Djela Ivana Pavla II. izraz dubine i istinitosti njegova odnosa s Bogom

Odobravanjem dekreta o čudu po zagovoru sluge Božjega pape Ivana Pavla II. otvara se put njegovoj beatifikaciji. Crkva priznaje da je Karol Wojtyla živio uzornim kršćanskim životom, da je prijatelj i zagovornik koji pomaže narodu na putu obraćanja Bogu i da ga sretne, istaknuo je o. Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice i Vatikanskog radija, u uvodniku informativnoga tjednika Octava Dies Vatikanskog televizijskog centra.

Ma koliko bila izvanredna njegova djela, ona danas ne privlače toliko našu pozornost koliko njihov duhovni izvor, njegova vjera, nada i ljubav. Hvalevrijedna su djela jer su izraz dubine i istinitosti njegova odnosa s Bogom, njegove ljubavi prema Kristu i svakomu čovjeku, počevši od siromašnih i slabih, njegova sinovskog odnosa s Majkom Isusovom. Prisjećamo ga se dakle zadubljena u molitvu, željna da slavi i naviješta Isusa, ljudskog spasitelja i otkupitelja, prisjećamo se njegovog nastojanja da ga upoznaju i zavole mladi i cijeli svijet, njegovog ophođenja s bolesnima i trpećima, njegovih posjeta narodima željnima hrane i pravde, u njegovu strpljivom i istinskom osobnom trpljenju, u bolesti življenoj po vjeri, pred Bogom i pred svima nama, istaknuo je ravnatelj Tiskovnoga ureda..

Njegov su život i pontifikat bili ispunjeni željom da svijet u kojem je živio upozna – a to je svijet naše dramatične povijesti na prijelazu iz jednoga u drugo tisućljeće – utješnu i zadivljujuću veličinu Božjega milosrđa, koje je toliko potrebno današnjem svijetu. Stoga smo posebno radosni što će biti svečano proglašen blaženim upravo na blagdan kada cijela Crkva, jer je on tako želio, upravlja svoj pogled i molitvu Božanskom milosrđu, zaključio je Lombardi. (ika / gk)