Dani kotorvaroških Hrvata

Kotor Varoš, (IKA) – I ove godine su za blagdan Uznesenja BDM, zaštitnice župe Sokoline i za blagdan svetog Roka u župi Kotor Varoš u BiH iz cijelog svijeta stigle tisuće prognanih kotorvaroških Hrvata.

Uoči Velike Gospe večernje koncelebrirano euharistijsko slavlje u Sokolinama predvodio je podmilački župnik fra Zoran Mandić. Među mnoštvom hodočasnika najbrojniji su bili mladi iz župe Podmilačje kod Jajca, njih više od stotinu. Pješačeći sedamdeset kilometara – a neki su stalno putovali bosi – pod vodstvom župnog vikara fra Vinka Jelušića prešli su planinu Ranče, duboki kanjon rijeke Ugra i južne obronke planine Vlašić. Nakon mise, dvadeset nogometnih ekipa odigralo je u Zabrđu noćne nogometne utakmice. Pobijedila je ekipa “Kloštar Ivanić” iz istoimenog mjesta.

Na blagdan Uznesenja jutarnju misu u Sokolinama predvodio je župnik fra Marko Bandalo, a veliko pučko euharistijsko slavlje predvodio je Kotorvarošanin i prošle godine zaređeni biskup biskupije Trumsö u Norveškoj mons. Berislav Grgić.

Poslije pučke mise, odmora i okrjepe, raseljeni Kotorvarošani krenuli su prema sedam kilometara udaljenom središtu Kotor Varoša, a odatle prema još tri kilometra udaljenom Rokovu groblju i prema svojim selima od kojih mnogih više jednostavno nema, kao ni cijele župe Sokoline. Koncelebriranu misu uočnicu na Rokovu groblju predvodio je fra Juro Tokalić, misionar u Keniji u Africi.

Na blagdan sv. Roka jutarnju misu predvodio je sokoljski župnik fra Marko Bandalo, a pučko koncelebrirano euharistijsko slavlje biskup Berislav Grgić koji je izrazio veliku radost što je došao na Rokovo groblje u čijoj blizini je rođen. Istaknuo je svoje duboko uvjerenje da će to sveto mjesto i zavjeti dolaska u njega kod svih Kotorvarošana trajno ostati i opstati.

Kao i na misama uočnicama u Sokolinama i na Rokovu groblju, te na blagdanskoj pučkoj misi u Sokolinama i na blagdanskoj pučkoj misi na Rokovu groblju koncelebriralo je po petnaestak svećenika rođenih u Kotor Varošu. Iz Jajca je stiglo nekoliko autobusa hodočasnika. U misi je sudjelovalo više tisuća raseljenih kotorvaroških Hrvata. Među njima je bilo desetak redovnica rođenih u župama Kotor Varoša. U misnom slavlju sudjelovali su Davorin Čordaš, dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda i dopredsjednik općine Kotor Varoš Ilija Marić, te savjetnik načelnika općine Dragan Juričević. Na kraju misnog slavlja župnik fra Anto Šimunović je upoznao nazočne s obnovom u ratu stradalih crkvi i drugih crkvenih objekata. “Posebno molimo Gospodina Boga za žrtve ovog našeg kraja, koje, vjerujemo, nisu, ne mogu i ne smiju biti uzaludne”, rekao je župnik Šimunović.

Nakon mise priređen je zajednički ručak. Župnik fra Anto Šimunović u znak zahvalnosti darovao je srebrenim nitima izvezenu kotorvarošku župnu crkvu Male Gospe biskupu Berislavu Grgiću, Davorinu Čordašu i načelniku Kneževiću, a Dragan Juričević savjetnik načelnika općine, uručio ju je nekadašnjem župniku fra Peri Karajici. Vezove je izvezla domaća redovnica Željka Zeba. Za što uspješniju proslavu Gospojine u Sokolinama i Rokova na Rokovu groblju, župnicima fra Marku Bandalu i fra Anti Šimunoviću svesrdno su pomagali članovi udruge “Sv. Rok” iz Kotor Varoša i “Udruge raseljenih Hrvata kotorvaroške doline” iz Požege.

U popodnevnim satima odigran je nogometni turnir u selu Podbrđe. Sudjelovalo je deset ekipa. Pobijedila je ekipa “Dinamo” sastavljena od raseljenih Podbrđana.

U Kotor Varošu prije rata živjelo je oko dvanaest tisuća Hrvata koji su u ratu protjerani sa svojih ognjišta. Potom im je sve uništeno. Mnoga sela jednostavno su nestala. Nestala je i cijela župa Sokoline u kojoj nitko više ne živi. Sve tri župe crkve i župne kuće bile su uništene. Franjevci su ih uspjeli obnoviti. Sada je u Kotor Varošu samo oko četiri-pet stotina Hrvata i to uglavnom starijih. Ratne traume ostavile su teške posljedice u srcima i dušama prognanih kotorvaroških Hrvata koji se žele vratiti u Kotor Varoš. Za njihov povratak potrebna je još veća ekonomska i politička sigurnost, a dobra suradnja kotorvaroških župnika franjevaca i općinskih vlasti hrabri i budi nadu.