Hrvatskoj je potrebna revolucija ljubavi i znanja

“Put, Istina i Život – u očima prirodoznanstvenika” bila je tema predavanja dr. Davora Pavune na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu u petak 5. travnja. Ugledni hrvatski fizičar svjetskoga glasa u posve ispunjenoj dvorani podsjetio je na odrastanje u “Titoslaviji” i otkrivanje snage vjere te ključnima ocijenio pojmove oprosta i ljubavi. Našalio se kako je za razliku od britanske kraljice i njezina tajnoga agenta Jamesa Bonda on javni agent Isusa Krista, ističući katoličku univerzalnost, ali i vrijednost kulture (ne)slaganja i molitve za neistomišljenike.
 
Dr. Pavuna je priznao svoje razočarenje kada je prije više od četiri desetljeća shvatio kako se omiljeni glazbeni sastav “The Beatles” okrenuo hinduizmu i transcendentalnoj meditaciji, što je izazvalo obrat kod mladog gitarista i studenta fizike. Započeo je nešto kasnije odlaziti na duhovne vježbe kod dr. Tomislava Ivančića i fra Zvjezdana Linića.
 
“Shvatio sam tek tada kako Isus Krist postoji, kako je riječ o povijesnoj ličnosti, počeo sam čitati Bibliju”, napomenuo je dr. Pavuna, tada već ugledni eksperimentalni fizičar koji je predavao na Harvardu, proputovao svijetom i čitao mnoštvo literature. Predavač je potom zakonima fizike pojašnjavao različitost percepcije, ali i važnost koherentnosti u kolektivnoj podsvijesti.
 
Kritizirao je življenje ovozemaljske prosječnosti, kao i provođenje programa zdravstvenog odgoja u školama. “Ja sam grešan jer sam tada bio dio seksualne revolucije, a ništa od ovoga nisam znao… Moja cijela generacija je izmanipulirana”, naglasio je dr. Pavuna navodeći kako je svojevrsno stavljanje očeva i majka u brlog “majmunologija našega društva”.
 
Ustvrdio je kako Hrvatska u resursima ima potencijala nahraniti 25 milijuna ljudi, a ispada siromašna. “Potrebna nam je revolucija ljubavi i znanja”, uzviknuo je predavač napominjući kako je ova zemlja okupirana sluganima Antikrista. Glede sekularnosti podsjetio je kako svaka rasprava prestaje početnim recima švicarskoga Ustava: “U ime Boga Svemogućega!”
 
Uz važnost čovjekova odašiljanja pozitivnih misli, ali i doprinosa harmonizaciji zajednice, dr. Pavuna poželio je HKS-u i hrvatskom društvu više uvida u prirodoznanstvene sfere, kao i očuvanje nacionalnoga jezika i čistoga okoliša.
 
“Ovaj Put, Istina i Život ne pripadaju kamenom dobu, oprost i ljubav su bitni”, ponovio je predavač, kao i važnost činjenja dobrih djela.
 
U dijalogu s rektorom HKS-a dr. Željkom Tanjićem produbljene su pojedine teme, poput odnosa racionalnosti i vjere, Isusova uskrsnuća i povijesti spasenja. Predavanje je bilo moguće pratiti i putem video-linka na mrežnoj stranici HKS-a. (tš, gk)