Euharistijsko slavlje Drugoga nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji

»Potrebna nam je dublja vjera, više nade u budućnost i više ljubavi prema životu«

 U perivoju svetišta Majke Božje Trsatske u Rijeci održano je u nedjelju 19. travnja euharistijsko slavlje, središnji događaj Drugoga nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Misno je slavlje predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u RH Alessandrom D'Erricom, te s hrvatskim nadbiskupima i biskupima, izaslanikom BK BiH pomoćnim banjolučkim biskupom Markom Semrenom, kao i s više od dvjesto svećenika, a prigodnu je propovijed izrekao predsjednik Vijeća HBK-a za život i obitelj krčki biskup u miru Valter Župan.

Među brojnim su sudionicima susreta bili i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora zastupnica Ana Komparić-Devčić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i potpredsjednik skupštine Županije Primorsko-goranske Željko Plazonić, te zamjenica župana Marina Medarić.

Prije samoga početka euharistijskoga slavlja dobrodošlicu je uputio riječki nadbiskup Ivan Devčić, kazavši: Svoje molitve upućujemo uskrsnulom Gospodinu, koji je u trenutku svog uzašašća svojim učenicima obećao da će trajno ostati s njima, iako odlazi k Otcu. Želimo ga moliti da i među nas dođe, da se nastani u našim srcima i u našim obiteljskim domovima, da bude trajno s nama i mi s njime. Upravo smo se radi toga, po uzoru na apostole i prve Gospodinove učenike sabrane u Dvorani posljednje večere, i mi ovdje, u našem hrvatskom Nazaretu, okupili iz svih krajeva naše domovine, iz BiH i iz inozemstva, da zajedno s Marijom, Majkom Crkve, molimo dar Duha Svetoga za nas, za naše obitelji, za našu lijepu domovinu i sve njezine ljude. Duh Sveti je životvorac koji sve može obnoviti i oživjeti, koji može otkloniti strah, vratiti nadu, ražariti ljubav, učvrstiti zajedništvo, rekao je te dodao: “Svima želim obilje nebeskih darova po zagovoru Gospe Trsatske, Svete Mati Djedovine, Svete Mati složnosti, Svete Mati naše, kako Mariju ovdje od pamtivijeka zazivaju njezini pobožnici”.

Riječ pozdrava uputio je i nuncij D'Errico koji je pročitao pismo koje je riječkome nadbiskupu uputio papa Franjo, a potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin. U pismu se ističe da se “Vrhovni Svećenik duhovno ujedinjuje u molitvi sa svima koji će se susresti na tome događaju u Marijanskome svetištu na Trsatu”. Petrov nasljednik, kao Pastir sveopće Crkve, neumorno naviješta kako je uloga kršćanske obitelji, nekoć i sada, da snagom sakramenta Svete ženidbe naviješta svijetu Božju ljubav i blizinu. Vaš je susret poput jedne uvertire predstojećim znakovitim događajima za život Crkve; Svjetskome susretu obitelji u Philadelphiji i Biskupskoj sinodi. Molimo stoga zajedno da, preko ovih događaja, Crkva pronađe prikladan put rasuđivanja i prihvaćanja onih pastoralnih sredstava koja će pomoći obiteljima suočiti se s izazovima našega vremena, u svjetlu i snazi Evanđelja, stoji u pismu, te se izražava želja Pape da “hrvatski katolici, u potpunoj vjernosti Kristu i Crkvi, budu odvažni svjedoci velikoga dostojanstva i životne važnosti obitelji, zalažući se neprestano za njezin rast i razvoj na svim poljima društvenoga života”.

Započinjući slavlje, kardinal Bozanić je rekao: “Molimo danas za sve naše obitelji. Drage hrvatske katoličke obitelji: želimo vam zahvaliti za svakodnevno svjedočenje koje pružate hrvatskom društvu i svijetu svojom vjernošću, svojom vjerom, nadom i ljubavlju, jer su brak i obitelj jedno od najdragocjenijih dobara čovječanstva. Želimo vas ohrabriti u izazovima i kušnjama vašeg obiteljskog života”

»U pitanju je opstojnost naroda«

Izražavajući u propovijedi dobrodošlicu otčevima i majkama, mladima, bakama i djedovima, biskup Župan je istaknuo da je to okupljanje svjedočenje zahvalnosti Bogu što ih je učinio dostojnima da mogu pred svima pokazati kako je velika, lijepa ljubav kojom Bog voli baš svakoga. On želi da vaša ljubav bude upravo iste naravi kao što je njegova prema nama. Ljubav sposobna razumjeti, velikodušna, koja postaje sve dublja, sve zrelija. I tako ona postaje poziv svima koji vas vide da i njihova obitelj bude takva, rekao je biskup Župan, te podsjetio na riječi pape bl. Pavla VI. koje je izrekao prigodom posjeta Nazaretu “neka nas upravo Nazaret podsjeti što je obitelj, zajedništvo obiteljske ljubavi, sveta ljepota obitelji, neka nam pokaže kako je sladak odgoj u obitelji, koji ne može ništa drugo zamijeniti, neka nas nauči koja je prirodna uloga obitelji u društvenom poretku”.

Nadalje, podsjetio je kako je “svojim dolaskom na svijet u jednoj obitelji u kojoj je Marija bila majka, a Josip muž i otac, pokazao da je to prirodan, normalan ambijent za rast zdrave i uravnotežene osobe. Sve drugo što se protivi tom Božjem planu suluda je laž koja samo hoće upropastiti jadnog čovjeka. Dragi roditelji, muževi i žene, želite li dobro sebi, svojoj djeci, ovom narodu i domovini koju nam je Bog dao, ovoga se držite”, poručio je, te podsjetio da je “obitelj mjesto gdje je moguće živjeti onako kako se živjelo u obitelji Josipa i Marije s djetetom Isusom”.
Obitelji je potaknuo na slušanje evanđelja i molitvu, jer se tako može uznapredovati u razumijevanju onoga što je Isus upravo u svojoj obitelji radom i poslušnošću pokazao kao najvrjednije, istinski ljudsko i apsolutno moguće. “To nije fantazija. To se postiže ako obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi svetu misu. Trudite se sudjelovanjem na nedjeljnoj misi i u obiteljskim zajednicama napredovati u poznavanju evanđelja, u poznavanju Isusa Krista”, dodao je.

Mladiće i djevojke, pak, ohrabrio je na ulazak u brak i ostvarenje obiteljskoga poslanja, te upozorio da se u Hrvatskoj najkasnije od svih zemalja u Europi mladi odlučuju na ženidbu i napuštaju roditeljsku kuću. Biskup Župan zahvalio je svima koji pomažu i suosjećaju s obiteljima u teškim prilikama, ali je i upozorio: “Smatramo svojom dužnošću reći da bi se mnoga sredstva trebala preusmjeriti na dobro obiteljima, umjesto da se troše u beskorisne, moralno štetne i zanemarive svrhe. Otvoreno moramo kazati da gaziti onoga koji je u potrebi znači na sebe svaliti tešku kaznu. U pitanju je opstojnost naroda. Od onih koji su postavljeni da predvode očekuje se, pogotovo u teškim socijalnim uvjetima, da posjeduju sposobnost rasuđivanja i hrabrost preuzeti ispravne odluke”.

U propovijedi se biskup Župan posebno obratio ženama i majkama, te im uputio riječ ohrabrenja, ali i zajedničke nade. “Žene su bile one koje su imale hrabrost pratiti Isusa na križnom putu samilošću i ljubavlju. Žene su bile one koje su se prve osvjedočile o Isusovu uskrsnuću i prve su trčeći javljale radosnu vijest da je Isus živ. Njima se prvima on javio i govorio s njima. Vi ste dakle vjesnice života i radosti. Mi vas danas molimo: nemojte dozvoliti da oni koji su se rugali na križnom putu i na Golgoti i pokazali da ne razumiju baš ništa, nemojte dozvoliti da vas ti i takvi uvjere kako je umiranje i Golgota našeg naroda zadnja riječ za naš narod, da je grob i dobro zapečaćen kamen na grobu naša sudbina. Kada je na Uskrs ujutro anđeo otkotrljao kamen s groba i nastao velik potres, stražari su od straha popadali i postali kao mrtvi. Čuvari i sluge smrti su sami postali mrtvaci, sposobni samo da lažu za dobre novce. Ali vama je anđeo rekao: Vi se ne bojte, nego idite, javite da nije ovdje onaj koga tražite nego je uskrsnuo. Vi ste dokazale da vaša vjera i ljubav oslonjene na Boga otvaraju i najbolje čuvane grobove i da ste u stanju rastjerati sve stražare koji hoće da smrt bude zadnja riječ. Rađanje sve manjeg broja djece, pobačaji, samoubojstva, alkoholizam, velik broj duševno poremećenih osoba, ukazuje na činjenicu da se ne veselimo životu, da ga ne prihvaćamo kao radost već kao teški teret. Potrebna nam je dublja vjera, više nade u budućnost i više ljubavi prema životu”, poručio je biskup Župan, te upitao: “smijemo li se nadati da ćete vi biti vjesnice uskrsnuća našeg naroda i naše Crkve?”.

“Marijo, Gospo Trsatska, mi te molimo, zagovaraj da naše majke i žene dovedu do potpunog ostvarenja ovu našu nadu i molbu. Otčevi i muževi, budite ljudi vjere i hrabri poput svetog Josipa koga sve prijetnje kralja Heroda nisu uspjele slomiti, nego je na koncu bilo onako kako je Josip vjerovao da će Bog učiniti po njemu. Gospo Trsatska, moli za nas da se ponovno ostvari viđenje proroka Ezekijela, da se raspuknu grobovi našeg beznađa te u ovaj narod uđe silina Božjega Duha koji će od naših obamrlih nada i gotovo suhih kostiju učiniti da stane na noge narod pun života, Bogu i tebi vjeran, kao što ti je vjekovima bio”, izrekao je na kraju homilije biskup Župan.

Nakon popričesne molitve riječ zahvale uputio je predsjednik HBK-a zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je zahvaljujući obiteljima istaknuo da su one, kao nositeljice života, nada i budućnost Hrvatske.
Ovo današnje zborovanje pokazuje da ste željni i voljni riječju i primjerom svjedočiti svoju vjeru, te zauzeto i aktivno sudjelovati u društvenom životu, kao i životu i poslanju Crkve. Neka Gospodin Isus koji je dijelio brige i radosti ljudskoga roda, blagoslovi sve vas drage naše obitelji kako bismo u vjernosti i ljubavi bili gorljivi, a u molitvi postojani, te postali ono što vam je po Božjem naumu u činu stvaranja i krsnom preporođenju u sakramentu svete ženidbe planirano i određeno. “Budite najprije ponosni na svoje hrvatske i katoličke korijene, budite vjerni savezu kojim vas je Bog povezao i učio da živite u zajedništvu, te kao prva životna stanica društva budite u službi života i izgradnji Božjega kraljevstva na zemlji”, poručio je nadbiskup Puljić, te je najavio da će se za tri godine Treći susret hrvatskih katoličkih obitelji održati u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu. (ika / gk)

Prije samoga središnjega slavlja održan je pretprogram susreta. Voditelji Maja Šimičić-Roksandić i Marin Miletić, te mons. Zlatko Koren pozdravili su okupljene hodočasnike i uveli ih u bogati program koji je razrađivao temu susreta “Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske”, oko njezinoga središnjeg motiva Nazaretske kućice.
U izgradnji Nazaretske kućice sudjelovala su djeca koja su donijela maketu kućice na prostor održavanja programa, dva viteza Papinskoga svetog Groba Jeruzalemskog koji su čuvali kućicu, zatim zbor mladih Riječke nadbiskupije te orkestar roditelja i djece. U pretprogram je bilo uključeno i osamnaest obitelji iz svih hrvatskih biskupija, te jedna obitelj povratnika iz Australije.
Obitelji su ugrađivali na maketu elemente koji se odnose na stožerne krijeposti: razboritost, pravednost, jakost i umjerenost, zatim na bogoslovne krijeposti: vjeru, ufanje i ljubav, te na Božje zapovijedi. Pet je obitelji izreklo svoja svjedočanstva kako bi ohrabrile i potaknule ostale na življenje krijeposti i vršenje Božjih zapovijedi u svakodnevnici, izgrađujući time svoje obitelji i domovinu. (ika / gk)

O Drugome nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji opširno čitajte i u tiskanome izdanju Glasa Koncila od nedjelje 26. travnja. Već od četvrtka novi je broj dostupan putem interneta na adresi enovine.glas-koncila.hr.