HDZ u Mariji Bistrici

U Bluesun hotelu Kaj u Mariji Bistrici, u ponedjejak 10. 11. održane su Sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Predsjedništvo HDZ-a jednoglasno je prihvatilo strategiju i program HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, čije je predstavljanje najavljeno za utorak u zagrebačkom hotelu Westin.

Predsjednik stranke Tomislav Karamarko rekao je novinarima da su dosad bile samo konture prave kampanje, odnosno tek pretkampanja, a ako se uzme u obzir koliko njihova kandidatkinja ima pristupa medijima i koliko su mediji objektivni, zadovoljan je dosadašnjim dijelom. Izrazio je nezadovoljstvo nacionalnom televizijom koja, prema njegovim riječima, preferira aktualnog predsjednika Ivu Josipovića.

Na pitanje je li 11. siječnja, o kojem se govori kao datumu izbora, ustavno regularan, Karamarko je odgovorio da nije. Nazvao ga je politikantskim i izmišljenim jer tada ljudi odlaze iz domovine na svoja radna mjesta, dok se drugi vraćaju sa skijanja. Kaže kako je to plitka računica predsjednika Josipovića, a stranka će inzistirati na provjeri tog datuma.

Karamarko nije izravno odgovorio hoće li Kolinda dobiti potporu generala Ante Gotovine, o čijem se sastanku u medijima ovih dana spekulira. Kazao je kako su se već susretali, ali ništa konkretno nije dogovoreno.

Ustvrdio je da se Josipovića ni po čemu ne može zapamtiti što je radio u proteklih pet godina te je podsjetio na njegov odgovor u vezi s monetizacijom prema kojem je on i za monetizaciju i protiv nje, što je samo jedan od primjera kako je vodio politiku.

Kazao je da će predsjednik u kampanji morati dati mnoge odgovore, kao i na nedavnu izjavu Milijana Brkića vezanu uz Josipovića i Komercijalnu banku te da za to ima vremena do veljače.

Na pitanje hoće li poduprijeti SDP-ov prijedlog da Mladen Bajić bude ustavni sudac, Karamarko odgovara da stranka o tome tek treba raspravljati, a da argumente zašto da i zašto ne treba vidjeti u demokratskoj raspravi, nakon čega će se donijeti i odluka.

Karamarko je potvrdio jučerašnji jednosatni sastanak s Ružom Tomašić na kojem se govorilo o svim aktualnim temama, a suradnja se nastavlja. Negirao je da je Tomašić postavljala uvjete vezane za suradnju s njezinom bivšom strankom HSP AS, a Karamarko je uvjeren da će se nastaviti suradnja i s njom i njezinom bivšom strankom.

Karamarko je nazvao Vladu iluzionističkom, a da zbog tog iluzionizma cijela država pati. Na pitanje što očekuje od proračuna za iduću godinu Karamarko odgovara da ne očekuje ništa.

Vidjet ćemo što će i kakva rješenja predlagati. Oni stalno govore o štednji i čak ih mogu razumijeti i shvatiti da nemaju više što štedjeti i rezati, iako bi se dalo o tome razgovarati, ali oni ništa ne rade na prihodovnoj strani, kaže Karamarko.