Hodočašće vjernika iz BiH u Mariju Bistricu

Pod geslom “Kraljice Mira isprosi nam mir u duši, u obitelji, u našoj zemlji kao i u cijelom svijetu”, gotovo deset tisuća vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije hodočastilo je u subotu 11. listopada, deveti puta u marijansko svetište u Mariju Bistricu.

Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u RH nadbiskupom Alessandrom D'Erricom, banjolučkim pomoćnim biskupom Markom Semrenom te stotinjak svećenika.

“Kako je teško u ljudskom životu kad čovjeku padne mrak na oči, kad u svom srcu i duši ne vidi cilja, ne vidi korak dalje. Tada je sposoban činiti veliko zlo, jer nema nutarnji mir”, rekao je u propovjedi kardinal Puljić. Pojasnio je da se nutarnji mir postiže tek kada čovjek otkrije smisao svog života čemu je preduvjet ispovijed. Uputio je na opasnosti koje ugrožavaju obitelj – osnovno gnijezdo čovječanstva – gnijezdo ljubavi, te gromoglasno upozorio da sredstva ne smiju postati gospodari.

“Telefon, mobitel, internet, televizija su dobre sluge, ali loši gospodari. Oni ne smiju zagospodariti našim međuljudskim odnosima. Moramo sačuvati srce za čovjeka, srce koje voli, koje prihvaća, razumije. To nam danas treba. Gospe, daj nam to toplo, ljudsko, plemenito srce, koje će unijeti u obitelji razumijevanje, slogu, mir”, rekao je kardinal.

Prisjetivši se strahota rata zbog kojega još i danas mnogi ne mogu na svoja ognjišta, te spomenuvši sadašnje ratove u svijetu, kardinal Puljić je molio: “Gospe, tvoja smo djeca. Molimo te za mir, za mir prvo u našoj domovini, da što manje bude prepucavanja, svađa, nadmudrivanja, ucjenjivanja, nego da bude interes zauzetosti za narod. Zato ovdje smijemo kao djeca bol svoju iznijeti. Gospe, boli nas što čovječanstvo umire od ljudske zloće, što se više ulaže u naoružanje nego u razvoj i uništavanje siromaštva”.

Radost susreta s pukom iz Bosne iskazao je na kraju mise u svom pozdravu, nekada u Bosni, a sada u RH apostolski nuncij D'Errico, potaknuvši ih da ostanu snažni i jedinstveni i na društvenoj i na crkvenoj razini. Pozvao ih je da ispune svoju građansku odgovornost i iziđu na izbore.

Nakon misnog slavlja, koje je pjesmom animirao zbor župe sv. Antuna Padovanskog iz Bugojna predvođen s. Mirom Bliznac, hodočasnici su sudjelovali u zajedničkom križnom putu koji je završio u crkvi pozdravom čudotvornom Gospinu liku. (ika / gk)