Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Radio Marija Bistrica - RMB Portal - Svetište Marija Bistrica

Najavi događaj na RMB portalu

Vaše ime i prezime:E-mail

Naslov najave

Tekst najave

Postani član RMB portala

Nakon popunjavanja forme biti će vam poslan E-mail sa aktivacijskim kodom na upisanu adresu. Da bi se prijavili morate aktivirati korisnički račun preko aktivacijskog linka.

Email

Korisničko ime

Lozinka

Ponovi lozinkuZaboravili ste podatke?

Upišite E-mail koji ste unijeli kod registracije i poslat ćemo vam podatke na upisani E-mail.

EmailJeste li znali?

Da kao članovi RMB – portala imate slijedeće pogodnosti:

 • kao član imate pravo na 3 besplatne čestitke i obavijesti godišnje
 • možete biti novinar slati nam:
  - vijesti
  - obavijesti
  - i najave
  koje ćemo Vama kao članovima besplatno objaviti u programu RMB-a i na RMB Portalu
 • možete biti bloger ili kolumnist – objavljivati svoja razmišljanja, pjesme, misli na portalu i u programu RMB-a
 • možete biti fotograf – slati nam svoje fotografije na objavu te za iste biti nagrađeni
 • ukoliko imate bend i pjesmu, a član ste RMB-a, predstavit ćemo Vaš band i glazbu u programu besplatno

Kao partneri RMB-a (odnosi se na pravne osobe), imate slijedeće pogodnosti:

 • ostvarujete poseban popust za naše reklamne usluge kako u programu tako i na našem web portalu

Preporuči portal prijatelju

Upiši E-mail i pošalji prijatelju ili prijateljici preporuku za portal.

Tvoje imeE-mail prijatelja/prijateljice

Moguće je poslati na više email adresa odjednom. Potrebno ih je odvojiti zarezom

Poruka

Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Slušajte nas preko interneta!

Ukoliko imate instalirani program Winamp, kliknite na doljnju ikonu za slušanje programa Radija Marija Bistrica

Za skidanje programa Winamp kliknite na ikonu download!

Download

Ugodno slušanje / Zatvorite prozor

SPONZORIRANI SADRŽAJ

NASUMIČNO IZ ZABAVE


City Drifters

Dignite grad na noge1

GLAZBENE ŽELJE

Autor i naziv pjesme
Vaše ime i poruka

SMS-om:095 913 3972
Pozivom (8:00 - 20:00): 049/ 468 - 707

Turistička zajednica

Tel +385 (0)49 468-380

Fax +385 (0)49 301-011

E-mail: tz@info-marija-bistrica.hr

tzo-marija-bistrica@kr.t-com.hr

tzo.marija.bistrica@gmail.com

Kontakti:

TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE MARIJA BISTRICA

ZAGREBAČKA BB, 49246 MARIJA BISTRICA, HRVATSKA

www.info-marija-bistrica.hr

Josip Milički, predsjednik

Vesna Habazin, direktorica

 

 

Galerija Hudek

Pavao Hudek, akademski kipar, rođen je 05. ožujka 1944. godine u Mariji Bistrici. Osnovnu školu je završio u Mariji Bistrici a srednju u Zagrebu. Na akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1969. godine u klasi profesora Augustinčića - Michelia. Za Blagdan Majke Božje Bistričke, 13.srpnja 2002. godine u sklopu manifestacije "Ljeto u Mariji Bistrici 2002." otvorio je dugo očekivanu galeriju svojih kiparskih i likovnih radova. Tom prigodom je monsinjor Lovro Cindori, bivši upravitelj Svetišta rekao: "U proslavama "Ljeto u Mariji Bistrici 2002." svakako posebno mjesto zauzima svojim opusom gospodin Pavao Hudek, akademski kipar.

Svojim slikokazom u pejzažima daje dušu Mariji Bistrici, a u zemljanim i keramičkim figurama daje pohvalu bistričkoj zemlji. Izražajnim oblicima želi ovjekovječiti ljude s bistričkoga pijaca a svetištu Majke Božje Bistričke poklonio je svoj najintimniji dio sebe u dugo snivanoj viziji ljepote boja. Gospodin Hudek sebe daje obnovljenoj Bistrici i trajno će ostati u neobično lijepoj galeriji, lijepe, stare i plemenite hiže.

Odmak, koji možemo protumačiti i kiparevim osobnim komentarom, u svakom je slučaju proveden s brižnom pomnjom kako se nikada ne bi prešlo granicu groteske i izrugivanja na djelu je uvijek fini humor kojega sačinjavaju sućut, razumijevanje, dobrodušnost i simpatija za odabrani motiv. Time umjetnik zapravo razotkriva i pred nas podastire tananu pređu od koje su satkani njegovi snovi i on sam (da parafraziramo Shaekspearea). Time nam on nesvjesno govori o ravnovjesju muškog i ženskog elementa (one vječite bipolarnosti u prirodi) u njegovu stvaralaštvu, potičući nas, gledatelje, da ne budemo samo puki motritelji njegovih djela već da i sami u tom procesu svakom djelu dodamo svoj dio.

Dvorac Hellenbach

Nedaleko od Marije Bistrice, na cesti prema Zlatar Bistrici, perivojem skriven od pogleda, nalazi se ovaj prekrasan dvorac u kojem živi obitelj Hellenbach. Jedan je to od malobrojnih dvoraca u Hrvatskom zagorju i Hrvatskoj u kojem se uspio održati kontinuitet življenja i potpuno očuvati interijer onakav kakav je bio i u prošlom stoljeću.U Mariji Bistrici prizemni je klasicistički dvorac s portikom na glavnom, zapadnom pročelju. Jednostavan i elegantan klasici­stički koncept pročelja, ali i tlocrtne organi­zacije, svrstavaju taj dvorac među najljepše i najvrednije dvorce u Hrvatskoj.

Dokaz je tome i njegova pripadnost visokoj spomeničkoj kategoriji I/O. Tlocrt dvorca je kvadrat sa stranicom 23 metra. Iz sredine tlocrta izdiže se centralna dvorana visoka kao dvije etaže s bazilikalnim osvjetljenjem. Oko središnje dvorane nižu se sve ostale prostorije. Glavna os dvorca u smjeru istok - zapad počinje ulazom i oktogonalnim foajeom, nastavlja se centralnom pravokutnom dvoranom iz koje se ulazi u glavni salon dvorca, a završava terasom s pogledom na zapad.

Perivoj oko dvorca nastao je nakon izgradnje dvorca, oko sredine 19. stoljeća. Klasicistička koncepcija prepoznaje se po simetričnoj kompoziciji parkovnog prostora. Tri staze vodile su od glavnog puta do dvorca. Ulaz u dvorac bio je na suprotnoj, istočnoj strani. Kolni pristup dvorcu vodio je s južne strane perivoja i tako ga dijelio od gospodarskog kompleksa. Perivoj je bio velik oko 1,4 hektara. Uz glavni put i uz jednu od tri prilazne staze postojao je drvored kojeg danas više nema. Na katastarskoj karti iz 1924. godine vide se izmjene kompozicije perivoja.

Nestale su tri prilazne staze dvorcu kao i kolni pristup s juga. Uspostavljen je novi kolno-pješački prilaz dvorcu sa sjevera, stazom koja pravi malu serpentinu kako bi se svladao nagib terena. Perivoj se tada proširio prema istoku, obuhvativši dio dota­dašnjega gospodarskog prostora i dio vrta. Točno vrijeme promjene nije poznato, ali to je svakako bilo između 1860. i 1924. godine.

U perivoju se danas svojim habitusom i starošću ističe nekoliko stabala: lipa, crvena bukva, divlji kesten, platana i skupina smreka. Mariju Bistricu posjedovao je oko 1786. g. grof Petar Sermage. Ženidbenim vezama posjed postaje vlasništvo grofova Keglević, a zatim grofova Jelačić de Bužim. Godine 1851. ženidbom baruna Lazara Hellenbacha i Klotilde Jelačić Marija Bistrica postaje vlasništvo baruna Hellenbach čija obitelj i danas živi u dvorcu.

Sponzorirani sadržaj


Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio