Godišnjica smrti biskupa mons. Valentina Pozaića, RMB, 15.05.2024.

15. svibnja 2023. godine, okrijepljen svetim sakramentima preminuo mons. Valentin Pozaić, zagrebački pomoćni biskup u miru. Preminuo je u Svećeničkom domu sv. Josipa u 78. godini života, 50. godini svećeništva i 19. godini biskupstva.

Tim se povodom prisjećamo lika i djela omiljenog biskupa, koji je rodom upravo iz naše župe, Župe Uznesenja BDM Marija Bistrica.

Valentin Pozaić je rođen 15. rujna 1945. godine u Selnici, župa Marija Bistrica, u brojnoj obitelji, od roditelja Janka i Agate rođene Salar. Nakon završene osnovne škole, koju je pohađao u Selnici i Bedekovčini, sjemenišnu gimnaziju upisao je na zagrebačkoj Šalati. Po završetku drugoga razreda stupio je u Družbu Isusovu. Filozofsko-teološki studij pohađao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1973. godine, a nakon ređenja studij je nastavio u Rimu na Papinskom sveučilištu Gregorijana, gdje je 1975. postigao bakalaureat iz moralne teologije, a 1984. godine na istome je sveučilištu i doktorirao. Od 1977. do 1979. bio je članom uredništva Hrvatskoga programa Radio Vatikana.

Nakon završenoga studija vratio se u Zagreb i preuzeo službu profesora moralne teologije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove. Od 1990. do 1994. predavao je predmet bioetika na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu. Bio je profesor kršćanske etike na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

U znanstvenom radu osobito se istaknuo na području bioetike pa je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove osnovao i Centar za bioetiku, a istraživanja je vršio i usavršavao se u svojoj specijalizaciji na »Joseph and Rose Kennedy Institute of Ethics« u Washingtonu, na »Linacre Centre for Health Care Ethics« u Londonu te na »Instituto Borja de Bioetica« u Barceloni.

Od 1990. do 1993. bio je član Vijeća Hrvatske biskupska konferencije za nauk vjere. Od 1991. bio je duhovni asistent Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, a od 1996. duhovni savjetnik Europske udruge katoličkih liječnika (Ecclesiastical Assistant – FEAMC European Federation of Catholic Medical Associations).

Od 1994. do 2000. godine bio je rektor Kolegija Družbe Isusove na Jordanovcu. Objavio je više znanstvenih članaka u stručnim časopisima, a autor je i više knjiga s područja moralne teologije.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je pomoćnim biskupom Nadbiskupa zagrebačkog, 2. veljače 2005. godine, a za biskupa je zaređen u zagrebačkoj katedrali na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka 2005. godine. Nakon biskupskog ređenja u Zagrebačkoj nadbiskupiji je kao generalni vikar bio posebno zadužen za područje Zagorskog arhiđakonata, a bila mu je i povjerena briga za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života.

Svoju je biskupsku službu pod geslom ‚Život biraj‘ revno obnašao dvanaest godina imajući pred očima slavu Božju, hrabri primjer blaženoga Alojzija Stepinca, kao i njegovu izjavu da se u ljubavi prema hrvatskom narodu ne da ni od koga natkriliti!

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj objavila je 13. svibnja 2017. godine priopćenje u kojem stoji da je Sveti Otac Franjo prihvatio ostavku na službi pomoćnog biskupa Zagrebačke nadbiskupije preuzvišenog mons. Valentina Pozaića, zbog zdravstvenih razloga.

Umirovljeničke dane živio je do zagrebačkog potresa, 22. ožujka 2020. godine, u Kolegiju Družbe Isusove u Zagrebu na Jordanovcu, a nakon toga je bio nastanjen u Svećeničkom domu Sv. Josipa u Zagrebu. No, i nadalje je, koliko mu je dopuštalo zdravstveno stanje, nastojao biti prisutan u pastoralu, posebno u pojedinim prigodama i slavljima.

Biskup Pozaić, svoje je posljednje utočište ‘našao’ na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu 19. svibnja 2023. Sprovodne obrede predvodio je zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša. Misu zadušnicu u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu 28 predslavio je zagrebački nadbiskup u miru kardinal Josip Bozanić.

Biskup Pozaić uvijek je rado dolazio u svoju Selnicu, u svoju bistričku župu, a često je predslavio mise o velikim blagdanima, ili u vrijeme hodočašća u Svetištu MBB-e.

U programu Radija Marija Bistrica, na samu godišnjicu, 15. svibnja 2024. godine, s početkom u 11.30 sati bit će emitiran prilog posvećen godišnjici smrti biskupa Pozaića, na kraju kojeg će biti emitirana i snimka njegove propovijedi, koju je izrekao na Uskrs 2017. godine, neposredno prije nego je Sveti Otac prihvatio njegov zahtjev za ostavkom na mjesto zagrebačkog pomoćnog biskupa.

Propovijed možete poslušati ovdje:

Dodajmo da će se u Svetištu MBB-e u srijedu 15. svibnja, s početkom u 18 sati služiti sveta misa o godišnjici smrti biskupa Pozaića.