Dubrovnik: Misa zahvalnica za Susret hrvatske katoličke mladeži

 Svečano euharistijsko slavlje kojim su mladi zahvalili za održani Susret hrvatske katoličke mladeži, predvodio je u dubrovačkoj katedrali u utorak 29. travnja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Misnome slavlju, na kojemu su se osjetile radost i zahvalnost za veliki događaj SHKM-a, prisustvovao je velik broj mladih.

Biskup je propovijed započeo jednim poznatim pitanjem: “Gledajući posljednjih mjeseci, a osobito ova 2-3 dana, rastvoreno srce Dubrovnika u svim njegovim dimenzijama, nekako mi se spontano nameće jedno pitanja tamo negdje s početka 90-ih izgovoreno na jednoj polnoćki: 'A đe ovo ima?' Evo doista, đe ovo ima? Ima u Dubrovniku, ima u Dubrovačkoj biskupiji koja je naučila lekciju današnjeg evanđelja: uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca. Od njega smo učili. A on na jednom mjestu kaže: blaženije je davati nego primati!”

Mons. Uzinić iskazao je svoju radost zbog održanoga susreta, te nakon što je mnogima zahvalio, na kraju je ipak izdvojio jednu skupinu: “To su naši mladi, to ste vi, dragi volonteri i volonterke, to ste vi poštovani pripadnici našeg biskupijskog zbora, to je ovaj prekrasni bend”, a govoreći o radosti na misnome slavlju u Gružu, posebno je istaknuo jednu skupnu volontera: “Ima jedna kategorija koja nije to osjetila, to su oni posebno izmoreni i opterećeni. To su oni volonteri koji uopće nisu mogli sudjelovati na misnome slavlju, nego su se mučili s autobusima ili su morali dežurati u dvoranama. Vas osobito želim pozdraviti, vama osobito zahvaliti, vas uputiti na Gospodina”.

Na kraju je biskup najavio i krunu SHKM-a kao znak da se ne želi stati na susretu, nego da se želi nastaviti zajednički hod naprijed: “Mislim da ovaj susret ne možemo završiti u Dubrovniku, povezali smo se s Rimom, mislim da ga trebamo završiti na jednom zajedničkom zahvalnom hodočašću u Rim, pa evo to ono na što vas ja pozivam istovremeno dajući zadaću Vijeću za mlade Dubrovačke biskupije da porade i na tom projektu!”

Nakon misnoga slavlja koje je svojim pjevanjem uljepšao Biskupijski zbor mladih, druženje je nastavljeno u samostanu sv. Klare gdje su organizatori još jednom izrazili svoju neizmjernu zahvalnost volonterima, bez kojih Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku ne bi bio niti zamisliv, a kamoli izvediv. (šz, pr_shkm / gk)