Đakovo: Nadbiskup Srakić predvodio bogoslužje Cvjetnice


Svečanom procesijom kroz đakovačku katedralu Sv. Petra započelo je 28. ožujka bogoslužje Cvjetnice i Nedjelje muke Gospodnje koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Marin Srakić.

Blagoslovivši maslinove grančice, nakon pjevanog izvještaja muke po Luki nadbiskup Srakić je istaknuo suprotnosti današnjih spomen-obreda ali i cijeloga Isusova života te naglasio da je oživljavanje spomena Isusova ulaska u Jeruzalem za kršćansku zajednicu obnova vjere u otajstvo Krista, u živo i uvjereno klicanje Kristu u čast, priznanje da je on naš Kralj i Spasitelj.

“Trijumf Isusa Krista i kršćanina povezan je s prihvaćanjem križa. Razmišljanje o povijesti Isusove muke mora nas učvrstiti u nadi u oproštenje i u vječnu slavu našega Uskrsnuća, a isto tako mora nam pomoći izabrati isti put Isusov i danas, koji je često put prema Kalvariji, kroz Kalvariju, redovito kroz smrt, a onda po njoj i u uskrsnuće”, kazao je mons. Srakić.

Nadbiskup je istaknuo nekoliko trenutaka muke Isusove, poput prijateljstva koje Isus ističe na posljednjoj večeri sa svojim apostolima, tjeskobe u Getsemanskom vrtu, izdaje od strane onoga koga je Isus izabrao u apostolski zbor, trenutak suda u kojemu Isusa osuđuju ljudi grešnici i trenutak razapinjanja između dva razbojnika između kojih je najveći razbojnik – Isus, koji u svome poniženju obećava jednome razbojniku Kraljevstvo nebesko. Prijatelji Isusa pokapaju u novi grob i tu možda u određenoj tjeskobi iščekuju Uskrsnuće, rekao je nadbiskup Srakić i nastavio: “Na Isusu se trebala ispuniti ona proročka riječi 'I bi ubrojen među zločince', što je o njemu pisao šest stoljeća prije velik prorok Izaija. Sv. Luka nije se zaustavio na toj činjenici, nego ističe Isusove riječi 'Oče, oprosti im jer ne znaju što čine'”.

Homiliju je mons. Srakić zaključio pozivom vjernicima da stanu na Isusovu stranu: “Nastojmo svojim životom stati na stranu Isusa koji je, kako će napisati evanđelist, prolazio ovom zemljom čineći dobro, gdje god je to moguće. Malo sitno dobro, nismo pozvani da činimo velika djela, da potpisujemo međunarodne ugovore, da skrećemo povijest ovoga svijeta, pozvani smo da damo svoj mali sitni doprinos, mali kamenčić u mozaik Božjega djela.” (ika / gk)