DOSH LEE – pobjednici 13. HGF – Zabok

13. HGF-Zabok je završen. Od 10. do 13. lipnja u Zaboku je u 4 dana na 3 pozornice nastupilo više od 40 bendova. Uz 20 finalista u konkurenciji izabranih od strane stručnog
žirija, nastupili su i brojni gosti: Vatra, Lollobrigida, Zadruga, Drugi način, Gretta, Tak, Spoonleaf, Fighting Fish, Noxin te prošlogodišnji pobjednici Valungari.

U 4 festivalska dana kroz 13. HGF je prošlo više od 3000 posjetitelja za koje se brinulo 20 organizatora, 12 međunarodnih volontera i 15 volontera iz zabočke gimnazije. Bilo je to nedvojbeno najveće finale jednog domaćeg demo festivala.

Pobjednik 13. HGF-Zabok je zagrebački punk-funk alter rock satav DOSH LEE koji su uvjerljivo pobjedili s najviše bodova po ocjeni stručnog žirija u sastavu: Ivan Dečak (Vatra/HGU), prof. Nikola Santro (ex Haustor), Goran Korać (HGF), Udruga Mraz (organizator/kolektivno) i Siniša Bizović (predsjdnik žirija/Spona). Zbog izuzetno visoke kvalitete ovogodišnjeg finala – ne zaboravimo da je 20 finalista izabrano između 224 prijavljena demo sastava – stručni žiri je izabrao još dva dodatna sastava u pobjedničku trojku.

To su Prophaganda i Luft. Sve glavne nagrade dakako pripadaju
apsolutnom pobjedniku Dosh Lee, no na festivalu Barufi nastupt će Prophaganda, a na
Velikoj rock eksploziji Luft. Na promotivnom singlu će se naći sva tri benda.

HGF demo nagrade 2009

Uz “Kamen temeljac” koji svake godine kao najbolja demo grupa sezone dobije pobjednik HGF finala, ove su godine po prvi puta organizatori HGF-a odlučili dodjeliti nekoliko nagrada pojedincima i institucijama za sustavan rad na promociji demo glazbe i demo izvođača. Tako su ove godine “HGF demo nagradu 2009” dobila 4 slavodobitnika: Berislav Tonc – Lega, Ivica Duspara, Klub Sax! i Damir Tiljak.

1) Za osobni doprinos razvoju i unapređenju demo scene u sezoni 2008/2009 u vidu pokretanja i uspješnog organiziranje dva “Zaprešić demo festivala” – HGF demo nagradu je dobio Berislav Tonc – Lega. Berislav Tonc – Lega rođen je 1969. godine u Osijeku. Od 1980. svira gitaru, komponira i svira u nekoliko bendova. U Zaprešić se doseljava 2003. godine gdje s nekoliko entuzijasta kroz udrugu “Art scena” vodi “Demo festival Zaprešić” koji bi slijedeće godine trebao prerasti u međunarodni demo festival.

2) Za sobni doprinos razvoju i unapređenju demo scene u sezoni 2008/2009 u vidu organizacije već dvije sezone kontinuiranih “Novi zvuk” večeri u klubu Sax – HGF demo nagradu je dobio Ivica Duspara. Ivica Duspara u glazbi je od 1984. godine. Do 1991., punih 7 godina bio je član popularnog satava Majke. 1993. je osnovao bend Matchless Gift s kojima izdaje 4 albuma. Osnivač je “Sajma glazbe”, prvog glazbenog izložbeno-zabavnog programa kojeg organizira i producira od 2005. do 2008. godine na Zagrebačkom velesajmu. Stalno je zaposlen na Hrvatskoj televiziji gdje radi već 14 godina. Od 2007. godine bavi se novom hrvatskom demo scenom te je organizator demo večeri “Novi zvuk” u Sax-u. Ovih dana izlazi prvi CD album “Novi zvuk” čiji je urednik i izvršni producent.

3) Za doprinos hrvatskoj demo sceni u sezoni 2008/2009 u vidu kontinuiranih “Novi zvuk” demo večeri utorkom, HGF demo nagradu dobio je Klub Sax!. Klub Sax! je jedan od najpopularnijih zagrebačkih klubova. U protekle se dvije sezone profilirao u najaktivniji zagrebački demo klub zbog iznimno uspješnih večeri utorkom pod imenom “Novi zvuk”. U dvije sezone u skoro 80 večeri u Sax-u je sviralo više od 250 demo izođača. Zaista respektabilna brojka.

4) Za životni doprinos hrvatskoj demo sceni u vidu dugogodišnjeg “van struje” novinarskog rada na promicanju domaće demo scene i alternativne kulture – HGF demo nagradu dobio je Damir Tiljak. Damir Tiljak se od 1984. kada je na “Radiju 101” pokrenuo emisiju “Van struje” kontinuirano dugi niz godina bavio domaćom i stranom demo te alternativnom scenom. Tekstove je objavljivao u Studentskom listu, Vjesniku, Oku, Poletu, Quorumu, a bio je i jedan od urednika neprežaljenog glazbenog časopisa Heroina. 1989. emisiju “Van struje” pokrenuo je na lokalnoj zagrebačkoj TV postaji Z3 da bi istu emisiju dvije godine kasnije prebacio na Hrvatsku televiziju. Tijekom dugogodišjeg novinarskog rada surađivao je i s inozemnim radio postajama i magazinima od kojih je svakako najpoznatiji britanski časopis Melody Maker.