Heferer orgulje u Konjšćini

U subotu, 01. listopada u 18 sati u Župnoj crkvi sv. Dominika u Konjšćini koncert će održati sopranistice Dijana Kos i Barbara Suhodolčan uz orguljašku pratnju Ivana Bosnara u okviru ciklusa Heferer orgulje Koncertne direkcije Zagreb.

DIJANA KOS, sopran
BARBARA SUHODOLČAN, sopran
IVAN BOSNAR, orgulje
Johann Kaspar Kerll: Passacaglia

Sergej Rahmanjinov: Paljubila ja na picalj svaju

Dieterich Buxtehude: Praeludium in g, BuxWV 149

Robert Schumann: Widmung

Giovanni Battista Bononcini: Per la gloria d'adorarvi

Anonimus (Franjevački samostan, Klanjec): Sonata

Christoph Willibald Gluck: Che faro senza Euridice, arija Orfeja iz opere Orfej i Euridika

Ivan Bosnar: Improvizacija

Josip Hatze: Serenada

Johann Sebastian Bach: Ave Maria

Orgulje Antun Schimenz (1862.)

Dijana Kos (Zabok, 1991.) završila je srednju glazbenu školu u Varaždinu (Darija Hreljanović). Na međunarodnom natjecanju Iuventus canti u Slovačkoj 2008. osvojila je četvrto mjesto te nagradu žirija za najbolju interpretaciju. Dobitnica je druge nagrade na Regionalnom pjevačkom natjecanju u Sisku 2009. godine. Usavršavala se kod Tijl Faveyts (Belgija) i Tomislava Mužeka u Varaždinu. Sudjelovala je na 4. Ljetnoj akademiji solo pjevanja kod Nede i Željke Martić u Primoštenu, i na međunarodnoj ljetnoj školi Aestas Musica 2008. u Varaždinu. Od listopada 2010. studentica je solo pjevanja na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču.

Barbara Suhodolčan rođena je u Krapini gdje završava osnovnu školu i nižu glazbenu školu (flauta). U osmom razredu pohađala je dva pripremna semestra solo pjevanja na Glazbenoj školi u Varaždinu kod Darije Hreljanović. Nakon prijemnog ispita, upisuje solo pjevanje u srednjoj glazbenoj školi u Varaždinu u klasi Blanke Tkalčić i flautu kod Stjepana Levanića. Sada je učenica četvrtog razreda i nakon državne mature, želja joj je upisati solo pjevanje na Glazbenoj akademiji u Zagrebu. Do sada je ostvarila brojne nastupe u zemlji te osvojila brojne nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima. U kolovozu 2010. pohađala je seminar Vlatke Oršanić u Ljubljani.

Ivan Bosnar (Zagreb, 1991.) maturirao je orgulje u glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog (Jasna Šumak – Picek). Student je prve godine orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (Mario Penzar). Redovito pohađa seminare interpretacije orguljaške glazbe kod raznih pedagoga (Roman Perucki, Libor Dudaš, Christoph Bossert, Ulrich Walther). Pet godina za redom polaznik je seminara Orguljaške ljetne škole u Šibeniku, seminara glazbe renesanse i baroka (Pavao Mašić) te improvizacije (Anđelko Igrec, Ante Knešaurek). Na 47. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa je osvojio prvu nagradu u drugoj kategoriji. Orguljaš je crkve svetog Petra u Zagrebu.

Heferer orgulje u Konjšćini

U nedjelju 4. listopada u 18 sati u Župnoj crkvi sv. Dominika u Konjšćini koncert će održati sopranistica Mayumi Kamei uz orguljašku pratnju Ljerke Očić u okviru cikljusa Heferer orugulje Koncertne direkcije Zagreb.

MAYUMI KAMEI, sopran (Japan)
LJERKA OČIĆ, orgulje
J. Pachelbel, G. F. Händel, Anonimus, W. A. Mozart, J. Haydn
Orgulje / Orgel / Organ Antun Schimenz (1862.)

Mayumi Kamei započela je glazbeno obrazovanje u rodnom Tokyu. Nakon studija na Chiba University, na kojem je diplomirala glazbenu pedagogiju, nastavlja studij pjevanja na Tokyo National University of Fine Arts and Music u klasi prof. Kan-Ichi Suzukia. Dolaskom u Hrvatsku magistrirala je solo-pjevanje na Visokoj školi za glazbenu umjetnost Ino Mirković u Lovranu u klasi prof. Olge Šober, gdje je od 2000. do 2004. godine asistentica te profesorica solo-pjevanja. Održala je brojne koncerte diljem Japana, Brazila, Njemačke, Irske, Slovenije i Hrvatske te pjevala na Milenijskom koncertu UN-a u New Yorku. Trenutno živi u Zagrebu i član je Zbora HRT.

Ljerka Očić (Zagreb, 1960.) diplomirala je orgulje godine 1982. u klasi H. Berganta na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Usavršavala se u Parizu (G. Litaize), Rimu (L. Celeghin) i Kölnu (M. Schneider).

Ostvaruje zapaženu međunarodnu koncertantnu karijeru, a osim u domovini nastupa i gostuje diljem svijeta. Gošća je značajnijih međunarodnih festivala. Nastupala je uz mnoge poznate orkestre i dirigente. Dobitnica je Nagrade Milka Trnina za godinu 1993., kao i niza priznanja. Godine 1991. primila je priznanje Američkog biografskog instituta u Washingtonu za doprinos glazbenoj umjetnosti kroz koncertantnu djelatnost, kao i priznanje Biografskog centra u Cambridgeu. Predsjednica je Društva za promicanje orguljske umjetnosti Franjo Dugan utemeljenog 1994. godine, u sklopu kojeg je 1995. utemeljila prvo hrvatsko Natjecanje mladih orguljaša Franjo Dugan.

(J.V. www.mic.hr, 30.09.2009)