Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Radio Marija Bistrica - RMB Portal - Svetište Marija Bistrica

Najavi događaj na RMB portalu

Vaše ime i prezime:E-mail

Naslov najave

Tekst najave

Postani član RMB portala

Nakon popunjavanja forme biti će vam poslan E-mail sa aktivacijskim kodom na upisanu adresu. Da bi se prijavili morate aktivirati korisnički račun preko aktivacijskog linka.

Email

Korisničko ime

Lozinka

Ponovi lozinkuZaboravili ste podatke?

Upišite E-mail koji ste unijeli kod registracije i poslat ćemo vam podatke na upisani E-mail.

EmailJeste li znali?

Da kao članovi RMB – portala imate slijedeće pogodnosti:

 • kao član imate pravo na 3 besplatne čestitke i obavijesti godišnje
 • možete biti novinar slati nam:
  - vijesti
  - obavijesti
  - i najave
  koje ćemo Vama kao članovima besplatno objaviti u programu RMB-a i na RMB Portalu
 • možete biti bloger ili kolumnist – objavljivati svoja razmišljanja, pjesme, misli na portalu i u programu RMB-a
 • možete biti fotograf – slati nam svoje fotografije na objavu te za iste biti nagrađeni
 • ukoliko imate bend i pjesmu, a član ste RMB-a, predstavit ćemo Vaš band i glazbu u programu besplatno

Kao partneri RMB-a (odnosi se na pravne osobe), imate slijedeće pogodnosti:

 • ostvarujete poseban popust za naše reklamne usluge kako u programu tako i na našem web portalu

Preporuči portal prijatelju

Upiši E-mail i pošalji prijatelju ili prijateljici preporuku za portal.

Tvoje imeE-mail prijatelja/prijateljice

Moguće je poslati na više email adresa odjednom. Potrebno ih je odvojiti zarezom

Poruka

Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Slušajte nas preko interneta!

Ukoliko imate instalirani program Winamp, kliknite na doljnju ikonu za slušanje programa Radija Marija Bistrica

Za skidanje programa Winamp kliknite na ikonu download!

Download

Ugodno slušanje / Zatvorite prozor

SPONZORIRANI SADRŽAJ

NASUMIČNO IZ ZABAVE


City Drifters

Dignite grad na noge1

GLAZBENE ŽELJE

Autor i naziv pjesme
Vaše ime i poruka

SMS-om:095 913 3972
Pozivom (8:00 - 20:00): 049/ 468 - 707

Povijest

Općina Marija Bistrica proteže se na oko 70 km2 s 5976 stanovnika (popis 2011) naseljenih u naseljima Globočec, Podgorje Bistričko, Laz Bistrički, Laz Stubički, Hum Bistrički, Selnica, Tugonica, Podgrađe, Poljanica Bistrička, Sušobreg i Marija Bistrica. Osnovana je 1992. godine.

Marija Bistrica ima bogatu i raznoliku povijest, ali je najveći dio njezine povijesti povezan s crnim kipom Majke Božje Bistričke koji stoljećima privlači na tisuće posjetitelja u Mariju Bistricu.

Kip Majke Božje se po predaji prvotno nalazio u Marijinoj kapeli na Vinskom Vrhu oko 1545. godine. Kad su Turci provalili sve do Konjščine, tadašnji je bistrički župnik prenio Marijin kip u bistričku župnu crkvu sv. Petra i Pavla i zakopao ga pod korom da ga spasi od oskvrnuća. Uz protjerivanje Turaka nastale su u narodu mnoge legende vezane uz čudotvorni kip.

Na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića pronađen je kip Majke Božje Bistričke 15.srpnja 1684. i postavljen na glavni oltar bistričke crkve među kipove sv. Petra i Pavla. Otad počinju hodočašća koja nisu prestajala ni u najtežim povijesnim trenucima naše zemlje.

Ime Bistrica prvi put se spominje 1209. godine kao posjed kojeg hrvatsko-ugarski kralj Andrija II. vraća županu Vratislavu.

Na koncu XII. St. Župan Vratislav posjedovao je prostranu gospoštiju koja se protezala od rijeke Save sve do rijeke Krapine. 1196. godine počeo je vladati u Ugarskoj kralj Mirko, a 1197. godine u Hrvatskoj njegov brat Andrija kao suvladar. Budući je Andrija težio za što većom samostalnošću, došlo je do oružane borbe među braćom.

Župan Vratislav je pristajao uz buntovnoga Andriju, te mu je kralj Mirko opustošio posjed i oduzeo ga zbog nevjere. 1204. godine, nakon smrti kralja Mirka, na vlast dolazi njegov brat Andrija koji je 1209. godine povratio županu Vratislavu njegove zaplijenjene posjede. Tom je prilikom vladar izdao povelju u kojoj se prvi put spominje posjed i naselje Bistrica.

Međaši bistričkog feudalnog posjeda koji je vračen županu Vratislavu bili su: na jugu Laz, na istoku potočić Žitomerica, na sjeveru rijeka Krapina, na zapadu potočić Pinja.

Vratislavovu bratu Kozini priznat je susjedni posjed sa zapadne strane s ovim međašima: potoci Bistrica, Krapina i Pinja ili Pihina, a obuhvaćao je naselja: Brezovec, Hum i Selnicu. Na brdu blizu Brezovca nalazio se nekada utvrđeni plemićki dvorac, koji je davno propao, ali je brdu ostalo ime Gradine, a plemićki dvorac i selo podno Gradina u ravnici dobili su ime Podgrađe.

Feudalni posjed Bistrica imao je više vlasnika od kojih su najpoznatiji; ban Slavonije Dionizije, Nikola Ludbreški, ban Ivan Čus, brača Bradač, Ivan Horvat, Mihael Konjski, porodica Kerečeni, Juraj pl. Malenić, grof Petar Keglević, grof Baltazar Patačić, grofovi Drašković, grof Petar Sermage i na kraju barun Lazar Hellenbach.

Ukidanjem kmetstva Marija Bistrica postaje kotor u okviru Zelenske podžupanije.

Marija Bistrica ima dugogodišnju kulturnu povijest koja je vidljiva iz djelovanja društava i pojedinaca. Dobrovoljno vatrogasno društvo slavi 120 godina postojanja, Limena glazba 115, a Kulturno umjetničko društvo "Lovro Ježek" 35 godina.

Prva škola je iz 1699. godine, a 1756. bistrički kapelan Petar Berka tiska u Zagrebu prvi bistrički hodočasnički priručnik “Kinč osebujni orsaga Horvatskoga” na starohrvatskom jeziku i još mnogo toga što se kontinuirano provodi do današnjih dana.

Jedan dio povijesti Marije Bistrice vezan je i uz  Ilirce. Bistrička crkva i župni dvor bili su okupljalište hrvatskih rodoljuba i tu su se okupljali intelektualci "Ilirskog preporoda", a u župnom dvoru donesena je i odluka o osnivanju "Matice ilirske" koja je prerasla u "Maticu hrvatsku". U Mariji Bistrici je Vatroslav Lisinski skladao prvu hrvatsku operu "Ljubav i zloba", tu nastaje i budnica "Prosto zrakom ptica leti", a Stanko Vraz je ovdje započeo svoje “Đulabije”.

VAŽNIJI DATUMI IZ POVIJESTI:

1334. - prvi put se spominje bistrička župa posvećena sv. Petru i Pavlu u popisu župa zagrebačke bikupije.

1590. –  prvi pisani spomen o postojanju učitelja u Mariji Bistrici

1721. - Hrvatski sabor daje graditi cestu preko Kobiljaka današnjeg Laza, da olakša pristup hodočasnicima.

13.07.1731. - biskup Juraj Branjug posvećuje novouređenu crkvu na čast Majci Božjoj Snježnoj. Otada se Bistrica sve češće naziva Marija Bistrica. Od te godine se također broje zavjetna hodočašća grada Zagreba.

1750. - Papa Benedikt XIV. U Svetoj godini 1750. podjeljuje povlasticu potpunog oprosta svim hodočasnicima koji se u Mariji Bistrici ispovijede i pričeste.

1848. - osnovana Općina – nakon ukinuća kmetstva

1878.-1880. – gradi se cesta Kašina-Laz- Marija Bistrica

1852. –  za župnikovanja Mirka Tumpića osnovana je osnovna škola. Prvi učitelj bio je Lovro Ježek (od1852.-1868.), rođen u Češkoj. Bio je učitelj i orguljaš, sastavio je i mali glazbeni orkestar. Škola u početku ima 25 učenika.

1880. –  Marija Bistrica ima poštu

14. 08.1880. – veliki požar u crkvi za vrijeme gradnje, ali je glavni oltar s kipom Majke Božje Bistričke ostao neoštećen

1894. –  osnovan 1. tamburaški zbor u Mariji Bistrici

1889. –  u Mariji Bistrici osnovano vatrogasno društvo zaslugom učitelja Josipa Kirina

04. 12. 1923. - papa Pio XI. Bistričku crkvu proglasio bazilikom

1932. –  osnovan Hrvatski športski klub “Tomislav – Marija Bistrica”

1938. –  Marija Bistrica dobiva električnu rasvjetu

1943. –  nestaju nedovršene freske Krste Hegedušića u crkvi Majke Božje Bistričke

03. 12. 1971. – hrvatski biskupi su proglasili Marijino bistričko proštenište Hrvatskim nacionalnim svetištem Majke Božje Bistričke – Kraljice Hrvata

1977. –  počinje s radom novi školski prostor – na mjestu stare “Donje škole”

01. 10. 1979. – počeo s radom dječji vrtić

1984. Nacionalni euharistijski kongres – NEK

1987. Sveta stolica preko kongregacije za bogoslovlje određuje 13. srpnja za blagdan Majke Božje Bistričke (danas dan Općine)

03. listopad 1998. - Papa Ivan Pavao II. posjetio Mariju Bistricu i proglasio blaženim pokojnog zagrebačkog nadbiskupa i bistričkog hodočasnika kardinala Alojzija Stepinca.

Sponzorirani sadržaj


Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio