‘Emanuel’ pobjednik Uskrs festa 2009.

U ukupnoj konkurenciji najbolji su bili mladi iz sastava ‘Emanuel’ iz Velike Gorice. Pobjednička pjesma zove se ‘Najbolji prijatelj’, a njezini autori su Dražen i Domagoj Pavin. Uskrs fest 2009. dobio je svoje pobjednike. U nedjelju navečer u Koncertnoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski’ u Zagrebu u ukupnoj konkurenciji najbolji su bili mladi iz sastava ‘Emanuel’ iz Velike Gorice. Pobjednička pjesma zove se ‘Najbolji prijatelj’, a njezini autori su Dražen i Domagoj Pavin.

Drugo i treće mjesto osvojile su debitantice, obje iz Rijeke, Magdalena Tomić-Mijatović i Maja Tadić. Po izboru izvođača najbolji je bio zagrebački sastav ‘Sve boje ljubavi’, a izdavačka kuća Glas Koncila za najbolji tekst na temu ‘U tvojim rukama’ nagradila je VIS ‘Proroke’ iz Subotice u Srbiji.

Domagoj Pavin, voditelj ‘Emanuela’, u prvim dojmovima za HKR izrazio je ogromno zadovoljstvo. „Osjećaj je u svakom slučaju ugodan. Sve je to lijepo, ima jednu svoju težinu, lijepo je i priznanje, ali i jedan poticaj za dalje“.

Također, rekao je, pobjeda na Uskrs festu je možda nagrada za sav ovaj trud do sada što uključuje osam godina djelovanja na kršćanskoj glazbenoj sceni, dva albuma, te poticaj i za treći album, što prije, ali i što više koncerata i živih nastupa da, kako se izrazio, „popravimo malo situaciju u našoj zemlji što se tiče glazbe“.

Pavin je naglasio i odgovornost koju ova pobjeda nosi. ‘Treba opravdati ovo priznanje’, rekao je.

Na svečanosti dodijele nagrada govorili su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik Odbora HBK za mlade šibenski biskup Ante Ivas i to je upravo ono što najstariji festival kršćanske glazbe kod nas čini osobitim i prepoznatljivim, uz izvrsnu glazbu koja je iz godine u godinu sve bolja.

„Ovih dana kao da se netko trudi unijeti tjeskobu u naše živote“, rekao je predsjednik HBK, te na to i odmah uzvratio: Ali ne damo se. I u tome nam pomaže Uskrs fest i mladi koji nastupaju na festivalu. Dragi mladi, hvala vam na tome i stoga vam čestitam, uskliknuo je nadbiskup Srakić.

Kardinal Bozanić je rekao kako rado dolazi redovito na Uskrs fest jer „osjećam kreativnost mladih kao onih koji su zauzeti u svojoj Crkvi“. Nastavio je: „Osjećam da tragate za istinom.“ Iz mladih zrači ljubav, dobrota, dodao je zagrebački nadbiskup i čestitao im što su oduševljeni Isusom Kristom.

Na kraju je i biskup Ivas uputio zahvalu svima u dvorani i poručio, uz ogroman pljesak odobravanja: „Hvala vam mladi do Neba!“

Nakon sedmogodišnje pauze na Uskrs festu se nastupalo u živo s ‘Uskrs fest orkestrom’, obilježilo se i 30 godina festivala, a kuriozitet je da je od 20 sudionika njih 11 bilo debitanti.

Osobitost je i subotnji program koji je u samo nekoliko godina rezultirao smanjenjem tenzija među natjecateljima, a povećanjem broja prijateljstava.

Uskrs fest 2009. izravno je putem etera prenosio HKR, uz pridružene postaje (Primorski radio, Radio postaja Mir Međugorje, Radio Marija Bistrica, Radio Novi Marof, Radio Mrežnica, Radio Bljesak, te dvije Radio Marije iz Hrvatske i Srbije), dok je izravan televizijski prijenos bio na HRT-u Plus. Organizatori su Odbor HBK-a za mlade i Hrvatski katolički radio. Glavni medijski pokrovitelj je Glas Koncila.

Uskrs fest 2009. medijski su podržali još i: IKA, KTA, Katolički tjednik, Kana, Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, CMC, Ri TV, Televizija Jadran, Narodni radio, Duhovna scena, MojPortal, Mi-list mladih, Postulatura bl. Ivana Merza, Radio postaja Vrhbosna, Radio Trsat, Radio Daruvar, Radio Vukovar, Crkva na kamenu, Zvonik, Zvona, Križ ljubavi, Veritas Magnificat, Katolici na Internetu, Vukovarske novine, Šibenski list i Posavksa hrvatska.

www.hkr.hr