Djelotvoran odgovor na potrebe obitelji i pojedinaca

U sklopu pružanja usluga institucionalne skrbi tijekom prošle godine Caritas Zagrebačke nadbiskupije (CZN) osigurao je smještaj, skrb i njegu različitim kategorijama korisnika, a zadnjeg dana prošle godine u Caritasovim je kućama bio smješten 191 korisnik, proizlazi iz godišnjeg izvještaja CZN-a.

Karitativnim službama i projektima CZN nastojao je odgovoriti na potrebe obitelji i pojedinaca, pomažući im u svladavanju svakodnevnih poteškoća i problema s kojima se suočavaju. U vidu savjetodavnog rada socijalne službe stručnu i savjetodavnu pomoć primilo je 8105 obitelji, a u obiteljskom savjetovalištu pruženo je 865 tretmana kojima je obuhvaćena 301 osoba.

Caritas je kroz skrb za beskućnike osigurao 24-satni besplatni smještaj, prehranu i skrb za 72 beskućnika te besplatan smještaj za 263 roditelja čija su djeca na liječenju i terapijama u zagrebačkim bolnicama u kući u Vukomercu.

U program socijalizacije osoba s invaliditetom šest osoba s invaliditetom u radionici je tijekom godine izradilo više tisuća unikatnih proizvoda te su sudjelovali na svim značajnijim događanjima i izložbama vezanim za osobe s invaliditetom u gradu Zagrebu.

Karitativnom skrbi za starije, nemoćne i bolesne osobe u njihovoj kući bilo je obuhvaćeno 80 stalnih i 40 povremenih korisnika te je kroz 12.114 radnih sati obavljeno 4569 terenskih posjeta starijim osobama.

Caritas je pružao financijsku i materijalnu pomoć. Tako je jednokratnom novčanom pomoći pomogao 487 obitelji s iznosom od 514.158,61 kn, a podjelom pomoći u naravi (hrana, odjeća, obuća, namještaj i drugo) tijekom 2011. godine ukupno je podijeljeno pomoći u protuvrijednosti od 10.456.197,00 kn.

U suradnji s trgovačkim lancem Lidl Hrvatska d.o.o. obuhvaćeno je 2.166 socijalno ugroženih obitelji. Putem tog projekta tijekom 2011. podijeljena je pomoć u protuvrijednosti od 2.709.682,06 kuna. K tomu, 687 socijalno ugroženih obitelji primilo je pomoć u odjeći i obući preko Caritasove podružnice u Dubravi (pojedina obitelj pomoć koristi 3-4 puta godišnje).

Posudbom bolesničkih kreveta i ortopedskih pomagala Caritas je pomogao obitelji koje u kući imaju bolesnog člana obitelji. Posuđeno je 82 bolesnička kreveta, 64 invalidskih kolica, 22 para štaka, 92 hodalice i dvoja elektro-motorna invalidska kolica.

Tijekom godine na mjesečnim susretima sudjelovalo je 130 osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji. U povodu obilježavanja svjetskog Dana bolesnika organiziran je posjet i darivanje starijih, nemoćnih i bolesnih osoba u njihovim domovima na području gradskih četvrti Podsused – Vrapče i Stenjevec. Na fašničkim susretima sudjelovalo je 200 djece i 150 osoba s invaliditetom. U povodu Majčinog dana 200 majki su na svečanom programu darivane prigodnim darovima.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije bio je organizator i 43. hodočašća bolesnih, starijih i nemoćnih te medicinskog osoblja grada Zagreba u nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Na hodočašću je sudjelovalo oko tri tisuće vjernika.

U svim tim aktivnostima pored djelatnika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije bila su angažirana i 273 volontera iz zemlje i inozemstva koji su tijekom 2011. godine Caritasovim korisnicima darovali 19.708 volonterskih sati rada. (ika / gk)