Hodočašće obnovljene Srijemske Biskupije i Prijatelja Radija Marije

U povijesti Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, datum 30. svibnja, biti će upisan kao dan kada su po prvi puta u Mariju Bistricu hodočastili vjernici novo uspostavljene Srijemske Biskupije na čelu s biskupom mons. Đurom Gašparovićem koji je predvodio misno slavlje, te Prijatelji Radija Marije.

Okupljene vjernike na početku je pozdravio rektor svetišta vlč. Zlatko Koren, a na poseban način vjernike srijemske biskupije pozdravio je na početku svoje propovijedi propovjednik mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij podsjećajući na povijesni grad Sirmium, grad svetaca i mučenika.

Aktualizirajući misna čitanja, biskup Jezerinac je na primjeru babilonske kule podsjetio da su “svi pokušaji stvaranja jedinstva u čovječanstvu koji se temelje na nepravdi i nasilju, na izbacivanju Boga i tlačenju malih naroda i malog čovjeka, sigurno određeni na propast”.

Svoju propovijed je zaključio podsječajući na riječi kardinala Stepinca koji je rekao za Mariju: “Nju slijedeći nećeš zalutati. Njoj se moleći nećeš očajavati. Dok te ona drži nećeš se umoriti. Dok te ona štiti ne trebaš se bojati. Jer tko Mariju ljubi taj se ne gubi.”.

Uz spomenute vjernike iz Srijemske biskupije te prijatelje Radija Marije, hodočastili su ivjernici slijedećih župa:

Sv. Rok – Draškovec,

Pohođenja BDM – Višnjica,

Sv. Barbara – Natkrižovjan,

Sv. Marija Magdalena – Štrigova,

Sv. Benedikt opat – Donji Mosti,

Uzvišenje sv. Križa – Križovljan,

Sv. Josip radnik – Klinča Sela, Zdenčina,

Sv. Ivan Krstitelj – Špišić Bukovica,

Presveto Trojstvo – Nedelišće,

Sv. Mihael arkanđel – Miholjanec

te pješaci iz župe Margečan,

KUD Kajkavci iz Mađarske i Udruga umirovljenika iz Gole – Koprivnica.