Dani biskupa Srećka Badurine

O kršćanskim i moralnim vrednotama

slika

Članovi Hrvatskoga katoličkog društva prosvjetnih djelatnika “Biskup Srećko Badurina” prigodom deset godina djelovanja organizirali su manifestaciju “Dani biskupa Srećka Badurine” u petak i subotu, 18. i 19. rujna. Na Trgu Ivana Pavla II. kroz niz predavanja, koncerata i filmskih projekcija građanima Šibenika predstavi su kršćanske i moralne vrednote.

Prvog dana dr. John Vice Batarelo i dr. Stjepo Bartulica, održali su izlaganje pod nazivom “Tradicija, stabilnost, vrjednote = konzervativan” i pritom predstavili knjigu “Politika razboritosti” Russella Kirka, američkog teoretičara konzervatizma dvadesetoga stoljeća. U razgovoru koji je moderirao dopredsjednik HKDPD-a “Srećko Badurina” Hrvoje Zekanović, Batarelo i Bartulica objašnjavali su o ispravnost i nepogrešivost konzervativnog političkog gledišta i kršćanskih vrednota, te zagovarali što slobodniju tržišnu utakmicu, što manje poreze i što manju administraciju, utjecaj države na ekonomiju, socijalu i društvene procese uopće.

U dosta ležernijem tonu u nastavku večeri bili su mladi Splićani iz katoličke inicijative “Hrvatsko nadzemlje”. Kroz skečeve i film progovorili su o aktualnim pitanjima iz Crkve i društva. Kako su u najavi istaknuli, oni se bave kreativnom evangelizacijom, nastali su prije pet godina s ciljem da pokažu svijetu što katolici jesu – mladi ljudi koji se znaju i te kako zabavljati, ali isto tako ispunjavaju svoj život smislom koji im je pokazao Isus Krist. Večer je zaključena koncertom VIS-a Izidor iz Splita.

Drugog dana komunikolog i novinar Ante Lučić govorio je na temu “Mediji, komunikacija i Crkva”. Upravo doba Facebooka i drugih društvenih mreža Crkva bi trebala strateški iskoristi na način da kratkoročne taktike postanu dugotrajne. Medijima je najlakše govoriti protiv Crkve jer im to podiže čitanost, a Crkva se tome ne može pravovremeno i kvalitetno oduprijeti konzervativnim pristupom. Vrijeme da počne pratiti trendove, da poradi na PR-u, a u tom smislu sve više u te aktivnosti uključi i vjernike svjetovnjake, poručio je Ante Lučić. Naglasio je kako su upravo Dani biskupa Srećka Badurine jedan od primjera u kojem bi smjeru komunikacija o kojoj govori trebala polako i sigurno ići.

U nastavku programa prikazan je film “Magnum crimen 1945.” Riječ je o filmu koji govori o Bleiburškoj tragediji i velikom zločinu koji se u svibnju i lipnju 1945. dogodio nad hrvatskim narodom. Film je predstavila producentica filma Ksenija Abramović. Govorila je i o projektu Laudato TV-a. Šibenčanima je kazala kako na Božić kreće emitiranje. Zamolila ih je za molitvenu potporu u stvaranju Laudato TV-a. Program “Dana biskupa Srećka Badurine” završio je koncertom klape Bunari iz Vodica. (ika / gk)