Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Radio Marija Bistrica - RMB Portal - Svetište Marija Bistrica

Najavi događaj na RMB portalu

Vaše ime i prezime:E-mail

Naslov najave

Tekst najave

Postani član RMB portala

Nakon popunjavanja forme biti će vam poslan E-mail sa aktivacijskim kodom na upisanu adresu. Da bi se prijavili morate aktivirati korisnički račun preko aktivacijskog linka.

Email

Korisničko ime

Lozinka

Ponovi lozinkuZaboravili ste podatke?

Upišite E-mail koji ste unijeli kod registracije i poslat ćemo vam podatke na upisani E-mail.

EmailJeste li znali?

Da kao članovi RMB – portala imate slijedeće pogodnosti:

 • kao član imate pravo na 3 besplatne čestitke i obavijesti godišnje
 • možete biti novinar slati nam:
  - vijesti
  - obavijesti
  - i najave
  koje ćemo Vama kao članovima besplatno objaviti u programu RMB-a i na RMB Portalu
 • možete biti bloger ili kolumnist – objavljivati svoja razmišljanja, pjesme, misli na portalu i u programu RMB-a
 • možete biti fotograf – slati nam svoje fotografije na objavu te za iste biti nagrađeni
 • ukoliko imate bend i pjesmu, a član ste RMB-a, predstavit ćemo Vaš band i glazbu u programu besplatno

Kao partneri RMB-a (odnosi se na pravne osobe), imate slijedeće pogodnosti:

 • ostvarujete poseban popust za naše reklamne usluge kako u programu tako i na našem web portalu

Preporuči portal prijatelju

Upiši E-mail i pošalji prijatelju ili prijateljici preporuku za portal.

Tvoje imeE-mail prijatelja/prijateljice

Moguće je poslati na više email adresa odjednom. Potrebno ih je odvojiti zarezom

Poruka

Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Slušajte nas preko interneta!

Ukoliko imate instalirani program Winamp, kliknite na doljnju ikonu za slušanje programa Radija Marija Bistrica

Za skidanje programa Winamp kliknite na ikonu download!

Download

Ugodno slušanje / Zatvorite prozor

SPONZORIRANI SADRŽAJ

NASUMIČNO IZ ZABAVE


The farmer

Upravljaj farmom, uzgajaj biljke, prodaj jaja i napreduj.

GLAZBENE ŽELJE

Autor i naziv pjesme
Vaše ime i poruka

SMS-om:095 913 3972
Pozivom (8:00 - 20:00): 049/ 468 - 707

Crkva 29.01.2015

Prijatelju koji ne vjeruje

Knjiga "Prijatelju koji ne vjeruje" autora Vincenza Paglie, nadbiskupa i predsjednika Papinskog vijeća za obitelj, objavljena je u izdanju Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i Glasa Koncila iz Zagreba. Na hrvatski jezik preveo ju je Hrvoje Kalem. Knjiga donosi prikaz izabranih tema kojima se u svojem promišljanju bavi teologija, osobito nakon Drugoga vatikanskog koncila, a koje su postale posebno aktualne devedesetih godina 20. st. i kasnije. Među njima valja istaknuti teme o odnosu vjere i razuma, vjere i znanosti, promišljanja o međureligijskom dijalogu, o činu vjere, o krizi vjere, Bogu koji se katkad čini odsutnim iz vjernikova života, zatim razmišljanje o kršćanskoj molitvi, o smrti, čovjekovoj tjeskobi pred smrću... Naslov knjige upućuje na autorovu nakanu: obraćajući se prijatelju koji ne vjeruje (ali ne samo njemu), Paglia nastoji pronaći sklad između vjernika i onih koji ne vjeruju tj. između vjernika i tragatelja za istinom. To je posebno očito kad autor obrađuje teme poput međureligijskog dijaloga te odnosa vjere i razuma i vjere i znanosti, pri čemu je vidljiv stav prijateljstva, koji krasi autorovo obraćanje onima koji ne vjeruju. Pritom nijednu od spomenutih tema autor ne obrađuje krajnje iscrpno, ne ulazi u duboka teološka promišljanja konfrontirajući različite teološke stavove, već radije uvodi u spomenute teme i ostavlja prostor čitatelju da o njima dodatno promišlja. Privlačnosti knjige pridonosi i pripovjedački stil pisanja, za koji se autor odlučio i koji će biti od pomoći i onima koji imaju solidno teološko znanje, kao i onima koji su tek otkrili svoje zanimanje za teološke teme. (vp)
 

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 28.01.2015

Objavljen drugi niz glasovitih komentara Glasa Koncila

Druga serija knjiga komentara objavljenih u katoličkom tjedniku Glas Koncila donosi troknjižje naslovljeno "Crkva i Hrvatska u izazovima slobode", a na više od tisuću stranica tekstovi pružaju pregled života Crkve i hrvatskog društva posljednjeg desetljeća prošlog stoljeća.  Petstotinjak komentara objavljenih između lipnja 1990. i siječnja 2000. godine u Glasu Koncila, iako nepotpisani, bili su najčešće autorski rad člana uredništva don Živka Kustića, dugogodišnjega glavnog urednika. U svojim je tekstovima iz tog razdoblja tematizirao aktualnu društvenu zbilju: nije se libio pisati o ranama tijekom Domovinskog rata, ekumenskim nastojanjima između Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve, kritički progovarati o uvođenju vjeronauka kao neobvezna školskog predmeta, a mnogo je kolumni posvetio i odnosu između države i Crkve. U tom je desetljeću Crkva doživjela dva posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, beatifikaciju sluge Božjega Alojzija Stepinca, potpisivanje ugovora sa Svetom Stolicom, pa su i ta crkvena gibanja bili povodi za više komentara i promišljanja Živka Kustića.  "Pojavljivanje ove knjige u tri sveska nakon Kustićeve smrti znak je zahvalnosti Glasa Koncila na njegovu iznimnu doprinosu, najprije katoličkomu dvotjedniku, a potom i tjedniku, i kao glavnog urednika i kao komentatora, te pružanje mogućnosti da njegove ideje, izričaji i poruke, utemeljeni u evanđeoskoj poruci i socijalnom nauku Crkve, i dalje budu kvasac novog lica Crkve i zdravijeg društva u Hrvatskoj", napisao je u predgovoru prve od triju knjiga "Crkva i Hrvatska u izazovima slobode" mons. Ivan Miklenić.  Čitanje sažetih, ali sadržajnošću i stilom bogatih komentara pomaže u razumijevanju razdoblja od smjene vlasti nakon prvih višestranačkih izbora do smrti prvoga hrvatskog predsjednika te dolaska na vlast koalicije lijevog centra, a plijene pozornost jer su, iako pisani prije više od dvadeset godina, i danas vrlo aktualni. Uredništvo Glasa Koncila, zajedno sa Živkom Kustićem, u uredničkim komentarima nije iznosilo samo povijesne činjenice, već je u svjetlu crkvenog nauka nudilo razmišljanja i uključivalo se u javne rasprave, uvijek braneći opće dobro. Zato tri nove knjige ukoričenih tekstova glasovite rubrike imaju posebno mjesto u biblioteci Glasa Koncila. (it)
 

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 27.01.2015

»Zašto i druga pitanja« za sve znatiželjne

Iako je krenula kao "dječja knjiga" u sklopu "Makove biblioteke", duhovito ilustrirana i lijepo opremljena knjiga "Zašto i druga pitanja" književnika Josipa Sanka Rabara već na prvom koraku pokazala se kao pravo djelo ne samo za sve malene koji žele odrastati misleći svojom glavom, već i za sve velike koji žele ostati maleni. U duši. Poput djece. Jer upravo duša i jest ona prva koju će dodirnuti neobično djelo satkano od pedesetak "dječjih" pitanja i autorovih odgovora na njih, koji se kreću u rasponu od duhovitih dosjetki do istinskih filozofskih razmatranja, malenih po opsegu, ali velikih po dubini dosega. Podsjećajući na "Maloga princa", autor se dječački igra iskričavo odgovarajući na pitanja "Zašto balon leti?", "Zašto žirafa ima dug vrat?", "Zašto su Krampusove šibe pozlaćene?", ali i "Gdje se nalazi jučer?", "Zašto zvijezde trepću?" i "Zašto čovjek živi?" Upravo zbog raznolike "specifične težine" pitanja knjiga je podijeljena na četiri dijela: "Prevažna i ozbiljna pitanja", "Svemirsko-nebeska pitanja", "Životinjska pitanja" te "Najraznoraznija pitanja". Podjela je vrlo uvjetna, jer u svakoj skupini ima i pitanja i odgovora koji svojom metaforičnom širinom, višeznačnošću ili filozofskom pronicavošću prekoračuju "zadane granice". Jedno je, ipak, zajedničko svima – a "podvučeno" i zadnjim, samostojnim pitanjem "Kad ću vidjeti svijet?" – a to je da Rabarove pričice svojom tematikom i literarno stvorenim ozračjem nepogrješivo "dižu pogled k nebu", vabeći djecu (i odrasle) da postave pitanja o Bogu, o svome postojanju, o svome jučer, danas i sutra... Baš o svemu što im padne na um, zvučeći katkad svojim roditeljima i sasvim besmisleno, "šašavo", premda su sva ta pitanja itekako važna u njihovom ljudskom i vjerskom odrastanju. Knjižica džepnog formata, na 88 stranica, stoga je upravo idealno štivo za sedmaše i osmaše koji vole čitati i razmišljati, ali će je, osobito zbog "otkačeno" privlačnih "animirano-humaniziranih" upitnika i drugih ilustracija u ruke rado uzeti i oni "lijeni za knjigu". I pronaći "baš svoju" priču, makar u "pet redaka", koja će ih pozvati da sutra pročitaju još jednu, pa još jednu, pa... Bar da doznaju "Zašto je nebo gore, a zemlja dolje?", "Zašto je snijeg bijel a ne crn?", "Zašto je danas baš danas?" ili "Zašto je batina iz raja izašla?" (vž)
 

Pročitaj vijest Komentari: 0

Crkva 26.01.2015

Kršćani moraju žeđati za životom, slobodom i jedinstvom

Na Trgu sv. Petra u Vatikanu u nedjelju 25. siječnja bili su okupljeni posebno brojni mladi Talijanske katoličke akcije iz raznih škola i ustanova, s prijateljima. Dvojica su od njih pred papom Franjom pročitali pismo u kojemu izražavaju želju za mirom, koji je u posljednje vrijeme sve ugroženiji.

Mi, mladi, zajednički sve više otkrivamo da možemo biti važno sredstvo za izgradnju mira. Ako se to sredstvo krivo koristi, može se lako slomiti i donijeti nepoželjne plodove, pojasnili su mladi Talijanske katoličke akcije, koji su prije toga zajedno s vikarom Rimske biskupije kardinalom Agostinom Vallinijem prošli rimskim ulicama. Papa im je zahvalio i potaknuo ih da nastave tim hodom kršćanske radosti, noseći po svijetu Kristov mir.

U svom je nedjeljnom nagovoru papa Franjo istaknuo kako kršćani moraju žeđati za životom, slobodom i jedinstvom, te pozvao na sudjelovanje u završnom liturgijskom slavlju Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u večernjim satima u bazilici Sv. Pavla izvan rimskih zidina.
 Papa Franjo objasnio je da se u Božjem srcu ujedinjuje Božja i ljudska žeđ, a to je žeđ za stvarnom vodom, ali i žeđ za ispunjenjem života, nakon oslobođenja od zla i želje za jedinstvom sviju. Ta Isusova žeđ postaje i naša žeđ. U sigurnosti da je Krist uz nas i da nas podržava snagom Duha Svetoga, Papa je pozvao vjernike da se mole i zauzimaju za postizanje potpunoga jedinstva Kristovih učenika. Tu je molitvu povjerio zagovoru Blažene Djevice Marije, Kristove Majke i Majke Crkve.

Osvrćući se na nedjeljno Evanđelje, u kojemu Marko opisuje kako je Isus u Galileji započeo svoje javno djelovanje i pozvao ribare da postanu ribarima duša, Sveti je Otac primijetio kako Bog želi utažiti našu žeđ te objasnio kako je Isus Krist živa i vrijedna riječ u povijesti. Tko ga sluša i slijedi postići će Kraljevstvo nebesko. On je stvarna voda Božjih obećanja, koja nahranjuje naše suho srce. Naša srca čeznu za životom, ljubavlju, mirom i slobodom. Ona žeđaju za Bogom.

Osvrnuo se i na obilježavanje Svjetskoga dana bolesnika od gube i izrazio svoju blizinu svima koji boluju od te strašne bolesti, te zahvalio onima koji se za njih brinu kao i onima koji nastoje istrijebiti gubu, a to znači stvoriti životne uvjete dostojne čovjeka.
 Papa je poslao brzojav malavijskim biskupima, čija su južna područja pogođena teškim poplavama, koje su prouzročile oko 200 mrtvih. Papa izražava nadu da će međunarodna zajednica velikodušno i djelotvorno hitno poduzeti potrebne korake kako bi se ublažilo muke preživjelih beskućnika.

Sveti je Otac izrazio zabrinutost i zbog rasplamsavanja sukoba u istočnoj Ukrajini. "S dubokom zabrinutošću pratim eskalaciju sukoba u istočnoj Ukrajini, koji i dalje uzrokuje brojne žrtve među civilnim stanovništvom. Jamčeći svoju molitvu za sve one koji pate, ponavljam usrdni apel da se nastave pokušaji oko uspostave dijaloga i prekinu sva neprijateljstva", rekao je u nagovoru nakon molitve Anđeo Gospodnji s vjernicima na Trgu sv. Petra. (ika / gk)
 

Pročitaj vijest Komentari: 0Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio