Hrvatska predsjednica susrela se s papom Franjom

Papa Franjo primio je u četvrtak 28. svibnja u audijenciju predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, a potom se ona susrela s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardon Gallagherom.

U tijeku polusatnoga srdačnoga susreta razmotrena su brojna pitanja bilateralnoga i međunarodnoga značenja. Istaknuti su dobri odnosi između Svete Stolice i Republike Hrvatske, te su razmotrene mogućnosti suradnje Crkve i Države za zajedničko dobro hrvatskoga društva, posebno na području potpore obiteljima i mladima. Razmotrene su i socijalne posljedice svjetske gospodarske krize kao i glavni regionalni izazovi s posebnom pozornošću na Hrvate u BiH, stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Predsjednica Grabar-Kitarović, koja je Papu pozdravila na španjolskom jeziku, darovala je Svetome Otcu komad misnoga ruha izrađenoga od lepoglavske čipke, knjige o papi Franji na hrvatskome jeziku, te dres hrvatske nogometne reprezentacije s imenom pape Franje i brojem 9. Papa Franjo darovao je hrvatskoj predsjednici apostolsku pobudnicu Evangelii gaudium na španjolskome jeziku, te medalju s reljefom sv. Martina koji plaštem štiti siromaha.

Predsjednica je, kako je rekla novinarima nakon audijencije, pozvala Papu da pohodi Hrvatsku, a Sveti je Otac odgovorio kako dobro poznaje Hrvatsku, ali da ne zna kada bi se taj posjet mogao ostvariti. Hrvatska predsjednica kazala je da se razgovaralo i o mogućoj skoroj kanonizaciji blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, te da je Papa odgovorio da za njega nema oko toga nikakve dvojbe.

Predsjednica je nakon toga u sjedištu hrvatskoga veleposlanstva odlikovala nekadašnjega tajnika za odnose s državama i sadašnjega pročelnika Vrhovnoga suda Apostolske signature kardinala Dominiquea Mambertija Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za njegov doprinos pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji te za promicanje dobrih odnosa Svete Stolice i Republike Hrvatske. Tim su odlikovanjem hrvatski predsjednici odlikovali već nekoliko istaknutih dužnosnika Svete Stolice. (ika / gk; foto: Ured Predsjednice)