Filmsko sjećanje na uzdolske žrtve

Premijerno prikazivanje dokumentarnoga filma “Uzdol 41” održano je u organizaciji ramske Župe sv. Ivana Krstitelja – Uzdol i udruge “Uzdoljani za svoje poginule” u srijedu 28. siječnja u ispunjenoj dvorani “Vijenac” na zagrebačkome Kaptolu.

O filmu su govorili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, dekan Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Sarajevu mons. dr. Pavo Jurišić, uzdolski župnik i producent filma Miljenko Džalto, te scenarist i redatelj filma Marko Raguž. Premijeri su nazočili apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D'Errico, više biskupa, svećenika i redovnica, potpredsjednik Hrvatskoga sabora dr. Željko Reiner, hrvatski branitelji, brojnih uzvanici i Ramljaci, a program je vodila novinarka dr. Tanja Baran.

Film govori o zločinu nad Hrvatima katolicima, koji se dogodio u Župi sv. Ivana Krstitelja u ramskom selu Uzdolu u BiH na blagdan Uzvišenja Svetoga križa 14. rujna 1993. g., u kojem su nad 29 hrvatskih civila i 12 vojnika HVO-a pripadnici Armije BiH izvršili stravičan pokolj ubivši 41 osobu, od kojih je najstarija imala 87 godina, a najmlađa ubijena i masakrirana osoba bilo je desetogodišnje dijete.

Obraćajući se skupu kardinal Puljić je istaknuo da film prikazuje istinu koja se dogodila, ubijena je 41 nevina osoba, što je na jedan način znak mučeništva. Ubijeni su jer su bili katolici, a to što čuvamo pamćenje, ne znači da želimo živjeti mržnju, nego na istini graditi proces pomirenja i opraštanja. Ukazao je na vrijednost što su te žrtve pokopane na jednom mjestu gdje im se može iskazati dužno poštovanje, a živima je to liječenje boli i rana, da mogu doći, zapaliti svijeću i slaviti misu. Smatra, kazao je, da je dobro ponijeti uspomenu i naučiti vrjednovati žrtve, a ta gruda na kojoj je prolivena mučenička krv, treba biti sveta, kao i brojna druga mjesta, koja su posvećena mučeničkom krvlju. Želimo probuditi osjećaj vrjednovanja svetoga, vrjednovanja žrtava, onih koji su svoje živote dali da bismo mi živjeli, naglasio je kardinal Puljić.

Mons. Jurišić podsjetio je da su stanovnici župe Uzdol u pohodima zla bili trajno izloženi njegovoj razornoj sili. Uzdoljani, dragi i jednostavni ljudi u svom Uzdolu živjeli su misterij križa, u tom znaku su se rađali i umirali, a svoje muke, patnje i smrt sjedinjivali su s mukom i smrću Kristovom. Sve što je proživljavao taj pitomi ramski kraj okrunjeno je križem, to je znamen župe Uzdol i njenih ljudi, koja je prije 160 godina nastajala u sjeni križa. U toj sjeni neprestano je rasla i patila, ali i živjela, u sjeni koja nije hladovina, nego drvo s najljepšim cvijetom Isusom Kristom koji je kao pobjednik ustao od mrtvih.

Žrtve, njih 41, okupile su nas i okupljaju svake godine, osobito 14. rujna o blagdanu Uzvišenja Svetoga križa, podsjetio je kardinal Bozanić, pred njima stojimo i želimo živjeti vrjednote koje su nam po smrti ostavili i zbog čega su dali život, a to su vrjednote katoličke vjere i hrvatske pripadnosti. I jedno i drugo su poziv svakome da ostane vjeran u dobru. Tko ubija čovjeka, radi protiv Boga koji želi život čovjeku, a mi smo za život, za mir i opraštanje, poručio ja kardinal Bozanić na kraju filmskoga sjećanja na uzdolske žrtve koje je završilo molitvom za pokojne. (mc, gk)