Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Radio Marija Bistrica - RMB Portal - Svetište Marija Bistrica

Najavi događaj na RMB portalu

Vaše ime i prezime:E-mail

Naslov najave

Tekst najave

Postani član RMB portala

Nakon popunjavanja forme biti će vam poslan E-mail sa aktivacijskim kodom na upisanu adresu. Da bi se prijavili morate aktivirati korisnički račun preko aktivacijskog linka.

Email

Korisničko ime

Lozinka

Ponovi lozinkuZaboravili ste podatke?

Upišite E-mail koji ste unijeli kod registracije i poslat ćemo vam podatke na upisani E-mail.

EmailJeste li znali?

Da kao članovi RMB – portala imate slijedeće pogodnosti:

 • kao član imate pravo na 3 besplatne čestitke i obavijesti godišnje
 • možete biti novinar slati nam:
  - vijesti
  - obavijesti
  - i najave
  koje ćemo Vama kao članovima besplatno objaviti u programu RMB-a i na RMB Portalu
 • možete biti bloger ili kolumnist – objavljivati svoja razmišljanja, pjesme, misli na portalu i u programu RMB-a
 • možete biti fotograf – slati nam svoje fotografije na objavu te za iste biti nagrađeni
 • ukoliko imate bend i pjesmu, a član ste RMB-a, predstavit ćemo Vaš band i glazbu u programu besplatno

Kao partneri RMB-a (odnosi se na pravne osobe), imate slijedeće pogodnosti:

 • ostvarujete poseban popust za naše reklamne usluge kako u programu tako i na našem web portalu

Preporuči portal prijatelju

Upiši E-mail i pošalji prijatelju ili prijateljici preporuku za portal.

Tvoje imeE-mail prijatelja/prijateljice

Moguće je poslati na više email adresa odjednom. Potrebno ih je odvojiti zarezom

Poruka

Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio

Slušajte nas preko interneta!

Ukoliko imate instalirani program Winamp, kliknite na doljnju ikonu za slušanje programa Radija Marija Bistrica

Za skidanje programa Winamp kliknite na ikonu download!

Download

Ugodno slušanje / Zatvorite prozor

SPONZORIRANI SADRŽAJ

NASUMIČNO IZ ZABAVE


Menadžer Marine

Izgradite marinu, popratni sadržaj i profitirajte. Za poduzetne

GLAZBENE ŽELJE

Autor i naziv pjesme
Vaše ime i poruka

SMS-om:095 913 3972
Pozivom (8:00 - 20:00): 049/ 468 - 707

kolumne - GLAS IZ KARMELA

Molitvom spoznajemo sebe

17.06.2012

Dva su glavna cilja koja čovjek postiže kroz molitvu, i to prema Tereziji može se postići samo kroz molitvu: spoznaja Boga i spoznaja sebe.
    Bez molitve do toga je nemoguće doći. Bez ovoga, bez te spoznaje sebe, nemoguće je svaki ozbiljni duhovni rast. Terezija se na tome puno zaustavlja gdje god govori o molitvi, bilo u Putu savršenosti ili u Zamku duše na šire.
Bog kada želi podariti osobi neku posebnu objavu, objavu svog misterija – Sebe, prije svega želi objaviti osobu njoj samoj. To znači da osoba živi u istini, da postane svjesna. Uvijek volim iznijeti primjer Samaritanke u Evanđelju gdje se jasno vidi da Isus, prije nego će se objaviti njoj, želi nju objaviti njoj samoj. Da ona ne živi u laži svoga stanja, da prihvati istinu koliko god ju je teško prihvatiti. Jasno se vidi tamo koliko Samaritanka bježi od svoje istine, koja je teška i žalosna. Međutim mora se prihvatiti, jer nema oslobođenja bez prihvaćanja.
    Bog želi da osoba raste u istini sebe, jer bez toga ne može se otvoriti istini Božjoj. Na tome Terezija inzistira jako, piše u prvim odajama Zamka duše: „Toliko je važna ova spoznaja samih sebe i u tome ne smije biti nikada opuštanja. To nam je najvažnije. To je toliko potrebno; strašne su lukavštine i smicalice nečastivoga da se duše ne upoznaju.“ Toliko naglasaka u tom smislu.
    Spoznati sebe kod Terezije znači spoznati i prihvatiti cjelovitu istinu o sebi. Biti u svemu osoba istine. Do ove tvrdnje Terezija dolazi, kao i u svemu drugome, iz svoga vlastitog iskustva. I ona je sebe otkrila i spoznala kroz molitvu. Tu je shvatila da ona nije što je u očima drugih, niti u svojim vlastitim, nego ono što je pred Bogom. Da je besmisleno skrivati se pred Bogom.
    To skrivanje pred Bogom uvijek je trajna napast čovjeka. Uvjerenje da što ne vide drugi, ne vidi ni Bog. Napast i u molitvi da nekako uvjerimo Boga, uvjerimo Boga da neke stvari nisu takve kod nas kako bi Bog možda mogao zaključiti. I zato Isus kada kaže: kad molite, ne molite kao pogani, koji misle da će biti uslišani zbog svoga nabrajanja, odnosno svog uvjeravanja Boga. Isus daje to upozorenje, baš zato što je to česta praksa kod određenih molitelja. Nekako, uvjerenje da možeš Boga nekako nasanjkati, da mu možeš prodati rog za svijeću, da Ga možeš uvjeriti da stvari nisu onakve ili ovakve. Ali, baš se tu treba osloboditi, barem pred Bogom nema se što kriti. I kada čovjek to shvati onda shvati da ga Bog vidi onakav kakav je. I onda postaje sposoban da i sebe prihvati onakvim kakav je.
    Jer, samo pred Bogom čovjek dolazi do te istine. Distanciran od Boga i zatvoren u sebe ne može doći do istine sebe. Uvijek mu prijeti neki ekstrem: da se precijeni, da se podcijeni, da se smatra sposoban za sve, ili da se smatra nesposoban za ništa. I Terezija ima to iskustvo, i ona je prešla od nepoznavanja sebe, krivog mišljenja o sebi, do otkrića sebe, istinskog otkrića sebe. I sama je bila progonjena lažnim stidom koji ju je stalno tjerao od Boga. A skrivajući se od Boga ona se najviše skrivala od sebe. Varajući samu sebe da ona nije ono što jest, ne samo svoje negativnosti, kojih se stidjela, nego i vrijednost kojih nije bila svjesna.
    Ta otkrića koja su se poslije dogodila, prije svega, jesu otkrića vrijednosti čovjeka kao slike Božje. Ona će sama reći i izjaviti: „Ja sam shvaćala, tj. ja sam znala da imam dušu, ali koliko vrijedi ta duša i tko je u njoj, to nisam shvaćala. Da sam shvaćala da je Bog u mojoj duši, ne bi Ga toliko puta ostavila sama.“ Nama ova njezina izjava može izgledati tako površna, jer svatko od nas odgovorit će posve točno na to pitanje da li ima Boga u nama. Ima barem predegzistencija. Također, mi isto znamo, naučili samo iz katekizma, da smo stvoreni na sliku i priliku Božju. Ali ovdje ono što Terezija hoće reći: drugo je to znati, a drugo je to iskusiti.
    Terezija ovdje jednostavno govori o tome kao otkriću nečega što je znala. Ono što je znala, tek tako, naučila, ona to sada doživljava kao otkriće. I zato postaje glasnik te istine i s molitvom i željom da svaki kršćanin dođe do tog iskustva, jer kako ona veli dalje, iskusiti to je posve nešto drugo, negoli samo teoretski znati tu istinu.


KOMENTARI

Nema još komentara! Budi prvi
Autor* i kontakt:
*
Vaš komentar


Radio Marija Bistrica - RMB - Radio zabave, igrice, vijesti, kolumne, blogovi, radio