatnog života. Knjigom i kulturom sačuvao je klasične spise i podržao znanost i umjetnost. A plugom je pretvarao puste krajeve u plodne njive i vrtove, te molitvom i ručnim radom (ora et labora) oplemenio je i uzdigao ljudski trud. Zato ga je Pavao VI. proglasio prvim kod Boga zaštitnikom Europe, rekao je nadbiskup Puljić, primijetivši da je velika simbolika i u tomu što je pola stoljeća nakon toga događaja papa Franjo svoga časnog predšasnika, Pavla VI., u nedjelju 19. listopada uzdigao na oltar i ubrojio među blažene. Predsjednik HBK-a rekao je da postkoncilska Crkva duguje puno tom "blagom ali odlučnom" Papi. On je, naime, vodio Petrovu lađu u burnim godinama za Crkvu i svijet. Na samom početku pontifikata (30. lipnja 1963.) izrekao je jasnim riječima da će "braniti svetu Crkvu od doktrinarnih i običajnih zabluda, koje iznutra i izvana prijete njezinoj cjelovitosti i zatamnjuju njezinu ljepotu". Premda je puno trpio zbog previranja u Crkvi, nije se plašio svjedočiti za Istinu o Bogu i čovjeku. U tom smislu objavio je encikliku "Humanae vitae" o odgovornoj bračnoj ljubavi za koju komentatori vele da je bila jasna i proročka. A u sklopu tek održane izvanredne sinode o obitelji i danas je vrlo aktualna, rekao je nadbiskup. (ika / gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 21.10.2014

Komunistički sustav bio je protučovječan

Varaždinski biskup Josip Mrzljak na Misijsku nedjelju 19. listopada pohodio je Hrvatsku katoličku misiju bl. Alojzija Stepinca u Mariboru u Sloveniji te tom prigodom predvodio misu u crkvi sv. Alojzija Gonzage za sve žrtve komunističkog režima. Nakon mise na novom je mariborskom groblju Dobrava, u blizini Tezanskoga Gozda, najvećega grobišta pripadnika hrvatskog naroda izvan Hrvatske, sudjelovao u prigodnom programu i predvodio molitvu u spomen na žrtve komunističkog sustava iz svibnja 1945. godine i druge nevine žrtve totalitarnih režima.

Domaćin i voditelj misije Ivan Dodlek pozdravio je, uime svih vjernika, biskupa Mrzljaka, kancelara Mariborske nadbiskupije i izaslanika celjskog biskupa i administratora Mariborske nadbiskupije mons. Janeza Lesniku, delegata Hrvatske inozemne pastve u Sloveniji i voditelja HKM-a u Ljubljani fra Marka Prpu, isusovca o. Ivana Hočevara, voditelja HKM-a u Novom Mestu don Ivana Matijevića, dosadašnjeg voditelja misije Marka Zadravca te hodočasnike koji su došli bilo kao pojedinci, bilo kao članovi hrvatskih katoličkih misija u Sloveniji, kao i društava i udruga iz Slovenije i Hrvatske.

Biskup Mrzljak u uvodu je napomenuo da se njihov susret sastoji od dva dijela: prvi dio održava se u crkvi gdje se okupljaju oko živog Isusa Krista kada slave njegovu muku, smrt i uskrsnuće - život, a drugi dio je skup na groblju kada se na poseban način želi moliti za sve žrtve koje su stradale prije 69 godina.

U homiliji je varaždinski biskup rekao kako su farizeji vidjeli da je Isus nevin pa su ga pokušali uhvatiti u grijehu, u nekoj pogrješki kako bi ga onda mogli osuditi, te mu stoga postavljaju pitanje koje je provokacija. Isus im je rekao: podajte caru carevo, a Bogu Božje. Pitanje je što je to Božje, a što je carevo?! Kao da im želi reći da je i čovjek nečija slika. Želi im reći da čovjek pripada Bogu, da čovjek ne pripada nekom drugom čovjeku, zato mi neprestano govorimo kako je ljudski život nešto sveto, da je to Božje vlasništvo. Vidite kako se povijest ponavlja, kaže pismo: održali su vijeće da Isusa uhvate i osude ga. Zar nas to ne vraća u one trenutke kojih se danas posebno sjećamo, kada su isto tako vijećali kako da ubijaju, kako da maknu one ljude za koje su znali da su nevini, ali su im smetali. Smetali su ideologiji koja je dolazila na vlast, zato ih je trebalo osuditi i maknuti. To se neprestano ponavlja, neprestano ljudi zaboravljaju da je život Božje vlasništvo.

Ne možemo zaboraviti svoje bližnje, svoje roditelje, svoje prijatelje koji su nevini izgubili život unatoč tome što nam mnogi govore zaboravite to, idemo dalje, to je povijest, istaknuo je biskup Mrzljak. "Što se više odmičemo od vremena komunizma vidimo kako je taj sustav bio protučovječan, bio je protiv čovjeka, a to je sigurno protiv Boga i nije čudno da se taj sustav toliko borio protiv Boga, želio ga je isključiti. Nije li to upravo isto onako kao što su farizeji željeli ukloniti Isusa iz njihova društva", pitao se biskup Mrzljak. To je pitanje koje se neprestano ponavlja. Uvijek je čovjek želio maknuti Boga iz svojeg života na ovaj ili onaj način, glasno ili potiho. Neka nam u ušima odzvanja rečenica ljubi Boga i bližnjega svoga, poručio je biskup Mrzljak.

Nakon mise okupljeni su se uputili na mariborsko groblje Dobrava gdje je u Memorijalnom centru održana zajednička molitva te su upaljene svijeće u znak spomena za sve nevine žrtve totalitarnih režima. Prigodnom programu i molitvi nazočili su varaždinski biskup, imam Zinaid Mahmutagić, predstavnik Srpske pravoslavne Crkve Savo Kosojević, mariborski gradonačelnik dr. Andrej Fištravec, predstavnici hrvatskoga veleposlanstva u Sloveniji, predstavnici raznih udruga iz Hrvatske i Slovenije, te članovi i dužnosnici braniteljskih udruga. Nazočnima su se obratili vlč. Zadravec, mariborski gradonačelnik Fištravec, izaslanik Veleposlanstva RH u Sloveniji Krešimir Mehečić, mons. Lesnika, te o. Prpa uime Komisije HBK-a i BK BiH-a za hrvatski martirologij. Prigodni je nagovor održao biskup Mrzljak, nakon čega je slijedila molitva za pokojne žrtve koju su predvodili biskup Mrzljak i predstavnici drugih vjerskih zajednica, te su zapaljene svijeće i položeni vijenci u spomen na sve žrtve poraća. U molitvi i prigodnom programu sudjelovalo je tristotinjak ljudi. (ika / gk)
 

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 20.10.2014

Vatikan: Misa prigodom zaključenja sinode i beatifikacija pape Pavla VI.

 Papa Franjo predvodio je u nedjelju 19. listopada na Trgu sv. Petra u Vatikanu misu u prigodi zaključenja Treće izvanredne opće biskupske sinode te predsjedao beatifikacijom Pavla VI. (1897.-1978.). Na misi je sudjelovalo više od 70.000 vjernika iz svih dijelova svijeta, a posebno su brojne bile skupine vjernika iz biskupija Brescia, Milano i Rim, uz koje su vezani život i služba pape Montinija.

Osvrćući se u homiliji na tekst iz Matejeva Evanđelja: "Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje" (22, 21), Papa je primijetio kako Isus stavlja naglasak na drugi dio te rečenice "podajte Bogu Božje". To znači, primijetio je Sveti Otac, priznati i ispovjediti - pred svakom vlašću - da je samo Bog čovjekov Gospodin, i da nema drugoga. To je trajna novost koju treba svakodnevno ispovijedati, svladavajući strah kojeg često osjećamo pred Božjim iznenađenjima. On se ne boji novosti! Zbog toga nas neprestano iznenađuje, otvarajući nas i vodeći nas na nezamislive putove. On nas obnavlja, to jest neprestano nas čini "novima". Kršćanin koji živi evanđelje je "Božja novost" u Crkvi i svijetu. A Bog jako voli tu "novost"! Dati Bogu Božje znači otvoriti se njegovoj volji i posvetiti mu naš život i surađivati u njegovu Kraljevstvu milosrđa, ljubavi i mira.

Tu se krije naša prava snaga, kvasac koji daje da ona raste i sol koja daje ukus svakom ljudskom naporu protiv prevladavajućeg pesimizma kojeg pruža svijet. Tu se krije naša nada jer nada u Boga nije, dakle, neki bijeg od stvarnosti, neki alibi: to znači djelatno uzvratiti Bogu ono što mu pripada. I zbog toga kršćanin gleda na buduću stvarnost, Božju stvarnost kako bi živio u punini - čvrsto stojeći nogama na zemlji - i odgovoriti, hrabro, na bezbrojne nove izazove, rekao je Papa te nastavio: Vidjeli smo to ovih dana na izvanrednoj biskupskoj sinodi, sinoda znači "hoditi zajedno". Pastiri i laici iz svih dijelova svijeta donijeli su ovdje u Rim glas svojih krajevnih Crkava kako bi pomogli današnjim obiteljima da kroče putovima evanđelja, pogleda čvrsto uprta u Isusa. Bilo je to veliko iskustvo u kojem smo živjeli sinodalnost i kolegijalitet i osjetili snagu Duha Svetoga koji vodi i neprestano obnavlja Crkvu koja je pozvana, bez oklijevanja, skrbiti za rane koje krvare i ponovno zapaliti nadu za tolike ljude bez nade, rekao je Papa zahvalivši Bogu za "dar Sinode i konstruktivni duh kojeg su svi pokazali". Neka Duh Sveti koji nam je u ovim danima dao velikodušno raditi s pravom slobodom i poniznom kreativnošću, prati i nadalje hod koji, u Crkvama diljem svijeta, predstavlja pripremu a Redovnu biskupsku sinodu koja će se održati u listopadu 2015.

U nastavku homilije Papa se osvrnuo na lik novoga blaženika, pape Pavla VI., nazvavši ga "hrabrim kršćaninom i neumornim apostolom" i zahvalivši mu na "poniznom i proročkom svjedočenju ljubavi prema Kristu i njegovoj Crkvi". U toj poniznosti blista veličina blaženog Pavla VI. koji je, dok se na obzoru pomaljalo novo sekularizirano i neprijateljsko društvo, znao dalekovidnom mudrošću - i ponekad u samoći - upravljati Petrovom lađom ne gubeći nikada radost i povjerenje u Gospodina.

U nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji pozvao je vjernike da vjerno slijede nauk i primjer novoga blaženika. Pavao VI., rekao je Papa u nagovoru, bio je odvažni pobornik misije ad gentes; svjedočanstvo tome je osobito apostolska pobudnica Evangelii nuntiandi s kojom je namjeravao probuditi polet i predanost poslanju Crkve. Istaknuvši na kraju duboku marijansku pobožnost blaženog pape Pavla VI., Papa je primijetio kako će mu kršćanski narod biti trajno zahvalan na apostolskoj pobudnici Marialis Cultus te što je proglasio Mariju "Majkom Crkve", prigodom zatvaranja trećeg dijela Drugog vatikanskog koncila. (ika / gk)

Više pročitajte u tiskanom izdanju Glasa Koncila od nedjelje 26. listopada. Već od srijede novi je broj dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.     

 

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 19.10.2014

Poruka Treće izvanredne opće biskupske sinode

 U tijeku 14. opće kongregacije održane u subotu 18. listopada sinodski su otci odobrili Poruku Treće izvanredne opće biskupske sinode koja se održava u Vatikanu o temi "Pastoralni izazovi vezani uz obitelj u kontekstu evangelizacije".

"Mi, sinodski otci, okupljeni u Rimu zajedno s papom Franjom na Izvanrednoj općoj biskupskoj sinodi, obraćamo se svim obiteljima s različitih kontinenata i osobito svima onima koji slijede Krista, Put, Istinu i Život. Izražavamo svoje divljenje i zahvalnost za svakodnevno svjedočanstvo koje pružate nama i svijetu svojom vjernošću, vjerom, nadom i ljubavlju", ističe se na početku Poruke.

Sama priprava, polazeći od upitnika upućenog Crkvama u čitavom svijetu, omogućila nam je čuti glas mnogih obiteljskih iskustava, a sam dijalog na sinodi nas je međusobno obogatio, pomogavši nam sagledati cjelokupnu stvarnost u kojoj obitelji žive.

U vašim domovima, primjećuju sinodski otci, postoje svjetla i sjene. Obitelj se suočava s izazovima, a ponekad i velikim kušnjama. Tama postaje gusta i duboka kada se zlo i grijeh uvuku u srce obitelji. Svjesni smo da je veliki izazov ostati vjeran u bračnoj ljubavi. Slabljenje vjere i ravnodušnost prema istinskim vrijednostima, individualizam, osiromašenje odnosa, i stres uzrokovan ubrzanim načinom života u kojem čovjek nema mnogo vremena za razmišljanje ostavljaju traga na obiteljskom životu. Svjedočimo tako čestim bračnim krizama, kojima se često pristupa olako i bez hrabrosti strpljivosti i razmišljanja, preispitivanja, uzajamnog opraštanja, pomirenja i žrtve. Neuspjesi dovode do novih odnosa, novih parova, novih zajednica i novih brakova, stvarajući obiteljske situacije koje su složene te probleme glede kršćanskog opredjeljenja, pišu sinodski otci u svojoj Poruci.

U nastavku podsjećaju na brojne izazove s kojima se obitelji suočavaju: teški životni uvjeti, prisutnost djeteta s teškoćama u razvoju ili teško bolesnog djeteta, smrt drage osobe i drugo te izražavaju svoje divljenje velikodušnoj vjernosti mnogih obitelji koje te kušnje žive s hrabrošću, vjerom i ljubavlju. Biskupi podsjećaju i na poteškoće uzrokovane izopačenim ekonomskim sustavima koji ponižavaju čovjeka u njegovu dostojanstvu. U mislima su s nezaposlenim roditeljima koji ne mogu osigurati osnovne potrebe za svoje obitelji i mlade koji nemaju perspektive i mogu postati laki plijen zastranjenja u droge i kriminal. Sinodski otci podsjećaju i na mnoštvo siromašnih obitelji, na obitelji koje se ukrcavaju u lađicu u potrazi za boljim životom, izbjeglice, progonjene zbog njihove vjere, žrtve ratova, žene koje su žrtve nasilja, djecu i mlade žrtve zlostavljanja. Sinodski otci pozivaju vlade i međunarodne organizacije da promiču prava obitelji za opće dobro.
Krist je htio da njegova Crkva bude dom čija su vrata uvijek otvorena svima. Srdačno zahvaljujemo našim pastirima, vjernicima laicima, te zajednicama koje su preuzele brigu za bračne parove i obitelji, poručuju sinodski otci.

Postoji međutim, nastavlja se u Poruci, i svjetlo koje sja iza prozorskih stakala u kućama gradova, siromašnih kuća u predgrađima i selima, pa čak i u pukim barakama, koje sja i grije tijela i duše. To svjetlo, u bračnom životu bračnih drugova, sja iz susreta između supružnika: to je dar, milost koja se izražava kada jedno drugo pomažu, ravnopravno i uzajamno. Ljubav muškarca i žene nas uči da oboje trebaju ono drugo da bi bili ono što jesu, premda oboje zadržavaju vlastiti identitet, koji se otvara i otkriva u uzajamnom daru.

U tome svjetlu bračna ljubav, koja je jedinstvena i nerazrješiva, opstaje unatoč mnogim teškoćama. To je jedno od najljepših čuda premda i najčešćih. Ta se ljubav širi preko plodnosti i rađanja, koja uključuje ne samo rađanje djece već i dar božanskog života u krštenju, odgoju i obrazovanju i katehezi djece. To uključuje sposobnost davati život, ljubav i vrijednosti, iskustvo moguće čak i za one koji nisu mogli imati djecu. Obitelji koje žive ovu svijetlu avanturu postaju svjedočanstvo za sve, a posebno za mlade ljude. Obitelj je autentična domaća Crkva koja se proširuje na obitelj obitelji koja je crkvena zajednica. Kršćanski supružnici su pozvani postati učitelji vjere i ljubavi za mlade parove. Još jedan izraz bratskog zajedništva je ljubav, davanje, blizina onima koji su posljednji, marginalizirani, siromašni, usamljeni, bolesni, stranci i obiteljima u krizi. To je dar dobara, zajedništva, ljubavi i milosrđa, pa i svjedočanstvo istine, svjetla, te smisla života, ističe se u Poruci.

Sinodski otci pozivaju na kraju sve da kroče zajedno s njima prema idućoj sinodi, a Poruka se zaključuje molitvom za obitelji. (ika / gk)

Pročitaj vijest Komentari: 0Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio