I u mojoj školi živi Vukovar

I ove godine u OŠ Marija Bistrica obilježen je Dan sjećanja na Vukovar. Već petu godinu u školi se provodi projekt pod nazivom ''I u mojoj školi živi Vukovar''.

Projekt provodi vjeronaučna skupina na čelu s učiteljicom Barbarom Sipinom, ali u njega su uključeni svi učitelji i učenici škole. Glavni je cilj projekta sačuvati sjećanja na važnost žrtve koju je Vukovar podnio za cijelu našu domovinu. Tema ovogodišnjeg projekta, koji je osmišljen u nekoliko faza, nosi naziv – Djeca u ratu.

Prva faza je bila izrađivanje simboličnih papirnatih golubica te pripremanje izložbe u predvorju škole. U utorak, 18. studenog, na sam Dan sjećanja na Vukovar na rasporedu je bila druga faza projekta. Nije bilo klasične nastave, već je u Kapelici sv. Petra, za više razrede organiziran susret sa Ivanom Martinović, koja je iz vlastitog iskustva djeteta u ratnom Vukovaru ispričala svoju priču, a prikazan je i dokumentarni film Djeca – žrtve rata. Nakon toga u Bazilici MBB-e služena je sveta misa za sve poginule i nestale branitelje, kao i civilne žrtve, a potom je uslijedila i tradicionalna kolona sjećanja do vrha Kalvarije, gdje je svaki učenik zapalio po jedan lampion u znak sjećanja na žrtvu Vukovara. Također, predstavnici razreda su upalili lampione i na središnjem bistričkom trgu, Trgu Pape Ivana Pavla II. Sudjelovalo je oko 350 djece matične škole, a lampione su u znak sjećanja na Vukovar upalila i djeca područnih škola.

Treća faza projekta proteže se kroz cijelu godinu, a podrazumijeva njegovanje domoljublja, posjet osmih razreda Vukovaru i snimanje milenijske fotografije. Osmi razredi u Vukovar putuju 28. studenog, a sa sobom će u vrtić Vukovar 1 ponijeti izrađene bijele golubice. Također organizirana je i akcija prikupljanja namirnica za socijalnu trgovinu u Vukovaru.
 

I u mojoj školi živi Vukovar

I ove godine u OŠ Marija Bistrica obilježava se Dan sjećanja na Vukovar, 18. studeni. Već petu godinu u školi se provodi projekt pod nazivom ''I u mojoj školi živi Vukovar''. Projekt provodi vjeronaučna skupina na čelu s učiteljicom Barbarom Sipinom, ali u njega su uključeni svi učitelji i učenici škole. Glavni je cilj projekta sačuvati sjećanja na važnost žrtve koju je Vukovar podnio za cijelu našu domovinu.

Tema ovogodišnjeg projekta, koji je osmišljen u nekoliko faza, nosi naziv – Djeca u ratu. Prva faza je izrađivanje simboličnih papirnatih golubica te pripremanje izložbe u predvorju škole. U utorak, 18. studenog, na sam Dan sjećanja na Vukovar provodi se druga faza projekta. Neće biti klasične nastave, već je organiziran susret sa Ivanom Martinović, koja će iz vlastitog iskustva djeteta u ratnom Vukovaru ispričati svoju priču, a u planu je i projekcija dokumentarnog filma Djeca – žrtve rata. Nakon toga u Bazilici MBB-e služit će se sveta misa za sve poginule i nestale branitelje, a potom slijedi i tradicionalna kolona sjećanja do vrha Kalvarije, gdje će svaki učenik u 12 sati zapaliti po jedan lampion u znak sjećanja na žrtvu Vukovara. Treća faza projekta proteže se kroz cijelu godinu, a podrazumijeva njegovanje domoljublja, posjet osmih razreda Vukovaru i snimanje milenijske fotografije. Osmi razredi u Vukovar putuju 28. studenog, a sa sobom će u vrtić Vukovar 1 ponijeti izrađene bijele golubice. Također organizirana je i akcija prikupljanja namirnica za socijalnu trgovinu u Vukovaru.

Iz škole pozivaju sve građane da se pridruže koloni sjećanja u utorak 18. studenog, u 11.30 sati na bistričkoj Kalvariji, kao i spomenutoj akciji prikupljanja namirnica za socijalnu trgovinu u Vukovaru. 

I u mojoj školi živi Vukovar

I ove godine, u OŠ Marija Bistrica,  obilježen 18. studeni,  Dan sjećanja na Vukovar. Toga dana u bistričkoj školi nije bilo klasične nastave, već su provođene aktivnosti predviđene školskim projektom '' I u mojoj školi živi Vukovar'', kojeg već četvrtu godinu osmišljava vjeroučiteljica Barbara Sipina, a sudjeluju svi učenici i učitelji škole. Tema ovogodišnjeg projekta bili su prognanici. Patnje i teškoće prognaništva u domovinskom ratu prošli su mnogi ljudi, a svoje iskustvo prognaništva s učenicima i učiteljima bistričke škole trebala je podijeliti Ivana Ancić, koja je sama prošla patnje progonstva. No, kako je Ivani u trudnoći preporučeno mirovanje, ipak nije mogla doći. No, svoje je prognaničke dane, gubitak oca i životni put ova Vukovarka opisala u pismu, koje je pročitao njen suprug Zvonimir Ancić, inače ravnatelj Hrvatskog katoličkog radija. U prigodnom programu koji je održan u Kapelici sv. Petra učenici su recitirali pjesme pjesnika Ivana Hanžeka, bivšeg bistričkog učenika, koji je kao prognanik  boravio u Mariji Bistrici. Također svoj sastavak o prognanicima pročitala je i Mateja Lisak. Nakon programa u kapelici sv. Petra, u Bazilici je služena misa, koju je predvodio đakon Ivan Zovko, a nakon mise, učenici i učitelji su upalili lampaše od vrha bistrička kalvarije pa sve do škole, u znak počasti i sjećanja na sve žrtve Vukovara. Također, i ove su godine učenici izradili golubice od papira, kao simbol sjećanja na žrtvu Vukovara i domovinskog rata, koje su bile izložene u bistričkoj Bazilici, odakle su ih svi ljudi dobre volje mogli ponijeti i u svojem domu oživjeti sjećanje na Vukovar.