Ida Gamulin u Mariji Bistrici

IDA GAMULINnNakon završenog natjecateljskog dijela, 5. Bistrički zvukolik, nastavlja se koncertnom sezonom i to u četvrtak 17. svibnja od 20 sati. Na rasporedu je koncert Ide Gamulin, koji će se održati u Bazilici MBB-e. Na programu su djela Schuberta, Chopina i Papandopula. Nakon ovog koncerta, koncertna sezona nastavlja se u lipnju, također u Bazilici MBB-e. Tako je 11. lipnja na rasporedu koncert Varaždinskog komornog orkestra a 14. lipnja i koncert Domagoja Paukovića na gitari. Ulaz na sva događanja i koncerte u sklopu Bistričkog zvukolika je besplatan.

 O Idi Gamulin

Osebujan pijanizam Ide Gamulin već 30 godina plijeni pozornost hrvatske i svjetske glazbene scene. Posljednji recitali u koncertnim dvoranama Stockholma, Osla i Bruxellesa i Helsinkija, govore o njezinom umjetničkom putu započetom u Londonu osvajanjem prestižne nagrade   Myra Hess i debutom u Queen Elizabeth Hall-u.     Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof.Jurice Muraia, osvaja nagradu Svetislav Stančić na Jugoslavenskom natjecanju gazbenih umjetnika te odlazi u London gdje se usavršava kod uglednih pijanista Alfreda Brendela, Johna Lilla, Stephena Kovacevicha i Annie Fischer.   Godine 1983.započinje međunarodnu karijeru osvojivši prestižnu nagradu Myra Hess u Londonu gdje debitira u Queen Elizabeth Hall-u i snima prvi LP za tvrtku EMI-Mava. Početke njezine inozemne karijere prate izvrsne kritike, pa tako Noel Goodwin u listu „The Times“ piše:“ …u stilski raznovrsnom i zahtjevnom programu, Ida Gamulin se predstavila kao iznimna pijanistička osobnost snažnog izričaja…,od poetske kontemplacije do moćne bravuroznosti granitno čvrstih oktava…,u maniri koja podsijeća na Annie Fischer.“, dok David Money u „Daily Telegraph“ ističe: “Vrhunski interpret Bacha…, majstor legata i bogate zvučnosti.., ostvarila je snagu i poeziju Beethovenove sonate..,magična izvedba.“ Među brojnim priznanjima, uz nagradu Myra Hess, ističu se specijalna nagrada Festivala u Freiburgu te nagrada Milka Trnina. Snimka Brahmsove sonate u fis molu proglašena je najboljom izvedbom na američkom Classical Music Directory 2005. Međunarodna karijera vodi Idu Gamulin u mnoga kulturna središta Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Azije gdje nastupa na festivalima u Spolettu, Varni, Freiburgu, Strattfordu, Janaček festivalu te surađuje s uglednim orkestrima i dirigentima. Ida Gamulin snima za BBC, France Musique, CBS, Bayerischer Rundfunk, za diskografske kuće EMI-Mava i Croatia Records. Do sada je izdala 14 nosača zvuka , a nedavno je promoviran 7 CD-box u povodu 30 godina suradnje sa izdavačkom kućom Croatia Records. Mnogi hrvatski skladatelji, kao Boris Papandopulo, Milko Kelemen, Anđelko Klobučar, Igor Kuljerić, Ivo Josipović i Berislav Šipuš, posvetili su joj svoje skladbe koje je praizvela i trajno zabilježila na nosačima zvuka . Osobitu pozornost posvećuje glazbi Dore Pejačević, te je za tisak priredila cjeloviti opus glasovirskih minijatura, održala brojne koncerte s njezinim djelima a na nosačima zvuka ovjekovječila najpoznatije minijature i cikluse te Klavirski kvintet u h molu.   Usporedo s koncertnom karijerom, Ida Gamulin je redovita profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Održava seminare iz interpretacije na uglednim europskim akademijama, članica je ocjenjivačkih sudova međunarodnih pijanističkih natjecanja i predsjednica EPTA-e Hrvatske od 2006.

Program:

F.Schubert: Sonata u B-duru D 960 op.posth. Allegro moderato Andante Scherzo Finale   F.Chopin:   Nocturno Op.15 br .1 u u F-duru Nocturno Op.15 br.2 u Fis-duru

B.Papandopulo: Zdenkin ples (1962) Menuet – Blues – Fox

Bistrički zvukolik organizira Udruga “Svesvir”, Marija Bistrica, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Suorganizatori su Općina Marija Bistrica, Krapinsko-zagorska županija, Svetište Majke Božje Bistričke, Turistička zajednica općine Marija Bistrica i Bluesun hotel Kaj Marija Bistrica.