Đakovo: Pomoć Zaklade »Dr. Nikola Dogan« učenicima i studentima

 U Metodovoj dvorani Svećeničkog doma u Đakovu korisnici Nadbiskupijske zaklade “Dr. Nikola Dogan” primili su u subotu 21. prosinca odluku o dodjeli novčanih sredstava iz te zaklade osnovane za pomoć učenicima i studentima Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije.

Materijalnu pomoć tijekom deset mjeseci školske ili akademske godine primat će 12 osnovnoškolaca, 25 srednjoškolaca i 37 studenata.

Korisnike je pozdravio i o Zakladi govorio njezin upravitelj Ivica Rebić, istaknuvši kako cilj Zaklade nije samo dodjela novčanih sredstava, nego poticanje korisnika Zaklade da se, prema svojim mogućnostima, uključe u redoviti pastoral svojih župnih zajednica, kako bi svojim talentima pridonijeli kvalitetnijem životu zajednice u kojoj žive. Podsjetio je kako je prošle godine stiglo 99 zamolbi, a sredstva su dobila 52 stipendista, za što je utrošeno 190 tisuća kuna. U ovoj je godini pristiglo čak 288 zamolbi, a sredstva, ukupno 256 tisuća kuna, bit će podijeljena na 74 stipendista.

“Zahvalnost dugujemo osnivaču Zaklade, nadbiskupu u miru Marinu Srakiću i sadašnjem nadbiskupu Đuri Hraniću, koji nas prate i pomažu da ova zaklada ne bude samo prezentirana u javnosti, već svojim odlukama odobravaju određena sredstva. Zahvaljujemo i svećenicima koji jedan dio ostavštine ostavljaju u fond Zaklade, ali i svim anonimnim i drugim donatorima”, rekao je Rebić.

Kako bi promovirali Zakladu i javnosti pokazali njezinu svrhu, osnovan je projektni tim, koji će djelovati na razne načine. Među ostalim, nastojat će kod mladih ljudi probuditi osjećaj solidarnosti, u župnim zajednicama postići da one solidarno, kao kućna Crkva, djeluju kao animatori i promotori Zaklade. U cilju promoviranja u pojedinim župama organizirane su radionice, kako bi volonteri u župnim Caritasima bili promotori Zaklade, a sam projekt predstavljen je u brojnim medijima. Projektni tim Zaklade osmislio je novi projekt – “Jedan novčić – zalog za našu budućnost”, koji je i predstavljen nazočnima.

Nadbiskup Đuro Hranić podsjetio je na put osnivanja Zaklade te kako je prvi svoja sredstva oporukom ostavio prof. dr. Nikola Dogan, generalni vikar tada Đakovačke i Srijemske biskupije, kanonik i prvi dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, po kojemu je Zaklada i dobila ime.

Mons. Hranić je zahvalio Caritasu i ravnatelju Ivici Rebiću koji se trude promovirati Zakladu i pronaći sredstva. Biskupija pridonosi prema svojim mogućnostima, a kriterij nije izvrsnost učenika, već želja Nadbiskupije da bude bliska onima koje život ne štedi, istaknuo je nadbiskup, izražavajući žaljenje što sredstva nisu mogla biti dodijeljena svima.

“Koliko može – putem ove Zaklade, brojnih jednokratnih pomoći, Caritasove Pučke kuhinje i Doma za beskućnike u Osijeku – Nadbiskupija nastoji pomagati, i osjećam kako je to kap u moru potreba, jer različita znanstvena i objektivna istraživanja pokazuju kako je Slavonija, dakle i područje naše Nadbiskupije, najsiromašniji dio Hrvatske”, rekao je nadbiskup Hranić, dodajući kako se nada da će do ljeta biti osposobljena Pučka kuhinja u Slavonskom Brodu, a započet je i projekt otvaranja Pučke kuhinje u Vinkovcima.

“Volio bih da ovu pomoć prvenstveno doživite kao izraz naše ljudske i kršćanske blizine. Želimo vam pokazati da niste sami, da smo uz vas i osjećamo s vama”, rekao je nadbiskup. Potom je, u ime prisutnih svećenika, generalnog vikara Ivana Ćurića, te u ime nadbiskupa u miru Srakića i svoje osobno ime, svima poželio sretan Božić, sklad, međusobnu podršku i razumijevanje unutar obitelji, kako bi uspjeli prebroditi sve probleme.

Nadbiskup je zatim svima pojedinačno uručio odluku o dodjeli sredstava, a svoj su obol pjesmom dali članovi Zbora mladih volontera “Amadea”. (ika / gk)