Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Radio Marija Bistrica - RMB Portal - Svetište Marija Bistrica

Najavi događaj na RMB portalu

Vaše ime i prezime:E-mail

Naslov najave

Tekst najave

Postani član RMB portala

Nakon popunjavanja forme biti će vam poslan E-mail sa aktivacijskim kodom na upisanu adresu. Da bi se prijavili morate aktivirati korisnički račun preko aktivacijskog linka.

Email

Korisničko ime

Lozinka

Ponovi lozinkuZaboravili ste podatke?

Upišite E-mail koji ste unijeli kod registracije i poslat ćemo vam podatke na upisani E-mail.

EmailJeste li znali?

Da kao članovi RMB – portala imate slijedeće pogodnosti:

 • kao član imate pravo na 3 besplatne čestitke i obavijesti godišnje
 • možete biti novinar slati nam:
  - vijesti
  - obavijesti
  - i najave
  koje ćemo Vama kao članovima besplatno objaviti u programu RMB-a i na RMB Portalu
 • možete biti bloger ili kolumnist – objavljivati svoja razmišljanja, pjesme, misli na portalu i u programu RMB-a
 • možete biti fotograf – slati nam svoje fotografije na objavu te za iste biti nagrađeni
 • ukoliko imate bend i pjesmu, a član ste RMB-a, predstavit ćemo Vaš band i glazbu u programu besplatno

Kao partneri RMB-a (odnosi se na pravne osobe), imate slijedeće pogodnosti:

 • ostvarujete poseban popust za naše reklamne usluge kako u programu tako i na našem web portalu

Preporuči portal prijatelju

Upiši E-mail i pošalji prijatelju ili prijateljici preporuku za portal.

Tvoje imeE-mail prijatelja/prijateljice

Moguće je poslati na više email adresa odjednom. Potrebno ih je odvojiti zarezom

Poruka

Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Slušajte nas preko interneta!

Ukoliko imate instalirani program Winamp, kliknite na doljnju ikonu za slušanje programa Radija Marija Bistrica

Za skidanje programa Winamp kliknite na ikonu download!

Download

Ugodno slušanje / Zatvorite prozor

SPONZORIRANI SADRŽAJ

NASUMIČNO IZ ZABAVE


City Drifters

Dignite grad na noge1

GLAZBENE ŽELJE

Autor i naziv pjesme
Vaše ime i poruka

SMS-om:095 913 3972
Pozivom (8:00 - 20:00): 049/ 468 - 707

kolumne - GLAS IZ KARMELA

Terezijina molitva brige za Boga

30.06.2012

Molitva prijateljstva se razlikuje ili molitva sinovstva, od molitve slugu, slugu koji se obraćaju gospodaru, koga se više  boje, negoli što ga vole. Molitva prijateljstva nije samo molitva pouzdanja djece koja se obraćaju Ocu kog vole, ali od koga uvijek očekuju da ispunja ono što oni hoće. U molitvi prijateljstva molitelj ne samo da doživljava posebni Božji odnos prema sebi, nego i poseban svoj odnos prema Bogu.

       Zajedno s Bogom, molitelj-prijatelj nosi suodgovornost za ljude. Živeći u svijetu i solidarizirajući se s ljudima, ne s grijehom i zlom, nose odgovornost za Boga i Njegovu slavu. To je zapravo molitva u kojoj se očituje briga za spasenje ljudi, ali i briga za Božje mjesto u životu tih ljudi. Da zlo ne razori ljude u Bogu, ljude u odnosu prema Bogu i da ne razori Boga u očima tih ljudi.  Kod Terezije nalazimo baš to: briga ne samo za ljude, nego i za Boga. Ono što, kada sam nekim zajednicama govorio o Mojsiju, gdje se vidi: Mojsije je čovjek koji nosi brigu za narod i brigu za Boga, jer njegova je uloga molitvena, on je posrednik. Narod traži od Boga: nemoj nama govoriti, ako Bog govori, umrijet će od straha, itd. Biraju posrednika koji ima zadatak da nosi Bogu narod i njegove probleme i da nosi Boga narodu i Božja rješenja. Posrednik je molitelj, ali molitelj koji ima brigu, rekoh i za ljude i za Boga. Tako i Mojsije ima veliku brigu da Bog ne izgubi kod naroda. I zato kada Bog kaže da će razoriti, da će uništiti narod, Mojsije posreduje: „Nemoj to učiniti da ne bi drugi rekli to, to i to, tj. da ne bi Ti izgubio u očima drugih.“       I Terezija noseći tu molitvu čini baš tako, jer istinski molitelj je taj koji ima brigu za ljude i brigu za Boga. Kod Terezije se to jako dobro vidi. Knjiga Put savršenosti, pog.3, br. 8: “ O Vječni Oče, gledajte da se ne smiju zaboraviti tolika bičevanja, nepravde i tako preteške muke! Ta, Stvoritelju moj, kako može podnositi tako milosrdno srce, kakvo je Vaše, da se ono što je učinjeno tako žarkom ljubavlju Vašega Sina i da Vama više ugodi (jer ste zapovjedili da nas ljubi) tako malo poštuje, kao što danas tako malo poštuju Presveti Sakrament ovi heretici koji Ga lišavaju Njegovih prebivališta, rušeći crkve? Pa da je i preostalo nešto što On nije učinio da Vam ugodi, ali sve je u potpunosti izvršio! Zar nije bilo dosta, Vječni Oče, što nije imao gdje nasloniti glavu dok je živio, i uvijek u tolikim nevoljama, već Mu sada oduzimaju prebivališta koja ima da pogosti Svoje prijatelje (zato što vidi da smo slabi i da je potrebno da se oni koji trebaju raditi moraju hraniti tom Hranom)? Zar već nije i previše platio za Adamov grijeh? zar uvijek, kada mi ponovno sagriješimo, to mora plaćati ovo prekrotko Janje? Nemojte to dopuštati, Vladaru moj! Neka se već smili Vaše Veličanstvo! Ne gledajte na naše grijehe, nego na to da nas je otkupio Vaš Presveti Sin, te na Njegove zasluge i zasluge Njegove slavne Majke i toliko svetaca i mučenika koji su umrli poradi Vas!

Jao jada, Gospodine, tko se to odvažio izgovoriti ovu molbu u ime svih! 

       Vidimo tu Terezija moli za Isusa. Još nešto takvo čujemo samo od djece, za koga se moliš, molim se za Isusa. Činjenica je zapravo, tu je ta molitva brige za Isusa, jer Terezija vidi: Isus gubi. Ruše se crkve, Presveti Sakrament se izbacuje kao izričaj Njegove najveće ljubavi, Njegova se ljubav odbacuje.       Jednostavno, Terezija kao prijatelj Božji osjeća se odgovornom, zagovara, ne može dopustiti da se to dogodi. I ona se tu brine za Isusa i zagovara Ga Ocu da spriječi to, jer to je zapravo poraz Isusov i poraz Njegove Crkve.

   Vidimo, autentični molitelj brine se i za Boga, ne samo za ljude. Put savršenosti, pogl. 33, br.4: „O Vječni Gospodine! Kako ste uslišali takvu molbu? Kako ste se s time složili? Nemojte gledati na Njegovu ljubav jer će, pod izlikom da u potpunosti ispunjava Vašu volju i da to radi za nas, dopuštati se razdirati svakoga dana. Na Vama je da gledate, Gospodine moj, budući da se Vašemu Sinu ništa ne može prepriječiti, zašto svako naše dobro mora ići na Njegov teret? Zar zato što na sve šuti i ne zna zagovarati sebe, nego nas? Pa zar ne mora biti netko tko će zagovarati ovo preljubljeno Janje?“ Vidimo zapravo kod nje s vremena na vrijeme ta briga, jer je Crkva u krizi, situacija je teška, a vremena na vrijeme, spontano provire.

 


KOMENTARI

Nema još komentara! Budi prvi
Autor* i kontakt:
*
Vaš komentar


Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio