Dodijeljena priznanja zaslužnim djelatnicima i suradnicima Glasa Koncila

Probuditi gluhoću i ozdraviti sljepoću u Hrvatskoj

 Misnim slavljem i dodjelom priznanja djelatnicima i suradnicima Glasa Koncila u Svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici u subotu 26. listopada nastavljena je proslava pedesete obljetnice izlaženja tog katoličkog lista.

Euharistiju je u kapeli sv. Petra predvodio dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. Tonči Matulić, u suslavlju s urednikom i v.d. ravnatelja Glasa Koncila mons. Ivanom Miklenićem te dugogodišnjim suradnicima Glasa Koncila dr. Josipom Šimunovićem i dr. Josip Sabolom.

U pozdravnoj riječi mons. Miklenić je pozvao okupljene djelatnike, suradnike i njihove obitelji da u euharistiji iskreno zamole Boga pomoć kako bi djelo Glasa Koncila ne samo živjelo, već i još bolje služilo Kraljevstvu Nebeskom, Crkvi u povijesnom hodu i hrvatskome narodu.

Na početku misnog slavlja predvoditelj dr. Matulić je pozvao okupljene da misa u svetištu Majke Božje Bistričke, “pod Marijinim skutima, uistinu bude naša zahvalnost Bogu za sve čime nas je obdario minulih 50 godina i neka bude naša spremnost i dalje služiti Bogu po Crkvi u Glasu Koncila, da budemo radosni navjestitelji one iste radosti koju smo primili po vjeri evanđelja Božjega”.

U prigodnoj homiliji dr. Šimunović iznio je osobne dojmove o Glasu Koncila, uvjeren kako će skorašnji znanstveni simpozij (25. studenoga, op.a.) dati dobre rezultate o onome što je Glas Koncila činio u povijesti. Istaknuo je važnost zahvalnosti i dobroga pamćenja što je ideja o osnivanju Glasa Koncila postala stvarnost.

“Kada čujem Glas Koncila, prisjetim se događaja koji je obilježio i koji obilježava novu povijest Crkve. Nisam se rodio kada je blaženi, a uskoro i sveti papa Ivan XXIII. usudio učiniti nešto za novo lice Crkve, kada je Drugi vatikanski sabor smjestio u zoru novoga doba za čovječanstvo i Crkvu. Uz sve članke, studije, knjige o sigurnom kompasu i velikoj snazi za uvijek potrebnu obnovu Crkve sve više volim pročitati požutjele stranice Glasa Koncila neprocjenjivih vrijednosti koje odišu blizinom spomenutog sabora”, kazao je propovjednik, prisjetivši se svih koji su utkali život, rad, znanje, vrijeme i mnogo toga da glasilo, kao i ostali sadržaji, odzvanjaju Lijepom našom, ali i mnogo šire.

“Kada čujem Glas Koncila onda znam da ću u njemu otkriti bogatstvo i mnoštvo lica Crkve čiji sam član. Otkrit ću njezine dane, kako živi, što slavi, čemu se raduje, što razmišlja, za što se bori i tako nalazim potvrdu da je Crkva ipak živi organizam”, nastavio je dr. Šimunović, spominjući “glas koji ne želi šutjeti i biti u tišini nego, dapače, biti glasan da probudi gluhoću i ozdravi sljepoću onih koji ne bi trebali biti gluhi i slijepi za sve ono što se događa u domovini koju zovemo našom Hrvatskom”.

“Kada čujem Glas Koncila, onda ne pomislim samo na zgradu, glasilo, knjige, slikovnice, projekte, nego na bogatstvo ljudi koji čine živim Glas Koncila danas”, naveo je dr. Šimunović, ističući Mali koncil kao nerazdvojnog prijatelja s kojim je rastao kroz djetinjstvo, a kasnije postao trajni suradnik.

Dr. Šimunović poželio je Glasu Koncila dug život, kako bi i dalje bio prepoznatljiv u prostoru i vremenu, da ondje gdje jest učini što može s onime što ima. (tš, gk)

Nakon misnog slavlja uslijedila je dodjela priznanja djelatnicima i suradnicima za vrstan rad i kreativan doprinos Glasu Koncila te za dugogodišnje sustavno pridonošenje kvaliteti djelovanja Glasa Koncila. Priznanja su primili: Stjepan Androić, Zvonimir Atletić, Tanja Baran, Verica Blažinić, Pavao Brajša, Zdenko Galić, Darko Grden, Domagoj Grečl, Marija Grubač, Đurđica Ivanišević Lieb, Ante Javor, s. Nives Kuhar, Danijel Labaš, Danijel Lončar, Boris Makovšek, Tonči Matulić, Marko Olenković, Goran Papić, s. Dragutina Perić, Zlatko Petanjek, Srećko Puntarić, Silvio Ros, Josip Sabol, Alma Sabolić-Holiček, Marija Samardžija, Dragica Šantić, Josip Šimunović, Ljubica Šurina, Sonja Tomić, Valerije Vrček i Darko Zloušić.