Hrvatski Caritas poslao 560.625 kuna za pomoć gladnima u Etiopiji

Hrvatski Caritas je iz sredstava prikupljenih u akciji za pomoć gladnima u istočnoj Africi uputio u utorak 30. kolovoza u Etiopiju 560.625 kuna, tj. 75.000 eura. Sredstva su namijenjena stradalima za koje skrbi Caritas Etiopije.

Iz sredstava prikupljenih u akciji pomoći gladnima u istočnoj Africi Hrvatski Caritas je do sada sveukupno uputio novčanu pomoć od 1.381.525 kuna (185.000 eura), od čega je 820.900 (110.000 eura) upućeno u Keniju, a 560.625 (75.000 eura) u Etiopiju.

Sredstvima koja su darovali ljudi dobre volje, građani i tvrtke u Hrvatskoj te Vlada RH, kao i drugim sredstvima prikupljenima unutar Caritasove mreže diljem svijeta, Caritas Internationalis u suradnji s lokalnim Caritasom iz Etiopije financirat će šestomjesečni program za 65.000 ljudi, u pet najpogođenijih biskupija: Adigrat, Hararghe, Hosanna, Meki i Soddo.

Konkretno, novčanom pomoći prikupljenom u Hrvatskoj sufinancirat će se, među ostalim, opskrba hranom i vodom za najugroženije, program edukacije 2045 poljoprivrednika za kvalitetniju brigu o zemlji i stoci, opskrba sjemenom i sadnicama, prilagođenima ovom podneblju. Obiteljima koje su ostale bez stoke i domaćih životinja, Caritas će osigurati 6500 koza, 3000 pilića, 300 košnica i 710 volova te veterinarsku skrb za njih.

Također, sufinancirat će se pročišćavanje voda i programi educiranja poljoprivrednika za kvalitetnije tehnike navodnjavanja kako bi se u budućnosti umanjile posljedice jakih suša. Lokalnom stanovništvu koje će biti uključeno u izgradnju brana, rovova i druge infrastrukture – čime će se usporiti otjecanje voda iz rijeka i potoka – Caritas će platiti izvođenje radova, što je dodatni oblik pomoći siromašnima u Etiopiji.

“Prava je tragedija što je nakon dugotrajnog sušnog vremena pala obilna kiša koja je jednostavno odnijela, isprala plodno tlo. Novi sistem navodnjavanja koji želimo uvesti te podučiti domaće stanovništvo kako njime upravljati osigurat će da voda, umjesto da odnosi plodno tlo sa sobom, ponire u zemlju i puni rezervoare, bušotine i vodonosnike. Programima žurne pomoći, ali još i više educiranjem poljoprivrednika za kvalitetniju brigu o zemlji i stoci, želimo zaustaviti sadašnju tragediju i spriječiti njeno ponavljanje u budućnosti”, pojasnio je direktor za humanitarne krize u Caritasu Internationalis Alistair Dutton koji u Etopiji boravi od početka kolovoza. (ika / gk)