Inauguracija Ive Josipovića

Svečanom inauguracijom na zagrebačkom Trgu svetog Marka Ivo Josipović i službeno postaje treći hrvatski predsjednik. Uz izravni prijenos na HTV1 Hrvatska će dobiti novog predsjednika. Svečanost će početi u podne, kada će se, kao i svakog dana, oglasiti grički top i crkvena zvona, a nakon zvonjave zbor će otpjevati hrvatsku himnu. Trenutačno se na Markovom trgo okupljaju uzvanici, izaslanstva i građani.

Nakon toga slijedi središnji događaj – polaganje prisege novog predsjednika pred članovima Ustavnog suda. Ivo Josipović će prisegu položiti držeći desnu ruku na knjizi s tekstom Ustava koja se čuva u Ustavnom sudu. Dok je sadašnji predsjednik Stjepan Mesić tekst prisege čitao, Josipović će ga, kako je najavljeno, izgovarati ponavljajući određene odlomke za predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec.

Kad položi prisegu, predsjednik Josipović održat će inauguracijski govor, a zatim će u palači Dverce na ručku ugostiti predsjednike stranih država i ostale visoke uzvanike. Prigoda je to za njihove neformalne razgovore, kao i za upoznavanje novog predsjednika s kolegama.

Prvi put u povijesti hrvatske države gledatelji HTV-a izravno će, od 17 sati, u sklopu emisije Hrvatska uživo, pratiti i primopredaju vlasti na zagrebačkom Pantovčaku. Predsjednik Mesić dočekat će svog nasljednika, predsjednika Josipovića, i simbolično mu predati ključeve države i ureda u kojem će sljedećih pet godina raditi. Dužnost predsjednika Republike Josipović službeno počinje točno u ponoć 18. veljače. Tada i službeno istječe Mesićev mandat.

Na Josipovićevoj inauguraciji bit će deset šefova država – predsjednici Mađarske, Albanije, Slovenije, Poljske, Makedonije, Kosova, Crne Gore, Bugarske i Slovačke te predsjedatelj Predsjedništva BiH. Neće biti nikog od srbijanskih dužnosnika. Europsku komisiju predstavljat će povjerenik za proširenje EU-a Štefan Fuele, SAD zamjenik državne tajnice Jacob Law, a Kinu ministar kulture Cai Wu. Dolazak je najavio i francuski državni tajnik za europske poslove Pierre Lelluche.

Inauguraciji će nazočiti sedamdeset državnih izaslanstva, predstavnici političkog, vjerskog i društvenog života zemlje, te mnogobrojni građani. Prema protokolu, pozvan je i bivši premijer Ivo Sanader.

Mirando Mrsić, koji je vodio Josipovićevu izbornu kampanju, izjavio je kako će inauguracija koštati manje od pola milijuna kuna. Scenografiju je za inauguraciju napravio Ivica Propadalo, a cvijećem ju ukrasio Saša Šekoranja. Sve će najave izgovarati glumac Tarik Filipović. Za praćenje inauguracije do sada je akreditirano više od stotinu novinara, fotoreportera i snimatelja.

Posebna regulacija prometa – Policija pripravna

U Zagrebu je na snazi posebna regulacije prometa. Za vrijeme prolaska kolone vozila sa štićenim osobama i visokim uzvanicima iz drugih država, povremeno i kratkotrajno zaustavljat će se promet od Zračne luke Zagreb do središta grada. Uvodi se zabrana zaustavljanja i parkiranja za sva vozila na području Gornjeg grada te oko hotela u kojem će biti uzvanici.

 

Hrvatska radiotelevizija