Drugi katehetski susret hrvatske jezične skupine u Rio de Janeiru »Kršćanstvo bez križa je zabluda«

 Molitvom Jutarnje iz Božanskoga časoslova na blagdan sv. Jakova u četvrtak 25. srpnja započeo je u okviru Svjetskoga dana mladih u Rio de Janeiru drugi katehetski susret hrvatske jezične skupine u crkvi sv. Petra u Rio Compridu. Predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za mlade, zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski, svoje je katehetsko izlaganje sudionicima iz Hrvatske i BiH usmjerio na temu “Biti Kristov učenik”.

Predstavivši vjeru kao sastavni dio života, koja treba rasti zajedno s ljudskim i vjerničkim potencijalom, biskup Gorski je istaknuo da kršćanstvo nije filozofija, duhovnost ili moral, nego je put koji se izgrađuje u odnosu prema Isusu Kristu, koji je temelj vjere iz koje nastaje moralni sustav koji oblikuje čovjek život. Često se u našem životu polazi iz obrnute situacije da se iz disciplinskih moralnih načela stvara vjera, rekao je mons. Gorski istaknuvši kako upravo Isus daje primjer vlastitoga života u kojemu pokazuje svoj odnos prema Bogu i prema ljudima, ne stavljajući sebe u središte.

Učenik Kristov je osoba pozvana na Isusovu riječ, koja svakoga dana mora dopustiti da ga riječ Božja preoblikuje, kazao je mons. Gorski ukazavši na povjerenje kao važnu sastavnicu ljudskoga života bez koje se ne može izgraditi iskreni odnos ni prema Bogu, ni prema bližnjemu. Cijeli naš život Božja riječ oblikuje do punine mjere Kristove ako joj to dopustimo, napomenuo je mons. Gorski, kazavši da Božja riječ obasjava ljudski život, otkriva njezinu ljepotu te poziva na obraćenje.

U drugome dijelu svoga izlaganja mons. Gorski se osvrnuo na zahtjevnost Božje riječi koja se često očituje u nošenju križa svakodnevnoga života, prihvaćanju patnje, a nekada i mučeništva, kao istinskoga puta spasenja. Današnji trendovi života uvjeravaju ljude našega vremena kako je moguć samo zdrav i lagodan život, bez muke i patnje, a čak su se i neki religijski pokreti usmjerili na ozdravljenja i iscjeljenja nudeći “instant” zdravlje, kazao je mons. Gorski nadodavši da je to strašna zabluda te da takvo prikazivanje vjere nije kršćanski stav vjere u Isusa Krista.

Kršćanstvo bez križa je zabluda, istaknuo je mons. Gorski pozvavši nazočne da evanđelje prihvate cjelovito: “Lijepo je slušati kad Isus ozdravlja, ali istodobno je to navještaj Getsemanskoga vrta i muke Kristove.” Navevši nadalje nekoliko konkretnih primjera o iskustvu križa i prihvaćanju Boga u vjerničkom životu, mons. Gorski je zapitao nazočne: “Koliko smo spremni umirati za drugoga?”.

Svoja svjedočenja izrekli su zatim Branko iz Sarajeva, Martina iz Istre, Dalibor iz Splita te sedamdeset četverogodišnji don Giacomo Raineri, katehist Neokatekumenskoga puta u Hrvatskoj, koji je biskupu Gorskom ujedno zahvalio na konkretnom govoru utemeljenome u svetopisamskim tekstovima, posvjedočivši da je za njega osobno najveća spoznaja i radost da je “slab, ali ljubljen od Boga”.

Nakon kateheze, biskup Gorski je predvodio misno slavlje, na čijem je početku pozvao na molitvu za poginule i stradale u željezničkoj nesreći u blizini španjolskoga hodočasničkog odredišta Santiago de Compostele. U homiliji, u kojoj se osvrnuo na život sv. Jakova, biskup Gorski je ocrtao mučeništvo kao uzvišeni dar svjedočanstva vjere za Isusa Krista, istaknuvši da progon kršćana i danas postoji, jer statistički gledano, kršćanstvo i danas na svjetskoj razini ima najveći broj stradalih zbog vjere u Isusa Krista i odanosti njegovim idealima. (np, gk)

Kateheze se u Rio de Janeiru i okolici održavaju na tridesetak jezika i na tristotinjak mjesta. U gradu su u određenim župama okupljališta na kojima se biskupi katehisti u jutarnjim satima okupljaju i iz kojih odlaze u mjesta kateheza. Dvadesetak biskupa katehista, među kojima i biskup Gorski, okupljaju se u župi sv. Franje Ksaverskoga u četvrti Tijuca, u kojoj župnik Jose Li Guozhong uz pomoć svojih brojnih volontera organizira sve što je potrebno kako bi mogli doći do svojih odredišta. Osim kateheza u gradskim četvrtima, biskupi putuju u rubne gradske župe ili izvan Rio de Janeira u sirotinjske četvrti, koje se nazivaju “favele”.

Slovački biskup mons. Tomaš Galis održava kateheze za tristotinjak slovačkih sudionika Svjetskoga dana mladih u faveli Madureira, do koje treba svakodnevno putovati barem dva sata. U Madureiri se nalazi crkva Sv. Groba, jedina u cijelom Brazilu s tim patronom župe, koja već desetljećima nije obnavljana. Kako zadnja dva dana pada kiša, a kažu domaćini da takva nije padala već dvadesetak godina, u Madureiri barake prokišnjavaju na sve strane. Prvoga dana kateheza nije uopće bilo struje u Madureiri, kaže mons. Galis, ali ističe da je to njegovim mladima neprocjenjivo životno iskustvo koje će zapamtiti za cijeli život.

Sudionici Svjetskoga dana mladih dobivaju u župama na području gdje su smješteni pakete s hranom, a sa svojom “hodočasničkom” karticom u raznim prehrambenim objektima u gradu mogu uzeti tople obroke. (np, gk)