Humanitarna udruga Acordis pokrenula je akciju organiziranja niza humanitarnih koncerata i aktivnosti kroz koje planira skupiti potrebna sredstva za siročad Benina.

Republika Benin je država u zapadnoj Africi, dom narodu dobrog srca, bogate povijesti ali izrazito loše ekonomske situacije i dubokog siromaštva.
Jedan od temeljnih problema i uzroka siromaštvu jest neobrazovanost stanovništva. Bez znanja o tome kako promijeniti svoj život i okruženje nabolje, stanovništvo nema mogućnost utjecaja na stanje u kojem se nalazi, a koje je često vrlo teško i čini se bezizlazno. U takvim uvjetima, školovanje i sigurna egzistencija je nešto o čemu mogu samo sanjati.

Kako bi omogućili djeci izlazak iz tog začaranog kruga siromaštva i bijede i osigurali im uvjete za školovanje, kao prvi korak prema boljoj budućnosti, humanitarna udruga Acordis pokrenula je akciju organiziranja niza humanitarnih koncerata i aktivnosti kroz koje planira skupiti potrebna sredstva za siročad Benina.

Koncert je planiran 09. ožujka 2014. godine, u crkvi Sv. Katarine franjevačkog samostana u Krapini u 18:30 sati. S tim u vidu, molimo Vas da nam ustupite Vaš oglasni prostor te na taj način podržite i proširite glas o ovom humanitarnom pothvatu.

O BENINU –  STANJU  –  POMOĆI

Republika Benin je država u zapadnoj Africi smještena između Nigerije i Toga, opterećena poviješću kolonijalizma i deportacije robova. Dom je narodu dobroga srca, puna radosti ali izrazito loše ekonomske situacije i teškog siromaštva.
Jedan od temeljnih problema i uzroka siromaštvu jest i neobrazovanost stanovništva. Bez znanja ljudi nemaju mogućnost utjecati na stanje u kojem se nalaze, a koje je vrlo teško i ponekad se čini bezizlaznim. U takvim uvjetima očekivanje životnih promjena i okruženja, mogućnosti školovanja i sigurne egzistencije, nešto je o čemu oni mogu tek samo sanjati.
Bez novca za odjeću, knjige i školski pribor, djeca nemaju osnovne uvjete za odlazak u školu. Kako bi se djeci Benina omogućio izlazak iz tog začaranog kruga siromaštva i bijede te im se osigurali uvjeti za školovanje kao prvi korak prema boljoj budućnosti, pokrenuli smo pothvat u kojem nam možete i Vi pomoći.
Djeca Benina potrebna je Vašu pomoć! Postoje dva načina na koje se možete uključiti i pomoći djeci da naprave prve sigurne korake s nadom u bolji život:

1.  Kumstvo za djecu bez roditelja
Tražimo dobrotvore – „kumove“ i „kume“ iz Hrvatske koji bi svojim financijskim prilogom omogućili školovanje djece iz župe Svete Obitelji u mjestu Adjarra u Beninu, rodnom mjestu vlč. Alexandrea Adjimona Djivoéda, koji je sada župni vikar u župi Svetog Nikole u Varaždinu. Školovanje jednog djeteta u osnovnoj školi kad se proračuna u protuvrijednost hrvatske kune iznosi 800 kuna, a školovanje u srednjoj školi stoji 1.200 kuna. Tim se iznosom pokrivaju jednogodišnji troškovi školarine, školskih udžbenika, opreme i pribora. – Postoji li kod Vas mogućnost prihvatiti se skrbi za jedno ili više djece ili mladih? Želja nam je da po Vašoj uplati potrebnog iznosa najprije zbrinemo djecu bez roditelja, jednog ili oba. – Možda biste bili u mogućnosti uplatiti višekratno po manjim iznosima …?
Brigu o djeci i mladeži preuzima časna sestra Lydia Djivoédo (rođena sestra vlč. Alexandrea A. Djivoéda) koja je upoznata sa životnom situacijom djece, njihovih obitelji i okoline te se brine za upis djece u školu te kontinuirano prati njihov rad i uspjeh.
Nakon upisivanja u novu školsku godinu, kumovi dobivaju fotografiju i osnovne informacije o svom štićeniku, a potom i informacije o školskom uspjehu i napretku svojeg kumčeta kojem su omogućili školovanje.
Ukoliko želite postati kum kojem djetetu iz Benina, možete se javiti na telefon vlč. Alexandreu Adjimonu Djivoédu: 098/627592,  pisati mu na njegov mail aledjivo@yahoo.fr  ili na mail udruge „Sveta Bakhita“: svetabakhita@gmail.com (sv. Bakhita /1869-1947./ je afrička svetica iz Sudana, oteta kao djevojčica, prodana u roblje, oslobođena, redovnica, dobrotvorka).

2.  Jednokratna pomoć
Djeci Benina je dobrodošla svaka i najmanja pomoć. Možete se uključiti i pomoći i jednokratnom uplatom u bilo kojem iznosu, kada ste god u mogućnosti. Vaša pomoć će izravno doći do potrebnih, pridonijeti školovanju i prehrani djece i mladeži te omogućiti izgradnju i uzdržavanje kuće za studente koji bi iz udaljenih sela došli studirati u grad, ali nemaju smještaja – za siromašne studente htjeli bismo u takvoj kući osigurati skromnu sobicu.

REALIZACIJA POMOĆI

•    Svoju pomoć možete realizirati uplatom na bankovni račun kod Privredne banke koji glasi na ime:
Alexandre Adjimon Djivoédo, Trg slobode 11, 42.000 Varaždin
IBAN:  HR4923400093217890830.

•    Recite prijateljima, obitelji i poznanicima
Pomozite nam proširiti glas o ovom pothvatu i na taj način uključiti što širi krug ljudi. Razgovarajte o ovome i potaknite svoje bližnje, rodbinu i prijatelje da se uključe svojim doprinosom, da postanu kumovi djeci, mladima, studentima. Ne dopustite da ijedno dijete bez roditelja bude izostavljeno iz pomoći. Pomognite graditi svjetliju budućnost za siročad i ostalu sirotinju Benina.
•    Vlč. Alexandera možete i osobno potražiti u župi Sv. Nikole u Varaždinu, s njime porazgovarati i ako želite tom mu prigodom predati svoj dar za djecu Benina.
•    Ovo je samo jedan od nekoliko planiranih humanitarnih pothvata naše udruge Svete Bakhite. Ukoliko se želite uključiti u organizaciju i drugih humanitarnih akcija pomoći djeci Benina, sa svojim idejama ili doprinosom bilo kojeg oblika, javite nam se na mail naše udruge: svetabakhita@gmail.com 

Unaprijed Vam i ime zbrinutih zahvaljujemo, a Bog neka Vam svojim blagoslovom naplati Vašu dobrotu, plemenitost i darežljivost!
                             vlč. Alexandre Adjimon Djivoédo i suradnici