Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Radio Marija Bistrica - RMB Portal - Svetište Marija Bistrica

Najavi događaj na RMB portalu

Vaše ime i prezime:E-mail

Naslov najave

Tekst najave

Postani član RMB portala

Nakon popunjavanja forme biti će vam poslan E-mail sa aktivacijskim kodom na upisanu adresu. Da bi se prijavili morate aktivirati korisnički račun preko aktivacijskog linka.

Email

Korisničko ime

Lozinka

Ponovi lozinkuZaboravili ste podatke?

Upišite E-mail koji ste unijeli kod registracije i poslat ćemo vam podatke na upisani E-mail.

EmailJeste li znali?

Da kao članovi RMB – portala imate slijedeće pogodnosti:

 • kao član imate pravo na 3 besplatne čestitke i obavijesti godišnje
 • možete biti novinar slati nam:
  - vijesti
  - obavijesti
  - i najave
  koje ćemo Vama kao članovima besplatno objaviti u programu RMB-a i na RMB Portalu
 • možete biti bloger ili kolumnist – objavljivati svoja razmišljanja, pjesme, misli na portalu i u programu RMB-a
 • možete biti fotograf – slati nam svoje fotografije na objavu te za iste biti nagrađeni
 • ukoliko imate bend i pjesmu, a član ste RMB-a, predstavit ćemo Vaš band i glazbu u programu besplatno

Kao partneri RMB-a (odnosi se na pravne osobe), imate slijedeće pogodnosti:

 • ostvarujete poseban popust za naše reklamne usluge kako u programu tako i na našem web portalu

Preporuči portal prijatelju

Upiši E-mail i pošalji prijatelju ili prijateljici preporuku za portal.

Tvoje imeE-mail prijatelja/prijateljice

Moguće je poslati na više email adresa odjednom. Potrebno ih je odvojiti zarezom

Poruka

Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Slušajte nas preko interneta!

Ukoliko imate instalirani program Winamp, kliknite na doljnju ikonu za slušanje programa Radija Marija Bistrica

Za skidanje programa Winamp kliknite na ikonu download!

Download

Ugodno slušanje / Zatvorite prozor

SPONZORIRANI SADRŽAJ

NASUMIČNO IZ ZABAVE


City Drifters

Dignite grad na noge1

GLAZBENE ŽELJE

Autor i naziv pjesme
Vaše ime i poruka

SMS-om:095 913 3972
Pozivom (8:00 - 20:00): 049/ 468 - 707

kolumne - GLAS IZ KARMELA

Molitvom spoznajemo Boga

24.06.2012

Budući da čovjek sebe može upoznati samo u svjetlu Božje istine, spoznaja Boga postaje onda primarna. U prvim odajama Zamka duše kaže: „Po mome mišljenju, nikada nećemo moći upoznati same sebe, ako ne nastojimo upoznati Boga.“
    Zapravo ovo dvoje, spoznaja sebe i Boga, ide zajedno. Kroz molitvu, koja je susret i dijalog s Bogom, čovjek ima tu mogućnost da upozna Boga i sebe, jer u molitvi Boga se razotkriva. Pa to je, gotovo možemo reći, nešto prirodno. Vi možete neku osobu gledati, susreti se s njom, možda niste razgovarali nego je gledali, iz tog gledanja možete nekako doći do nekakvog dojma te osobe. Ali, onda kada razgovarate s tom osobom, daleko više je upoznate. Bez ispitivanja odakle dolazi, čija je, koliko godina ima, što je završila, ili ne znam što. Dovoljno je da razgovara s tobom nekoliko rečenica da i kroz taj razgovor upoznaš bolje. Sljedeći razgovor još više. I onda, što više susreta i dijaloga, osobe se bolje upoznaju. Pa tako je i kroz molitvu. I kroz molitvu je ta spoznaja normalna, jer kroz molitvu Bog se objavljuje.
    I osoba kroz molitvu dolazi do jače spoznaje kakav je Bog, ali i do jače spoznaje što sam ja pred Bogom. „Pazite“, piše Terezija, „na riječi koje će vam reći Gospodin, zato što ćete u prvoj odmah spoznati ljubav kojom vas ljubi.“ U prvoj, tj. odmah na početku. Svi znamo da već prvi kontakt s osobom da naslutiti jesi li dobro došao ili nisi. Kao što su meni jedne sestre iz jednog samostana telefonirale, bio sam kod njih jedan dan, u prolazu praktički. I sad, zvali su me ponovno i ja sam im rekao, da mi je zbilja bilo dobro, da ću navratiti, ali da ne mogu reći kada, jer ne mogu negdje ići po dva, tri puta, a negdje nijedanput, ako su me zvali. Kaže: „Pater, znamo to i prihvaćamo, ali ja se nadam da ste vi osjetili da u našu zajednicu možete doći.“ Rekao sam im da sam zbilja to osjetio. I jasno je da uvijek osjetiš svugdje koliko možeš doći i koliko ne. Ali, potrebni su susreti, ne možeš to osjetiti na daleko, nego izbliza. Tako i ta istina, ili svijest da smo od Boga voljeni ne može se naučiti samo, nego se može osjetiti kroz susret s Bogom. Terezija baš to želi posvjedočiti.
    Nema to grešnog stanja koje je za Boga problematično, u smislu da je bezizlazno. Bezizlazno je samo onda, ako čovjek pokušava riješiti svoj problem samo svojim snagama i bez Boga. Tada će se osjetiti bespomoćnim, a stanje bezizlaznim. Tada su mu sve žalosne kombinacije u životu moguće. Svoje kapitalno djelo Zamak duše, Terezija započinje tom tvrdnjom: „Čovjek bez obzira kakav je, može do Boga“.
    Ona daje uvjerenje svakome: Bog nas poznaje bolje od nas samih i ljubi nas! Ljubi kakvi jesmo. Ta Njegova ljubav je stalni zov, ali i snaga da postanemo kakvima nas On želi. Bog nas ljubi bezuvjetno. Ali, da bismo mi Njega mogli ljubiti; naša ljubav prema Bogu je uvjetovana; uvjetovana vršenjem zapovijedi, odnosno Volje Božje. To je naš uvjet za ljubav prema Bogu. Iz svoga vlastitog iskustva Terezija daje upozorenje: „Ako netko i padne neka pazi, i pazi za ljubav Gospodnju da ga đavao ne obmane time da napusti molitvu, kao što je mene učinio s lažnom poniznošću, kako sam već rekla i puno puta bih to htjela reći. Neka se pouzdaje u Božju dobrotu koja je veća od svih zala što ih mi možemo učiniti. On ne pamti našu nezahvalnost kada se mi, upoznavši sebe, hoćemo vratiti Njegovu prijateljstvu. Terezija ovo ne piše kao ekspert u teologiji, nego kao osoba koja ima iskustvo Božje ljubavi, Božjeg praštanja. Ima iskustvo. I ona je voljena, ne zato što je bila dobra, nego jednostavno Božja ljubav je činila to da je ona postajala bolja.
    Kroz spoznaju te Božje ljubavi čovjek počinje shvaćati sebe u svoj istini, bez da se zamrzi i prezre. Tako čovjek dolazi sebi u pravom smislu te riječi.
    Nije u pitanju spoznati istinu sebe, nego i spoznati istinu da te Bog može promijeniti i napraviti potpunu preobrazbu tvoga života. Iz iskustva te Božje ljubavi do koje je Terezija došla kroz molitvu, ona molitva i definira kao prijateljstvo s Bogom. „Po mome mišljenju molitva nije ništa drugo doli razgovarati prijateljski s onim za koga znamo da nas ljubi.“ To je njezino iskustvo, molitva je prijateljstvo s Bogom. To je ona i posebna molitva.
 


KOMENTARI

Karmela 29.06.2012,18:51:23
Slučajno sam naišla na ovu stranicu i izvrsne priloge o Tereziji Avilski! Donijeli su mi mnogo duhovne koristi! Nestrpljivo iščekujem svaki nastavak! Samo tako nastavite! Pozdrav!
Autor* i kontakt:
*
Vaš komentar


Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio