Dodjela diploma o postignutoj svećeničkoj spremi

Kardinal Bozanić đakonima: Gradite i budite znak jedinstva, zajedno u Kristu

“Dragi đakoni, mi ne možemo svijetu konkurirati u buci, nego samo onime što je specifično naše, što čovjeku može dati samo Crkva i što je Crkva primila od svojeg utemeljitelja Isusa Krista” – poruka je to koju je na kraju svečanosti dodjele diploma o postignutoj svećeničkoj spremi okupljenim đakonima, odgojiteljima i njihovoj rodbini i prijateljima uputio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Na početku svečanosti održane u ponedjeljak 6. lipnja u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu, voditelj Đakonske pastoralne godine (ĐPG) dr. Tomislav Markić podsjetio je da je od početka provođenja programa 2002./2003. ĐPG završilo 153 đakona zagrebačke nadbiskupije te biskupija varaždinske, sisačke, bjelovarsko-križevačke, kao i raznih redovničkih zajednica. Godinu 2010./2011. završila su 23 đakona.

Voditeljica Centra za prirodno planiranje obitelji i predavač na ĐPG-u prof. Kristina Pavlović osvrnula se na ĐPG iz perspektive predavača te je istaknula važnost povezivanja i suradnje svećenika i vjernika laika. Posebno je upozorila na važnost okupljanja mladih obitelji.

U drugom se izlaganju Mario Migles, dekan i župnik župe sv. Lovre u Petrinji i sv. Bartola u Hrastovici, osvrnuo se na Đakonsku pastoralnu godinu iz perspektive župnika-mentora. Kratko je predstavio strukturu župa i pastoralnih potreba rekavši da je đakon u takvoj sredini od velike pomoći.

Diplome o postignutoj svećeničkoj spremi uručio je kardinal Josip Bozanić. “Vi ste znak zajedništva, zajedništva u svetom redu, neka ova povezanost traje, jer zajedno u Kristu možemo vršiti ono poslanje koje se očekuje od našeg zvanja”, rekao je kardinal.

Osvrćući se na pohod pape Benedikta XVI. zagrebački je nadbiskup odao priznanje svećenicima koji se angažiraju u pastoralu mladih te potaknuo đakone da se uključe u pastoral mladih ali da im uvijek u središtu bude Isus Krist.

“Biti pozoran na čovjeka i ostati čovjek kršćanske savjesti to vam želim uoči vašeg ređenja, a vaše svećeništvo neka bude sretno i blagoslovljeno”, rekao je na kraju nadbiskup Bozanić.

U ime đakona riječ zahvale uputio je Tomislav Hačko. Svoju riječ potom su uputili don Čedomil Šupraha, rektor Nadbiskupijskog sjemeništa “Zmajević” u Zadru i izaslanik zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, sisački biskup mons. Vlado Košić i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. (tuzg / ika / gk)

Diplome o postignutoj svećeničkoj spremi primili su sljedeći kandidati za svećenički red:
– za Zagrebačku nadbiskupiju Dragutin Gereci, Tomislav Hačko, Josip Horvat, Nikola Jurković, Mario Pavić i Ivica Šturlić.
– za Zadarsku nadbiskupiju Slavko Ivoš, Roland Jelić, Darko Marušić i Tomislav Planinić;
– za Varaždinsku biskupiju Ivica Cujzek, Hrvoje Damiš i Dario Paviša;
– za Sisačku biskupiju Ivan Faletar i Janko Lulić;
– za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda fra Petar Horvat, fra Marko Pustišek i fra Josip Soldo;
– za Hercegovačku franjevačku provinciju Uznesenja BDM fra Željko Barbarić i fra Branimir Novokmet;
– za Hrvatsku provinciju sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Zlatko Vlahek;
– za Hrvatsku kapucinsku provinciju sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Željko Cestar
– za Hrvatsku salezijansku provinciju sv. Ivana Bosca Filip Tomić.