Euharistija je trajni veliki susret čovjeka s Bogom

U podnevnom nagovoru mnoštvu vjernika okupljenih u nedjelju 29. srpnja u Castel Gandolfu papa Benedikt XVI. osvrnuo se na Ivanov opis Isusova čuda o umnožavanju kruha i istaknuo da čuda ne dolaze iz ničega, već našim makar malenim sudjelovanjem.

Isus ne traži od nas ono što nemamo, već nas uči da ako svatko ponudi ono malo što ima, može doći do novih čudesa, rekao je Papa, osvrćući se na dječaka koji je stavio na raspolaganje pet komada kruha i dvije ribe. Bog je u stanju umnožiti sve naše male geste ljubavi kako bismo postali sudionici njegova dara, primijetio je Sveti Otac, opisujući zanos masa zbog toga čuda.

Isus se, poručio je Papa, ne zaustavlja na materijalnim stvarima, on želi nahraniti nadasve onu mnogo dublju čovjekovu glad i žeđ za Bogom. To se čudo zbilo malo prije Pashe te je taj Isusov dar posvemašnje ljubavi usmjeren prema euharistiji. Krist postaje kruh života za ljude. Euharistija je trajni veliki susret čovjeka s Bogom, u kojemu Gospodin biva naša hrana. On nam se daruje kako bi nas u sebi preinačio. To nije euharistijska hrana, koja se pretvara u nas, već smo mi koji s njom bivamo tajnovito izmijenjeni, rekao je Papa i objasnio kako nas Krist hrani ujedinjujući nas s Njime.

Sveti Otac je zaključio svoj nagovor poticajem na molitvu i pothvate kako ne bi nikada nikome ponestalo kruha potrebnog za dostojan život te istaknuo kako neravnopravnosti ne treba uništavati nasiljem, već zajedničkim snošenjem odgovornosti i ljubavlju. (ika / gk)