Hodočašće Kruničara

U sklopu devetogodišnje priprave za proslavu 800. obljetnice osnutka Reda propovjednika, koja će se svečano proslaviti godine 2016., Hrvatska dominikanska provincija organizirala je danas,dominikansko kruničarsko hodočašće u hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje u Mariju Bistricu, prigodom 70. godišnjeg dara zlatne krunice Majci Božjoj Bistričkoj.

Euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Naime, godine 1938. ukradena je zlatna krunica koja je, zauzetošću kruničara, bila darovana Majci Božjoj Bistričkoj prigodom njezina krunjenja zlatnom krunom 1935. Stoga su dominikanski kruničari darovali novu krunicu od čistoga zlata. .

Na zagrebačkom hodočašću što ga je predvodio nadbiskup zagrebački dr. Alojzije Stepinac, dominikanac fr. Jordan Viculin, skladatelj pjesme “Kraljice svete krunice”, stavio je zlatnu krunicu oko vrata na kip Majke Božje. Na križiću krunice urezano je: “1939. Majci Božjoj Bistričkoj njezini kruničari”.

Program hodočašća, pod geslom “O blaga, o mila, o slatka Djevice Marijo!” je započeo u 9.30 sati zajedničkom molitvom krunice, u 10 sati je u kapeli Sv. Petra održano predavanje za mlade, a podno Kalvarije za ostale skupine vjernika. Po misnom slavlju u 14 sati uslijedila je zajednička molitva Krunice i blagoslov s Presvetim.

ika/RMB