Glenn Miller Orchestra u Lisinskom

Zagrebački koncert Glenn Miller Orchestra 13. siječnja 2012. godine u Koncertnoj dvorani Lisinski, u Zagrebu, prvi je datum regionalne turneje koja će ih odvesti u Lendavu, Mostar, Podgoricu, Sarajevo i Beograd. Njihov zadnji nastup pred zagrebačkom publikom 2008. godine napunio je dvoranu Lisinski, a ovaj put u Zagreb ih dovode Menart i Art-Zone u suradnji s K.D. Lisinski.
Ulaznice za ovu glazbenu čaroliju u vrhu su najpoželjnijih blagdanskih poklona, a njihova je cijena gotovo dvostruko povoljnija od cijena iz 2008. godine. Podijeljene su u četiri kategorije: 150kn, 180kn, 220kn i 260 kn. Službena prodaja ulaznica započela je na blagajni dvorane Lisinski (svakim danom od 10 – 20 sati, subotom od 9 – 14 sati) i putem www.ulaznice.hr.

Jedan od najzaslužnijih za razvoj i popularnost američke glazbene scene u četrdesetim godinama prošlog stoljeća nesumnjivo je bio Glenn Miller, poznat po svojem talentu, okruglim naočalama i po tragičnoj sudbini – život mu je okončan avionskom nesrećom kad je nestao letjevši preko La Manchea. Njegov kraj nikad nije rasvjetljen što je nastavilo intrigirati svjetsku javnost isto kao što je i njegova glazba nastavila živjeti desetljećima nakon njegove smrti. Znao je prepoznati kako diše američka publika i davao joj je ono što su htjeli, savršeno izvedeno, do te mjere da su mu katkad zamjerali pretjerni perfekcionizam.

Nakon Drugog svjetskog rata, član Millerovog orchestra Tex Beneke, okupio je novi Glenn Miller Orchestra, a 1956. godine ulogu voditelja preuzeo je Ray McKinley, bivši glavni bubnjar u Millerovom Air Force Orchestra. Godine 1978. vodstvo orkestra za Europu preuzima Wil Salden koji za svaki od njihovih koncerata ima istu poruku: “Svaki vođa benda ili skladatelj sanja da stvara nov i nepogrešiv zvuk koji je istog trena prepoznatljiv. Dođite i uvjerite se sami da se tradicija nastavlja i uživajte u nezaboravnoj večeri…”