Hrvatski Biskupi upozoravaju

U Hrvatskoj je vrlo prisutna monopolizacija vlasništva nad medijima što kao posljedicu ima osiromašenje i komercijalizaciju medijskih sadržaja, rekao je 23. travnja predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za sredstva društvene komunikacije riječki nadbiskup Ivan Devčić na tiskovnoj konferenciji u povodu 38. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije održana.Devčić je dodao kako su uočeni razni utjecaji koji se kose s osnovnim načelima novinarske struke, te su se biskupi založili za slobodne medije u kojima će novinari moći neometano i bez ikakvih pritisaka i intervencija sa strane raditi svoj posao.

Devčić poslao upozorenje vjernicima

Druga tema o kojoj je govorio nadbiskup Devčić bili su nove religiozne pojave kako unutar tako i izvan Crkve. Na zasjedanju HBK, kako je rekao, istaknuta je potreba osposobljavanja vjernika da mogu razlikovati što je u svim tim gibanjima pozitivno i u kojoj mjeri u skladu s autentičnim crkvenim učenjem.

Nadbiskup Devčić je pritom posebno istaknuo kako je vjera čin čitave osobe, uključuje cijelog čovjeka, njegov razum, racionalnost i emocionalnost, te je upozorio na opasnost da se u tim pokretima stavlja naglasak na samo jednom vidiku religioznog doživljavanja, najčešće emocionalnosti.

U nastavku tiskovne konferencije novinarima se obratio predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak koji je govorio o planovima koje Hrvatski Caritas planira poduzeti u trenutačnoj krizi. Rekao je kako je na zasjedanju istaknuta potreba da se djeluje na sve tri razine: nacionalnoj, biskupijskoj i župnoj, ali da je ova potonja osobito važna jer je najbliže ljudima

Biskupi su stoga potaknuli organizirani Caritas u župama i istaknuli kako Caritas može poticati druge koji mogu pomagati. Također se očekuju inicijative kako u pojedinim situacijama pružiti pomoć, kao i konkretni prijedlozi kako poticati kreativnost i nove poduhvate koje caritasi mogu pokrenuti i organizirati. Caritas želi ponuditi nadu da se prebrodi kriza, istaknuo je predsjednik Hrvatskog Caritasa.

Nadbiskup Devčić je zamoljen da prokomentira studentske prosvjede u Zagrebu i Zadru. Rekao je da se on načelno zauzima za to da se problemi rješavaju kroz dijalog te da svi moraju biti svjesni mogućnosti u kojima se nalazimo ali i da se ozbiljno razmotri mogućnost da se studentima izađe u susret.

Pritom, rekao je nadbiskup Devčić, treba imati na umu da Hrvatska zaostaje za ostalim europskim zemljama po postotku sveučilišno obrazovanih građana.

24.4.2009
IKA / Križ života